Kuten yleensäkin remonteissa tuppaa käymään, yllätyksiä on tullut vastaan. Ja rahareikiä.
Kahden viikon aikana kodista on viety useampi lastillinen purkujätettä Sortti-asemalle. Ikkunoiden yläpuolelta irrotettiin raskaat lastulevyiset verhokotelot ja vaatehuoneen tunkkaiset hyllyt purettiin. Keittiöstä purimme epäkäytännöllisen ja puolilahon siivouskomeron. Muuten keittiö on vielä pohdintavaiheessa, sillä se on kaunis ja ihana, mutta toimimaton tämän päivän lapsiperheen arjessa. Yläkaapit ainakin omaan silmääni näyttävät siltä, että niistä saisi huoltamalla ja ehkä sisäosia päivittämällä toimivat. Alaosista taas kaikki paitsi ovet ovat räjäytyskunnossa. Mutta kun en kestä, miten kauniita 50-luvun keittiölaatikostot ovat, vaikka sitten puoliksi mädäntyneinä!
Suurin osa seinistä vaati monen päivän rapsuttelu-urakkaa, kun vanhat tapettikerrokset ja maalit oli vedetty aina vain vanhan päälle. Ensin oli pari kerrosta erilaisia maaleja, sitten 80-luvulle ajatukset vievää paksua kangastapettia, välissä palanen 70-luvun punaista ja lopulta alla vielä ihana 50-lukuinen vihreä kukkatapetti, joka toi mieleen Birger Kaipiaisen työt. Samalla kun seiniltä lähti kymmeniä jätesäkillisiä menneitä vuosikymmeniä, kodin ilmakin tuntui raikastuvan.
Tulevan lastenhuoneen katon epätasaisuuden syyksi ilmeni se, että pohjalle oli vedetty ensin kupruileva tapetti, jonka päälle oli sudittu maalia. Tapettiratkaisulla oli mitä ilmeisimmin yritetty tasoitella kattoa halvimmalla ja nopeimmalla mahdollisimmalla tavalla, sillä tapettia irrottaessa lohkeili katostakin isoja palasia. Näytti ensin siltä, että katto pitäisi levyttää (tai paneloida), mutta onneksi tasoittaminenkin onnistuu, vaikka enemmän työtä siinä on.
Eteisaulasta revittiin pois laminaattilattia ja vaatehuoneesta vanha muovimatto. Asbestipurkuhommiin emme onneksemme joutuneet, vaikka uumoilinkin muovimattojen alta paljastuneen pelottavan näköisen mustan liiman olevan sitä itseään.
Asbestia varten analysoitavaksi lähetimme myös pienen Minigrip-pussillisen keittiömme seinää. 160 euroa ja 2 päivää myöhemmin saimme kuulla, että näyte on puhdas. Niinpä keittiöstä olo- ja ruokailuhuoneen puolelle aikaisemmin puhkaistu ahdas oviaukko sai lisää leveyttä ja kodista ulos kannettiin yli 100 kiloa tiiltä ja laastia.
Eteistä ja vaatehuonetta lukuun ottamatta kodin muissa huoneissa on tammiset parkettilattiat. Osa parketista on vanhempaa perua, osa uudempaa. Parketti on kodin pinnoista parhaimmassa kunnossa, vaikka onkin kellastunut ja paikoin kovinkin kolhuinen. Se hiotaan ja valkolakataan.
Mattolistoja irrottaessa huomattiin – että ensinnäkin listoja on kaksi päällekkäin – ja että parketin asentaja on ollut hätähousu. Parketti on asennettu ilman alkuperäisten mattolistojen irrotusta. Ja sen takia päälle on sitten vielä isketty toinenkin mattolista. Että lähdetään remontoimaan, mutta ei sitten kuitenkaan kunnolla jakseta tehdä –tyyppinen ratkaisu. Seinän ja parketin väliin jää niin iso tyhjä kolo, että yksi perinteinen mattolista ei riitä. Kolon peittämiseen tarvitaan joko kallista erikoismattolistaa, joka vaatii taipumattomuutensa takia viivotinsuorat seinät ja lattiat tai kahden listan rykelmän.
