Yhteistyössä Zadaa 

Saanen esitellä vaatekaappini täydennykset; beige päällystakki, jossa on ohut villavuori sekä Leviksen 501 -farkut suoraan yhdeksänkymmentäluvulta. Ostin molemmat viikonlopun aikana käytettynä älypuhelimeen ladattavan Zadaa-kirpputorisovelluksen kautta. Ja kuulkaa, mulla on vahva tutina, että tuosta uudesta suomalaisesta sovelluksesta tulee vielä menestys. Zadaa saattaa myös olla väylä, jota kautta tällainen ruuhkavuosiräpistelijä saa taas aikaa kirpputoriluuhailulle ja second hand -löydöille.

Oli nimittäin aika, kun kolusin kirpputoreja harva se viikko. Vaatekaappini herkut olivat poikkeuksetta käytettynä löytyneitä kaunistuksia, joita ei kylillä muiden päällä kävellyt vastaan. Henkareilla roikkui vintagemekkoja, ja pystyin valita joka viikonpäivälle eri laukun menneiltä vuosikymmeniltä. Ja sitten minusta tuli äiti.

Esikoisen aikana ehdin vielä vauvan päiväunien aikaan penkoa lastenvaatekirpputoreja. Kun palasin täyspäiväisesti työelämään, sekin jäi. Kiireettömät ja cafe latten makuiset lauantait second hand -putiikkeineen sekä itselle tehtyine kirppislöytöineen ovat mennyttä elämää, ja nykyään kierränkin kirpputoreja lähinnä lomamatkoilla. Välillä olen yrittänyt täsmäostaa nettikirppareilta tai Facebookista, mutta hermot ja aika eivät ole riittäneet siihen sekoiluun.

Ja sitten elämääni tupsahti Zadaa. Sen voi siis ladata älyluuriin ilmaiseksi AppStoresta ja kirjautuminen käy näppärästi Facebookin avulla. Zadaan nerokkuus on siinä, että se yhdistää ihmiset, joiden vaatekaapit mätsäävät niin tyyliltään kuin kooltaan. Kirjautumisen yhteydessä täytetäänkin lyhyt kysely omasta tyylistä ja siitä, onko enemmän ketjuvaatetyyppi, vintagerakastaja vai kuolaako luksusbrändien perään. Samalla syötetään myös vaatekokotiedot sekä yksityiskohtaisempaa tietoa kropan koosta ja mallista. Halutessaan esimerkiksi rintaliivien koon ja painon voi piilottaa muilta käyttäjiltä. Ne ovat kuitenkin tärkeää tietoa sovellukselle, jotta se osaa löytää tyypit, joiden vaatteet sopivat luultavasti myös sinulle.

Sitten voikin kätevästi selailla myynnissä olevia vaatteita, ilman että mukana on totaalisen vääränkokoisia tai tyylisiä vaatteita. Jokainen, joka on seikkallut nettikirppareilla, ymmärtää varmasti tämän ihanuuden! Sovelluksen yläreunasta voi nopeasti säätää, kuinka tarkasti tahtoo rajata vaatekaksosensa. Mä pidän vähän löyhempää seulaa, sillä olen kroppamalliltani niin hämmentävää sorttia, että vaatekoko saattaa heittää useammalla numerolla vaatteesta ja sen mallista riippuen. Tyylini on myös leikkisä, enkä pysy tiukasti yhden genren sisällä.

Mä löysin nopeasti takin, jota olin etsimässä. Tarvitsin rennon mutta tyylikkään takin näihin välivuodenaikoihin, kun toppa on liikaa, mutta pelkällä trenssilläkään ei enää pärjää. Samassa bongasin myös juuri oikeassa ysärivärissä Leviksen 501 -farkut, joita on ollut ihan mahdoton löytää omassa koossani. Mutta vaatekaksosellani Emilialla sellaiset olivat myynnissä vitosella. Ei oo totta! Tein kaupat heti.

Ostotapahtuma on toinen Zadaan ehdoton vahvuus. Se on yksinkertainen ja turvallinen, mikä ei todellakaan ole yleensä tunnelma nettikirppisviidakossa hosuessa. Varaan tuotteen yksinkertaisesti napista painamalla, minkä jälkeen tuote poistuu myynnistä. Zadaassa ei siis tarvitse pohtia, onko näkyvillä oleva tuote oikeasti vielä myynnissä. Varauksen jälkeen näytölle ilmestyy privaattichätti ostajan ja myyjän välille. Kaikki yhteydenpito tapahtuu siis sovelluksella, mikä on ihanan yksinkertaista!

Huippu juttu on myös se, että raha kulkee turvallisesti Zadaan kautta. Mä siis maksoin tuotteen pankkikortilla Zadaassa, mutta se siirtyi myyjän pankkitilille vasta, kun olin chättiosiossa painanut nappia, joka kertoo Zadaalle mun vastaanottaneen tuotteen. Ei siis tarvitse pelätä kusetusta, sillä Zadaa palauttaa summan tarvittaessa ostajan pankkitilille ilman veloitusta. Toteutuneista kaupoista Zadaa veloittaa 10-20 prosentin komission. Tarkan komission näkee, kun on myyjänä määrittelemässä tuotteelleen hintaa.

Chätti saattaa kuulostaa vähän monimutkaiselta, mutta on päinvastoin vaivaton ja nopea tapa hoitaa kaupat. Kysyin farkut myyneeltä Emilialta luvan julkaista meidän chättäilystä pätkät, jotta saatte ideasta paremmin kiinni. Kun ostaja on vastaanottanut tuotteet (joko noudettuna tai postitse), hän vielä arvio myyjän.

Halusin vielä tänään kokeilla, voiko tuotteiden myyminenkin olla Zadaalla yhtä helppoa. No oli! Tykkäsin myös siitä, että myyntituoton voi lahjoittaa Pelastakaa Lapset ry:lle suoraan sovelluksen kautta. Ja mikä parasta, tuotteiden naputtelu myyntiin on nopeaa. Kaikki tehdään ihan vain omalla puhelimella, ja Zadaa ohjaa eteenpäin.

Ensin napsin Zadaan ohjeiden mukaisesti neljä kuvaa tuotteesta ja sen jälkeen ruksin sopivat kohdat kokomerkinnöistä, hinnasta, vaatteen kunnosta ja sun muusta sekä kirjoitin lyhyen kuvauksen tuotteesta. Se ei vienyt aikaa kuin muutaman hassun minuutin, joten lopulta naputin myyntiin kolme tuotetta. Vintagetakin, merinovillaviitan ja pienen käsilaukun – kaikki upeita, mutta epäkäytännöllisiä lapsiperheellisenä. Muutamaa tuntia myöhemmin sain ilmoituksen, että laukku on myyty. Laukku siis odottaa nyt postitusta uudelleen omistajalleen, mutta takki ja viitta ovat edelleen myynnissä.

Oi että, olisiko se tässä, kirppismuijan paluu! Vähän käytännöllisempänä (äiti)versiona vain.

Takki, Ravens / Zadaa second hand 
Pitsipaita, ystävän vanha kirppislöytö
Nahkakoru, ystävän vanha kirppislöytö
Villapipo, VAI-KØ
Nahkalaukku, Marimekko
Kashmirhuivi, kashmirneule.com
Nahkahanskat, Juhani Mutka
Nahkanilkkurit, Beau Coops
Jaa