”Voi miten tyytyväiseltä hän näyttääkään, kun saa olla siinä turvassa äitinsä lähellä.” Tämän tapaisia kommentteja kuulee etenkin vanhemmilta naisilta, kun kuljen kaupungilla Minime kantorepussa istuen. Yleensä kantovälineessä kulkeva vauva saakin aikaan hymyjä ja ihastuneita huokailuja. Mutta kymmenen kuukautta lasta kantaneena olen törmännyt myös jos jonkinlaisiin ennakkoluuloihin kantamista kohtaan. Tässä yleisimmät.
Luulo: Sehän on hippien hommaa. Etenkin kantoliinat haisevat kauaksi hipeiltä. Liinoihin eivät kiedo vauvaansa kuin rastatukat, jotka eivät käy suihkussa ja jotka elävät syöden voikukanlehtiä sekä juoden pakuriteetä. Ne sitovat vauvansa umpisolmulla sateenkaarenkirjavaan liinaan ja tanssivat transsissa jalkakorut kilahdellen. Eräs silloin perheenlisäystä odottanut ja nykyään faijaantunut mies hämmästeli, kun kiepsautin Minimen liinaan tuosta noin vain kesken keskustelun. Hän oli luullut, että sidonnan tekemiseen tarvitsee hippikommuunin verran väkeä.
Miten asia on: Eniten meteliä kantamisesta taitavat tosiaan pitää vanhemmat, joissa on vähän hipin vikaa. Esimerkiksi kantoliinoista kertovien nettisivustojen kuvissa on paljon kirjavia hippikantoliinoja ja Intia-reissuilta hankittuja haaremihousuja. Silti kantaminen on yhä enemmän valtavirtaa. 
Kantaakseen lastansa ei tarvitse olla hippi, vaan yksinkertaisesti vanhempi, joka haluaa helpotusta elämäänsä ja samalla antaa vauvalle turvaa ja läheisyyttä. Kantoliinoja saa myös esimerkiksi elegantin mustina ja neliöliinojen kuoseissa on valinnanvaraa. Kantorepussa lastaan kantavat niin Hollowoodin julkkikset kuin Helsingin Kallio-kaupunginosan nuoret hipsteri-vanhemmat.
Luulo: Kantajan selkä menee paskaksi moisesta hörhöilystä. Siinä ne vanhemmuuteen hurahtaneet äidit ja isät kantavat lapsiaan selkä notkolla, vaikka voisivat helposti istuttaa lapsen kärryihin. Kyllä on hölmöä uhrata terveytensäkin vanhemmuuden alttarille.
Miten asia on: Toki olen kuullut vanhemmista, joilla kantaminen etenkin pidemmän päälle sattuu selkään. Niinhän sitä raskas laukkukin alkaa pitkän päivän jälkeen kolottaa hartioita. Itse yllätyin kuitenkin, miten tasaisesti kannettava paino jakaantuu kantorepussa. Toisin kuin esimerkiksi monissa rintareppumalleissa, joissa vauvan koko paino roikkuu kantajan hartioilla, kantorepussa lantiovyö jakaa painoa ergonomisesti myös lantion ja jalkojen kannatettavaksi.
Pientä vauvaa kantaessani herkästi ärhäntelevä selkäni ei sanonut mitään, vaikka lapsi oli kyydissä useita tunteja päivässä. Nykyään yhdeksänkiloisen vauvan kanssa pari pitkää päivää putkeen kaupungilla alkavat jo tuntua selässä. Toisaalta koska vauva on koko ajan lähellä, häntä ei tarvitse nostella ja kanniskella hartiat hoosiannaa huutaen. Selän sijaan probleemaa ovat aiheuttaneet polveni, jotka ovat alkaneet oireilemaan pitkien kantopäivien jälkeen kuin ylipainoisella ikään. Onneksi Minime suostuukin nykyään matkaamaan myös rattaissa.