Kynnyksiä poistaessa huomattiin, että parketti on lättäisty vanhan muovimaton päälle. Syy on varmasti ollut ajansäästö ja myös äänieristys, mutta voijjee, että tuollainen vanha muovimaton-retales katkuineen siellä alla ottaa päähän. Siellä se kuitenkin lymyilee, sillä parketti pitäisi irrottaa ja uusia kokonaan, jos muovimaton tahtoo pois. Tuplalistojen ja muovimattojen kanssa pohdimme hetken, pitäisikö vaan purkaa ja asentaa uusi valkolakattu tammiparketti, mutta ei sitten kuitenkaan hennottu kunnostuksella hyväksi tulevaa parkettia Sortti-asemalle kantaa.
Isoin yllättävä rahareikä tähän mennessä on ollut kodin sähköt. Ajatuksenamme oli palkata sähkömies hoitamaan lisää valoa eteiseen, vaatehuoneeseen ja keittiöön. Mutta eipä ollut tullut mieleemme, että kodin sähköt ovat palvelleet sieltä 50-luvulta lähtien. Taloyhtiön sähkörempan yhteydessä osakkaat olivat saaneet mahdollisuuden ostaa myös omien asuntojensa sähköjen uusinnan, mutta meidän asuntoomme sitä ei oltu tehty. Lyhyesti sanottuna kotimme pistorasiat ovat siis sitä mallia, joiden kanssa leikkimällä mukuloita muinoin kuoli mumman sukkapuikot käsissään.
Että juu, jätetään vaikka suunnitteluasteella oleva keittiöremontti tekemättä, että saadaan sähköt kuntoon. Onneksi omalta kylältä löytyi sähkömies, joka on samaan taloyhtiöön tehnyt aikaisemminkin remontteja, ja tuntee tuon kerrostalon kotien kummallisuudet ja seinistä törröttävät johdot.
Olen toipumassa hyvin samankaltaisesta remontista kuin mitä parhaillaan teette. En tiedä viheliäisempää hommaa kuin vanhan tapetin poisto (ja oikeastaan kaikki pohjatyöt ennen maalausvaihetta). Kiitä onneasi, että olet tehnyt siistiä toimistotyötä. Remonttiväsymyksen myötä vatsanpohjaa kutkuttava tunne on hiljalleen hiipunut. Uskon tunteen palaavan, jahka pääsemme parketin kunnostustyön valmistuttua viimeinkin muuttamaan uuteen asuntoomme. Jos olen jotakin tästä remontista oppinut, niin sen, että jokaiseen työvaiheeseen on mennyt vähintäänkin kolminkertaisesti se aika, jonka on alunperin arvioinut.
Odotan mielenkiinnolla sisustuspostauksia uudesta asunnostanne. Jaksamista remonttiin – lopputulos on taatusti mahtava!
Toivottavasti postailet remontista ja sisustamisesta.
Tuli mieleen, että jos parketin jättää paikoilleen, niin mitenkäs ne kuuluisat VOC-päästöt? Mitään en varsinaisesti remontoinnista muutama vuosi sitten tiennyt, mutta 3 vuotta 60-luvun rivitalossa ja isot remontit opetti paljon. Homekoiriinkin on tutustuttu ja maksettu niiden käynti kolmeen eri asuntoon… Tsemppiä remonttiin!
