Vietimme eilen Minimen syntymäpäiväjuhlia. Koska rakastan hölmöjä tietovisoja ja koska suurin osa vieraista oli palosammutinta isompia, laadin kirjoituskykyisille juhlavieraille visan. Kieli poskella mutta otsa rypyssä väsätyn tietokilpailun aiheet poukkoilivat raskaudessa, synnytyksessä ja vauvavuodessa. 

Visan ensimmäisen osion ajatus lähti siitä, että raskauden ja äitiyden myötä elämääni tuli hämmentäviä kirjainyhdistelmiä, joiden tarkoitus ei ollut ihan selvä auki avattunakaan. Miksi vk-haalarista ei voi sanoa suoraan välikausihaalari? Lisäksi tällaiselle kevät- sekä syystakkien käyttäjälle koko välikausi oli aluksi outo käsite, vaikka nykyään puhunkin kuin vanha tekijä lapseni välikausivarustuksesta. Välillä joudun kuitenkin edelleen googlaamaan ymmärtääkseni äitien puhetta ja kirjoituksia. IPR? Nipa? WTF?

Aloinkin kerätä kirjainyhdistelmiä ja lyhenteitä talteen. Lisäksi sain vielä apua Lähiömutsin Facebook-tykkääjiltä, joilta kyselin lisää lyhenteitä. Kiitos jelpistä!

Tässä siis visan ensimmäisen osion kysymykset myös teille ratkottavaksi. Yhteen löytyy vinkki tuosta ylhäältä, joten nyt tarkkana. Vastaukset taas löytyvät alta, mutta älä kurki!

Vauvavisa, osio 1. Selitä, mitä alla olevat vauva-aiheiset kirjanyhdistelmät tarkoittavat, eli mistä kirjainyhdistelmä on lyhenne. 

1. kp
2. VVV
3. rv
4. AIO
5. tjot, josta voidaan käyttää myös verbiä tjottailla
6. av-mamma
7. DPO
8. vk-haalari
9. yk
10. wc
11. la
12. nipa
13. äp
14. IPR
15. vasu
16. np-ultra
17. pk

Mä itse olisin tiennyt varmasti merkityksen lyhenteille rv, AIO, äp, la, VVV ja se vk-haalari. Ponnistelemalla olisin saanut kaivettua muististani ehkä myös merkitykset lyhenteille kp, vasu, np-ultra ja pk. Mutta siihen olisi osaaminen loppunut.

Synttärivieraiden vauva-aiheinen turhatieto oli sen sijaan korkeaa tasoa. Ihan hämmästyneenä vastauksia tarkistin. Vain DPO ja wc jäivät vaille oikeaa vastausta. Vaikka joukossa oli myös lapsettomia, vain yksi jäi tässä osiossa nollille ja huipputulos oli 11 / 17. Jopa 15-vuotias siskoni osasi ratkoa kirjainlyhennelmät mua paremmin!

Erityinen kehu kilpailijoille pitää antaa myös luovuudessa, sillä jos vastauksia ei tiedetty, ne keksittiin. 


Tässä parhaat veikkaukset: 

1. kp: kuolainen pusu, kakkapissa, kakkapussi, kastepäivä, kitinää paljon
2. VVV: viimeinkin vapaa vessaan (EI siis ”viimein vessa vapaana), vauvan vaunun vauhti, vauvan vastuulliset vanhemmat, vauvan vaipan vaihto, väsymysvitutusvauhkoaminen (olotila, joka seuraa 24/7 valvomisesta), vaipanvaihtovuoro, vauvavuosivitutus, vitun vaikeat viikot, varhaisvanhemmuuden valmennus
3. rv: ripulivaippa, Ruskovilla
4. AIO: aina iloinen olotila, alkuillan oksentelu
5. tjot, josta voidaan käyttää myös verbiä tjottailla: tsekkaa jos oot tyhmä, sotkemista ruokapöydässä, rattaiden kanssa hengailu, joku pottatreeni, tuijottaa jotain, torua
6. av-mamma: aistinvarainen mamma, ahdistuneen vattuuntunut mamma, alkuvuoden äiti, aina valmis mamma, altavastaaja mamma
7. DPO: Dumpo eli Dumbo eli ihana piirretty, Dublo-lego, darrapäiväolotila, dysfasiapolio.
8. vk-haalari: vuosikausi-haalari, synnytyssairaalassa päälle laitettava asu (se aika ruma), vedenkestävä haalari, villakerrastohaalari.
9. yk: yltiöpäinen kakara, yksin kotona, yleiskone, yhdistyneet kersakunnat, yökoliikki, yhteiskasvatus
10. wc: potta, winter child, wauwan cacca
11. la: lauantai (paras päivä myös vauvaperheessä), lapsiansio
12. nipa: Näin Isä Pyrkii Auttamaan, Dingon (ennen hyvä) solisti Neumann, lapsen käyttämä erikoinen lammasmainen ylä-ääni
13. äp: äitipiiri, äitiysvapaa, äitiyspäivä, Ärri-Pörri (Jörö-Jukan pikkusisko), äitipuoli, äitiyspoliklinikka
14. IPR: Inspiroiva Puoliso Rules, iltapäivärauha, isyyspäiväraha, iltapäiväryhmä
15. vasu: vauvasuunnitelma, vasen masu, vatsasuoja, pieni koppa lapsen tavaroille, vauvasuunnistus
16. np-ultra: nännipihan ultra, napaultra, napapussiultra
17. pk: pitkä kylpy, päiväkahvit (myös kotiäidin pelastus), päiväkakka

Ja mitkä ovat oikeat vastaukset? No nämä: 

1. kp: kiertopäivä
2. VVV: vauvojen vessahätäviestintä eli tapa hoitaa vauvan vessa-asiat ts. pissattaminen tai vaipattomuus
3. rv: raskausviiko
4. AIO: All In One (kestovaipoista)
5. tjot, josta voidaan käyttää myös verbiä tjottailla: tulee jos on tullakseen, eli ei stressiä vauvan tekemisestä, mutta toiveissa kuitenkin.
6. av-mamma: aihe vapaa -mamma, eli äiti, joka kirjoittelee Vauva-lehden keskustelupalstalle aihe vapaa -osastoon. Hän on täydellinen ja aina oikeassa!
7. DPO: Days Past Ovulation, eli lasketaan ovulaatiosta päiviä tikkuun kusemiselle
8. vk-haalari: välikausihaalari
9. yk: yrityskierto
10. wc: Wrap Conversion, eli kantoliinasta tehty neliöliina tai kantoreppu
11. la: laskettuaika
12. nipa: niskapaska
13. äp: äitiyspakkaus
14. IPR: itkupotkuraivarit
15. vasu: varhaiskasvatussuunnitelma
16. np-ultra: niskapoimiultra
17 pk: päiväkoti

Kuinka monta sinulla meni oikein?

Testaa vauva(turha)tietosi myös vauvamaisessa nippelitiedossa ja vauvatarviketietoudessa

Jaa