Hankkiessani lastenvaatteita kirpputoreilta, kulmani menevät mutruun ”tuleeko vaate tytölle vai pojalle” -kysymyksestä. Kun ihan ihmislapselle tulee. Vaikka taidan monesti huomaamattani pukea lastani sukupuolineutraaleihin vaatteisiin, en kuitenkaan kulje kylillä julistamassa sotaa vaaleanpunaiselle ja vaaleansiniselle. Minimeltä löytyy niin röyhelömekkoja kuin poikien osastolta hankittuja housuja ja neuleita. Pääasia, että vaatteet ovat kivoja ja mielellään vielä käytännöllisiäkin.

Tyttöjen merkkausväristä, vaaleanpunaisesta, en sen sijaan tykkää vaatteissa kuin tehosteena ja pieninä yksityiskohtina. Koska Minimetä ei ole kuorrutettu kokovaratalopinkillä, saan monesti oikaista käsityksiä lapseni sukupuolesta. Vaikka hän onkin ihminen, on hän myös tyttö, ja kerron sen mieluusti toisin luuleville ihmisille.

Lippis sen sijaan taitaa olla poikien merkkauselementti. Kun viime kesänä kiskoin Minimen päähän sinisävyisen norsulippiksen, hän oli heti vieraiden silmissä poika, vaikka jalassa olisivat keikkuneet ne pinkit Converset. Sama juttu tänä kesänä Jenni JJ:ltä saamani harmaan lippiksen kanssa. Se päässä lapsi on poika, oli hänellä mekko tai rimpsuröyhelöä tunikassa.

Kun viidennen kerran saman päivän aikana korjaan väärän käsityksen lapseni sukupuolesta, alkaa sitä miettiä, yritänkö mä huomaamattani pukea sitä ihmisen sijaan pojaksi. En kai sentään. Koska lippislätsät ovat erihyviä kesähattuja varjostavine lippoineen, ne eivät voi olla vain poikien oikeus. Silti jokin jäi kalvamaan ja päätin tehdä lapselle lippiksen, sellaisen oikein likkojen lippalakin.

Kaavat nappasin Ottobren (3/2010) Coconut-lakista, ja kankaaksi valitsin kaappiin jääneen jämäpalan Åhlensilta muinoin ostamastani kankaasta, jossa on pinkkiä ja muuta tyttöhuttua juuri hyvissä määrin. Vuorikankaaksi sujautin pinkkiä reilummalla otteella, kun leikoin vanhan pussilakanan uuteen elämään. Ja ei ole muuten lasta tämä tyttölippis päässä vielä pojaksi luultu, joten pinkin ja lippiksen vastakkainasettelussa pinkki näemmä voittaa.

Valmiissa lätsässä jäi kuitenkin vähän harmittamaan, ettei se ulottunut korville asti. Muutenkin tekeleen tutkiminen lähietäisyydeltä paljastaa, että tehdessä ratkojaa käytettiin rutkasti. Kiva lippis sekin on, mutta ehkä vain sellainen päiväkodin varalätsä -kiva. Päätinkin tehdä toisen lätsän, jonka ompelussa olisin jo viisaampi koekappaleessa tekemistäni virheistä oppineena. Ja koska hommaan ryhdyttiin, päätin tehdä vielä kolmannenkin samassa rytäkässä.

Toiseen lätsään ompelin Marimekon palalaarista löytyneen raitakankaan, kolmanteen farkkuliiviksi muuttuneen farkkutakin hihat. Toiseen laitoin vuorikankaaksi vanhaa sinisävyistä lakanaa ja kolmanteen jämäpalat lapsuuteni kukkamekkokankaasta. Siinä ompelukoneella suristellessani päätin vaihtaa lipat päittäin, raitaista farkun seuraksi ja toisinpäin. Se lisäksi heti lätsien veikeää ilmettä.

Koska olen vähän sellainen tehdään eikä mietitä -ompelija, samoilla kaavoilla tehdystä farkkulätsästä tuli hieman liian iso ja se jää odottamaan kupolin kasvamista. Sen sijaan raitalätsä on just soppeli, ellei miltei täydellinen. Siis se lippis, jossa on mustan ja valkoisen kaverina sinistä. Että tässä sitä nyt on kolme lätsää ommeltuna, mutta käyttöön ei tullutkaan suunnitelmien mukaan alleviivattua tyttölippistä, vaan taas vähän vahingossa neutraalisävyinen pukine. Mutta tyttö hän on, ujon rasavillinä kuplivan luonteensa ja lippalakkinsa allakin.

Jaa