Voi mä niin toivoisin, että olisin päässyt repimään tapettia niitä muutamaa suikaletta enemmän! Kun oma duuni on pääasiassa koneella istumista, kaipaan välillä kovasti fyysistä tekemistä ja sitä, että työnsä jäljen näkee konkreettisena edessään. Etenkin kun kyseessä on oma koti 🙂 Mutta kun raksapölyyn ei oikein viitsi lasten kanssa mennä, on parempi, että remonttihommia vetää mies, joka on kuitenkin tehnyt tuota hommaa myös työkseen useamman vuoden ajan. Minä kun osaa lähinnä suunnitella ja sitten kysyä, onkohan tällainen idis mahdollinen 😀
Mutta raskastahan tuo pidemmän päälle on, jos muiden töiden päälle sitä tekee. Onneksi mies otti hoitovapaan perään vielä kesälomansa, jota nyt siis raksalla kuluttelee.
Toivottavasti sielläkin se kutkuttava tunne pian palaa vatsanpohjaan. Meillä on nyt purkuhommat tehtynä (mitä nyt keittiö vielä odottaa, että mitä tehdään) ja parketti hiottuna. Nyt päästään rakentamaan sitä meidän kotia 🙂 Ja ihan varmasti aiheesta postailen!
No niitä päästöjä ja ylipäätään ylimääräistä muovia asunnossa mietittiin pitkään. Mutta tuo parketin alla oleva matto on kodin alkuperäistä mattoa 50-luvulta, ei siis sitä VOC-päästöiltään ongelmallista 80-90-luvun mattoa. Siitä pienestä näkyvillä olevasta palasta ollaan myös päätelty, että se on oikeastaan linoleumia, mutta pvc-päällysteistä sellaista. Ei siis sellaista pehmeää muovimattoa, mutta muovipäällysteellä kyllä. Miehen rakennusalalla uransa tehneen isän mielestä matto on ok, vaikka mua se siellä kyllä harmittaa ja vähän epäilyttääkin. Voi kun toivon, että parketin asentaneet olisivat poistaneet maton!
Mun huomio keskittyi nyt täysin epäolennaiseen: vikassa kuvassa näkyy upea ovenkahva!! Mäkin haluan tuollaiset 😀
Oi että on upean näköiset puitteet teidän uudessa asunnossa! Odotan innolla lopputulosta, suunnitelmien perusteella tulossa tosi kaunis koti. 🙂
Onko asunnossa vielä alkuperäiset ikkunat? Olen katsellut saman ikäisiä asuntoja, ja osassa yhtiöistä on tehty ikkunaremontit, osassa taas ei. Tuntuu, että olisi itselle helpompi sellainen, jossa tämäkin remppa olisi jo tehty. 🙂 Millainen on teidän kokemus näiden kahden 50-luvun kodin perusteella?
Jos keittiön laatikotot ja ovet on ihania ja remontin joskus tekee niin kannattaa pohtia tarkkaan voiko vanhoja ovia ja laatikoiden etuosia hyödyntää. Meillä vanhat umpipuiset kaapinovet, mutta runko kaipaisi vaihtoa. Ovista en halua luopua, mutta vähän maalia tai lakkaa pintaan, uudet vetimet ja jos vaan saisi rungon mihin muo vanhat ovet käy.
Mekin on uusittu vanhat sähköt ja olen itkenyt muutamien vanhojen ihanien katkaiseminen ym. perään. Surun päälle luin tämän jutun: http://koti.ts.fi/juurrutus/torppaan-tuli-sahko/ Ja siis vain vinkiksi: tiedän, että teillä on parhaillaan niin mahdoton kiire, ettei välittäisi uusista mutkista ja ideoista, mutta koska tiedon puute itseäni harmitti aikalailla myöhemmin, ajattelin rohkaistua 😉
Tsemppiä!
Suosittelen tutustumaan Helsingin erikoishöyläyksen listoihin:
http://www.erikoishoylays.fi/index.html
Sieltä saa puisia listoja puuvalmiina tai valmiiksi maalattuna, omalla profiililla tai sitten heidän valmiista mallistostaan. Ehkä sieltä löytyisi sopiva lista teidän jalkalistadilemmaan?
