Jos tiedän jonkun tulevan ensimmäistä kertaa tänne meille lähiöön Herttoniemeen, on aina ensin varoitettava yhdestä asiasta: älä anna metroasemaseudun hämätä. Siellä haisee pissalta ja makealta omenaviiniltä, eikä betonikolossien ympäröimä asfalttikeskittymä ole edes akikaurismäkeläisellä tavalla rujon kaunis.

Mutta miltä kuulostaisi, jos Hertsikan metroasemanseudulta saisikin tänä kesänä kunnon masiinalla ja ammattitaidolla loihditun cappuccinon? Mitä jos siellä olisi mukava tavata ystäviä, naapureita tai piipahtaa aamujoogaan ennen töihin kiiruhtamista? Mitä jos metroaseman takainen kolkko aukio olisikin vehreä terassi, jonka kulmalla olisi hiekkalaatikko ja leluja lapsia varten? Mitä jos täällä Herttoniemen metroasemalla olisi niin hyvä buugi ja hygge, että tänne lähdettäisiin viettämään aikaan muualtakin?

Mä en osannut nähdä moista, mutta onneksi muilla oli enemmän mielikuvitusta ja vahvempi tahto viedä kotilähiötä eteenpäin. Kesäkuun alussa Herttoniemen metroaseman seutuvilla sijaitseva HKL:n kuljettajien entinen taukotila muuntautuu ammattilaisten ja paikallisten lähiöaktiivien toimesta kahvila Taukotilaksi. Kahvilan lisäksi paikalla on asukastila sekä monenlaisia tapahtumia, kuten keikkoja, näyttelyitä ja kursseja. Samalla Taukotila on hyvä ponnahduspaikka lähialueen retkikohteisiin, kuten vaikka Kivinokkaan. Puhelimet saa ladattua aurinkoenergialla. Ajatuksena on tehdä sama kuin Karhupuiston mummot tekivät 1990-luvulla Kallion Karhupuistolle: elävöittää nuhjuinen alue koko kylän ja kaupungin omaksi keitaaksi.

Me käytiin perheen kanssa tsekkaamassa meiningit talkoissa eilen, ja vaikka edelleen tarvitsee paljon käyttää mielikuvista, tästä tulee kulkaa niin hieno juttu. Havainnekuvat antavat vähän osviittaa. Saas nähdä, kuinka usein fillaroidaan tänä kesänä Ihana Kahvilaan tai Teurastamolle, kun omilta huudeilta saa kaiken tarvittavan kesäpäivän onnistuneeseen kahvilaluuhailuun myös lasten kanssa. Perheen pienimmät kaffiloitsijat on otettu hyvin huomioon kunnon vaipanvaihtopisteitä myöten.

Jotta Taukotila ei olisi vapaaehtoisten iltaisin paistamia korvapuusteja, vaan kovan tason ja hyvän tunnelman kahvila, hankkeessa on mukana muun muassa Osuuskunta Hertsikan Pumppu, herttoniemeläinen Design Social Helsinki ja kahvilatoiminnasta vastaava Kahvila Roihuvuoren Rio. Yhteistyökumppaneina ovat muun maussa HKL, Helsingin kaupungin ympäristökeskus, Helsingin polkupyöräilijät, Marimekko, Biolan, Tikkurila, Plastex ja Puutarhanikkarit.

Taukotila laitetaan pystyyn kesäkokeiluna, ja jotta remontti purkukuntoiseen tilaan voidaan tehdä kunnolla ja tyylillä ennen avajaisia, Taukotila tarvitsee rahoitusta. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sinä pullanhimoinen siellä ostat etukäteen Mesenaatissa kahvin ja korvapuustin tai vaikka raakakakkupalat ja kahvit kahdelle. Sijoituksesi voit sitten noutaa Taukotilan avauduttua ja nauttia sen ehkä lähiön kauneimmalla terassilla. Ennakkomyynnissä on myös retkikartta ja eväät kahdelle esimerkiksi Kruunuvuoren autiohuviloille – aika mainio valmistujaislahjakin vai mitä! Tietenkin voit myös lahjoittaa vastikkeetta, mikäli siltä tuntuu. Rahoituskampanja päättyy perjantaina 3. päivä kesäkuuta.

Mitäs sanot, nähdäänkö kesällä täällä mun lähiössä?

Havainnekuvat: Ulla Kotila/Design Social Helsinki

Jaa