Saanen esitellä vaatekaappini täydennykset; beige päällystakki, jossa on ohut villavuori sekä Leviksen 501 -farkut suoraan yhdeksänkymmentäluvulta. Ostin molemmat viikonlopun aikana käytettynä älypuhelimeen ladattavan Zadaa-kirpputorisovelluksen kautta. Ja kuulkaa, mulla on vahva tutina, että tuosta uudesta suomalaisesta sovelluksesta tulee vielä menestys. Zadaa saattaa myös olla väylä, jota kautta tällainen ruuhkavuosiräpistelijä saa taas aikaa kirpputoriluuhailulle ja second hand -löydöille.
Oli nimittäin aika, kun kolusin kirpputoreja harva se viikko. Vaatekaappini herkut olivat poikkeuksetta käytettynä löytyneitä kaunistuksia, joita ei kylillä muiden päällä kävellyt vastaan. Henkareilla roikkui vintagemekkoja, ja pystyin valita joka viikonpäivälle eri laukun menneiltä vuosikymmeniltä. Ja sitten minusta tuli äiti.
Esikoisen aikana ehdin vielä vauvan päiväunien aikaan penkoa lastenvaatekirpputoreja. Kun palasin täyspäiväisesti työelämään, sekin jäi. Kiireettömät ja cafe latten makuiset lauantait second hand -putiikkeineen sekä itselle tehtyine kirppislöytöineen ovat mennyttä elämää, ja nykyään kierränkin kirpputoreja lähinnä lomamatkoilla. Välillä olen yrittänyt täsmäostaa nettikirppareilta tai Facebookista, mutta hermot ja aika eivät ole riittäneet siihen sekoiluun.
Ja sitten elämääni tupsahti Zadaa. Sen voi siis ladata älyluuriin ilmaiseksi AppStoresta ja kirjautuminen käy näppärästi Facebookin avulla. Zadaan nerokkuus on siinä, että se yhdistää ihmiset, joiden vaatekaapit mätsäävät niin tyyliltään kuin kooltaan. Kirjautumisen yhteydessä täytetäänkin lyhyt kysely omasta tyylistä ja siitä, onko enemmän ketjuvaatetyyppi, vintagerakastaja vai kuolaako luksusbrändien perään. Samalla syötetään myös vaatekokotiedot sekä yksityiskohtaisempaa tietoa kropan koosta ja mallista. Halutessaan esimerkiksi rintaliivien koon ja painon voi piilottaa muilta käyttäjiltä. Ne ovat kuitenkin tärkeää tietoa sovellukselle, jotta se osaa löytää tyypit, joiden vaatteet sopivat luultavasti myös sinulle.
Sitten voikin kätevästi selailla myynnissä olevia vaatteita, ilman että mukana on totaalisen vääränkokoisia tai tyylisiä vaatteita. Jokainen, joka on seikkallut nettikirppareilla, ymmärtää varmasti tämän ihanuuden! Sovelluksen yläreunasta voi nopeasti säätää, kuinka tarkasti tahtoo rajata vaatekaksosensa. Mä pidän vähän löyhempää seulaa, sillä olen kroppamalliltani niin hämmentävää sorttia, että vaatekoko saattaa heittää useammalla numerolla vaatteesta ja sen mallista riippuen. Tyylini on myös leikkisä, enkä pysy tiukasti yhden genren sisällä.
Mä löysin nopeasti takin, jota olin etsimässä. Tarvitsin rennon mutta tyylikkään takin näihin välivuodenaikoihin, kun toppa on liikaa, mutta pelkällä trenssilläkään ei enää pärjää. Samassa bongasin myös juuri oikeassa ysärivärissä Leviksen 501 -farkut, joita on ollut ihan mahdoton löytää omassa koossani. Mutta vaatekaksosellani Emilialla sellaiset olivat myynnissä vitosella. Ei oo totta! Tein kaupat heti.
Ostotapahtuma on toinen Zadaan ehdoton vahvuus. Se on yksinkertainen ja turvallinen, mikä ei todellakaan ole yleensä tunnelma nettikirppisviidakossa hosuessa. Varaan tuotteen yksinkertaisesti napista painamalla, minkä jälkeen tuote poistuu myynnistä. Zadaassa ei siis tarvitse pohtia, onko näkyvillä oleva tuote oikeasti vielä myynnissä. Varauksen jälkeen näytölle ilmestyy privaattichätti ostajan ja myyjän välille. Kaikki yhteydenpito tapahtuu siis sovelluksella, mikä on ihanan yksinkertaista!
