Tekemällä sitä oppii, taisin tuumata lapsuudessa, kun leivontaharrastukseni omatoimisesti aloitin. Kaivoin esille jonkun keittiön nurkkakaappiin jemmatuista reseptikansioista, joihin äitini oli kerännyt lehdistä ruoka- ja leivontaohjeita parin vuosikymmenen ajan. Ohjeen valitsin kuvan perusteella ja lähdin tekemään.
Muistan edelleen, miten hepreaa reseptit alkuun olivat. Onneksi ihan keittiön vieressä oli kotimme toinen lankapuhelin. Sillä soitin mummilleni ja kyselin neuvoja. Välillä painelin tuon ainoan ulkoa osaamani puhelinnumeron useita kertoja saman leivontasession aikana kysyäkseni esimerkiksi, mitä tarkoittaa vatkaaminen, mitä on sooda ja että voiko teiltä tulla lainaamaan kermaa. Puhelimen mustat numeropainikkeet tulivat taikinasta tahmeiksi.
Monia asioita piti opetella kantapään kautta. Silloin ei voinut tarkistaa netistä, millä nikseillä kakkupohjasta saa kuohkean tai miten tomusokerikuorrutteesta saa samettisen tasaista. Alkuun en edes ymmärtänyt erilaisten jauhojen tai edes jauholaatujen päälle mitään.
Kerran äitini ja isini saapuessa töistä kotiin nyyhkin keittiössä lohduttomasti. Olin yrittänyt tehdä lättyjä, sellaisia rapeita ja pitsireunaisia, kuten mummini. Lopputulos oli paksuja tiiliskivipannukakkuja, joiden pinta oli palanut ja sisus raaka. Vehnäjauhojen sijaan olin käyttänyt pelkästään ruisjauhoja. Äitini söi lättyjä hyvällä ruokahalulla ja esitti, että ne olivat parhaita räiskäleitä, joita hän on koskaan saanut. Sen jälkeen olen ymmärtänyt, että jauhoilla on merkitystä – samaten kuin kannustuksella.
Nykyään kannustan esikoistani löytämään sisäisen jauhopeukalonsa. Leipominen on kivaa yhdessä tekemistä ja leikkiä, johon mutkin on helppo innostaa. Nostalgiapuuska pyyhkäisi yli, kun saatiin lapsen kanssa Gummerukselta arvioitavaksi Pikkukokin keittokirja. Mulla oli lapsuudessa ihan samantapainen reseptikirja, jossa ohjeet on havainnollistettu kuvin. Muistan, miten paljon rakastin tuota kirjaa! Loin leipomistilanteet ihan samanlaisiksi kuin kuvissa ja aloin mitata ainekset valmiiksi pieniin kulhoihin. Tuli paljon tiskiä, mutta tekeminen oli nättiä – harmi kun silloin ei ollut Instagrammia, jossa tuota kauneutta jakaa!
Pikkukokin keittokirja ei sinänsä tarjoa mitään uutta tai ihmeellistä. Leivontapuolella siinä keskitytään ohjeisiin, jotka tuovat tällaiselle kasarilapselle lapsuuden mieleen: pullaa, kääretorttua ja kuivakakkuja. Toinen puoli kirjasta on omistettu kokkaukselle ja jälkiruuille. Sielläkin ohjeet ovat lapsuudesta tuttuja ja helposti vegeksi muutettavia: spagettikastiketta, nakkikääröjä ja köyhiä ritareita. Ilman tätä nostalgiasäväystä ja mieleen nousseita lämpimiä muistoja koko kirja olisi luultavasti jäänyt esittelemättä blogissa.
Esikoisesta kirja on kuitenkin ihana. Hänelle kaikki siellä on uutta ja jännittävää. Leivontakoulu aloitetaan sillä, että hän saa valita kirjasta, mitä tehdään. Tällä kertaa hän päätyi kirjan kanteenkin ikuistettuihin isoihin suklaakekseihin, joita yhdysvaltalaisittain cookies-nimelläkin voisi kutsua. Hankittuamme raaka-aineet annamme jauhojen pöllytä. Vaikka lapsi ei osaa lukea, kirjan kuvat tekevät mahdolliseksi sen, että voin keskustella hänen kanssaan reseptin vaiheista. Eniten lapsi tykkää mitata aineksia kulhoon. Desi on vähän sinnepäin ja pöydällä taikinan sekaan päätyy ihan liikaa jauhoja.
Kun sotkut siivottu seinistä sekä nenänpäästä, suklaantuoksu leijuu keittiössä ja syömme liiasta jauhosta vähän turhan koviksi tulleita keksejä, pikkuleipuri on yhtä hymyä. Ja minä sanon, että nämä ovat parhaita suklaakeksejä, joita olen koskaan syönyt.
Leipominen lasten kanssa on kyllä niin ihanaa, vaikka aina sotkuista. Toinen lapseni yllätti myös minut toissakesänä mökillä. Hän teki mummun kanssa lettutaikinaa ja ilmoitti että hän rikkoo kananmunat. Että hän on rikkonut kotonakin, meinasin jo älähtää että ei varmasti ole, mutta olin hiljaa ja katsoin kuinka taitavasti se neljävuotiaalta sujui. Kiitin hiljaa mielessäni anoppia ja sitä kuinka hän antaa lapsen kokeilla tekemistä. Ja lapsi sai sen jälkeen kotonakin rikkoa itse munat. Nykyään kaikki ruuanlaitto käy. Suosikki taitaa tällä hetkellä olla perunoiden kuoriminen isin kanssa..
