Hammaslääkärin tuolissa maatessa tulee aina vähän epämiellyttävä olo siinä vaiheessa, kun lääkäri alkaa käydä läpi purukalustoa puhuen samalla koodikieltä: numerosarjoja ja pahaenteisiä tuomioita. Kamalinta on kuunnella suu täynnä sormia, miten monessa hampaassani on reiän alkuja. Kävin hiljan Kokonaishammashoidonklinikalla perusteellisessa suuntutkimuksessa, joka kuuluu Xylitol Jenkki -yhteistyöhön. Vaikka alun kartoituksen jälkeen tuli olo, että koko suuni on mädäntymässä, syytä huoleen ei onneksi ollut. Ainuttakaan reikää ei löytynyt, mitä nyt ne samaiset reiänalut pelottelevat siellä vuodesta toiseen.
Sain itse asiassa kuulla kehuja hampaideni kunnosta. Lääkäri ja hoitaja oikein hämmästelivät, miten hammaskiveäkään ei ollut juuri kertynyt poistettavaksi, vaikka edellisestä suuhygienistikäynnistä oli kulunut jo lähes vuosi. Se on vähän nurinkurista, sillä kehuja en ansaitsisi. Käytän hammaslankaa edelleen ihan liian harvoin, eikä lankarullaa tule kaivettua kaapista yhtään useammin, kun kuulee asioiden olevan näilläkin kotihoitotoimenpiteillä – säännöllisellä harjauksella, hyvällä ruokarytmillä ja purkan jauhamisella – kunnossa.
Kun pääsimme pureskelemaan hammasasioita tarkemmin, sain kuitenkin myös parannusehdotuksia ja hampaiden hoitoa helpottavia kikkoja. Hyödyllisin jippo liittyy hampaidenvälien putsaukseen, joka itselläni on niinä harvoinakin kertoina tuskaista ahtaiden hammasvälien kanssa. Hammaslääkäri neuvoi sitomaan hammaslangasta halkaisijaltaan noin viisi senttisen ympyrän sen sijaan, että kiristäisin langan kahden sormen väliin. Ympyrällä on totta vie helpompi työskennellä ja saada langat ahtaisiin väleihin ilman verta valuvia ikeniä.
Sain myös testiin kumisia harjatikkuja, jotka hämmästyksekseni sujahtivat kivuitta takahampaiden väleihin. Siis sinne, jonne hammaslangalla ja nakkisormilla tuntuu olevan mahdoton päästä! Ei ole tullut mieleenkään aikaisemmin kokeilla noita, kun ohuempi lankakin on tehnyt tiukkaa. Mutta kappas, yhdistelmä etuhampaille hammaslankalassoa ja takakalustolle harjatikkuja todella toimii ja tuntuu jopa melkein miellyttävälle.
Varsinaisessa hampaiden harjaamisessa sain kehotuksen käyttää hellempiä otteita. Ikenistäni kun kuulemma paikoittain näkyy, että jynssään hampaita kuin räsymattoja mattopyykillä. Mua myös muistutettiin siitä, että pyöreäpäisellä sähköhammasharjalla ei saisi varsinaisesti harjata, ainoastaan liikutella harjaa hitaasti eri puolilla hammaskalustoa. Pystyykö joku oikeasti tekemään niin? Itselleni kunnon puunaaminen on niin syvällä selkäytimessä, että muunlainen toiminta ei onnistu. Hammaslääkäri vinkkasikin, että sähköhammasharjoihin on saatavilla pitkulaisia vaihtoharjoja, joiden kanssa saa kaltaiseni jynssääjä harjata sen sijaan että pitäisi tyytyä vain harjan siirtelyyn hampaalta toiselle.
