Vauvavatsani ei ole vielä mikään valtava, mutta kropan mielestä vatsan kannattelu alkaa käydä työstä. Pitkien seisomista vaativien päivien jälkeen – oli se sitten työpäivä kuvausstudiolla tai löntystelyä pitkin kyliä vapaapäivänä – iltasella alavatsaa ja nivusia on jomottanut. Vasta hiljan tajusin, mikä osa kropasta oikeastaan kipuilee. Ensimmäisen synnytyksen jäljiltä retuperälle jääneet lantionpohjan lihaksethan siellä vihoittelevat.

Eilen tulivat jäätävät säryt. Kävin iltasella lenkillä, joka kiireessä tuli kiskaistua vähän turhan nopeaan tahtiin vatsan kokoon nähden. Loppuillan sain tuta, että puolentunnin tehorymistely pitkin Herttoniemen metsiä päivän päätteeksi oli liikaa lantionpohjan lihaksille. Tajusin, että voisi olla syytä hankkia tukivyö.

Tuntuu hölmöltä surffata tukivyötä etsien, kun fiilis on kuitenkin paksuustilaan nähden ja aikaisempaan raskauteen verrattuna loistava. Jumpissa ja lenkeillä en ole aikaisemmin tukivyötä tarvinnut. Olen kyllä ymmärtänyt, että jos vain pystyn jatkamaan juoksentelua, jossain vaiheessa kroppaa olisi syytä auttaa kannattelemaan kasvavaa pötsiä. Ja kylillä luuhailua varten tuen hankkiminen tuli ensimmäisenä mieleeni, sillä en aio linnoittautua kotiin vatsaa kasvattamaan.

Hakusessa onkin siis kahdenlaista tukea. Toinen, joka todella tukee juoksulenkillä. Ja toinen, jonka ei tarvitsisi olla yhtä panssaripitävä, mutta joka kuitenkin vähän jeesisi kroppaa kestämään vatsan kannattelun. Kumpaisenkin on ehdottomasti oltava mukavia, en suostu kiskomaan päälleni mitään ahdistavaa, hankaavaa tai hengityksen mahdottomaksi tekevää. Toiseksi tukien on oltava pesukonepestäviä, sillä etenkin juoksukäyttöön tuleva tulee pyörimään koneessa usein. Nyrkkipyykille en ala.

Konsultoidessani nettiä löysin oikeastaan vain kahden merkkikunnan tukivöitä. Toiset puhuvat Anitan tuotteiden puolesta, toiset Carriwelin. Ja kaikki hehkuttavat oman tukivyönsä erinomaisuutta. Että jos joku kehtaisi myöntää tehneensä myös virheostoksen ja antaa tukivyöstä kritiikkiä, olen innokas siitä kuulemaan. Anitan vöistä sen verran luin, että ne saattavat pesussa kovettua epämukaviksi. Näiden kahden merkin lisäksi löysin pari tukea, joita myydään apteekeissa, toinen merkiltään Nexcare ja toinen Labtex.

Vaikka merkkejä tuntuisi olevan tarjolla yllättävän vähän, tuotteita on kuitenkin mukavasti. Raskauteen suunniteltuja rintsikoitakin löytyy. Yksi tukea antava kokotoppi multa löytyykin käytettynä saatuna kaapista. Se päällä olo tuntuu kieltämättä mukavan napakalta. Kevyttä tukea antavat mutsikalsarit olisivat varmaan ihan jees nekin, mutta tulisi kalliiksi pistää koko alkkariosasto tukevaksi.

Eniten kiinnostaa tuollaiset pehmeät masutuubityyppiset vyöt. Samalla kuitenkin epäilen, voivatko ne tosissaan tukea vatsaa, jossa mellastaa lopulta monikiloinen vauva. Juoksuun soveltuvin taitaakin olla hankalin hankittava. Tukevatko tuollaiset vain vatsan alle asetettavat tukivyöt parhaiten? Ne tosin näyttävät sellaisilta koppuroilta, jotka hinkkavat parin ekan kilsan jälkeen vatsan vereslihalle. Entä tietääkö joku, miten toimivat nuo apteekkikamat, joissa on tuo hämmentävä ylävyö? Niistä en löytänyt oikein mitään kokemuksia. Mä olen saanut teiltä lukijoilta ennenkin niin hyviä vinkkejä, että luotan tuen valitsemissa teihin.

Ja joo, näiden tukien lisäksi pitää hankkia myös motivaatiota harjoittaa niitä lantionpohjan lihaksia. Toivo niiden suhteen ei onneksi ole vielä menetetty, mutta pelkään, mitä toinen synnytys toimintatantereelle tekee. Kummasti sitä aina aloittaa innoissaan näkymättömän lihasjumpan, mutta muutamassa sekunnissa huomaa jo tekevänsä jotain muuta. Tarvitsen lantionpohjalihaspersonaltrainerin.

Kuvat: valmistajat

Jaa