Viikko alkaa kolmannella äitiysneuvolalla. Terkkarini vaihtuu, mikä harmittaa. Olisi kiva ollut tässä raskaudessa saada pitää sama terveydenhoitaja koko raskauden ajan. Neuvolan vaaka kertoo painoni nousseen alun pahoinvoinnin jäljiltä lähes lähtölukemiin. Kohdunpohjankorkeus on myös ottanut spurtin ja viiva piirtyy nätisti keskiarvokäyrän alapuolelle. 

Hemoglobiini on sen sijaan jatkanut laskemistaan, vaikka olenkin syönyt rautatabletteja. Olen ottanut ne tähän asti aamulla vitamiinitablettien rinnalla, mutta se ei ole ollut paras aika. Saatan nimittäin välillä syödä aamiaisella raudan imeytymistä haittaavia maitotuotteita, jukurttia ja juustoa. Saankin terkkarilta ohjeistuksen napata tabletit iltaisin, ja siirrän purkin keittiöstä kylpyhuoneeseen hammasharjan viereen.

Kerron terveydenhoitajalle pari viikkoa sitten alkaneista kivuista ja kummallisista tuntemuksista. Mutta koska voin jo huomattavasti paremmin, en pyynnöstäni huolimatta saa aikaa neuvolalääkärille, jossa voitaisiin tarkistaa, onhan kaikki mestoilla hyvin. En saa aikaa myöskään fysioterapeutille. Eikä tukivöitä kuulemma enää Helsingissä saa edes lainaan, joten se siitä sitten. Olen saattanut ottaa liian tosissani ensimmäisen neuvolaterkkarin ja Kätilöopiston lääkärin kehotukset kuunnella kroppaa erityisherkästi esikoisen ennenaikaisen synnytyksen takia. Silti tirautan kiukuspäissäni neuvolan jälkeen muutaman harmituskyyneleen. Ensimmäisen kerran koen, että minua ei kuunnella. Aikaisemmin on tuntunut, että ennenaikaisen synnytyksen riskin takia raskauteni puolesta hätäillään vähän turhankin takia.

Varaan kuitenkin neuvolaterkkarin ohjeistamana ajan terveyskeskuksen lääkärille. Se onkin jännä prosessi näin kesällä. Etenkin kun terveyskeskuksessa ei tajuta, miksi en ole saanut aikaa neuvolalääkärille. Ensin näyttää siltä, että saisin ajan elokuulle. Säätämisen ja parien puheluiden jälkeen pääsen tarkistukseen. Kerron lääkärille jatkuvan kipuilun olevan ohi, mutta omituisen tuntemuksen jääneen aaltoilevana päälle. Että ihan kuin jotain olisi muljahtanut lantion seuduilla paikoiltaan sen parin viikon takaisen liian kovan lenkin jäljiltä. Kaikki on kuitenkin onneksi hyvin, mutta lääkäri tekee tuntemuksieni perusteella lähetteen Kätilöopistolle. En voi kun toivoa, että tässä hukataan hoitohenkilökunnan aikaa ja yhteiskunnan varoja.

Vaikka olo on välillä jo ihan normaali – lantion omituisia tuntemuksia lukuunottamatta – silloin tällöin iskevät menkkamaiset tykytykset saavat lääkäriin hakeutumisen lisäksi jatkamaan liikuntataukoa. Olo on kuin nahistuneella juustonaksulla. Kaipaan hikiliikuntaa! Ikävöin salin jumppamattoihin pinttynyttä hajua ja urheilun jälkeistä lihassärkyä.

Käyn kokeilemassa raskaushiatsua (mistä lisää myöhemmin). En tiedä johtuneeko siitä vai yksinkertaiseksi levosta, mutta loppuviikon olo on loistava. Edes kuvauspäivä studiolla ei saa kohtua hermoilemaan tavanomaiseen tapaan. Voisin valittaa, että alaselkään sattuu välillä, mutta se on pientä verrattuna pelkoon siitä, että vauva syntyy jo nyt.

Tällä viikolla haen äitiysvapaata, vanhempainvapaata ja tukia vapaiden ajalle. Laitan hakemuksen myös äitiyspakkaukseen. Vauva potkii päivä päivältä voimakkaammin, mutta en silti ihan käsitä, että pian meille tulee ihan oikeasti joku, jolle ne äitiyspakkauksen miniatyyrivaatteet voi pukea päälle.

Kaikki raskausviikko-postaukset täällä. Kuva satunnainen Instagram-otos tuolta viikolta.

Jaa