Meille ruuan alkuperällä on väliä. Ja etenkin sillä, että sapuskat eivät sisällä turhia myrkkyjä, lisäaineita ja muuta shaibaa. Raskausaikana aloin kiinnittää asiaan entistä enemmän huomiota, saihan sisälläni kasvava tyyppi osansa kaikesta hyvästä ja pahasta, mitä sisääni lappasin.
Ei me mitään ekojeesuksia sentään olla, mutta yritys ansaitsee papukaijamerkin. Pyrimme ostamaan luomua ja lähellä tuotettua, vaikka niiden hinnat välillä tuontimyrkkyjen rinnalla hirvittävätkin. Imetysaikana olen kärsinyt armottomasta makeanhimosta, jota eivät viinirypäleet ole koskaanaina riittäneet tyydyttämään. Lisäainerepsahduksia onkin tullut normaalia enemmän. Mutta nyt kun Minimen kiinteiden aloitus siintää reilun kuukauden päässä, ruuan alkuperä ja puhtaus ovat taas framilla ja tarkemmassa syynissä.
Siksi onkin siistiä, että meillä on taas tänä kesänä oma kasvimaa, Dodon järjestämä säkkikasvimaa. Omat vuokrasäkkimme sijaitsevat Kalasatamassa, joka on tällä hetkellä väliaikaansa elävä rakennustyömaa. Siellä graffitien, betonimurskan, laivaromujen ja  rakennusvaiheessa olevien kerrostalojen keskellä on meidän ja monen muun kaupunkiviljelijän pieni puutarha.
Kausi startattiin virallisesti viime sunnuntaina, jolloin kylvimme maahan muun muassa erilaisia papuja, kesäkurpitsaa, sokerihernettä, avomaakurkkua ja yrttejä. Loppukesästä saammekin surauttaa Minimelle kesäkurpitsasoseet itse kasvatetuista kurpitsoista ja maustaa ne oman maan yrteillä. Laatutakuu ja varmuus safkan alkuperästä saletti!
Säkkiviljelmämme saavat olla paikallaan Kalasatamassa vielä muutaman vuoden, joten Minimekin saa kaupunkilaiskakarana tungettua kätensä multaan ja samalla oppii, miten siemenestä kasvaa ruokaa. Hykerryttävän ihana ajatus.
Siemenien itämistä odottaessa voi fiilistellä kuvia viime elokuulta, jolloin säkkiviljelmät antoivat satoaan.
Satoa lähti ikävästi myös muiden kuin viljelijöiden matkaan. Tahallisesti vai tahattomasti, en tiedä. Haluankin muistuttaa, että Kalasataman säkkiviljelmät eivät ole kaupunkilaisten vapaassa käytössä oleva kaupungin kasvimaa vaan kaupunkikasvimaa. Se tarkoittaa sitä, että viljelijät maksavat paikoista kaupungin järjestämine vesineen ja Dodon paikalle tuomine multineen vuokraa. Ihan kuten palstaviljelmilläkin. On kurjaa, että käyt koko kesän ajan kastelemassa, hoitamassa ja antamassa rakkautta minipuutarhallesi, mutta sadonkorjuun aikaan joku muu korjaa herkut.
Jaa