Voimia remonttiin. Sellaista remonttia ei olekaan, missä ei tulisi yllätyksiä.
Noi alkuperäiset ovenkahvat ovat ihania <3
Meidänkin suunnitelmissa siitä on tulossa kaunis koti – ja eiköhän lopputuloskin ole meitä 🙂
Uudessa kodissa on alkuperäiset ikkunat, ja ikkunaremontti tulossa lähivuosina. Mä rakastan niitä vanhoja ikkunapokia, tekevät ilmettä asunnolle lisää. Mutta saas nähdä, mitä asuminen niiden kanssa on. Kiinnitykset eivät ole kuin kahdesta kohtaa, joten niistä voi vetää aika paljon. Ikkunapielissä maali lohkeilee enemmän kuin sitä on paikoillaan. Lisäksi ikkunoihin on asennettu ikäänkuin kolmas ikkunakerros siihen ulkopuolelle. En ole moista ennen nähnyt, mutta kai sen tarkoitus on pitkittää noiden ikkunoiden ikää. Peseminen voi olla mielenkiintoista 😀
Vanhassa kodissa on taas uudet ikkunat. Ne nyt ovat noh, ikkunat, ei sen kummempaa. Mutta niiden kanssa on taas saanut olla tarkkana sen kanssa, että ilma vaihtuu tarpeeksi. Olaan poistettu suosiolla eristyksiä, kun ilma ei tuntunut vaihtuvan kunnolla.
En siis oikein osaa sanoa, kumpi on parempi. Onhan se tietty kiva, jos se remppa on jo tehtynä, kun se kuitenkin on ajankohtainen lähivuosina. Sitten tietää jo sen hinnankin, kun eihän noista remontteista ja niiden hinnoista koskaan voi varmuudella tietää ennen kuin remontti on tehty.
Joo, tämä on ajatuksena. Ja ehkä yläkaapit voi säästää kokonaan, kunhan vain hiotaan ja sisäosia vähän käytännöllistetään. Ja vanhat lankavetimet tahdon ehdottomasti säästää jos ja kun keittiötä remontoidaan.
Kiitos linkistä ja vinkistä! Meillä nuo sähköt on tosiaan nyt tarkastettu ja ovat siis maadoittamattomat (vai miten se ammattikielellä nyt sanotaankaan). Lapsettomassa perheessä sellaiset voisivatkin mennä, mutta minä tahdon ehdottomasti turvallisemmat sähköt.
Vanhan mallisia katkaisimia ja pistorasioita muuten myy täällä Helsingissä ainakin Rakennusapteekki ja Domus Classica. Eiväthän ne ihan aidot vanhat ole, mutta jos joutuu vaihtamaan, on kiva tietää, että saa halutessaan tilalle aikakauden näköiset, mutta ajanmukaiset 🙂
Kiitos vinkistä! Jos en nyt ihan väärin muista, juuri tuolta mies oli katsellut niitä erikoisleveitä listoja. Niiden ongelma vaan tosiaan oli se, että ne eivät juurikaan taivu, joten seinän pitäisi olla viivotinsuora (ei ole) tai lista pitäisi asentaa pienemmissä pätkissä.
Kiitos myös tsempeistä remonttiin, sitä tarvitaan. Nyt alkaa jo perinteisesti myös aikataulut paukkua 😀
Me asennettiin ko. firman listat 40-luvun kämppäämme. Ei ole suorat seinät, ei. 😀 Kitattiin seinän ja listan väliin jääneet raot piiloon ja maalattiin vielä päältä, niin pölyä ei kerry niin paljon kitin pinnalle. Vaatii siis aikamoista askartelua, jotta tulee siisti lopputulos.
Vau, mitä työtä!
Haha ok. Hyvä tietää, että askartelulla siitäkin selviää 😀
Mies on paiskonut pitkää päivää! Onneksi yhtenä päivänä hän sai kaverinsa jeesimään ja nyt viikonloppuna isänsä tuli Pohjanmaalta asti pariksi päiväksi auttamaan. Niin kiitollisia ollaan avusta!
