Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.

Karkasimme kesken viikon Pohjanmaalle mummilaan. Mies on ollut työmatkalla koko viikon, joten sukulaisten tuomat lisäkädet ovat olleet ihana helpotus arkeen. Täällä maalla olemme päässeet taas maistamaan myös monien perheiden tuiki tavallista arkea: sitä kun paikasta toiseen kulkemiseen tarvitaan autoa.

Vaikka olemmekin eläneet miehen kanssa ilman autoa nyt yli kymmenen vuotta, löytyy lompakostani ajokortti. Kun on kotoisin maalta, se on itsestäänselvyys. Ensin odotettiin kuumeisesti, että päästään päristelemään paikasta toiseen skootterilla, mopolla tai traktorilla. Sitten odotettiin, että maailma avartuisi yhden ajokortin verran.

Meillä on miehen kanssa jopa ollut oma auto aikoinaan asuessamme Vaasassa. Mies kulki sillä viikolla töihin ja minä taas viikonloppuna tekemään konsulenttihommia ympäri Pohjanmaata. Vaikka auto sittemmin myytiin muuttaessamme Tampereelle, on ajokortista ollut hyötyä. Pikkupitäjien sanomalehtiin ei olisi ollut mitään saumaa päästä töihin, jos en olisi voinut välillä ajaa juttukeikoille.

Mahdollisuus elää mukavasti ilman autoa on onni. Teemme ulkomaanmatkan vuodessa sillä rahalla, jota meidän ei tarvitse laittaa autolainan lyhennykseen, vakuutusmaksuihin, bensaan, huoltoon, varaosiin, katsastukseen, pesuihin ja parkkimaksuihin. Puhumattakaan siitä, miten paljon vaivattomampaa, stressittömämpää ja nopeampaa Helsingin kokoisessa kaupungissa on kulkea julkisilla ruuhkissa kökkimisen sijaan. (Poikkeus vahvistaa tietty säännön, ja välillä junat ovat solmussa ja etenkin aamuisin eteläiseen Helsinkiin pääseminen on millä tahansa pelillä hitaampaa kuin käveleminen.)

Mutta kun pääsen ratin taakse muutaman kerran vuodessa, olen salaa riemuissani. Parhaita ovat ne hetken, kun takapenkki on hiljentynyt ja tien molemmin puolin on vain laakeata peltomaisemaa. Silloin annan auton syödä rauhassa asfalttia ja laulan antaumuksella radiosta raikaavan vanhan suomi-iskelmän mukana. Se on hetken kestävä villi vapaus -simulaattori.

Kuopus onneksi on ihan tyytyväinen automatkaaja, mikä on huojentavaa sellaisen vauvan jälkeen, joka huusi sydäntä raastavasti kaikki automatkat. Esikoinenkin tykkää nykyään matkustaa autossa, sillä se on jännää ja siellä saa istua omalla punaisella ralli-istuimella. Toista takapenkin matkustajaa kyllä aina ihmetyttää, miksi auton sisällä ei saa pitää pimeällä valoja tai miksi siellä ei voi hillua välillä ilman vöitä. Erityisen ihmetyksen kohteena on joka kerta se, että äiti todella osaa myös ajaa autoa.

Vielä joku kerta pitää hämmästyttää lapsi ajamalla rundi pikkusiskoni skootterilla. Tai perheemme traktorilla. Sillä totta kai minä juuriltani maalaisena osaan ajaa niitä molempia.

Jaa