Postaus sisältää saatuja tuotteita

Lapset saivat muutossa ikioman huoneen ja ikiomassa huoneessa olevan ikioman vaatekaapiston. Jättimäinen kaapisto on 50-luvulla rakennetun kodin alkuperäisvarustusta, eikä sille oltu tehty ulkopinnan maalausta kummempaa kuluneiden vuosikymmenien aikana. Onneksi, sillä ihan hyvin joku olisi voinut mennä korvaamaan sen natisevalla ja huojuvalla lastulevykaapilla.

Alkuperäinen kaapisto on paikoilleen rakennettu, jämäkkä ja täyspuinen. Se on kaapin sijaan enemmänkin jättimäinen komero, mutta koostaan huolimatta istuu paikoilleen nätisti ja itsestään turhaa mölyä pitämättä. Sen ovikahvat ovat niin söpöt, että jos joskus muutamme tästä kodista pois, otan kahvat mukaani tai vannotan ostajia rakastamaan niitä yhtä paljon kuin minä.

Sisäpuolelta kaapistot kaipasivat kuitenkin freesausta ja toimivuuden päivittämistä. Käsittelemättömään puupintaan oli vuosikymmenten mittaan tarttunut tunkkainen haju ja lasten vaatekaapiksi suunniteltu tuplaovinen kaappi kätki sisäänsä vain yhden pitkän vaatetangon sekä hattuhyllyn. Ei siis mikään näppärin vaatesäilytystila etenkään kaksi- ja neljävuotiaille.

Viereinen pienempi kaappi taasen oli varattuna liinavaatekaapiksi ja periaatteessa sen alkuperäiset syvät hyllyt olisivat toimineet siinä tarkoituksessa ihan ookoosti. Hyllyjä olisi vain pitänyt lisätä, sillä nyt niitä oli vain muutama koko kaapissa. Oli miten oli, kaapin peräosat olisivat joka tapauksessa jääneet käyttämättä tai sitten sinne olisi tungettu jotain, minkä ulos saamiseksi olisi aina ensin pitänyt purkaa eteen viikatut liinavaatteet pois alta.

Alkuperäinen suunnitelmamme oli rakentaa lasten vaatekaappi samalla periaatteella kuin teimme edellisessä kodissa esikoiselle vaatekaapin liinavaatekaapin alaosaan. Ajattelimme siis porata vaatetangon kiinni kaapin alaosaan, josta vaatteiden pläräämisestä pitävät lapset saisivat valittua helposti vaatteensa ilman vaatepinkkojen mylläämistä. Oli kuitenkin onni, että eteisestä alkanut oravannahkayhteistyö Elfan kanssa eteni vaatehuoneen kautta lopulta lastenhuoneen vaatekaapistolle.

Niinpä kaapistojen sisäpintojen maalauksen jälkeen kaappien sisälmykset laitettiin uusiksi Elfan säilytyskalusteilla. Me saimme Elfan osat näkyvyyttä vastaan, mutta vaatekaapiston ja liinavaatekaapin kokonaisuuden hinta olisi muuten ollut 1218 euroa. Elfan ansiosta ainoastaan kantokisko porattiin seinään, sillä kaikki loput osat kiinnitettiin kantokiskossa roikkuviin riippukiskoihin. Näin kaikki osat ovat siirreltävissä ja muokattavissa tilanteen ja tarpeen mukaan. Se on hyvä, sillä todennäköisesti tulevaisuudessa vaatekaapissa säilytetään minun ja miehen vaatteita, jolloin kaapin järjestys ei ihan tuollaisenaan enää toimisi.

Kaapisto on ihan huikentelevan kokoinen lasten entisiin vaatesäilytysratkaisuihin verrattuna. Esikoisella oli tosiaan varattuna liinavaatekaapin kaksi alimmaista hyllyä ja kuopuksen vaatteet olivat eteisen lipaston yhdessä laatikossa. Paljon pienempäänkin tilaan vaatteet siis menisivät, mutta ei käy kieltäminen, etteikö tällainen väljyys olisi ihan pökerryttävän ihanaa.