Ikkunaremontti on kuulemma aika siisti ja nopea toimitus. Meille taisivat sanoa että 10min/ikkuna ja niitä tehdään läpi talven. Huonekasvitkin pärjää vaikka remppapäivänä olisi pakkasta kun siirtää huoneen toiseen laitaan. Sen verran lyhyen aikaa on ikkuna vailla suojaa.
En puhu kokemuksesta vaan sen perusteella mitä meille kertoi luotettu ja tuttu remppafirma kun juteltiin aiheesta ja kysyttiin hinta-arviota koko talon oviin ja ikkunoihin (10 000e korkeintaan jos perus ovet ja ikkunat kelpaa/4xtavallinen ulko-ovi, 1x kapeampi parvekkeen ovi, 2x iso ikkuna, 7x tavallinen ikkuna ja 2x pieni ikkuna. Tämä arvio annettu pari vuotta sitten).
Näin mäkin olen kuullut, että ikkunaremontti on tosi nopea ja vaivaton toimitus. En kyllä meinaa uskoa ennen kuin itse sen koen 😀
Samaa firmaa suosittelen minäkin. Me maalattiin heidän listat itse. Ainoa ongelma on sitten, että esim. huonekaluja ei saa ihan seinän viereen, mutta helpommalla päästiin silti kuin kahden listan virityksillä.
Hienoa tietää, että Helsingin erikoishöyläykseen ovat olleet muutkin tyytyväisiä. Meille on nyt listat hankittuna, mutta mennään juurikin niillä tuplilla. Taakse laitetaan pitkä ja eteen lyhyt. Yhdessä niistä tulee kuin yksi lista – ainakin mallailemalla siltä näyttää 😀
kuulostaa ihan meidän lumikintien rempalta. Putket ja ikkunat oli tehty, muuten ihaån orginaali. Lattialla oli linolumit paloina joten laitettiin sitten valkoinen laminaatti, mikä oli kiva kustannussäästö. Asunnossa oli orginaali laiitialämmitys. Sähköihin upposi 2k! Pistokkeita piti lisätä valtavasti. Keittiön myimme eteenpäin sellaiselle, jolla oli aikaa irrotella hyviä osia käyttöön. Osa kaapeista kun oli niin lahoja. Isommalla budjetilla olis voinut teettää vastaavan henkisen.
Oi! Löysin vertaistukea blogistasi! Tulen kahlaamaan kaikki aiheeseen liittyvät julkaisusi läpi 🙂 Oma remppa (ja siitä turinointi) on vasta aluillaan melkein vastaavassa kohteessa..
Hei, kiinnostunut kyselee, teettitekö asbestikartoituksen myös tapettiliimoille ja alla olevalle seinälaastille? Itsellä edessä remppatyömaa…
Vähän myöhässä tulee vastaukset, mutta joo, seinästä otettiin näytepalat.
En tiedä sopiiko kysyä, mutta paljonko sähköremppaan upposi suunnilleen rahaa? Meillä myös 50-luvun remppakolmio hakusessa ja sähköfirmoista saa aika tylyjä vastauksia kyselyille 😀 Asbesti pelottaa, mutta pitää vaan varata isompi remppabudjetti.
Tätä minäkin tulin etsimään 🙂
Moikka! Pahoittelut Jennalle, että vastaus tulee vasta nyt. Huomasin vasta Anden kommentin. Sähköremontin työt maksoivat muistaakseni jotain päälle 2000 euroa. Pistorasiat, katkaisimet ja sen sellaiset olivat siihen sitten päälle noin 1000 euroa. Unelmissa olisin tahtonut posliiniset pistokkeet ja katkaisimet, mutta mentiin halvemmilla muovisilla, jotka kuitenkin ovat 50-luvun henkisiä.