Kolmas hammaslääkäriltä saamani suositus liittyy ruokatapoihini. Jutustellessamme kävi ilmi, että juon paljon kotikäyttöisellä hiilihapotuskoneella tehtyä soodavettä. Samaten kuin lapsikin. Enpä ole tajunnut, että siinä tavassa voisi olla mitään pahaa. Enemmänkin olen ajatellut, että hyvä kun tulee juoduksi paljon vettä, kun se hiilihapoilla on parempaa ja maistuvampaa. Mutta johan nyt. Kun veden hiilihapottaa, siitä tulee tietenkin hapanta, mikä taas kuluttaa hammaskiillettä. Shiiiiit! Mä olen nyt kesäkuumilla taistellut tämän asian kanssa ja tullut tulokseen, että ruuan kanssa saan edelleen soodaveteni juoda. Happohyökkäys on silloin päällä joka tapauksessa, ja vedän aterian päätteeksi purkat pysäyttämään hammaspeikkojen kemut. Mutta janojuomana mun pitää pyrkiä hörppimään vettä ihan ilman kuplia. Välillä olen retkahtanut poreilevampaan veteen, myönnetään.
Lapsista puhuttaessa hammaslääkäri muistutti tapojen periytymisestä, mistä kirjoitinkin jo aikaisemmin. Tuli myös mieleen, että voisi olla aika hankkia lapselle oma sähköhammasharjansa. Lisäksi vatvon edelleen sen kanssa, uskaltaisinko alkaa antaa lapselle purkkaa ksylitolpastillien sijaan. Ksylitoliahan pitäisi jauhaa suussa viitisen minuuttia, jotta ksylitoli ehtii tehdä taikatemppunsa. Pastilli ehtii pyöriä suussa parhaimmillaan puolisen minuuttia. Katsotaan, katsotaan. Jospa oma lapsi olisi purkkatouhuissa fiksumpi kuin äitinsä kakarana oli, enkä joutuisi leikkaamaan useaan kertaan keittiösaksilla purkkaa ja samalla nipullista hiuksia pois lapsen päästä.
Purkka suuhun muksullekin 🙂 Mun kuopus täyttää syksyllä kolme, ja oon nyt ehkä puolen vuoden ajan antanut sillekin purkan aina ruuan jälkeen ja välillä muutenkin. Alkuunhan purkat meni roskiksen sijasta mahaan, mutta kertaakaan ei ole tarvinnut hiuksista repiä. Luultavasti sen takia, että en oo sille koskaan vihjannut, että sen purkan voi laittaa myös tukkaan 😀 Esikoinenkaan ei ole ikinä sitä purkkaa hiuksiin laittanut, ei edes pikkuveljen 🙂 Ja hei, eikö purkka tukassa sitä paitsi kuulu niin olennaisesti lapsuuteen, että jokaisen pitäisi se saada vähintään kerran elämässä kokea? ;D
Itsekkin laiskana lankaajana ja varsinkin ne takahampaat, mahdotonta… Mutta kun hammaslääkäristä tökkäsivät mulle käteen hammaslankaimen, ah, miksei tätä ole aiemmin kerrottu että tämä voi olla näin helppoa! Tietenkin siinä tulee ylimääräistä muovijätettä niistä vaihtopäistä, mutta jos se on se lankaamisen hinta, niin olen sen valmis maksamaan 🙂
esim. http://www.terveysteekki.fi/hygienia/suunhoito/jordan-miracle-easy-floss-hammaslankain.html
-wewwaton-
Shiiit, en ois halunnut lukea tätä! Nimimerkillä kuplaveden rakastaja..
