Minime täytti tänään kuukausia. Tai no oikeastaan eilen, kun taashan tämä touhu meni puolenyön pimeämmälle puolen. Jossain välissä pienestä kurttuisesta vauvasta on kasvanut tyttö, jolla on omat tapansa, ilmeensä ja juttunsa. Apua, pian se menee jo kouluun, haistattelee mutsille teiniangsteissaan ja muuttaa kotoa!
Tyyppi tuntuu hoksaavan uusia asioita joka päivä ja monet jutut hiipivät lisinä päiviin vaivihkaa. Kun joku kysyy, miten kauan Minime on kiljahdellut jutellut, ei oikein osaa sanoa. Tai kun miettii, koska siirryttiin täyskestoiluun, ei muista. Siksi tasakuukausina voisi olla hyvä merkitä kuukauden virstanpylväät ylös.

Ai niin, Minimen päivänasu on mutsin vanha hörselömekko. Hienosti sillä näemmä keikistelee vielä seuraavakin sukupolvi.

Neljän kuukauden ikäisenä Minime:
       Näkee jo selvästi pidemmälle ja ottaa katsekontaktin huoneen toisella laidalla pousailevaan ihmiseen.
       Tykkää kylpemisestä. Parasta on olla kylvettäjän käsien varassa vatsallaan, jolloin jalat ja kädet vispaavat niin että ammeen laidoista meinataan mennä läpi.
       Kääntyy vatsalta selälleen ketterästi – mutta luultavasti puolivahingossa. Etenkin ilman vaippaa päivää paistatellessa tyyppi kiepsahtaa –  sille päälle sattuessaan – vatsalta selälleen niin monta kertaa kun leikkikaveri vaan jaksaa tyyppiä kääntää taas uudelleen vatsalleen.
       Vatsallaan ollessa jalat punkaavat kroppaa siihen malliin, että ihan pian lähdetään ryömimään. Itse asiassa näyttää siltä, että konttaamaan se lähtee.
       Alakroppa kääntyy ketterästi selältä kyljelleen, mutta olkapäät penteles tyssäävät vielä väkkäröinnin siihen.
       On kiinnostunut ympäröivästä maailmasta ja tahtoisi imeä kaikki näkymät talteen. Uuteen tilaan astuttaessa pää heiluu puolelta toiselle, kun uusia ihmeellisiä asioita skannataan verkkokalvolle.
       On löytänyt kätensä, ja nyrkkiä on erikiva natustaa. Esineet pysyvät hetken aikaa käsissä, jos ne siihen laittaa, mutta itse ei esineitä tavoittele. Vielä kuukausi sitten sitterin lelukaari ei herättänyt minkäänlaista kiinnostusta, vaikka siihen kädet vahingossa osuivatkin. Nyt Minime ihmettelee suu auki, että jumantsuikka, mäkö noi tilpehöörit sain pyörimään.
       Kuolaa. Märät paidankaulukset ilmestyivät kuvaan pari viikkoa sitten. Saattaa enteillä hampaita, jotka mutsilleenkin ilmestyivät normaalia aikaisemmin.
       Ei vierasta, mutta jos jostain hermostuu, tyyntyy välillä vain äidin tai isin sylissä.
       Osoittaa huolestuttavasti perineensä äidiltään malttamattomuuden. Vaikka Minimellä ei olisi nälkä ja olisin antamassa vain varatankkauksen ennen liikkeelle lähtöä, tyyppi yltyy ynisemään ja itkemään malttamattomana, kun huomaa mutsin kaivelevan trippipurkkeja paidan sisältä esiin. Äkkiä ny!
       Nukkuu taas omassa sängyssään. Olimme kolmisen viikkoa sitten mökkeilemässä, eikä pieneen sänkyyn mahtunut kolmatta unimöyrijää. Pinnasänkykin oli jo pedattu valmiiksi, joten peittelin Minimen sinne odottaen levotonta yötä. Vielä mitä, tyyppi posotti menemään aamuviiteen saakka ennen kuin vaati sapuskaa. Mekin nukuimme paremmin, kun ei tarvinnut varoa välissä olevaa kiehnääjää. Niinpä kotonakin pinnasänky tuli taas käyttöön. Perhepeti oli kuitenkin ensimmäisten kuukausien yöunien parantaja.
