Puuuh. Kropallani alkaa selkeästi olla tekemistä loppukiriä ottavan kohdun kanssa. Vatsa paisuu silmissä, ja siltä se myös tuntuu. Joudun hidastamaan tahtia, eikä juokseminen tulisi enää mieleenkään. 

Kohtu alkaa taas oireilla. Käyn lapsen kanssa hakemassa Ikeasta laatikoita, jotta saan järjestettyä vauvantavarat ehkä tässä joku päivä paikalleen. Samallahan siinä sitten ostin monen kilon edestä lasisäilytyspurkkeja keittiöön. Kantamusten raahaaminen kostautuu, sillä kipeät supistukset tekevät paluun monen viikon tauon jälkeen.

Eikä supistelu jää yhteen iltaan. Mies lähtee heti lomansa alkuun jätkien kanssa Lappiin. Lapsi on reipas, kun jaksaa kulkea mukana mun työhommissa ja lisäksi vielä kaikenmaailman kuvauksissa. Lepohetkiä ei itselläni oikein ole, vaikka kroppa niitä pyytääkin. Supistelee ja jomottaa. Välillä vatsan yli vetää vuorotellen harjoitussupistuksia ja sitten niitä kipeitä kramppeja. Painon tunne tekee paluun sekin, samaten kuin liitoskivut. Pelkään helvetisti, että vauva syntyy nyt, kun mies on satojen kilometrien päässä ja ilman varmasti toimivia puhelinyhteyksiä. Tilanne myös vituttaa, olen niin väsynyt pelkäämään.

Koska mies ei ole kotona, viikkoon mahtuu tietenkin muitakin kommelluksia. Huomaan reidessäni jäljen, jonka säikähdän olevan punkin purema. Borreoloosi-peloissani soitan päivystykseen, mutta siellä ei uskota kyseessä olevan punkki. Mä kun en ole nähnyt punkkia ja lisäksi jälki on koholla kuin allergiaoireessa. Käyn vilauttamassa reittäni myös punkkibussissa, mutta sielläkin rauhoitellaan, ettei kyseessä todennäköisesti ole punkki. Toivotaan näin.

Omaa typeryyttäni saan myös parina päivänä joko auringonpistoksen tai kärsin nestehukasta, sillä illat ja yöt menevät päänsäryssä ja pahoinvoinnissa velloessa. Muinoin murtunut nilkka turpoaa entisestään ja kipuilee. Alaselkä jumittaa. Kai stressaavan tilanteen takia saan – tiedätte kyllä minkä naistenvaivan – joka voi altistaa ennenaikaiseen synnytykseen. Onneksi apteekki auttaa.

Viikkoon mahtuu myös viides äitiysneuvola. Sillä mittapuulla kaikki on hyvin. Painoni on noussut puolitoista kiloa kuukaudessa, joten nyt on ylitetty lähtöpaino. Jännä nähdä, miten paljon kiloja ehtii vielä kertyä. Yllätyksekseni myös hemoglobiini on noussut hyväksi. Sen täytyy johtua siitä, että olen siirtynyt tablettien jälkeen nestemäiseen rautaan, joka näemmä imeytyy kroppaani paremmin. Kohdunpohjankorkeus on nyt 26 senttiä, joten pötsi kasvaa nätisti ja tasaisesti hieman keskikäyrän alapuolella.

Positiivisena asiana viikosta sanottakoon vielä, että annan raskausvaivoista ihanimmalle pikkusormeni. Siivoan muun muassa siivouskomeroa. Ai mikä pesänrakennusvietti!

Raskausviikon 31 kruunaa sen viimeinen päivä, kun istun maassa Kalasataman tiluksilla lapsen itkiessä rattaissa väsyään. Yritän jalallani keinuttaa rattaita, muuhun en vatsakrampeilta kykene. Olen jo soittamassa taksia ja mietin, että voin sitten matkalla päättää, suunnistetaanko suoraan Kättärille vai kotiin. Pieni lepuutus kuitenkin auttaa ja taksin sijaan soitan kotiin päästyämme meille iltapalaksi pizzat. Olemme todellakin ne ansainneet, minä ja lapsi.

Kaikki raskausviikko-postaukset täällä. Kuva satunnainen Instagram-otos tuolta viikolta.

Jaa