Mä olen luullut, että meille kotiin syntyy kaaos niin nopeasti, koska tilaa on suhteessa asukasmäärään aika vähän. Mummila-reissulla lapset ja etenkin esikoinen kuitenkin näyttivät, että hienosti saadaan räjähdyspisteeseen myös omakotitalollinen pinta-alaa.
Tein myös havainnon, että kun tilaa on enemmän, on myös enemmän paikkoja, joihin kadonnut lapanen, puhelin, linssinsuojus, lempilelu, d-vitamiinipullo tai vaikka kantoliina on voinut hävitä. Vaikka yritin mummilassa pitää oman tarpeistomme järjestyksessä ja yhdessä paikassa, lopulta kaikki oli levällään mikä kenenkin toimesta. Kun vessoja on kolme ja eteisiä kaksi, tulee eteen tilanteita, joissa ei tiedä, kuka pissasi ja mihin vessaan, minkä takia potta on kumossa saunassa ja miksi toinen kumppari on toisessa eteisessä ja toinen toisessa. Ja jäikö reissussa kadonnut pikkutotoro mummilaan, mummulaan, isomummilaan, isomummilaan vai sittenkin mökille?
Kuvassa siivoan vanhempieni keittiötä lounaan jäljiltä. Nyt kun kuopuskin istuu ruokapöydässä aterioiden, on sotku melkoista. Kun vauva syö omin käsin, saa etenkin näin alkuun siivota aika monta muussattua hedelmää ja vihannesta, murennettua leipää ja tahmaisin käsin levitettyä puuroannosta noin kahden metrin säteeltä syöttötuolista. Välillä tuntuukin, että kun on saanut edellisen ruokailun jäljet siivottua, pitää jo alkaa miettiä, mitä seuraavaksi pöytään laittaa.
Äitiys on tehnyt musta paljon rennomman kodin siisteyden suhteen. Aika siisteysnipo mä edelleen olen, mutta pipo on matkan varrella löystynyt. Pakostakin, hulluksihan tässä muuten tulisi, jos ei olisi alkanut sietämään paremmin tahmaisia kädenjälkiä ikkunoissa, pienten kenkien mukana tullutta hiekkaa eteisessä tai pukluja kodintekstiileissä. Lasten pitää ja he saavat ottaa osaa kotitöihin, vaikka olisi vaivattomampaa tehdä itse. Tätä mantraa hoen itselleni välillä, kun esikoinen auttaa pölyjen pyyhkimisessä (vettä pitkin poikin asuntoa), kukkien istuttamisessa (multaa pitkin poikin asuntoa), leipomisessa (jauhoja pitkin poikin asuntoa) tai haluaa myös ommella (lankoja ja leikeltyjä kangaspaloja pitkin poikin asuntoa).
Sotkunsietoharjoitukset ovat kuitenkin vielä kesken, sillä harva se päivä tekisi mieli vetää koko koti ensin läpi raivaustraktorilla ja sen jälkeen painepesurilla.
Ja harva se päivä yritän myös miettiä asiaa kuten lapset. Heille sekamelskassa ei ole mitään eriskummallista, kuten pikkuveljeni useita vuosia sitten todisti. Olin käymässä vanhempieni luona ja menossa antamaan hyvänyönsuukkoa veljelleni, joka silloin oli muistaakseni alta kouluikäinen. Veljen huoneessa jouduin pujottelemaan leluröykkiöiden väleissä päästäkseni sängyn luo ja päivittelin veljelleni, miten kukaan edes pystyy nukkumaan sellaisessa sotkussa.
Olen vähän väliä miettinyt, miten paljon helpompaa pienemmässä asunnossa asuminen tässä elämäntilanteessa olisi. Kun on yksi menevä kaksivuotias, joka ehtii sotkea kaksi kerrosta leluineen ja muiden tavaroiden kanssa parissa tunnissa, on yksi omakotitalo koko ajan kuin pommin jäljiltä. Lisää yhtälöön vielä viimeisellä raskauskolmanneksella oleva äiti, joka ei vaan pysty juoksemaan joka paikkaan perässä. Lisäksi lapsen vahtiminen näissä neliöissä on juuri tuota perässä juoksemista, mikä on raivostuttavaa. Välillä haikailen takaisin kolmioon.
