Loppuviikkoa kohdin alkaa kuitenkin helpottaa. Onneksi! Lepo auttaa palautumaan, ja myös hankkimani tukivyö tuntuu jeesivän (mistä lisää myöhemmin). Hyvä, sillä viikon liikuntatauko on saanut olon nuhjuiseksi. Eikä olotilaa helpota vatsa, joka ei edelleenkään toimi kunnolla.
Ääreisverenkierto tuntuu hankaloituneen. Raajat puutuvat helposti, ja välillä jalkoja ja käsiä pitää pyöritellä, etteivät ne mene tunnottomaksi. Jos nousen liian nopeasti ylös, huippaa. Verenpaineet saattavat olla matalalla. Naputankin vimmoissani Googleen kysymyksen siitä, koska viimeinen raskauskolmannes alkaa, sillä nyt ei enää tunnu niin auvoiselta keskiraskaudelta. Noh, toisella kolmanneksella mennään vielä muutamien viikkojen ajan.
Jos ei pieniä ja rasittavia fyysisiä oireita tai urheilutauosta aiheutunutta turhautumista lasketa, viikko on leppoinen. Nuorempi siskoni yökyläilee meillä koko viikon, ja teenkin vain ihan pakolliset työt. Mieli valahtaa lomamoodiin, eikä ajatus töistä enää houkuttele. Haluaisin keksittyä vain näpertelemään vauvajuttuja ja nauttimaan kesästä.
Vauvan liikkeet tuntuvat tällä viikolla selkeänä päivittäin. Aikaisemmin olen välillä ollut huolestunut, kun en illalla ihan varmasti muista tunteneeni lapsen liikkeitä. Luultavasti liikkeissä ei kuitenkaan ole tapahtunut mitään radikaalia, vaan nyt niitä on vain ollut aikaa keskittyä kuulostelemaan. Molemmissa raskauksissa istukka on ollut kohdun etuosassa, mikä vaimentaa monottamista. Esikoisen liikkeet olivat kuitenkin teräviä, kun tämä nykyinen kaveri liikuskelee selvästi smoothimmin. Nyt vauvan pulikointi kohdussa tuntuu selkeästi jo vatsan ulkopuolellekin.
Ehdin kuitenkin paniikissa hankkia kaverilta lainaan kotidoplerin, jolla voin tarkistaa vauvan sydänäänet. Noh, onhan sitä jumputusta kiva silloin tällöin kuunnella ihan vain fiilistelymielessä.
Kaikki raskausviikko-postaukset täällä. Kuva satunnainen Instagram-otos tuolta viikolta.
Minulla auttoi raskaus aikana magnesium lisä vatsan toiminnassa toki vei suonenvedotkin mennessään (magnesiumin tarve kasvaa raskaana). Toi myös vauvalle pienenä ummetukseen helpotusta (kun sai sitä maidon kautta). Nykyisinkin hieron silloin tällöin ennen nukkumaan menoa magnesium öljyä tytön pohkeisiin (1,5v).
Ai sen pitäisi auttaa vatsan toimintaankin, en olekaan kuullut aikaisemmin. Mielenkiintoista! Mä olen vanhemmiten alkanut käyttää magnesiumia joka päivä, sillä suonenvedot olivat niin viheliäisiä. Eli toisin sanoen mulla ei ainakaan siitä pelkästään ole ollut apua raskausajan vatsaprobleemaan.
Äitini on suositellut vatsan toimintaan kuitutuotetta nimiltään Vi-Siblin. En ole kylläkään itse testannut. Muistaakseni sen pitäisi passata myös raskaana oleville.
Mä olen tainnut just tuosta tuotteesta saada toisenkin suosituksen. Pitääkin kokeilla!
Täälläkin hyviä kokemuksia magnesiumista ja vatsan toiminnasta. Yliannostuksen vaara ei ole kun on vesiliukoinen, ainut haitta on että vasta menee löysälle liiasta määrästä. Sen oman vajeen/määrän pystyy myös muuten testaamaan: lisäämällä joka päivä magnseiumin määrä (+100mg) ja jos seuraavana päivänä vatsa löysällä vähentää hiukan ja jatkaa sillä määrällä mikä ei vetänyt löysälle niin saa tarpeeksi. Tarve vaihtelee koon/liikunnan/raskauden yms myötä. Viranomaiset suosittelee 200-300mg mutta useiden tutkimusten mukaan lähempänä tarvetta on n.600mg päivässä ja jos treenaa vielä paljon niin enemmän. Magnesium on tosiaan n.300 ruumin toiminnassa mukana mm. magnesium (yhdessa kalsiumin) kanssa säätelevät lihasten peristaltiikkaa eli pumppauslikkettä, sen suolistonkin. Itse tykkään magnesium öljystä, imeytyminen huippu eikä mitään ylimääräisiä täytenaineita vrt kapseli. Lähen päivittäin hieron jalkoihin, ja usein ennen/jälkeen treenin koko kropan. Palautuminen nopeampaa eikä ole ollut kramppeja.
Kuitujen lisäys auttaa myös. Toki kuituja tarvitaan kaikkia viittä muotoa jotta kuona poistuu (ei jämähdä suolistoon). Helppo sekoitus: Kaurahiutaleita, kuivattuja hedelmiä (luumu, aprikoosi, omena yms.), (kuivattuja) marjoja, seesamin, – pellavansiemeniä ja carob jauhetta. Silloin saa kaikkia viittä ja vatsa toimii. 🙂