       Menee nukkumaan 8–9 aikaan, herää normaalisti vain kerran (fanfaareja, serpentiiniä, skumppapullon poksahduksia!!) yössä syömään, 3–5 välillä. Aloittaa aamunsa kiehnaamalla unisen mutsin vieressä noin seiskalta tai milloin tahansa sen kellonajan ympärillä.
       Rakastaa lennättämistä ja ylipäätään kaikkea heilumista, pomppimista ja köröttämistä. Välillä meinaa mennä järki, kun ei yhtään voisi vain olla ja ihmetellä. Kaiken logiikan mukaan mulla pitäisi olla ihan hillittömät perse- ja pohjelihakset tällä menolla. Vaikka kävisin kaupassa ilman, että Minime on kantoliinassa tai -repussa mukana, heijjaan itseäni automaattisesti kassajonossa kuin vähä-älyinen. No totuus ei tietenkään siitäkään ole kaukana.
       Tykkää tanssimisesta. Tämä menee samalle heilumis- ja vispaamisosastolle, mutta on mutsille mielekkäämpi tapa pitää vauva tyytyväisenä.
       Kiljahtelee, mölyää ja kurluttaa.
        On saanut vatsansa jotenkuten tasapainoon. Kävimme vatsaongelmien kanssa vyöhyketerapiassa, minkä jälkeen vatsa alkoi toimia ilman tuskaa ja itkua. Silti kakkauutiset ovat edelleen kotoa poissa olevalle henkilölle lähetettävän tekstarin arvoinen paikka.
       Nukkuu päikkärit parhaiten kantovälineessä. Meteliä saa olla ympärillä vaikka imuroinnin, Stockan iltapäiväruuhkan tai tyttöjen välisen ravintolalounaan verran, eikä uni keskeydy. Myös vaunuissa nukutaan, mutta silloin lenkin pitää olla just niin pitkä kuin päikkärien haluaa olevan. Unta saatetaan jatkaa parvekkeella lenkin jälkeen vielä muutaman minuutin ajan, mutta pienikin kolahdus havahduttaa hereille.
       Tykkää laulusta ja juttelusta. Naapuritkin diggailevat, kun hoilotan päivät pitkät pitääkseni hänen majestettinsa tyytyväisenä. Biisien sanat koostuvat esimerkiksi tiskikoneen tyhjäämisestä ja pyykkien lajittelusta.
       On vihdoin alkanut myös viihtyä makoilemassa lattialla. Neuvolassa vähän moittivaan sävyyn kehottivat pitämään Minimetä lattialla, että lihaksetmitkälie kehittyvät. Pidä siinä sitten, kun tyyppi huutaa naama punaisena siitä sekunnista lähtien, kun peppu koskettaa maata. Ei auta, vaikka vieressä tekisi kaikki sirkustemput, naamanvääntelyt ja lauluesitykset. Nyt kuitenkin viltillä saatetaan välillä pötkötellä tyytyväisenä tuijottaen aamupuuhia tekevää mutsia.

 

       Viihtyy parhaiten sylissä tai kantorepussa. Joidenkin supermutsien kauhistus, meidän huh-helpotus sitteri on välillä ihan kiva paikka myös. Ainakin sen aikaa, että mutsi just saa siinä vieressä sampoot päähän  – sitten on hyvä aloittaa hillitön rääkyminen. Sitteriä voi onneksi kätevästi jalalla heiluttaa, mikä on pelastanut monta lounashetkeä, jolloin ei halua ottaa riskiä, että kuuma keitto päätyy mutsin suun sijaan vauvan päälle.
       Nauraa ääneen. Tasan nelikuukautisena Minime yhtäkkiä hokasi, miten nauraakräkistetään. Ai että, miten maailman siistein ääni.
Jaa