Tiedättekö sen tunteen, kun hämmästelee ihmeissään, miksi ei ole aikaisemmin tehnyt näin? Kuten käyttänyt kuukuppia, ostanut käyttömukavuussyistä kokoa liian isoja sukkahousuja, huuhdellut vaippapyykkejä etikalla, hankkinut laadukasta kashmirvillapaitaa – tai tehnyt mysliään itse. Sen fiiliksen jälkeen ei nimittäin ole paluuta menneeseen. 

Kaupasta saatavat myslit ovat pääsääntöisesti pahoja. Vaikka ostaisi mitä lie kallista luksusmysliä, aina se on valjua ja pettymys. Ja vaikka en sokeria välttelekään, valmismysleissä sitä on yleensä ihan turhaan. Puhumattakaan muista ylimääräisistä ainesosista. Siksi onkin kumma, että vaikka monet ystäväni hehkuttivat kotitekoista mysliä ja heistä Nooralla on jopa Kemikaalicoctail-blogisssaan useampikin mysliohje, mä kannoin kaupasta kotiin ylihinnoiteltuja sokerikuorrutettuja kaurahiutaleita rusinoilla.

Onneksi Noora on sinnikäs. Vuosi sitten hän vei mut kädestä pitäen Punnitse ja Säästä -puotiin pähkinä- ja kuivahedelmäostoksille, jotta vihdoin saisin aikaiseksi väsätä myslini itse. Ja jestas, mysliparatiisi oli löytynyt! Itse tehtynä myslistä saa juuri sellaisen kuin itse haluaa. Koska mä lisään myslilautaselleni aina pakastettuja tai tuoreita marjoja sekä hedelmiä, mun myslissä pääpaino on pähkinöillä. Niitä pitää olla paljon ja ne saavat olla isoina palasina, jotta mysliin tulee rapsakka suutuntuma.

Peruspohjan mä valmistan Nooran ohjeen mukaan, tuplana. Tässä kuitenkin hillitympi koko peruspohjasta:

  • 10 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl seesaminsimeniä
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl kookosöljyä
  • 2-3 rkl hunajaa

Sulata kasarissa kookosöljy ja hunaja. Sekoita seos muiden ainesten kanssa ja levitä uunipellille. Paahda 175 asteessa noin vartin ajan käännellen välillä aineksia.

Sen jälkeen paisko makusi ja kuivakaappisi sisällön mukaan muut namit. Mä laitoin tällä kertaa pekaanipähkinöitä, kuorimattomia manteleita, saksanpähkinöitä, omerenkaita, banaanilastuja, pistaasipähkinöitä, mulperimarjoja, parapähkinöitä ja talkmuruja. Välillä olen maustanut mysliä vaniljalla tai kanelilla.

Ja kas, olet valmistanut helposti superhyvän myslin, jossa ei ole lisättyä sokeria tai lisäaineita. Kylmän soijamaidon tai vaniljasoijajugurtin kanssa tuntuu kuin herkuttelisi iltapalaksi jälkiruokaa, on niin törkeän hyvää.

Jaa