Lapsi ei vielä vuosiin leiki yksin yläkerran huoneessaan, joten tätä tämä nyt on. Alakerran olohuone ja keittiö on lelujen valtaamaa aluetta. Toisaalta, mun ei tulisi mieleenkään rajoittaa tuonikäisen leikkireviiriä: täytyyhän sen saada kulkea siellä missä muutkin. Mutta välillä ärsyttää!
Onneksi on kesä ihan just, ja voidaan siirtyä ulos sotkemaan. Vauvan syntyessä loppukesästä kaaos varmaan vaan pahenee, mutta toivottavasti vaan pariksi vuodeksi.
Ihan samat mietteet; onneksi pian voidaan siirtyä ulos sotkemaan lähes koko siksi ajaksi, kun hereillä ollaan 😀
Tietyllä lailla on tosiaan helpompi olla ja elää, kun sitä levittäytymistilaa ei ole rajattomasti, mutta silti sitä luulee haluavansa lisätilaa.
Mulla on just nyt likaa tilaa ja liikaa tavaraa ja ne on sit hukassa tai pinon alimmaisena. Yksiö ois kova sana ainakin teoriassa. Sinne ei mahtuis kun ihan välttämättömimmät. Kukahan tekis senkin karsinnan?
Se mitä mun piti kirjoittaa on kumminkin se, että Minimi on yhtäkkiä solahtanut taaperomoodista tollaseks määrätietoisen oloiseksi ”isoksi likaksi”. Mitä vanhemmaks tulee sitä nopeammin aika rientää.
Ihania nämä arkikuvat aina! Näytät hyvältä, ihanan arkiselta ja voimakkaalta äidiltä. Ihailin omia käsivarsianikin – ovat nyt 2v kotiäitiyden jäljiltä paremmassa kunnossa kuin lapsettomana satunnaisesti bodypumpissa käydessä! 😉 Äidit, pysytään vahvoina (ja kannustetaan toisiamme)!!
Eikö mummola-reissulla mummo ja ukki korjaa lounaspöydät ja äiti lepää? Vai milloin sä lepäät?
Oi! Onko teidän lapsilla kaksi isomummolaa? Ihanaa!
Joo, mä luulen, että meillä olisi enemmän tavaraa, jos tilaa olisi enemmän. Vaikka kuinka mukamas olen olevinani tarkka, että hankitaan vain tarpeeseen, varmasti olisin päästänyt ovesta sisälle myös jotain ihanaa ja tarpeetonta, koska tilaa on.
Joo, Minime on tosiaan jo niin iso likka nykyään 🙂
No voi kiitos! Tuli hyvä mieli. Todellakin, pysytään vahvoina ja pidetään kannustamisella toiset äiditkin vahvoina!
Milloinkas mummi ja paappa sitten lepäävät, kun käyvät töissä ja kotona on vielä kaksi nuorimmaista lasta 😉 Kyllä me mummilassa ihan tasaisesti vuorotellen istutaan kukin kenenkin tekemän ruuan ääreen, ja se siivoaa, joka parhaiten ehtii.
Mä vitsinä viime jouluna mietin, pitäisikö lapselle ostaa joululahjaksi uusi pölyrätti, kun silloin siivoaminen oli yksi hänen lempipuuhistaan. Nykyään esikoinen jo tykkää sellaisista ”leluleikeistäkin” 😀
Joo, on isomummila ja isomummula 🙂
Mummilaan mennään kyläilemään mutta ei passattaviksi. Käy äkkiä rankaksi isovanhemmille, jos heidän oletetaan tekevän kaiken ruuanlaitosta siivoukseen ja pienten hoitoon. Tuskin tykkäät itsekään, jos luoksesi tullaan yökuntiin täysihoitoon. Kun vierailemme mummiloissa, on vähintäänkin kohtuullista tarttua kauhan tai imurin varteen tarvittaessa. Tai vaikka luoda lumet tai leikata nurmi.