Puolet vauvavuodesta on nyt takana, ja vauvamme on puolivuotias. Hän on niin rakas ja ihana, että ei toista poikaa moista. Kuluneen kuukauden aikana hän on karistanut päältään loputkin rippeet vastasyntyneestä, ja kotonamme on nyt tarmokas ja tarkkaavainen vauva.
Kuuden kuukauden iässä Minihe:
– Pyörii, peruuttaa ja ryömii kuin rapu. Sellaista tyylipuhdasta ryömimistä vauvamme ei harrasta, mutta vipeltää menemään kuin rapu. Hän pyörii napansa ympäri, peruuttaa itsensä jumiin lipaston alle ja könyää kuin hidastuksella puikkelehtien paikasta toiseen. Voin kuitenkin edelleen luottaa siihen, että hän pysyy noin parin metrin säteellä siitä, mihin hänet lasken.
– Nousee konttausasentoon. Viime kuussa ilmaantunut ”lankuttaminen” on siirtynyt asteella eteenpäin, sillä nuorimmaisemme on nyt parin viikon ajan noussut konttausasentoon. Taidot nelivedon käyttöön eivät ole vielä löytyneet, mutta hän tapittaa koko ajan pidempiä aikoja kontillaan. Tämä tuntuu todella omituiselta sellaisen vauvan jälkeen, joka jaksoi innostua konttaamisesta yksitoistakuisena.
– Pyrkii istumaan. Taidot istumiseen tukematta eivät vielä riitä, mutta intoa kyllä piisaa. Sitterin aika alkaa olla lopussa ja syöttötuolissakin siirryttiin vauvakaukalon sijaan istumaan.
– Nukkuu kahden päiväunet. Päivärytmi on pysynyt samana, mitä nyt päiväunien pituus on vähän lyhentynyt. Nukkuu ensimmäiset unensa yhdeksältä, toiset yhden jälkeen. Päikkärit kestävät noin pari tuntia, välillä puolitoista, välillä mennään vanhojen aikojen malliin jopa kolmen tunnin unia. Tarpeen vaatiessa ottaa lyhyet tirsat vielä ennen yöunia, mutta normaalisti pärjää ilmankin.
– Herää öisin pari kertaa. Hulinointiyöt ovat tältä erää ohi, mutta seuraava vaihe hulinoineen voi olla nurkan takana. Menee nukkumaan yhdeksän aikaan, minkä jälkeen imetän hänet vielä mennessä itse nukkumaan puoliltaöin. Herää syömään tämän jälkeen yleensä kaksi kertaa, kolmen tunnin välein. Heräilee aamulla 7–8 aikaan. Välillä jokeltelee vieressä jo kuudelta, mutta ei ole moksiskaan, vaikka muut vielä vähän torkkuisivat vieressä.
– On ihan pähkinöinä musiikista. Kai kaikki vauvat musiikkia rakastavat, mutta Minihe tuntuu olevan siitä aivan erityisen pähkinöinä. Tuntuu hengittävän musiikin rytmin mukaan. Laulua hän keskittyy kuuntelemaan tarkkaavaisesti, ja aivan kuin kaikki kropan pingotukset sulaisivat säveliin.
– Vie jalkoja suuhunsa. Kun kädet on jo niin perusteellisesti tutkittu, on aika keskittyä ihmettelemään tarkemmin jalkoja.
– Sai kaksi hammasta. Jo teki tiukkaa, mutta sieltä ne tulivat ne ekat kaksi hammasta alaleukaan. Nyt tuloillaan on samanmoisia ylös, mutta ainakaan vielä hampaiden tekeminen ei ole ollut vauvalle yhtä tuskaista.
– Laajentaa makuelämyksiään. Puolenvuoden täysimetyksen jälkeen aloitti makumatkailun avokadolla. Tuntuu selkeästi tykkäävän, kun saa olla osa perheen yhteisiä ruokailuhetkiä. On alkanut ymmärtää yhä paremmin myös imetyksen päälle, eli että sillä saa poistettua sen ikävän tunteen mahassa. On kuitenkin edelleen pikasyömäri, mitä tulee imetykseen.
– Ei tykkää, jos ei pääse nukkumaan, vaikka kuinka jo väsyttäisi tai jos elo alkaa käydä liian tylsäksi.
