Postaus sisältää saadun tuotteen

Ennen Dubain-reissuamme päädyimme päivittämään kulkupelivalikoimaamme kahdella uudella tulokkaalla, matkarattailla ja rengasliinalla. Ja oli muuten hyvä päätös se, nyt kun pienempiä matkaajia oli mukana yhden leikki-ikäisen lisäksi myös vauva.

Rengasliinan kanssa kävi iloinen yllätys. Olin menossa ostamaan sitä hurjalla kiireellä ja tohinalla Ipanaisesta, kun paikan toinen puotipuksu Anu ilokseni tahtoi antaa sellaisen minulle. Olivat kuulemma kantovälineitä valmistavan ja myyvän Liinalapsen Niinan kanssa suunnitelleet sellaisen antamista minulle jo tovin. Jo kävi mäihä, sillä juuri Liinalapsen rengasliina mielessäni Ipanaiselle lähdinkin. Olin katsellut niitä sillä silmällä siitä lähtien, kun Anu vauvan synnyttyä kävi meitä jeesimässä kudotun liinan kanssa ja samalla toi ihasteltavaksi myös muita liinoja. Iso kiitos Ipanaiselle ja Liinalapselle, koko perhe on ollut onnellinen liinasta!

Rengasliinamme on siis suomessa käsityönä ommeltu Vanamon rengasliina. Sen kangas on niin ikään suomessa (koneellisesti) kudottu. Sen materiaali on puoliksi pellavaa ja puoliksi GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa, joten se hengittää mukavasti kuumallakin säällä. Kankaan kuvion nimi on Kide ja väri nimeltään Hetki. Musta tämä on ihan mielettömän kaunis liina. Kankaan kuvio on saanut inspiraationsa perinteisistä suomalaisista kudotuista kankaista, ja se tuokin mulle mieleen ihanan nostalgiset mustavalkoiset suomielokuvat.

Reissukulkupelinä rengasliina osoittautui mainioksi. Vauva kulki Dubaissa ollessamme ainoastaan liinassa, ja yleisimmin käytössä oli pitkä kudottu liina. Mutta pikaliinana rengasliina oli mainio. Siihen oli kätevä napata vauva, kun tarvitsi kädet nopeasti vapaaksi ja tiesi, että kantoaika ei tule kuitenkaan olemaan pitkä, kuten vaikka lentokentällä. Myös lentokoneessa vauva oli laskuja ja nousuja lukuunottamatta pitkälti rengasliinassa.

Rengasliinassa vauvan saa sidottua halutessaan ihan kainaloon, eli tuohon lonkalle, johon vauva ainakin itselläni sylissä ollessaan asettuu silloinkin kun liinaa ei ole. Tykättiinkin syödessämme pitää vauvaa pitkän liinan sijaan rengasliinassa, jotta ei tarvinnut varoa kuumien ruokien tippumista vauvan päälle. Lonkalla oleva lapsi näkee myös paremmin ympärilleen, joten utelias vauvamme tykkäsi sieltä käsin ihmetellä maailmaa. Hän usein myös nukahti sinne, mutta kantajana en kokenut rengasliinaa hyväksi uniliinaksi.

Nopeuden ja lonkkakantamismahdollisuuden lisäksi tykkäsin lämpimässä maassa reissatessamme rengasliinan vähäisestä kangasmäärästä. Toisin kuin pitkän kudotun liinan kanssa, rengasliinan kanssa kantajan ympärille ei tule paljoa kangasta. Se oli siis viileä kulkupeli, joka olikin ainoana liinana käytössä rannalla ja uima-altaalla. Rengasliinassahan voi kantaa lasta vastasyntyneestä leikki-ikäiseksi asti, ja ajatuksenamme oli, että tarvittaessa samaan liinaan voisi nostaa myös esikoisen. Noh, esikoisen mielestä liinat ovat vauvoja varten, joten eipä ole tullut testattua. Mutta teoriassa se olisi mahdollista.

Huonona puolena rengasliinassa on sen toispuoleisuus. Vaikka yritin välillä sitoa liinan kulkemaan toisen hartian kautta, yleensä se tuli miettimättä aseteltua aina samalle puolelle. Välillä kiristin liinan niin huolimattomasti, että koko vauvan paino asettui vain niskalleni. Jouduinkin muutamana päivänä nukkua päiväunet ihan vain sen takia, että saisin jäätävän niskapäänsäryn pois. Pitkään kantamiseen rengasliina ei siis sovellu, mutta reissussa kantamista tuli myös renkulan kanssa paljon.

Rengasliinan käyttöön kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyytää osaavammalta alkuun apua. Anu sanoikin, että vaikka rengasliina on ihan superhelppo käyttää, sen kanssa on myös ihan superhelppo mennä tietämättömyyttään pieleen ja saada selkänsä rikki. Anulta saa apua poikkeamalla Ipanaiseen, eikä maksa mitään tai vaadi ostopakkoa. Myös esimerkiksi Kantoliinayhdistyksen Facebook-sivuilla voi kysellä, josko omalta kylältä löytyisi joku auttamaan alkuun.

Reissun jälkeen molemmat kantoliinamme, pitkä kudottu ja rengasliina, ovat olleet vähemmän käytössä. Jos lähdemme liinalla liikenteeseen, sidon vauvan pitkään liinaan. Yleensä olemme kuitenkin liikkeessä vaunujen kanssa. Silloin rengasliina kulkee repussa mukana varaliinana, jollaiseksi se pieneen tilaan menevänä soveltuu hyvin. Vauvan herätessä unilta ja halutessa syliin, hänet on kätevä ottaa renkulan kyytiin. Olemme käyttäneet rengasliinaa esimerkiksi museoissa, näyttelyissä, ravintoloissa ja kaupassa, johon on kurvattu vaunujen kanssa.

Nyt kun kevään ja kesän myötä elämä alkaa pikkuhiljaa taas siirtyä lähes kokonaan ulos, rengasliina tulee luultavammin useammin käyttöön. Minihe kun alkaa olla jo siinä iässä, että hän tahtoo sylissä tai liinassa olon lisäksi myös tutustua maailmaan maasta käsin. Rengasliina on hyvä tukikohta pienelle tutkijalle, kun siellä voi piipahtaa välillä hakemassa turvaa ja uskallusta taas seuraavan kävyn tutkimista varten. Vaikka vuodenajat ovat itselleni pohjoismaalainen ihanuus (ilman ironiaa, uskokaa pois), en voi kieltää, ettenkö jo odottaisi sitä aikaa, kun saa ulos lähtiessään vain sujauttaa itselle sekä lapsille kengät jalkaan ja kiepsaista vauvan kainaloon!

Jaa