Täytin viikonloppuna vuosia. Olen nyt 33-vuotias. Vaikka olen edelleen sitä mieltä, että paras ikä on juuri tämä ikä tässä, tänä vuonna ensimmäistä kertaa havahduin. Että ihan tosissaanko minä, kolkyt-hiton-kolme!

Tähän on ehkä syynä se, että ensimmäiset muistikuvani vanhempieni iästä ovat niiltä ajoilta kun he olivat juurikin 33-vuotiaita. Lapsen silmissä he olivat silloin tietenkin ihan käsittämättömän vanhoja. Aikuisia. Kaikkivoipia. Viisaita. Sellaisia jotka eivät pelkää pimeää ja jotka saavat syödä sipsejä koska vain. Miten väärässä olinkaan, niin kaikin päin. Kun sitten muutamaa vuotta myöhemmin angstailin teinituskissani, äitini sanoi ymmärtävänsä minua. Muistihan hän nuo tunteet niin selvästi ja nuoruus eli hänessä yhä. 14-vuotiaasta moinen kuulosti tietenkin täysin järjenvastaiselta ja raivostuttavalta – te ette tajua mistään mitään!

Mutta nyt 33-vuotiaana tunnen yhä itseni nuoreksi. Kaikkivoipa en ole, paitsi virheitä läpi sormien katselevien lasteni mielestä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin ymmärrän, että en oikeastaan ymmärrä vielä mitään. Tietyissä tilanteissa pelkään pimeää. Pelkään myös korkeita paikkoja, humalaisia, lentämistä, kauhuleffoja, käärmeitä ja ahtaita paikkoja. Lapsille olen kuitenkin se, joka suojelee heitä kaikelta pahalta. Toivoisin kovasti, että aikuinen ruhoni antaisi periksi syödä sipsejä joka päivä.

Äitini saattoi olla oikeassa. Ehkä hän ihan oikeasti ymmärsi edes pienen teinikirvelevän maailmantuskapalasen verran, miltä minusta tuntui silloin 90-luvun puolessa välissä. Sillä tässä minä olen, aikuisena, joka silti kokee olevansa nuori. Kaikkihan tapahtui vasta, vaikka välillä huomaa pohtivansa, onko siitä kymmenen vai kaksikymmentä vuotta. Teini en ole, tietenkään, onneksi, mutta se nuoruuden sähiköivä ilo ja kupliva elämänjano elää minussa vahvana. Se on vain saanut päälleen vähän huoliryppyä, kokemuksen kulmaa ja elettyjen päivien iloa.

Nyt olen 33-vuotias, aikuinen, äiti. On ura, asuntolaina, eläkesäästöt ja reunoistaan kulunut Plussa-kortti. Ja silti soitan tiukan paikan tullen vanhemmilleni kysyäkseni neuvoa tai purkaakseni pahaa mieltäni. Kiipeän puhelua pitkin syliin. Käperryn siihen odottaen, että äiti tai isi silittää pahan maailman pois ja sanoo, että kaikki on hyvin. Milloin asetelma kääntyy toisinpäin? Milloin minusta tulee se sukupolvien vahvin aikuislenkki, jonka puoleen käännytään molemmilta puolilta? Se pelottaa. En tiedä, osaanko olla niin aikuinen.

Kun alkaa miettiä asioita liikaa, kannattaa kysyä itseään viisaimmilta. Juttelin iltapesujen aikaan esikoisen kanssa siitä, mistä tietää, että on aikuinen. Kuulemma siitä, että on menkat ja saa kulkea metrolla yksin. Nämä ehdot kyllä täyttyvät. Pitäisi ehkä pikkuhiljaa alkaa itsekin uskoa, että olen Hanne, 33-vuotias aikuinen. Aikuisuus on vain paljon hauskempaa, mielenkiintoisempaa ja monipuolisempaa kuin silloin nuorena kuvittelin.

Jaa