Yhteistyössä Santa Maria ja Suomen Blogimedia

Ruuanlaitto on viimeistään kuopuksen syntymän myötä siirtynyt pääasiallisesti miehen vastuualueeksi. Siihen on ihan käytännöllinen syy: mies on valmistanut tyhjästä jääkaapista kattavan aterian koko perheelle siinä vaiheessa, kun minä olisin vasta kaivanut tykötarpeet esille ja ottanut niistä ja varpaistani kuvan Instagrammiin.

Minä olen fiiliskokkaaja ja rakastan kiireettömiä päiviä, kun voin tunnelmoida keittiössä monta tuntia nuuskutellen korianterinippua ja viikkaillen kangasservettejä kaunista kattausta varten. Mies on käytännön kokkaaja, joka yhdistää ennakkoluulottomasti makuja, erimaiden keittiötä ja minun eriävästä mielipiteestä huolimatta on sitä mieltä, että eilisen ruoka on ihan ookoo tarjoilla säilytysrasioista ja että leipälautaset kattauksessa ovat turhaa brassailua.

Erilaisesta tekemisen meiningistä huolimatta meitä yhdistää rakkaus mausteiseen ja vivahteikkaaseen ruokaan sekä halu kattaa ainakin yksi koko perheen yhteinen ruokahetki kiireisenäkin päivänä. Yhteistyö Santa Marian Extra Fine Selection of Spices -myllymausteiden kanssa saikin meidät molemmat täpinöimään, mutta jätin silti suosiolla niiden testailun miehen tehtäväksi. Minä kun olen välillä liian konservatiivinen kokki, ja väitän joidenkin makuyhdistelmien olevan fiaskoja ennen kuin olen edes maistanut. Nolostuttavaa ennakkoluuloa, etenkin kun monesti päädyn syömään mutinani hyvällä ruokahalulla.

Niinpä mies kokkasi kolmea arkiruokaamme, ja laittoi maustemyllyt jauhamaan niihin uutta twistiä. Mä olen päässyt myllymausteiden makuun viimeistään siinä vaiheessa, kun tajusin eron jauhevalkosipulin ja myllyvalkosipulin välillä. Kun mausteet jauhetaan vasta kokkaillessa, niiden maku on aromaattisempi ja amatöörikokkaajan suuhun vain niin paljon päheämpi. Sitten vielä tuoreita yrttejä ja voila!

Miehen ylöskirjaamissa resepteissä yhdistyy villisti erimaiden keittiöt ja makuparit, niin että Michelin varmasti söisi tähtensä järkytyksestä. Mitatkin ovat vähän sinnepäin ja huomenna tuonnepäin. Mutta meillä koko perhe tykkää. Kolmevuotias on tosin viime aikoina alkanut karsastamaan chiliä (likka joka kiskoi aikaisemmin chiliä silmät valuen ja naama virneessä), joten potkua ruuissa on meidän aikuisten makuun liian vähän. Meillä onkin nykyään pöydässä purkki ”sormichiliä”, jolla voi maustaa omaa annostaan.

Mutta tässä meidän arkiruuista kolme valittua:

Vegetäytteiset fajitakset (4 henkilölle)

Paketti kaupantädin tekemiä tortilloja kaapissa on meidän monien arkipäivien pelastus. Niiden väliin saa loihdittua mukamas tyhjästä jääkaapistakin nopeasti maittavaa ruokaa. Väliin heitellään milloin mitäkin, mutta yleensä ainakin jotain tomaattista ja jotain avokaadoista. Salaatti ja sipuli toimivat yhdistelmässä kuin yhdistelmässä. Tällä kertaa mies teki protskutäytteen soijapaloista, mutta myös esimerkiksi tofu, soijaruohe ja kikherneet toimivat nekin. Juustohimoiset voivat paiskoa tortillojen väliin myös juustoa. Itse olen sitä mieltä, että kunhan välissä on jalapenoja, kaikki on hyvin.

Soijasuikaleet marinadissa

 • Kolme desiä soijasuikaleita
 • 2 rkl soijakastiketta
 • 3 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Black & White -suolapippurisekoitusta
 • 5 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Chicken & Steak -maustesekoitusta
 • 1 tl curryä
 • 2 rkl oliiviöljyä

Valmista marinadi. Keitä soijasuikaleet runsaassa vedessä kasarissa. Kun vesi on haihtunut, lisää marinadi ja jatka paistamista. Lisää tarvittaessa öljyä. Siirrä kasari sivuun levyltä ja anna maustua.

Guacamole

 • 2 isoa ja mehevän kypsää avokadoa
 • Puolikas lime
 • 5 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Black & White -pippurisuolasekoitusta 
 • 3–4rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Coriander & Chili -maustesekoitusta
 • 3–4 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Lime Pepper -maustesekoitusta

Paloittele avokado pieneksi. Purista mukaan puolikas lime. Lisää muut mausteet ja anna tekeytyvä tovi.

Salsa

 • 3 isoa tomaattia
 • Puolikas lime
 • 1 valkosipulikynsi
 • Puolikas tuorechili, riippuen vahvuudesta ja chilin koosta
 • 3–4 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Black & White -suolapipurisekoitusta
 • Tuore korianterinippu
 • 6 isoa lehteä basilikaa

Pilko tomaatti pieneksi silpuksi. Silppua myös chili, valkosipuli ja tuoreyrtit, joista jälkimmäiset voi jättää vähän isommiksi paloiksi. Lisää joukkoon puolikkaan limen puristettu mehu. Rouhi mukaan mausteet ja jätä tekeytymään.

