Ihmisillä on omalaatuisia vessatapoja. Olen kuullut, että jotkut eivät ikinä tyhjennä suoltaan kuin kotonaan, eivät edes viikon ulkomaanmatkalla. Myös lapsilla on omituisia vessamieltymyksiä. Joku ei suostu ollenkaan potalle, vaan siirtyy suoraan vaipoista pöntölle. Joku vääntää kakkoset vaippaan vielä pitkään sen jälkeen, kun on muuten ollut kuiva. Meidän perheessämme elettiin vielä kesään asti vaihetta ”vain potta kelpaa”.

Jos talvivauvaa imettäessä kotikaupungistaan alkoi päässään tehdä imetyskartastoa, nyt sama piti tehdä paikoille, joista löytyy potta. Ja on muuten tuhannesti helpompaa vetää kaupungilla tissit esiin kuin saada takapuoli potalle. Kerran kävelimme hiki noroen ja pissapaniikki kasvaen Hakaniemestä parin kilometrin matkan kysellen jokaisesta vastaantulevasta ravintolasta ja kahvilasta pottaa, kunnes vihdoin keskustassa Mikonkadun Raxissa tärppäsi. Tuli väistämättä mieleen, että kyseisen pizzapaikan yrittäjä taisi olla ainut ruokayrittäjä koko lähikorttelissa, jolla oli oman lapsen tuomaa ymmärrystä asiakkaiden vessa-asioihin.

Lastenhoitohuonekaan ei ole tae potasta, vaikka näin voisi järjellä ajatella olevan. Itse asiassa monesta löytyy todennäköisemmin mikro kuin potta. Monilla ravintoloilla on nurkissaan syöttötuoleja ja jopa leikkinurkkauksia, mutta ei pottaa. Olen maksanut sisään esimerkiksi Hesburgerin vessaan olettamuksenani, että perheravintolana itseään mainostavan hampurilaispuljun vessoista, etenkin siitä vauvankuvalla varustellusta, löytyy potta. No eipä löytynyt.

Miehelle tilanne on vielä kinkkisempi. Sillä jos jostain ravintolasta tai kahvilasta potta sattuu valtavien ilohyppyjen ja fanfaarien kera löytyvän, se oli yleensä vain naisten vessassa. Tasa-arvoa pottahommiinkin kiitos! Jossain vaiheessa pottaongelma alkoi häiritä normaalieloa niin paljon, että olin jo ostamassa matkakokoista pottaa mukana kuljetettavaksi. Onneksi iloisiakin pottayllätyksiä löytyi esimerkiksi itämaisten ravintoloiden vessoista. Kappakeskuksien lastenhoitohuoneistakin yleensä löytyy potta jos ei parikin.

Toivoisinkin ravintoloitsijoiden ja muiden asiakkailleen vessaa tarjoavin puotipuksujen ottavan huomioon myös pienimmät asiakkaat, sekä miesten että naisten vessojen puolella. Saniteettitiloihin sujautettava potta ei paljoa maksa, mutta saattaa olla se valttikortti ja huomionosoitus, jolla pienen asiakkaan perhe saadaan oman yrityksen vakioasiakkaaksi.

Jaa