
Neuloinpa tuossa esikoiselle huivin, johon tikkusin lankaa yhteensä 1 kilometrin ja 200 metrin edestä. Lankakin on kauniin ohutta kuin mutanttihämähäkin seitti. Aivan kertakaikkisen hullu projekti tällaiselle harrastelijaneulojalle, joka ei osaa puhua samalla kuin neuloo ja joka edelleen joka kerta joutuu tarkistamaan Youtubesta, miten lanka nyt oikein pääteltiinkään.
Tuskin olisin projektiin lähtenytkään, ellen olisi joskus melkein kaksi vuotta sitten käynyt Liinan ja Sennin kanssa kylän tyylikkäimmän lankakaupan Snurren kutsuvierastilaisuudessa nostelemassa maljoja ja hypistelemässä lankakeriä. Liekö syynä sitten ne seitinohuet, että valitsin viemisiksi kotiin Snurren tarjoamana juurikin tuota seitinohutta Lamana Piura -alpakkalankaa. Olisi tarjolla ollut myös rähmänäpin ja malttamattoman neulojan sormissa vikkelämmin juoksevia lankoja.
Langoista päätin tehdä esikoiselle kaulahuivin ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että lapsi oli minulta sellaista pyytänyt monta kertaa. Niin kauan kuin mutsin tekemät vaatteet kelpaavat ja sellaisia vallan pyydetään, minä laitan silmukoiksi vaikka sen rapian kilometrin lankaa. Väreiksi valitsin hattaraista ja pehmeää. Purppuraan taittava violetti, pehmeän harmaa ja minttu ovat yhdessä kuin kerrosjäätelö, jota tekee mieli nuolaista.
Huivi on mukaelma Veera Välimäen Huivileikki -kirjan suositusta Kappa-neulehuivista. Mä en ole alkuperäistä ohjetta nähnyt, mutta tämän lapselle soveltuvan version mulle ystävällisesti laskeskelivat päässään puikkomaestroduoni Liina ja Senni. He tosin laskivat, että kaksi kerää riittäisi lapsen huiviin, mutta siihen vaiheeseen päästyäni huivi oli vielä niin nysä, että laitoin perään vielä 400 metriä lankaa pikiriikkisinä silmukoina.
Sinänsä huivi on helppo kuin mikä tehdä, sillä siinä voi vetää pyöröpuikoilla oikeaa niin pitkään, että vaipuu transsiin. Ja sitten jatkaa sitä vielä monen monena päivänä sen jälkeen. Mulle tämä olikin loistava työmatkaneulomus, sillä sitä saattoi neuloa pätkän siellä ja toisen täällä, eikä aivojaan juuri tarvinnut vaivata. Sen kun muisti rytmittää puikkomeditaationsa kahdeksan kierroksen pätkiin, sillä silloin piti muistaa lisätä pari silmukkaa.
Kappa-huivin idea onkin se, että se on toisesta päästä kapoinen ja levenee tasaisesti huivin toiseen päähän. Sitä voi pitää kiedottuna kaulan ympärillä tavan kaulaliinan tapaan, tuubihuivina tai ponchona. Lapsi voisi periaatteessa pitää sitä kokovartalovillamakkarana, sillä huivi on reilusti yli hänen mittaisensa.
Neulehuivin ohje on yksinkertaisuudessaan tämä: Luo pyöröpuikoille 116 silmukkaa. Mä käytin puikkoina 3,5 millisiä, joilla jäljestä tulee mukavan reikäistä ja pitsimäistä. Tee alkuun resori ja neulo yksi oikein ja yksi nurin noin viiden sentin ajan.
Tee levennykset joka 8. kerros niin että kerroksen alkukohdan jälkeen neulo 3 silmukkaa ja tee lisäys esimerkiksi langankierrolla, neulo kunnes jäljellä on 3 silmukkaa ja tee taas lisäys. Seuraavalla kierroksella neulo langankierot takareunastaan, niin neulepintaan ei jää reikää. Jahka pääset huivin loppuun (mulla siihen meni laiskasti neuloen reilu vuosi, eh), neulo taas resori.
Huivista tuli ihana! Se on taianomaisen muhkea ja lämmin ollakseen niin ohuesta langasta. Alpakkalanka tuntuu täydellisen pehmoiselta ihoa vasten ja siihen tekee mieli kietoutua. Olihan huivissa hommaa, joten en ihan heti lähtisi samaan miljoonasilmukkaprojektiin.