Esikoisen lähes kaikki vaatteet – pitkähihaiset, t-paidat, hupparit, neuletakit, hellemekot, pitkähihaiset mekot, lyhythihaiset mekot, hameet ja tunikat – roikkuvat henkareissa ylärekissä. Voin kertoa, että vaatteiden omistaja rakastaa tätä järjestelyä. Ihan turha ehdottaa, että laitettaisiinko vaikka ne kaikista kesäisimmät vaatteet pois nyt pakkasten ajaksi. Hän nauttii, kun ne ovat kaikki siinä esillä ja ihasteltavana.

Kuopuksen paidat, hupparit ja neuletakit ovat sitten alarekillä. Hänelle sopi, että sain viikkailla suurimman osan t-paidoista ja kesävermeistä sivuun nyt talven ajaksi. Kuopus ei tähän mennessä ole juuri päässyt vaikuttamaan vaatteisiinsa – eikä tosin ole sitä osannut kaivatakaan – mutta on nyt niin riemuissaan kuin kaksivuotias vain voi siitä, että voi helposti itse valkata kaapista vaatteet, jotka tahtoo päälleen laittaa.

Alusvaatteet, sukat, sukkahousut, legginssit, housut sekä yövaatteet ovat tallessa korihyllykössä. Nuo matalammat korit eivät sovellu ollenkaan meidän vaatesäilytystapaamme, joten nyt jos voisin valita, ottaisin niiden tilalle yhden isomman korin. En oikein tiedä, mitä ja miten pikkukoreissa säilyttäisi mitään vaatetta järkevästi. Nyt yhdessä on lasten yövaatteet, mikä täyttää koko korin. Ei kovin kustannustehokasta. Toisesta nousevat yli pikkulaatikot, jossa säilytetään sukkia ja alusvaatteita. Ehkä matalat korit voisivat olla hyviä vaikka koruille ja vöille. Tai esimerkiksi leluille, sillä kaapistossa olisi vallan hyvin tilaa säilyttää myös leluja, jos tarvetta olisi.

Aivan kaapiston ylähyllyllä on viikattuna lasten villapaidat sekä esikoisen tanssimekot. Siellä on myös paljon tyhjää tilaa, mikä saa edelleen hämilleen, vaikka olemme tätä nelihuoneista kotia remontoineet ja laittaneet nyt pian neljä kuukautta. Tämä kaikki tila, vain meille!

Erinomainen lisä kaapistoihin olivat oviin porattavat naulakot ja korit, jotka nekin ovat Eflaa. Toisella puolella on esikoisen omat ja toisella kuopuksen. Niihin valkataan iltaisin valmiiksi seuraavan päivän vaatteet ja korut, ja naulakoissa voi säilyttää myös reppuja puolipitoja vaatteita. Korissa on hyvä paikka käytössä oleville yövaatteille.

Liinavaatekaapin puolella mut yllätti, että lopulta petivaatteemme sekä pyyhkeemme täyttivät koko kaapin, vaikka nyt setistä puuttuvat kokonaan pinnasänkykokoiset lakanat kuopuksen siirtyessä nukkumaan junnukokoisiin lakanoihin. Perinteisille hyllyille olisi siis mahtunut paremmin tunkemaan lakanaa, kuten vanhassa liinavaatekaapissamme. Toisaalta pidän siitä, että nyt saan vedettyä koko hyllyllisen ulos tutkittavaksi ilman, että tarvitsee tyhjentää edestä ensin pois pyyhemuuria.

Korihyllyjen kanssa liinavaatekaapin sivulle jäi myös loistava rakonen silitysraudalle, askartelualustoille ja isolle kaavapaperirullalle. Korijonon alimmaiseksi mahtui myös isompi kori, jossa puhtaat mutta silittämättömät pyykit odottavat silitysraudan alle pääsemistä. Edellisessä kodissa tuo ns. puhtaanpyykinkori sijaitsi erillisenä rottinkikorina makuuhuoneemme nurkassa, joten on mukava saada sekin ovien taa jemmaan.

Oijoijoi. Järjestelijä- ja viikkailijamuija suorastaan kehrää.

Jaa