Lapset ovat siitä vinkeitä tapauksia, että aikuisena heiltä saa oppia monia taitoja. Kuten nyt vaikka rakkauden parsakaaliin. Olin elänyt monta vuotta ihmisenä, jolle pelkkä parsakaalin haju sai aikaan yökötyksen. Sitten perheeseeni kolme ja puoli vuotta sitten syntyi vauva, joka rakasti parsakaalia. Se upposi niin soseena, sormiruokana kuin smoothiessa. Jotta pystyisimme syömään samoja sapuskoja, ei auttanut kuin opetella itsekin kaveeraamaan tuon vihreän iljetyksen kanssa.

Tajusin nopeasti, mikä parsakaalin ja minun välejä hiersi. Syynä oli suurkeittiöruokaloiden parsakaaligratiini. Tuo kasvisruokailijoiden pakkopulla ja pahalta haiseva mönjä, jossa ui jotain limaisia vihreitä paloja. Kun tajusin palata parsakaalin kanssa oman keittiöni peruselementteihin, alkoi rakkaus löytyä. Eli parsakaalit uunipellille, paljon hyvää öljyä päälle ja paahtumaan. Se uunista tuleva rapsakka ja mehukas parsakaali on kuin ruokamaailman kukkanen. Sellainen kaunokainen pitäisi olla pöydässä piristyksenä joka päivä.

Nykyään parsakaali maistuu myös pannulla paistettuna. Keittämiseen tai höyryttämiseen en ole vielä uskaltanut lähteä, eikä tarvettakaan ole. Parhaimmillaan parsakaali kun on edelleen suoraan uunista tulleena, öljyn kanssa paahtuneena. Kun sain tehtäväkseni kehitellä reseptin uuden sitruunalla ja basilikalla maustetun Keiju-yrttiöljyn ympärille, tiesin heti minkä vihannestiskin kaunistuksen kanssa öljyn laittaisin yhteen. Tuota Keijun yrttiöljyä on perheessämme huljuteltu menemään jo yhden pullollisen verran, joten sen sopivuus on testattu erinomaiseksi muihinkin uunivihanneksiin sekä salaatteihin, wokkeihin ja risottoihin.

Parsakaali on vauvaperheessä mainio ruoka-aine, sillä siinä on luonnon muovaama kahvakin valmiina pienelle sormiruokailijalle. Parsakaali on myös kasviskunnan mahtavimpia tehopakkauksia, sillä se sisältää paljon esimerkiksi proteiinia ja hyvän kattauksen kalsiumia. Tällä salaattireseptillä valmistuu reilusti sapuskaa neljälle hengelle, ja kun setistä erottelee omansa vauvalle, saa perheen pieninkin masunsa täyteen.

Salaatin kylkeen tein vauvallekin sopivan foccacian, joka saa suolan sijaan makua suolattomasta Keijun sitruuna & basilika -yrttiöljystä. Huomioithan, että öljyssä on inasen sokeria (0,7 prosenttia), joten jos et tahdo vauvan ruuan sisältävän yhtään sokeria, vaihda yrttiöljy vaikka Keijun luomulaatuiseen kylmäpuristettuun auringonkukkaöljyyn tai Keijun kylmäpuristettuun rypsiöljyyn ja mausta leipä yrteillä.

Parsakaali-halloumi -salaatti karamellisoidulla raparperilla

 • 2 parsakaalia
 • Keijun sitruuna & basilika -yrttiöljyä
 • karkeaa suolaa
 • 1 kurkku
 • 300 grammaa kirsikkatomaatteja
 • 2 kevätsipulin vartta
 • pari nippua retiisejä (n. 20 kappaletta)
 • tuoreita taateleita (n. 15 kappaletta)
 • yksi puska minttua
 • yksi puska lehtipersiljaa
 • puolikas chili
 • puolikas lime
 • 100 g pistaasipähkinöitä 
 • 2 pakettia halloumia
 • 3 pientä vartta raparperia
 • loraus siirappia

Leikkaa parsakaalin kukinnot irti varresta. Levitä ne uunipellille ja roiskottele päälle reilulla kädellä Keijun sitruuna & basilika -yrttiöljyä ja suolaa (vauvaperheelliset muistavat jättää osan kukinnoista suolaamatta vauvaa varten). Paahda 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Viipaloi kurkku pitkiksi suikaleiksi juustohöylällä. Halkaise kirsikkatomaatit. Silppua kevätsipuli. Pilko retiisit. Poista taateleista kivet ja revi hedelmät puoliksi. Revi joukkoon lehtipersilja ja minttu. Hienonna chili pieneksi. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja lisää vielä puolikkaan limen puristettu mehu.

Paahda pistaasipähkinät kuivalla pannulla ja ripottele salaatin päälle. Paloittele halloumi viipaleiksi, paista juusto pannulla molemmilta puolilta ja lisää salaattiin. Paista viimeisenä pannulla kuoritut ja pilkotut raparperit, lisää sekaan loraus siirappia ja kaada koko komeus salaattiin. Viimeisenä lisää salaattikeon päälle uunissa paahdetut parsakaalit.

Focaccia (jota vauvakin voi järsiä)

 • 3 dl lämmintä vettä
 • 1 pussi kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
 • 400 grammaa vehnänauhoja
 • 3 rkl Keijun sitruuna & basilika -yrttiöljyä
 • 3 rosmariinin oksaa

Sekoita hiivaa veteen. Lisää jauhot ja alusta. Lisää Keijun sitruuna & basilika -yrttiöljy. Anna kohota kelmulla peitetyssä astiassa noin tunnin. Levitä taikina isolle uunipellille ronskisti käsin ja kohota vielä tovi. Painele taikinaan koloja sormin ja ripottele päälle rosmariinit sekä reilulla kädellä Keijun sitruuna & basilika -yrttiöljyä. Jos leipää ei ole syömässä vauva, haluat ehkä ripotella päälle vielä karkeaa suolaa. Paista uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoitaessa kaada laakeaan pikkuastiaan Keijun sitruuna & basilika -yrttiöljyä, johon leipää voi dipata.

Ja hei, jos Keiju-öljyt saivat sinunkin reseptisuonesi virtaamaan valtoimenaan, käyhän osallistumassa Keijun resepti-kisaan. Viisi parasta reseptinikkaria palkitaan 200 euron lahjakortilla Kokkiman-verkkokauppaan.

Jaa