– Rakastaa musiikkia, laulua, isosiskon kanssa leikkimistä, maukkaita päiväunia, hyppykeinussa pomppimista, iltapesuja, satujen kuuntelua, haleja ja pusuja, nukkumista yhdessä perheen kanssa, tavaroiden paukuttamista, soittorasioita, asioiden tutkimista suullaan, hieromista, sylissä oloa, tanssimista ja sitä, että ollaan koko perhe yhdessä.
Kuusikuinen Minime ei arvostanut ajatusta ryömimisestä, vierasti, siirtyi kuukausien vaunuyritysten jälkeen kulkemaan ainoastaan kantorepussa ja rakasti kaikkea mihin liittyi menoa sekä meininkiä.
Mun tekee mieli kysyä näistä kuukausipostauksista, että käytätkö yksityiselämässä myös samoja nimityksiä lapsista kuin teksteissä.
En tarkoita Minime- enkä Minihe -sanoja, vaan sitä että Minimehän on kuukausipostauksissa useimmiten ”tyyppi” ja Minihe taas ”hän”, ”vauva” tai ”nuorimmaisemme”.
Tyyppi-sana on minun korvaan yleensä joku uusi, vähän vieras tuttavuus, ja olisi kiinnostavaa tietää oletko pohtinut että jäikö tyyppi-sana pois kun äitiyteen kasvoi kunnolla?
-Kaislakerttu
Ihana♡! Ja meillä muuten, edelliseen viitaten on käytössä vaikka mitä liikanimiä. Nuorimmainen oli kuin ruustinna kuunaan kaksoisleukoineen ja ”hyllyvää edessä ja takana” (lainaus Eemeli-kirjasta), niinpä ruustinnaksi kutsuttiin ainakin puolivuotta. Mutta eikös se sanontakin ole, että rakkaalle lapsella on monta nimeä:-)
Siis niin suloinen poika! En kestä!
Oi mikä hurmuripoju! Onnea puolivuotiaalle seikkailijalle.
Anu
Kielihän jakaa ihmisiä usein – yhden korvaan 'mutsi' on normaali nimitys äidille, toisen korvaan jopa haukkumanimi. Mä kutsun lapsiani 'tyypeiksi' usein keskustelussa, poika on usein 'jamppa' tai 'jätkä' tai 'ukkeli' sun muuta, tyttö juurikin se 'tyyppi'. Nyt muuten tajusin, että tytöille on paljon vähemmän hauskoja lempinimityksiä kun pojille, törkeää 😉
Nuorimmaiseksi en kyllä vauvaa ikinä yksityiselämässä kutsu, mutta tyypeiksi heitä välillä kutsun kyllä. Ja joo, mäkin kutsun kuopusta jätkäksi 😀 Ja kymmeneksi muuksi, kaikenlaisia hellyttelynimiä sitä onkin kerääntynyt molemmille rakkaille 🙂
Ihana lempinimi, Ruustinna 🙂 Ja kyllä, aika monet ”nimet” noille rakkaille on tullut kehiteltyä 🙂
Hän on niin valloittava, että sydän sulaa 🙂
Hän on! <3 Ja kiitos, välitän onnittelut sankarille itselleen :)
Olisikos tämä vaikka sopiva postaus toivoa aiheita tulevalle? Yksi aihe josta haluaisin keskustelu on isät. Eli mikä isien ajatusmaailmassa eroaa äiteihin ja mitenkäs teillä? Toinen on lapsiperheen tukiverkostot. Elikkäs miten vauvan ja taaperon kanssa pärjää (oikeasti) ja jaksaa (oikeasti) ja missä vaiheessa ja keneltä pyytää sitä apua ja mihin asioihin? Ja miten teillä? Kolmas aihe joka minua kiinnostaa on lapsiperheen pesuaineet. Juuri kävin hillittömän keskustelun Facebook-merkkivaatekirpparilla siitä, kuinka paljon hajustettuja pesuaineita lapsiperheet käyttävät vaikka niiden on todettu aiheuttavan allergioita ja astmaa. Sitten en kuitenkaan yllätyksekseni löytänyt suoraa tutkimustietoa tästä netistä, vaikka tätä on minulle jopa neuvolassa suositeltu. Kuulemma lähes missään muualla ei neuvolassa ole puhuttu mitään ja taistelusta tuli lopulta, no, veristä.
Hehee, miun siskon nuorempaa lasta kutsuttiin pari vuotta Moosekseksi, koska hän tykkäs nukkua sellaisessa pienessä kaislakorissa ihan vauvana ja Mooseshan löydettiin Raamatun mukaan rannasta kaislakorissa nukkumasta ihan vauvana… 🙂