Jännä kun mulle on hammaslääkäri joskus sanonut että pelkkä esim. Soda Streamilla hiilihapotettu vesi ilman mitään makuaineita ei vaurioittaisi kiillettä. Yritin googlettamalla löytää aiheesta jotain tietoa, mutta pikaisesti ainut mitä löysin oli tämä:
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kupliva-uhka-lasten-hampaille/654209/
Itse olen lukenut ihan päinvastaista hiilihapon haitallisuudesta hampaille eli pelkkä vesi + hiilihappo yhdistelmä ei ole haitallista hampaille, googlettamalla löytyy lisätietoa ihan Hammaslääkäriliiton julkaisemanakin: http://www.hammaslaakariliitto.fi/fileadmin/img/suun_terveys/posteri_2.pdf ja http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/attachments/vrn/vrn-es_a4_290909_net.pdf ja http://www.hammaslaakariliitto.fi/fileadmin/pdf/Hammaslaakarilehti/2007/17/926maustetutkivennaisvedet.pdf
Hammaslääkäriliiton sivuilta löytyi vielä tällainen: http://www.hammaslaakariliitto.fi/fileadmin/img/suun_terveys/posteri_2.pdf
Tuon mukaan hiilihappo ei liuottaisi hampaita. Tämä asia on mulle tärkeä, hiilihapotettu vesi on niiiiiiin paljon parempaa. 😀
Hammaslääkäriliiton sivuilta löytyi vielä tällainen: http://www.hammaslaakariliitto.fi/fileadmin/img/suun_terveys/posteri_2.pdf
Tuon mukaan hiilihappo ei liuottaisi hampaita. Tämä asia on mulle tärkeä, hiilihapotettu vesi on niiiiiiin paljon parempaa. 😀
Siellä on nyt kyllä hammaslääkäri puhunut läpiä päähänsä, jos hän todella on väittänyt, että veden hiilihapottaminen tekee vedestä hapanta. Kuten edelliset kommentoijat ovat linkanneet, pelkkä hiilihapotettu vesi ei ole haitallista hampaille. Eri asia, jos veteen lisää vaikkapa sitruunaa. Kaikkea sitä kuuleekin!
Telle
Meinasin lentää persiilleni! Ei kai tosissaan lääkäri voinut väittää, että veteen lisätty hiilidioksidi tekisi vedestä HAPANTA!? Apuuva..
Hehee, kai se purkkaklöntti tukassa taitaa tosiaan lapsuuteen kuulua!
No hittolainen, isäni on tuota mulle kans yrittänyt ideana myydä vuosien ajan. Mutta jotenkin en lämmennyt. Olisko ollut, että joskus pari vuotta sitten noihin ei saanut kuin niitä normilankoja, joista itselläni on vain verisiä muistoja. Teippimallinen lanka on ainut, joka tuntuu inhimilliseltä purukalustossani. Mutta ehkä pitäisi joskus antaa lankaimellekin mahdollisuus!
No äläpä, kuplaveden rakastaja täälläkin! Mutta kuten tuossa alempana on kommentoitu, saattoipa hammaslääkäri puhua läpiä päähänsä.
No mä tein kyllä hyvin selväksi, että meidän vesi on just vain vettä + hiilihappoa. Mutta silti tuli tuomio, että huonosta on. Mutta taisi hammaslääkäri olla nyt niin lomamoodeissa, että puhui mitä sattui. Mä niin aion juoda soodavettä niin paljon kuin lystään! Sillä se todella on niiiiin paljon parempaa – lapsikin on samaa mieltä 😀
No hitto vie, mitähän se hammaslääkäri oikein sekoili. Kun oli hyvin selvää, että puhuin just pelkästä vedestä, joka on hiilihapotettu. Kun makeutusaineen, mehun tai vaikka sitruunan lisääminen on tietty ihan eri juttu. Mutta hapanta siitä hänen mukaansa silloin tuli. Vähän ihmetytti, mutta jotekin hammaslääkärin titteli sai itseni uskomaan asian ilman sen kummempia tutkimuksia.
No joo, näin on tosiaan käynyt. Ja mä en tajunnut epäillä lainkaan, sen verran sokaistuin hammaslääkärin tittelistä. Mutta ihmisiä nekin vain ovat, ja ihmiset tekevät virheitä.
No näin hän väitti. Jankkasin vielä varmuudeksi, että siis ihan tosissaan pelkkä hanavesi, johon lisätään kuplat hiilihapotuskoneella. Mä niin aioin juoda taas soodavettä just niin paljon kuin lystään! Jes!
nohei, eiks kaikki saa erehtyä?
muuten huikeaa asiaa 🙂
No kai sitten. Pistetään helteen piikkiin!
