Muutamissa blogeissa on ihmetelty, mikä äitienpäivän perimmäinen pointti oikein on. Että mitä siinä oikein juhlitaan. Että eikös moinen kohdulla pröystäily ole vähän noloa. Ja että kerran vuodessako niitä mutseja vain pitäisi muistaa.
Äh, ihan pölöä. Jos juhlapyhien syntyjä syviä tahtoo pohtia, sitä voisi harrastaa esimerkiksi juhannuksena, jos siinä saunan polttamiselta ja järveen kännissä hukkumiselta ehtii. Tai vappuna, jos sen keltaiseksi värjäytyneen ylioppilaslakin, yrjöisen serpentiinin ja nuutuneen heliumpallon alla vielä ajatuksia kulkee. Tai jouluna, kun tapauskovaiset käyvät ottamassa vuosiannoksensa saarnaa joulukirkossa tai kirkkoon kuulumattomat lappaavat sikaa naamaansa.
Äitienpäivän syy on kakkuövereidenkin jälkeen selkeä: äiti.
Eikä siinä, mun mielestä äitienpäivän lisäksi aina kun on syytä juhlaan, kannattaa vähän kreisibailata. Tai ainakin syödä se pala jos toinenkin kakkua luvan kanssa tai vaihtoehtoisesti nostaa lasi jos toinenkin skumppaa. Parhaimmillaan tietty molemmat.
Tänä vuonna oli mun ensimmäinen äitienpäiväni äitinä. Oli hauskaa pohtia Lähiöjepen kanssa, minkälaiset äitienpäiväperinteet me tahdotaan meidän perheeseen luoda. Jos juhannuksia, vappuja ja vuosien vaihtumista juhlitaan ystävien kanssa, ja joulua ja pääsiäistä sukulaisten, tämä on vain meidän pienen perheen päivä, josta saamme tehdä ihan omannäköisemme. Se tuntuu hyvältä.
Ykkössääntönä on stressittömyys. Tämä juhlapäivä ei vaadi silitettyjä pöytäliinoja ja silmäpaottomia sukkahousuja. Mua ei tarvitse lahjoa – paitsi ruusuilla (joiden kääreessä ei lue Pirkka).
Pääasia on bailata meitä, perhettä ja sitä, että saan olla äiti. Meillä äitienpäivää voisi juhlistaa vaikka viettämällä koko päivä yöpaidoissa sängyssä löhöten, satuja lukien ja lautapelejä pelaten. Tai Lintsillä hattarapöhnässä fiilistellen. Pohdiskelun jälkeen päädyimme kuitenkin piknikkiin. Huonolla kelillä sen voisi toteuttaa vaikka olkkariin rakennetussa majassa.
Mutta kakku on oltava. Sokerimörssäri-imettäjän mielestä se on t o d e l l a k i n oltava. Neljän tunnin Sacherkakkusessio vietettiinkin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun Minime oli saatu nukkumaan ja eteen iso lasillinen nimiäisistä jäänyttä valkkaria. Samalla uunin lämmittämisellä Lähiöjeppe vaivasi pellillisen foccacia-leipää.
Piknikille pakattiin Sacherin, foccacian ja ekstravillatakkien lisäksi rucola-halloumi -salaattia, viinirypäleitä, cantaloupe-melonia ja iso termarillinen soijakaakaota. Viltti levitettiin Minimen päikkäreiden ajaksi kalliolle merenrantaan, ja ai että, kyllä oli mutsi tyytyväinen. Mä olen onnekas nainen, että olen saanut juuri nämä ihmiset perheekseni.
Ps. Ehkä mulle äitienpäivästä spesiaalin tekee myös se, että samaan ajankohtaan osuu lisäksi Minimen alullepanopäivä. Vuosi sitten vietimme mökkiviikonloppua Varsinais-Suomessa, eikä spärdäreitä oltu pakattu mukaan. Aurinkoisen kuuma päivä höllensi pään, ja saunakaljojen jälkeen illan hämärtyessä kumpikin oli valmis vannomaan luomuehkäisyn riskeimmän version, varmojen päivien, nimeen.
Vuotta myöhemmin äitienpäivän aamuun herätti vuoden takaisen krapulajomotuksen sijaan pinnasängyssään kihertävä nelikuukautinen vauva.
Jaa