Huippu juttu on myös se, että raha kulkee turvallisesti Zadaan kautta. Mä siis maksoin tuotteen pankkikortilla Zadaassa, mutta se siirtyi myyjän pankkitilille vasta, kun olin chättiosiossa painanut nappia, joka kertoo Zadaalle mun vastaanottaneen tuotteen. Ei siis tarvitse pelätä kusetusta, sillä Zadaa palauttaa summan tarvittaessa ostajan pankkitilille ilman veloitusta. Toteutuneista kaupoista Zadaa veloittaa 10-20 prosentin komission. Tarkan komission näkee, kun on myyjänä määrittelemässä tuotteelleen hintaa.
Chätti saattaa kuulostaa vähän monimutkaiselta, mutta on päinvastoin vaivaton ja nopea tapa hoitaa kaupat. Kysyin farkut myyneeltä Emilialta luvan julkaista meidän chättäilystä pätkät, jotta saatte ideasta paremmin kiinni. Kun ostaja on vastaanottanut tuotteet (joko noudettuna tai postitse), hän vielä arvio myyjän.
Halusin vielä tänään kokeilla, voiko tuotteiden myyminenkin olla Zadaalla yhtä helppoa. No oli! Tykkäsin myös siitä, että myyntituoton voi lahjoittaa Pelastakaa Lapset ry:lle suoraan sovelluksen kautta. Ja mikä parasta, tuotteiden naputtelu myyntiin on nopeaa. Kaikki tehdään ihan vain omalla puhelimella, ja Zadaa ohjaa eteenpäin.
Ensin napsin Zadaan ohjeiden mukaisesti neljä kuvaa tuotteesta ja sen jälkeen ruksin sopivat kohdat kokomerkinnöistä, hinnasta, vaatteen kunnosta ja sun muusta sekä kirjoitin lyhyen kuvauksen tuotteesta. Se ei vienyt aikaa kuin muutaman hassun minuutin, joten lopulta naputin myyntiin kolme tuotetta. Vintagetakin, merinovillaviitan ja pienen käsilaukun – kaikki upeita, mutta epäkäytännöllisiä lapsiperheellisenä. Muutamaa tuntia myöhemmin sain ilmoituksen, että laukku on myyty. Laukku siis odottaa nyt postitusta uudelleen omistajalleen, mutta takki ja viitta ovat edelleen myynnissä.
Oi että, olisiko se tässä, kirppismuijan paluu! Vähän käytännöllisempänä (äiti)versiona vain.
Dämn. Iso miinus että sinne pääsee vaan fb-tunnareilla. En ole vielä(kään) facessa enkä aio mennä, jää sitten tällänen ihanuus mun osalta 🙁
Iso miinus myös siitä, ettei tätä taida olla Androidille? Kaikilla kun ei ole iPhonea.
Samoin kuin ensimmäinen kommentoija totean, että kaikki eivät todellakaan ole facebookissa… Ehkäpä sovellusta voisi vielä kehittää.
Joo, Facebook on näppärä tapa kirjautua sisään, mutta jättää kurjasti ulkopuolelle ne, jotka eivät Facebookia halua käyttää.
Mutta Androidille sen sijaan on tulossa oma sovelluksensa! 🙂
Sovellus on tosiaan ihan uusi, joten sitä kehitellään koko ajan. Tämä kommenttiosio on hyvä väylä laitta terkkuja perille sovelluksen taustalla olevalle tiimille 🙂
Voi, mä jään kanssa odottelemaan Android-versiota! 🙂
Toivottavasti se saadaan pian. Mä uskon, että muutkin kirppistyypit tykästyisivät tähän sovellukseen – myös Androidilla 🙂
Appien sovelluskehitys vie hieman aikaa. Toedän että Zadaa etsii (ja on ehkä jo löytänyt) android koodaria jolla homma saadaan pelittämään myös muilla kuin ipuhelimella. Odottelemme.
Joo, mäkin huomasin Instasta, että etsivät koodaria. Että jos täällä vaikka sellaisia tyyppejä pyörii, viestiä Zadaalla menemään vain! 🙂
Tällaista kaipaisin todella! Varsinkin kun en ole facebookissa, joten jään paitsi kaikista facebook-kirppareista ja kierrätysryhmistä. Mutta samasta syystä jään siis tästäkin paitsi.
Heti täällä mietin huijatuksi tulemisen mahdollisuuksia. En pääse androinilla tutustumaan, joten onko sellainen mahdollista, että ostaja saa postitse tuotteen, mutta väittää ettei sitä ole saanut ja rahat palautuu hänelle takaisin?
Jos siis olisi kyse kirjekokoisesta lähetyksestä, jolloin ei ole paketin seurantamahdollisuutta.
No höh. Sovellus on tosiaan uusi, joten toivottavasti siihen saadaan tulevaisuudessa myös vaihtoehtoinen kirjautumistapa Facebookin rinnalle.