Meillä esikoinen aloitti alle 1-vuotiaana xylitol-uransa purkalla. Neuvolan ohjeen mukaan. Ei ole koskaan ollut purkkaa hiuksissa eikä muuallakaan. 2-vuotias kuopus kyllä usein ottaa purkan pois suustaan tai nielee, mutta pahoilta purkkavahingoilta on kyllä toistaiseksi säästytty. Niitä pastilleja ei meillä vielä 4-vuotiaskaan imeskele.
Mäkään en niitä pastilleja malttaisi imeskellä, joten ymmärrän hyvin, että lapsikin ne rouskuttaa menemään 😀
Moi! Purkan saa hiuksista irti ruokaöljyllä ja vieläpä HELPOSTI JA NOPEASTI 🙂 Koin tämän valaistuksen itse muutama viikko sitten kun jo itkukurkussa olin hakemassa saksia kunnes päätin vielä konsultoida ystävääni Googlea. Kyseessä oli siis omat pitkät hiukset…
Mutta niin, kaadoin öljyä käsiin ja aloin irrottaa purkkaa, niin sehän lähtikin helposti. Alkoi liueta öljyyn ja sain vedettyä hiukset irti muutama kerrallaan. Mitään ei tarvinnut leikata, haittapuolena vain erittäin rasvainen hiustuppo, jota en silloin ehtinyt kunnolla pesemään, mutta sain onneksi laitettua hiukset kiinni niin että se pysyi kutakuinkin piilossa kunnes ehdin suihkuun 😉 Saksilla puolivälistä pätkäistyä tuppoa oiskin ollut hankalampi peitellä…
Siitä lähtien oon halunnut jakaa tätä ilosanomaa kaikille joita se mahdollisesti koskettaa! Eli kaikille joilla on hiukset tai joiden läheisillä on hiukset 😉
Hei! Myös meuidän 2 v 8 kk saa xylitolinsa purkkana. Pari kuukautta sitten siirryttiin purkkaan, kun pastillit tosiaan pureksittiin (ja jos pureminen kiellettiin, niin nieltiin kokonaisena). Aluksi purkat tuppasivat menemään mahaan, mutta luvattiin aina uusi purkka jos vanhan palauttaa, niin pian alkoi onnistua. Aluksi purkkaa tosiaan kului paljon, mutta alle viikko taisi mennä ja syöminen onnistui hyvin. Koskaan ei ole purkkaa päätynyt muualle kuin roskikseen (ja aluksi pottaan).
Kyllä se hammaslääkäri on ihan oikeassa ollut, että vedestä tulee hiilihapotuksen myötä hapanta. Se hapotus laskee veden pH:ta, joten kyllä siitä happamampaa tulee (kyllähän happo jo sananakin kertoo, että vaikuttaa pH:seen). Eri asia on sitten, että onko se niin haitallista hampaille kun se vesi huuhtoutuu nopeasti kurkusta alas eikä jää hampaan pintaan…
Mulla on pakonomainen tarve kaivella hampaita tikuilla, ja olen harmitellut, kun mulla on niin ahtaat hampaiden välit, että nuo puhdistustikut eivät mitenkään mahdu hampaiden väleihin. Hammaslanka menee just ja just, ja senkin on oltava supervahvaa, jotta se ei heti ensimmäisestä ahtaasta kolosta mene poikki.
Hammaskiilteen liukenemisen kriittinen pH-arvo on 5,5. Sodastreamin hiilihapotetun veden ph on alle tuen lukeman. Tuo Suomen Hammaslääkäriliiton lehtinen on vuodelta 2009, jonka jälkeen tätä asiaa on paljolti tutkittu ja mielipiteet ja neuvot ovat muuttuneet. Hammaseroosiota esiintyy huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Uskoisin mielummin ammattilaista ja juon hapottamatonta vettä.