Jukurttidippi

 • 2dl turkkilaista jukurttia (tai jotain kasvisjukurttia)
 • 1 tl kurkumaa
 • 3 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Coriander & Chili -maustesekoitusta

Sekoita ainekset yhteen ja siinä se.

Inkiväärinen linssikeitto

Päiväkodissa ottivat syksyllä puheeksi, että esikoisella ei enää tarvitsisi käyttää ruokalappua. En tiennyt tämän olevan asia, joka kuuluu alle kolmevuotiaana lopetettavien toimien pariin. Me ainakin mieluummin pesemme ylimääräisiä kertoja niitä roiskeelta suojaavia harsoja kuin itse vaatteita. Etenkin kun esikoisen lempiruokia ovat sosekeitot, ja syömisalue on ruokailun jälkeen kuin keittoastiassa käydyn potkupallomatsin jäljiltä. Eikä siinä, tätä maittavaa ja nopeatekoista keittoa syödessä me aikuisetkin yleensä taittelemme servetit suojaamaan rinnuksia. Porkkanasta ja punaisista linsseistä herkullisen värinsä saava keitto nimittäin värjää vaatteet ikuisiksi ajoiksi. Been there done that.

 • 1 keltasipuli
 • 1 punainen paprika
 • 1 porkkana
 • Ison peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
 • 2 valkosipulikynttä
 • 2 rkl kookosöljyä
 • 2 rkl tomaatipyrettä
 • 1 ltr vettä
 • 2 dl punaista linssiä
 • 3 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Black & White -suolapippurisekoitusta
 • 3 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Scandinavian Forest -maustesekoitusta
 • 2 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices White Pepper –pippuria
 • 1 dl turkkilaista jukurttia (tai maustamatonta kasvisjukurttia)
Päälle:
 • Tuorekorianteria tai persiljaa

Pilko sipuli, paprika, inkivääri ja valkosipuli. Paista ne runsaassa kookosöljyssä isossa kattilassa.

Lisää kattilaan litra vettä, huuhdellut linssit sekä tomaattipyre. Keitä noin 15 minuuttia kunnes porkkanat ovat pehmenneet ja linssit ovat valmiita. Lisää loput mausteet ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää annosten päälle kunnon repäisyt tuoreyrttejä.

Intialainen tofukorma (4 henkilölle)

Nepaliin ja Intiaan vievät maut saapuvat lähiön keittiöön aina talven tullen. Paksut, kermaiset ja mausteiset ruuat lämmittävät, kun ulkona loska tunkee kenkiin tuuli löytää tiensä takin sisään. Korma on siitä kätevä arkiruoka, että kastikkeen voi tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana. Näin päivällinen valmistuu seuraavana päivänä siinä ajassa kun keittää riisin. Tämä miehen tekemä tofukorma saisi varmasti aidon intialaisen kokin pyörittelemään päätään. Etenkin kun naan-leivän kanssa nautitaan palanen Etelä-Afrikkaa ja Lähi-Itää hummuksen muodossa.

Korma

 • 2–3 desiä turkkilaista jukurttia (tai maustamatonta kasvisjukurttia)
 • 2 dl kookosmaitoa
 • 2 rkl tomaattipyrettä
 • 2–3 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Rock salt -suolaa
 • 1 tl juustokuminaa
 • 2–3 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Five perppers -pippurisekoitusta
 • 4 kardemumman siementä murskattuna
 • 2–3 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Coriander & Chili -maustesekoitusta
 • Riisiä
 • 1 paketti tofua
 • 2 rkl soijakastiketta
 • 3 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Black Pepper -pippuria
 • 2 dl cashew-pähkinöitä
 • 1 keltasipulia
 • 200 g leipäjuustoa
Päälle:
 • Tuorekorianteria tai persiljaa

Sekoita ensimmäisen osion kaikki ainekset tasaiseksi kastiketahnaksi sauvasekoittimella tai blenderissä (voi tehdä arkea helpottaakseen valmiiksi jo edellisenä iltana).

Laita riisi keittymään.

Paista tofu sekä sipuli ja mausta ne soijakastikkeella ja mustapippurilla. Lisää joukkoon pähkinät ja paista sen verran, että pähkinöiden pinta saa vähän väriä. Lisää korma. Anna muhia tovin. Lopuksi lisää kuutioitu leipäjuusto.

Annostele lautaselle ja lisää päälle reilusti tuorekorianteria.

Jukurttikastike:

 • 2 dl turkkilaista jukurttia (tai maustamatonta kasvisjukurttia)
 • 1 tl currya
 • 1tl juustokuminaa
 • 2 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Black & White -suolapippurisekoitusta

Sekoita yhteen ja tarjoile korman ja naan-leivän kanssa.

Hummus:

 • Naan-leipää
 • 200 g kikherneitä
 • 0,5 dl oliiviöljyä
 • 1 rkl tahinia
 • Puolikkaan sitruunan mehu
 • 2 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Lime Pepper -maustesekoitusta
 • 1 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Black & White -suolapippurisekoitusta
Päälle:
 • Oliiviöljyä
 • Tuorekorianteria tai persiljaa
 • 2 rouhaisua Santa Maria Extra Fine Selection of Spices Chili Explosion -maustesekoitusta

Surauta kaikki ainekset tahnaksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Laita tahna tarjoiluastiaan ja lorauta keskelle vielä vähän öljyä. Ripottele päälle oliiviöljyä, tuorekorianteriasekä chilimaustesekoitusta.

Jaa