Luulo: Vauvaan sattuu. On se maar kauheaa sitoa avuton vauvan solmuun. Eihän se saa edes henkeä, kun on tuolla tavalla litassa vasten kantajaa. Ja jestas, vauvan jalathan on pakotettu ihan luonnottomaan asentoon!
Miten asia on: Toisin kuin rintarepuissa, joissa vauva roikkuu kyydissä haaroistaan, kantorepussa kyytiläinen istuu. Niin kuin kunnoilla sidotuissa kantoliinoissakin, kantoreppu tukee lasta polvitaipeesta polvitaipeeseen. Tällöin vauvan jalat ovat leveässä haara-asennossa, jossa peppu on alempana kuin polvet. Siitä tuleekin nimitys sammakkoasento. Se on sama asento kuin mihin pieni vauva automaattisesti vetää jalkansa, kun hänet laitetaan vaikka hoitopöydälle ilman vaippaa. Samaan asentoon ainakin Minime laittaa jalkansa myös silloin, kun kannan häntä ilman reppua sylissäni tai lantiollani.
Nykyään enää harvoin kuulee kauhisteluita kantovälineessä kulkevan Minimen hengittämisestä, mutta etenkin nukkuva vastasyntynyt sai ihmiset kyselemään huolissaan vauvani hengittämisen puolesta. Mysteeriksi jäävien kätkytkuolemien takia mä kuitenkin tunnen oloni varmemmaksi kantaessani pientä vauvaa repussa, kuin jos lykkäisin häntä vaunuissa. Kantorepussa pystyn tuntemaan vauvan liikkeet ja huomaamaan nopeammin, jos jotain on pielessä. Napakasta sidonnasta en jaksa olla huolissani sitten yhtään, ovathan minityypit kautta aikain rauhoittuneet tiukassa kapalossa.
Luulo: Tuohan on turvatonta. Tuolla tavalla vauvaa kuljettavat väkijoukossa ja tungoksessa, siinähän lapsi saa pian kyynärpäästä. Ja kaatuessaan vanhemmat rusentavat lapsensa kuoliaaksi. Ihme hyypiöitä.
Miten asia on: Mutsiksi tullessani olen huomannut, että teet sitten miten päin vain, aina se on jotenkin väärinpäin. Eli luulossa on kyllä pointtinsa ja toisaalta ei. Mulle on nimittäin kantorepun kanssa käynyt toinen pahimmista peloistani – vauvan tiputtaminen ja vauvan kanssa kaatuminen – kun kompuroin kumoon Minime kantorepussa.
Mulla oli kesällä jalassa matalapohjaiset narusandaalit ja asfaltilla työmaan vieressä oli iso kivilohkare, johon kompastuin. Siinä naamalleni lentäessäni ehdin kiepsauttaa itseni toiselle kyljelleni. Kämmenet, polvet, sääret ja nilkat valuivat asfaltti-ihottumalla verta, mutta kantorepussa nukkunut Minime vain katsahti unisena ympärilleen ja jatkoi uniaan. Voi jumalauta ei oo ikinä tullut sellaista jälkipaniikkia. Siitä eteenpäin olen pitänyt kantaessa vain jaloissa tiukasti pysyviä tennareita. Vaikka kivilohkareeseenhan minä kompastuin, en kenkiini.

