Yhteistyössä Mommy & Me ja Suomen Blogimedia

Suljimme miehen kanssa neuvolan ovet ja loimme toisiimme paljon puhuvat katseet. Tuonne ei kyllä enää ikinä mennä! Vaikka esikoisen aikana tiedonjanoni raskautta ja synnytystä kohtaan oli kyltymätön, ei kunnan tarjoama perhevalmennus ollut meidän juttu. Tunsimme olomme kiusaantuneiksi ja joukkoon kuulumattomiksi jutellessamme ventovieraiden kanssa mielikuvavauvoista ja vauvaperhearjesta. Muilla oli puheiden perusteella vauvanvaatteet järjestettynä ja nutun neulottuna, kun itselläni oli vasta oman pääkopan järjestely alkutekijöissään. Kun vauvanukelle lässyttänyt terkkari ehdotti, että voisimme nyt vaihtaa tulevien mamma- ja isikavereiden kanssa puhelinnumeroita, teki mieli juosta karkuun.

Ensimmäinen perhevalmennuskerta jäi myös viimeiseksi. Se saattoi olla hölmöä, sillä lopulta kuitenkin koen kaiken opin olevan hyvästä. Synnytyssairaalaan tutustumista emme sentään jättäneet väliin. Siellä käytiin läpi myös lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja, kun neuvolan perhevalmennuksessa keskityttiin ainakin ensimmäisellä kerralla vain siihen, miten kroppa saadaan mahdollisimman tunnottomaksi. Lisäksi synnytyssalien näkeminen livenä oli hyvää mielikuvaharjoitusta. Se toimi itselleni kuin kouluun tutustuminen, minkä jälkeen en olisi malttanut odottaa, että pääsisin jo tositoimiin. Synnytysmuija mikä synnytysmuija.

Toista lastaan odottaville kunta ei enää edes tarjoa valmennuksia. Pääsin kuitenkin testaamaan suomalaisen Bailamama -terveysliikuntakonseptin synnytysvalmennusta Mommy & Me:ssä. Siinä keskitytään juurikin synnytykseen, kun perhevalmennuksissa pakettiin kuuluu koko elämänmuutos. Bailamama training -valmennuksen pitänyt ja kehittänyt kätilö Emilia Ek-Huuhka kertoi, että en ole ainut, joka tahtoo ensimmäisen synnytyksen jälkeen kokeilla itselleen sopivampaa synnytysvalmennusta. Yleensä taustalla on samankaltaisia kokemuksia, joissa kunnan tarjoamat setit eivät ole olleet toivotunlaisia. Bailamamassa synnytystä lähestytään kalvosulkeisten ja mammakaverijorinan sijaan toiminnalla. Sopii mulle!

Kolmen tunnin ja vajaan sadan euron tehovalmennus aloitetaan kuitenkin tieto-osuudella, jossa käydään läpi synnytyksen vaiheet, kivunlievitys lääkkeellisesti sekä lääkkeettömästi ja lantionpohjalihasten sekä liikunnan merkitys synnytykseen ja siitä palautumiseen. Vaikka nämä asiat on tullut opiskeltua ja kerran jo koettuakin, löysin silti itseni kyselemästä ”tyhmiä”, kuten mistä tiedän, koska sinne sairaalaan pitää lähteä. Mä kun olen nyt ensimmäistä kertaa täysillä viikoilla raskaana ja siinä tilanteessa, että voin hengailla synnytyksen käynnistyttyä myös kotona. Odotettavissa olevan nopean synnytyksen sekä oman supistussietokykyni takia pelkään, että päädyn vitkuttelemaan lähtöä liian kauan ja pyöräyttämään vauvan rappukäytävään tai taksiin.

Tietopaketin jälkeen siirryttiin käytännönharjoituksiin, jossa käytiin läpi hengitys- ja rentoutumistekniikat sekä ponnistusasennot. On hyvä, että kaikki tehdään käytännössä, jolloin esimerkiksi ponnistusasennot ovat kehonmuistissa. Monet kun eivät edes tiedä tai synnytyksen tiimellyksellä muista, että on olemassa muitakin tapoja kuin jenkkileffojen puoli-istuva ponnistusasento. Itselleni hyvänä muistutuksena tuli rentouttaa leuka, mikä samalla rentouttaa lantionpohjan aluetta. Hyvä käytännön neuvo niissä tilanteissa, kun tekisi mieli purra hampaat yhteen ja vetää naama kivusta irvistykseen.

Viimeiseksi vedettiin läpi vielä Bailamama 9Months -ryhmäliikuntatunti, johon voi osallistua myös monissa kuntokeskuksissa. Tunti on synnytykseen pehmeästi valmentava liikuntahetki, jonka tarkoituksena on hikirääkin sijaan tarjota hyvää oloa ja etenkin aktivoida lantionpohjalihaksia monipuolisesti. Itselläni monen kuukauden treenitauko näkyi kevyenä hikenä, vaikka liikkeet olivat leppoisia, kevyitä ja valasruhoisenkin voinnille sopivia. Miten hyvä ja vetreä olo tunnin jälkeen tulikaan! Harmittaa, että heräsin tällaisen tunnin olemassaoloon vasta nyt, sillä 9months-tunnilla olisin voinut pitää edes pientä kuntoa yllä vaikeidenkin raskausviikkojen aikaan. Ja etenkin olisin tehnyt niitä lantionpohjalihaksia, kun ohjaaja niin vieressä komentaa. Hyvänä opetuksena tuli myös se, että jumppatunneilta tuttua lihastärinää vastaan ei pidä taistella synnytyksessäkään. Tärinä kuuluu hommaan ja rentouttaa lihaksia, joten sen vatkattavaksi pitäisi vain antautua.

Bailamama training -synnytysvalmennus antoi kokonaisuudessaan varmuutta ja hyvää oloa, vaikka itselleni siellä tulikin jopa yllättävän vähän uutta asiaa. Enemmänkin se oli hyvää kertausta. Suosittelisin valmennusta sellaisille odottajille, jotka haluavat valmistautua synnytykseen käytännön kautta ja tahtovat löytää omat kätketyt voimavaransa, mutta jotka eivät mun tapaan jaksa lukea jokaista käsiinsä saamaa synnytysopusta kannesta kanteen. Itseni kaltaisille mutseille suosittelen mieluummin satasen satsaamista kymppikerran korttiin Bailamama 9months -ryhmäliikuntatunneille.

Jaa