Aiheutimme esikoisen kanssa hämmennystä helsinkiläisissä kanssaihmisissä lauantaina, kun tepastelimme kylillä emaliset kahvipannut kolisten ja noidiksi pukeutuneena. Täällä kun nämä noitatouhut on tavattu tehdä jo reilu viikko sitten, palmusunnuntaina. Me emme kuitenkaan olleet palmusunnuntaiseen tapaan virpomassa, vaan trullittamassa pohjanmaalaisen perinteen mukaisesti – lankalauantaina, kuten kuuluukin.
Itse asiassa tarkoituksenani oli tänä vuonna päästä sisälle näihin virpomishommiin, jotta esikoinen saisi toivotella tuoreutta ja terveyttä samaan aikaan kuin muutkin paikkakunnan mukulat. Mutta eiköhän se palmusunnuntai taas tullut tällaiselle pohjalaisjästipäälle ihan puskista. Siinä sitten vähän pakon edessä ajattelin, että toisaalta onhan se hyvä viedä pohjalaisia perinteitä suvussa eteenpäin, vaikka likka syntyperäinen helsinkiläinen onkin.
Pakanallinen trulliperinne istuu myös ortodoksista virpomista paremmin meidän pääsiäiseemme. Meille kun tämä on kevään juhla, johon kuuluu mämmi, puput, rairuoho, tiput, pastellisävyt ja pahojen henkien karkotuksesta alkunsa saaneet pääsiäiskokot, eli valakiat. Mikäli oikein olen ymmärtänyt, sen verran trullit ovat virpojilta aikojen saatossa oppineet, että nykyään trullit eivät enää ole pahantahtoisia, eikä heitä tarvitse lahjoa ja tyynnytellä ilman vastalahjaa. Kuten jo omassa lapsuudessanikin, virpojien tapaan myös trullit lausuvat virpomislorun ja antavat palkkaa vastaan koristellun pääsiäisvitsan.
Oli muuten mielenkiintoista yrittää järkevästi selittää ensimmäistä kertaa trullittamaan lähtevälle lapselle, mikä tässä oikein on homman nimi. Katselimme kuvia netistä ja kerroin, miten itse lapsuudessa trullitimme porukalla. Yleensä meillä oli mukana maitokärryt, joissa muut mukulat istuivat yhden työntäessä. Koska välimatkat talosta taloon olivat pitkät, hommaan meni koko päivä. Iltaan mennessä varpaat olivat jäässä, kengät varsia myöten mudassa ja lommoinen kuparipannu täynnä aarteita ja herkkuja: kolikoita, lakupötköjä, suklaapatukoita, tarroja, paperipäällysteisiä karamelleja ja juuri kanalasta haettuja raakoja kananmunia.
Kai ajatus oli niin outo ja jännittävä, että lapsi tuntui lopulta olevan asiasta enemmän innoissaan kuin joulusta tai omista synttäreistään. Trullien tuloon valmistettiin siskoni, joka niin ikään lakeuksilla varttuneena ymmärsi lankalauantain noituuksien päälle. Vedimme likan kanssa molemmat essut päälle, solmimme huivien päät tiukasti leuan alle ja piirsimme punattuihin poskiin pisamia. Mukaan nappasimme vielä keltaiseen villanuttuun puetun vauvatipun, joka kyllä nukahti heti kun pääsimme luutabussiin.
Siskon oven takana esikoinen kihisi jännityksestä. Oven avauduttua hän kuitenkin lausui lorun niin komiasti, että isompi trulli vallan liikuttui. Palkaksi pieni trulli sai suklaapatukoita – niitä samaisia kuin minä ja siskokin trullireissuillamme aikoinaan.
Tarkennuksena että ortodoksisessa perinteessä virvottaessa ei pukeuduta noidiksi. 🙂 Virvottaessa viedään siunausta taloon.
Ihana tämä trulliperinne lankalauantaina lakeuksilla! Ja ihanaa että olette vieneet sitä myös sinne pääkaupunkiseudulle. 🙂
Joo, noitamaisen olemuksen ovat virpojat taas lainanneet trulleilta 🙂
Trullithan ovat liikenteessä lankalauantaina siksi, että Jeesus on haudassa eikä pidä pahoja henkiä aisoissa… Tämä kristitty hyväksyy tämän trullittelun paljon paremmin kuin trulleiksi puetut virpojat.
Meidän muksumme virpoi kyllä palmusunnuntaina noidaksi pukeutuneena… Sosiaalista painetta voi vastustaa vain tiettyyn rajaan saakka.
Mitä mä olen ymmärtänyt, trullit ovat liikkuneet keväisin (ennen lehmien laitumelle pääsyä ja maatalouden pääkauden alkua) jo keskiajalla pyrkien tuomaan huonoa onnea. Tähän sitten aikojen saatossa on sekoittunut palasia myös kristinuskosta, eli trullituspäivä on asettunut pääsiäiseen. Tarinoitahan on toki monia, joten mistäs näistä tietää. Itsestäni tuo on kuitenkin järkeenkäypä selitys. Onhan useamman nykyään kristillisen juhlan ajankohta ollut ennen pakanallisen juhlan aikaa.
Pohjalaasuus kunniaan! Me teimme lapsina just noin eli trullitimme lankalauantaina. Muistan muutaman oven takana saaneemme saarnan väärästä päivästä…. siis Helsingissä. Mutta muuten oli kivaa ja saimme aina siskoni kanssa jonkun kaverinkin mukaamme. Nyt tuo Palmusunnuntai näyttää täällä etelässä olevan se ainoa oikea päivä.
Saas nähdä, jatkammeko jääräpäisesti tätä trullittamista vai siirtyvätkö lapset virpomaan (noitina) palmusunnuntaisin sitten myöhemmin. Luulen, että ainakin vielä muutamat vuodet riittää se, että käydään siskon luona trullittamassa ja ehkä pyydetään, josko saataisiin käydä muutaman muunkin lakeuksilla varttuneen luona pöyrähtämässä lankalauantaina 🙂
Olipas mukava juttu ja ihania kuvia. Että äiti on viitsinyt. Sitä lapsi osaa varmasti arvostaa ja muistaa vielä aikuisenakin. Mä oon jo ite isoäiti ja isu eli mulla on 7 lastenlasta ja kolme omaa.