Voih, tuo kirja täytyy kyllä hankkia! Pikku neiti 1v 9kk haluaisi leipoa aina kun oman essunsa näkee 😀 Ja myönnetään, ihanimpia lapsuuden muistoja on ne leipomishetket oman äidin kanssa. Tokihan niitä omia kokeilujakin löytyi. Mm rasvaa tihkuva, kivikova banaanikakku. Tämä herkku loihdittiin kaverin kanssa kerran koulun jälkeen..
Joo se sotku, auts. Mutta pitää vaan asennoitua, että se kuuluu asiaan 😀 Mä en ole vieläkään antanut rikkoa kananmunia, en edes tiedä miksi. Intoa pikkuleipurilla kyllä olisi. Ensi kerralla sitten!
Ja voih, perunoiden kuoriminen lempparipuuhaa, ihana! 😀
Joo, ikioma essu on tärkeä osa prosessia täälläkin! Niin ja mullakin on parikin muistoa epäonnistuneesta banaanikakusta :DDD
Voi, tulipa mieleen juuri ne koulun jälkeen loihditut herkut.. Nyrkillinen voita, toinen mokoma sokeria, kaveriksi kaakaojauhetta ja eikun herkuttelemaan! Joskus kun maltettiin niin lisättiin vielä riisimuroja ja laitettiin levynä pakastimeen. Huhhhuh… :'D
Ps. Olipa tosi kiva törmätä lauantaina!
Ahhaha, hittiresepti! Tästä tuli mieleen ne suklaariisimuro-klöntit, tuliko niihin kookosrasvaa vai mitä. Niitä olisikin hauska tehdä, jos ei muuta niin nostalgia mielessä.
Ja joo, oli kiva nähdä 🙂 Ja pahoittelut vielä mun huonosta kasvomuistista. Niin kiva, kun tulit moikkaamaan!
Munkin pitää saada välillä tehdä ihan vain itse leipomuksiani. Eli jotain muuta kuin mokkaruutugenreä, joka on tällä hetkellä se hyvä taso meidän yhteisiin kokkailuihin. Mutta kun leivon itsekseni jotain vähän haastavampaa, lapsi saa yleensä osallistua vain sekoittamalla kuivat aineet yhteen ja nuolemalla leivontavälineet 😀
Hmm, olisikohan tässä ideaa meiltä(kin) löytyvän innokkaan pikkukokin 4-vuotislahjaksi 🙂
(2-vuotislahjaksi annoimme esittelemäsi soivan laulukirjan, joka oli/on suuri hitti, joten kiitos loistavista vinkeistä! :D)
Oi näyttää niin kivalta! Me taidetaan tänään tehdä sämpylöitä 🙂
Oi että, odotan jo kovasti että pääsen oman tyttöni kanssa yhdessä leipomaan ja muutenkin touhuamaan keittiössä! Siskon lasten kanssa leivottaessa sotkun määrä on jo tullut tutuksi, samaten innostuksen loppuminen kesken hommien, mutta mitäs pienistä – lopputulos yleensä palkitsee. 🙂
Voi miten ihanalta näyttää!
Keittiöpuuhat on kyllä ihan lasten lemppareita, vielä kun itse saisi useammin höllennettyä aikataulua ja tekeminen olisi kivan kiireetöntä, eikä siitä sotkusta tai ohjeiden tarkkuudesta tarttisi niin välittää..
Mekin usein lapsena leivottiin itse, kaurakeksit taisi riisimurokarkkien kanssa olla leivotuimpia. Meillä oli kotona myös lasten leivontakirjanen, olisiko ollut Leivotaan Anni-Helenan kanssa ja siitä oli kiva katsoa selkeitä ohjeita!
Kerran keksittiin leipoa serkun kanssa pullia, aikuisia ei ollut kotona eikä kumpikaan meistä tiennyt kuinka paljon on 3/4dl sokeria, laskettiin yhteen 3+4 ja laitettiin 7dl. Tuli aika kovia pullia.
-Pilvi
Minun ja tytön suosikkiresepti:
3½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
2 munaa
100 g juoksevaa (pullo)margariinia
1 dl appelsiinituoremehua
Tähän perustaikinaan voi sekoittaa mitä vain mutta parasta on puoli pussia mariannerouhetta ja suklaahippuja.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen (puuhaarukalla). Voit käyttää myös muuta rasvaa kuin pullomargariinia, sulata ja jäähdytä tällöin rasva ensin. Jaa taikina muffini- tai silikonivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min.
Kiitos kirjavinkistä! Tuota voisi tosiaan harkita. Tai jos vaikka saisi kirjastosta (sopivasti jauhoilla ja tahmasormenjäljillä maustettuna).
Minulla kipinä leipomiseen taisi lapsena lähteä ihan puhtaasti makean himosta. Karkkia kun ei saanut kuin lauantaisin, mutta leipoa sai milloin vain. Ala-asteella parasta oli kokoontua kavereiden kanssa kehittelemään uusia reseptejä kaapista löytyviä aineksia yhdistelemällä. Yksi, jota monesti yritettiin saada toimimaan oli suklaapurkka. Siinä Jenkkipurkka laitettiin muffinssivuokaan, päälle lusikallinen kaakaojauhetta ja koko komeus mikroon. Se taisi olla niitä harvoja leivonnaisia, joita ei kaakaojauheen avullakaan saatu maistumaan hyviltä.
Kaikki kaveripiirin vanhemmat eivät ymmärrettävästi olleet kovin mielissään pienten kokeellisten leipureiden touhuista.