Zadaalta vastattiin näin:
”Nämä selvitetään tietenkin tapauskohtaisesti ostajan ja myyjän kanssa yhdessä eli kuuluu meidän asiakaspalvelulupaukseen. Saadaan varmasti aina molempia tyydyttävä ratkaisu aikaiseksi.
Kuitenkin, jos tällaista alkaisi tapahtua esimerkiksi vain tietyn ostajan tai myyjän kanssa, me pystymme sen havaitsemaan ja puuttumaan asiaan, sillä saatamme jokaisen kaupan turvallisesti loppuun asti.
Myyjä voi esimerkiksi ottaa kuvan lähettämästään kirjeestä Postissa varmuuden vuoksi, jos epäilee vilpin tapahtuvan. Tällöin hänellä on näyttää meille suhteellisen relevantti todiste siitä, että tuote on lähtenyt liikkeelle, mikäli ostaja väittää toisin.
Ottaen huomioon, että Posti toimittaa kirjekuoret perille lähes 100%:sti, on se vähän köykäinen tekosyy huijata. Olemme myös keskustelleet Postin kanssa yhteistyöstä tulevaisuudessa ja tiedämme tärkeimmät faktat.
Eli mikäli myyjä on lähettänyt tuotteen kirjekuorella niin ostaja on sen saanut perille erittäin todennäköisesti.
Jos taas mietitään myyjän puolta, käyttäjät rakentavat Zadaassa omaa sosiaalista ja luotettavaa profiiliaan myyntiarvostelujen kera. Kaikki kaupat ovat toteutuneet mallikkaasti ja myyjät ovat saaneet hyviä arvosteluita. Jos arvelee tulevansa huijatuksi niin voi pyrkiä ostamaan esimerkiski vain henkilöiltä, joilla on jo profiilissa takanaan onnistuneita myyntejä ja hyviä arvosteluita.”
Että kaiken muun hyvän lisäksi antaisin painoni ja pituuteni Facebookin urkintatietokantaan? Ei kiitos. Näppärä idea, mutta tietosuojaltaan aika ongelmallisen oloinen. Toisaalta, olen ihan hyvin löytänyt ilman sovellustakin tekemällä täsmäiskuja kirppareille 🙂
Hei!
Kiinnostava palvelu! Meinasin jo asentaa sovelluksen puhelimeeni, mutten ole vielä uskaltanutkaan kirjautua, kun sovellus sanoo tarvitsevansa fb-tiedoista mm. kaverilistaa. Osaatko sanoa, mitä se tarkoittaa? Mainoksia kavereille?
No onneksi ei asia ei nyt sentään noin hullunkurisesti ole 🙂 Tässä selvennyksenä vielä Zadaalta: ”Facebook ei saa Zadaasta mitään tietoja. Facebook login toimii sosiaalisena tunnisteena eli Zadaa hakee Facebookista henkilön kaverilistan (siitä selitys alla), nimen ja profiilikuvan. Tämä siksi, että haluamme rakentaa Zadaasta turvallisen ja luotettavan ympäristön tehdä second hand kauppoja.
Hyvä kysymys! Tässä siihen vastaus Zadaalta: ”Kaverilista ei liity mainostamiseen, emmekä saa heistä mitään henkilökohtaisia tietoja. Nou hätä siis. Onneksi Facebook ei sellaisia tietoja meistä annakaan palvelun kehittäjille. 🙂
Kaverilista tarkoittaa sitä, että Zadaassa näkee toisen henkilön profiilista kuinka monta yhteistä Facebook ystävää sinulla ja hänellä on, jotka käyttävät Zadaata. Tällä halutaan rakentaa luottamusta, jos on aikeissa ostaa esimerkiksi entuudestaan tuntemattomalta henkilöltä.
Profiilissa lukee ”no mutual friends using Zadaa” tai, jos yhteisiä ystäviä löytyy niin siellä lukee vaihtoehtoisesti ”2 mutual friends using Zadaa”. Sitä painamalla taas näkee, ketkä ne yhteiset ystävät ovat.
Lisäksi Twins tabistä näkee ”Facebook friends” listan alta omat kaverit, jotka käyttävät Zadaata. Sieltä voi myös kutsua omia ystäviä Facebook messengerillä käyttämään palvelua.
Zadaa ei saa omaan käyttöönsä kirjautuneiden henkilöiden kaverilistoja. Tiedot haetaan Facebookin tietokannasta koodilla meidän palveluun ja näkyvät käyttäjille yksilöllisesti.”
Kiitos vastauksesta! Selitys hyväksytty! 😉
Ole hyvä 🙂