Maakuntamatkailimme tänään Etelä-Pohjanmaalla. Retken varrelle osui Töysä, joten kurvasimme kylän 80 vuotta vanhan kenkätehtaan kautta. Perinnekenkärakastajalla pyörivät pikkuhousut jalassa tehtaanmyymälän lapikkaiden, jatsareiden, huopalapikkaiden ja tanhukenkien keskellä!

Ostin itselleni parkkinahkaiset tanhukengät, eli supikkaat. Niillä voisi pistää jalalla koreasti kansantanssien, ja jotkut pitävät niitä myös kansallispukujen kanssa. Mutta minä ajattelin kuluttaa niillä Helsingin katuja ja kun aika on taas otollinen, käydä tanssimassa vaikka vähän rokkia ja juomassa olutta.

Supikkaat valmistetaan pohjaa lukuun ottamatta nahasta ja suurin osa niiden valmistustyöstä tehdään käsin paikan päällä, Töysän kenkätehtaassa. Reilun kuudenkympin hinta palasesta suomalaista käsityöperinnettä ja kenkäihanuutta on varsin kohtuullinen.

Tanhukenkien ja minun yhteinen kulku tulee varmasti olemaan pitkä. Satuin näkemään kuvia puhkitanhutuista supikkaista, ja näitä kenkiä ajan patina ja kuljetut askeleet vain kaunistavat.

Jaa