Olipa kerran kuluneena kesänä helteinen päivä Naantalin Muumimaailmassa. Se oli, noh, sanottaisiinko että elämys. Valmistauduin päivään tsemppaamalla itseäni. Päätin ottaa lapsenmielisen asenteen ja ottaa ilon irti pienistäkin asioista. Ja että jos oma ilo ei riittäisi, nauttisin siitä, että lapsi on muumeista joka tapauksessa totaalisen pähkinöinä. Lapsi jaksaa hienosti kulkea mukana mun menoissa, joten nyt mentäisiin täysin hänen ehdoillaan.

Huh. Asennoitumiseeni tuli takapakkia jo ennen Muumimaailmaan rynnimistä, kun emme onnistuneet löytämään Naantalista mitään kunnollista kasvisapetta. Se sapettaa aina, ja murjottaja pyrki tunkemaan esiin. Ruokapettymyksen lisäksi nieleksin kuitenkin jotenkuten alas myös Muumimaailman sisäänpääsylippujen kalliit hinnat. Silti alueella iski ahdistus. Ryysis ei ollut edes valtavin, mutta pakenemisrefleksi kytkeytyi päälle. Tekisi mieli syyttää raskausvatsaa, mutta totta puhuen olisin varmasti normiolosuhteissakin joutunut puuskuttamaan vähän väliä kaksinkerroin kyetäkseni jatkamaan.

Kuinka nauttia Muumimaailmasta lapsen ehdoilla

Siirryin siis suunnitelmaan B. Revin riemun irti siitä, että lapsella on saletisti kivaa. Ja niin myös oli. Vaikka nurkan takaa yllättänyt ensikohtaaminen jättikokoisen ja puhumattoman muumihahmon kanssa sai aikaan – kuten Valeäiti osuvasti kutsui myös oman lapsensa reaktiota Muumimaailmassa – paskahalvauksen, vierailu idolien luona oli tuhannesti parempaa kuin jättimäinen jäätelötötterö.

Loppupäivästä – kun itse olin saanut sen jäätelön ja väkikin oli jo vähentynyt – aloin minäkin rentoutua. Käytiin moikkaamassa muumitalon asukkaat rauhassa, kun ympärillä ei ollut lapsia kuin muurahaiskeossa. Istuttiin penkeillä ihastelemassa kauniita saaristomaisemia, kun vihdoin vähäisillä penkeillä oli tilaa väsyneelle raskausruholleni. Lapsi sai valita alueen kaupasta yhden muumihahmon ja pitkän harkinnan jälkeen päätyi Niiskuneitiin.

En oikein vieläkään tiedä, onko Muumimaailma aikuisen vinkkelistä katseltuna uhka vai mahdollisuus. Mutta kun katselen, millä rakkaudella lapsi kuljettaa nyt jo nuhraantuneeksi muuttunutta Niiskuneitiä mukanaan minne meneekin, oletan keskiluokkaisten muumikärsimysteni olleen kaiken hien, tuskan ja epämukavuusalueen rajojen kolistelun arvoisia.

Jaa