Siksi tästä taitaakin tulla lapsiemme ensimmäinen niin kutsuttu kauppavaate reikiintymisen minimoimiseksi. Kaikki vaatteet on tehty pidettäväksi myös metsässä rymytessä ja päiväkodissa temmeltäessä – paitsi tämä. Tämä on tehty hattaraisiin päiviin, kun lähdetään perheen kanssa kylille ja ostetaan yhteinen jätskitötterö kolmella maulla: kuningatar, laku ja päärynä.
Kuinka monta kerää kyseistä lankaa huvin tekemiseen meni?
Ohjeen mukaan menee 4 ja tuossa taitaa olla 3.
Vähän mua kyllä jännitti että paljonkohan täällä noidutaan kanssaneulojia 😀
Ihana huivi siitä tuli!
Vau!!!! Nostan hattua!
Tulin nyt kolmannen kerran katsomaan tätä, koska en vaan pääse yli noiden värien ihanuudesta 🙂 Vau!
Zandy: Kerien määrän olin näemmä onnistunut piilottamaan tekstiin melko kryptisesti, mutta niitä on siis kolme. Alkuun siis tikkusin kaksi kerällistä, kunnes totesin, että vähän jäi nysäksi ja kävin hakemassa vielä kolmannen kerän 🙂 Nyt se on ihan täydellisen mittainen lapselle vielä monen vuoden ajan.
Liina: Haha, no ilman teitä en kyllä ikinä olisi tähän projektiin lähtenyt 😀 ”Kyllä sä sen lokakuuhun mennessä saat valmiiksi.” Taisi olla siinä vaiheessa ehkä just ja just eka resori tehtynä haha! Mutta sieltä se tuli, vähän kerrallaan. Ja voi että miten hieno lopputulos – ja lapsi rakastaa sitä. Tahtonut pitää sitä jo monta viikkoa, vaikka aina viimeistään tunnin sisään tulee jo niin kuuma, että huivi on otettava pois.
Itsekin ihmettelen, että ihan tosissaniko jaksoin tällaisen projektin tehdä 😀 Välillä piti neuloa pienempiä ja nopeammin valmistuvia projekteja, että sai jotain valmista käsiinsä.
Haha, ihana! Värit ovat tosiaan hattaraisen söpöt ja kauniit!
Mä täällä mietin, kenet isoäideistä/isotädeistä tähän nakitan 😀 Hatunnosto kärsivällisyydelle!
Joo, huomasin kyllä, että menekki oli mainittu, mutta en tosiaan parhaimmallakaan päättelykyvyllä saanut selville kuinka montaa kerää tuo tarkoittaisi. ��
Mutta kiitos, nyt selkis.
Hahha 😀 Hyvä että kysyit!
ihana huivi ja tasan lähtee joulupukin pussiin jos vaan ehdin saada valmiiksi.. mutta tarkoittaako ”alkukohdan jälkeen neulo kolme silmukkaa ja lisää langankierto…” siis sen kohdan jälkeen mistä on aloittanut? en oo ennen teheny pyöröpuikoilla mittn niin jäin miettimään tuota kohtaa.. onko se nyt että aloituksesta neulotaan kolme silmukkaa ja tehdään lisäys ja kun lopussa on enää kolme silmukkaa niin tehdään lisäys ennen kerroksen vaihtumista? näkeekö sen kerroksen vaihtumisen selkeästi?
Haha, tässä onkin nakitettavaa yli kilometrin edestä 😀 Kärsivällisyydestä nostan kyllä itsekin itselleni hattua, en tajua, miten tähän kykenin haha!
Se on ihana, ja vielä ihanempaa on, jos joku inspiroituu tästä tekemään huivin! Ohje menee siis tuosiaan just noin, kuten ymmärsitkin. Noin pienellä langalla neuloessa mä en ainakaan huomaa kierrosten vaihtumista, joten kuljetankin siinä kohdassa aina pientä kuminauhalenksua. Pujotan siis puikolle kuminauhan, jonka aina kierroksen vaihtuessa nostan uudestaan puikoille (en siis neulo neuloksen joukkoon). Se kulkee nätisti siellä silmukoiden mukana ja sen perusteella tietää aina varmasti, että tässä kohdassa vaihtuu kierros. Kierrosten laskemiseen mä olen käyttänyt sellaista lankakaupoista saatavaa kierroslaskinta, mutta vanha kunnon tukkimiehenkirjanpito toimii sekin 🙂