Mutta jos vauva olisi ollut ”vain” sylissäni, olisi saattanut käydä pahemmin. Nyt pystyin molemmilla käsillä ottamaan vastaan, ja vauva pysyi tiukasti mukana. Rattaissa vauva olisi tietenkin jäänyt niille sijoilleen, vaikka mutsi olisikin kyntänyt naamallaan asfalttia. Toisaalta nykyään vähäisellä rataskokemuksella mä hysterisoin kaatavani rattaat metsäpolulla tai junasta nostaessani.

Väkijoukossa koen rattaiden kanssa menemisen epämiellyttäväksi, mutta myös turvattomammaksi kuin kantorepulla kulkemisen. Tupakat ihmisten käsissä heiluvat juuri rattaiden kohdalla ja tietä ylittäessä edellä kulkee vauva. Nää kummat tuntemukset tietenkin johtuvat eniten siitä, että olen tottunut vauvan olevan koko ajan käsieni suojissa ja pusuetäisyydellä. Että kyllä vauvan perusturvallisuus on kiinni ihan muista asioista kuin rattaista tai kantorepusta.

Luulo: Hemmottelette vauvan pilalle. Ei maar kyllä opi tuo vauva ikinä olemaan yksinään, kun tuolla tavalla lellitte sitä.

Miten asia on: Kun Minime oli vielä minimpi kuin nyt, hän ei rauhoittunut kuin sylissä. Me annoimme hänelle sitä, mitä hän kaipasi – läheisyyttä. Koska käsiään kuitenkin tarvitsee myös muihin puuhiin kuin vauvan kantamiseen, kantoliina oli päivittäin käytössä monien tuntien ajan.
Minime oli haastava vauva, joka vielä yli puolivuotiaanakin aloitti hillittömän itkemisen, jos hänet laittoi lattialle. Siitäs saatte, kun olette häntä hemmotelleet pitämällä lähellä, viestittivät jotkut ihmiset kautta rantain. Sitten joku maaginen raja ylitettiin, ja tyyppi alkoi viihtyä myös itsekseen. Mutta toki hän tykkää edelleen viettää paljon aikaa sylissä ja toisen ihmisen lähellä. Niin kuin minäkin.

Ja vaikka rattaissa matkaaminenkin jälleen maittaa, innostunut täpinä on taattu, kun Minime kuulee mun napauttavan kantorepun kiinni lanteilleni. Hemmottelu jatkukoon!

Luulo: Se ei ikinä opi itse liikkumaan. Joo’o, niin saavat vanhemmat kannella lastaan vielä teini-ikäisenäkin, kun moiseen erikoiskohteluun totuttavat. Eihän se opi ikinä kävelemään, kun ei sitä saa harjoitella.
Miten asia on: No enpä ole kuullut, että vauvoja kannattaisi sen kummemmin kuljettaa vaunuissa niiden motorisen kehityksen tukemiseksi. Eiköhän jokainen normaalisti kehittyvä lapsi pistä jaloilla koreasti sitten, kun itse kokevat siihen valmiita olemaan. Kulkupelillä siihen tuskin on suurta merkitystä. Vaikka tosin Kaksplussassa (11/2012) liikuntatieteen tohtori Arja Sääkslahti on asiantuntijana kertonut, että vanhemmat voivat tukea pienen lapsen motorista kehitystä esimerkiksi kantamalla lasta kantorepussa tai -liinassa, sillä se aktivoi lapsen lihaksia hyvällä tavalla. 
Luulo: Vauvallahan on ihan liian vähän vaatteita päällä! Hyvänen aika, ulkona on pakkanen, eivätkä nuo paskavanhemmat ole pukeneet lapselleen kolmia villahaalareita ja toppapukua. Lapsihan paleltuu, kutsukaa sosiaaliviranomaiset!

Miten asia on: Kantovälineellä kulkiessa lapsen rinta, vatsa ja reisien sisäpinta ovat kantajaa vasten. Eli sekä kantajalla että kannettavalla on mukanaan henkilökohtainen ja e r i t t ä i n tehokas lämpöpatteri. Myös reppu itsessään lämmittää ja suojaa tuulelta.

Kesällä kantaminen aiheuttaakin hikisiä paidanrintamuksia. Kylmemmillä ilmoilla taas sen, että sekä kantaja että vauva pärjäävät vähemmällä vaatetuksella. Kunhan pää, kädet ja jalat etenkin polvista alaspäin ovat kunnolla suojattu – pätee sekä kantajaan että lapseen. Mä suosin edessä kantamista ja telttakokoisia ulkovaatteita, joiden alle vauvakin mahtuu. Siksi lapsen vaatetukseksi esimerkiksi kaupungilla käväisyyn riittää pipojen, tumppujen ja kenkien lisäksi vain kevyt villahaalari. Ja monesti niskahiki kertoo senkin olevan liikaa.

Loppukevennyksenä vielä sarjassamme kantoreppu hämmästyttää: Taannoin metrossa missä lie päissään ollut myöhäisteinilauma tuijotti pölmistyneenä takkini kaula-aukosta kurkistelevaa vauvaa. Vihdoin yksi tulevaisuuden toivoista keksi kummalliselle näylle ratkaisun: ”Hei tolla on vauva povarissa!”

Jaa