Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.
Minä olen järjestyksen ihminen. Haaveilen joskus, että voisin olla boheemisti huoleton ja spontaani. Mutta kun en ole. Minä olen ihminen, joka tahtoo pitää ohjat omissa käsissään, astiakaapin järjestyksessä ja kalenterimerkintöjen rivit suorassa. Varon visusti joutumasta tilanteisiin, joissa olisi vaara hallinnan tunteen menettämisestä. Suunnittelen, ennakoin ja kirjoitan listoja.
Ehkä arvaattekin jo, miten tapahtui tämän kasvutarinan käännekohta. Kyllä vain, siinä vaiheessa, kun minusta tuli äiti. Se alkoi jo raskaudessa. En enää hallinnut kehoani yksin, sen sisässä kasvoi toinen ihminen. Sikiö otti tilansa, työnsi sisäelimeni lyttyyn tieltään. Istuin töissä koittaen keskittyä kirjoittamiseen, mikä oli hankalaa, kun sisälläni kasvavan ihmisen hikka tuntui rytmikkäänä kutinana peräsuolessani.
Synnytyksessä oli päästettävä irti hallinnan tunteesta. Oli järjen sijaan annettava tila vaistoille, vuosituhansia vanhalle naiseuden voimalle. Murisin kuin villipeto, vatkasin lannetta kuin marakatti ja kelluin sekä uin supistusaalloilla kuin delfiini. Kun ponnistusvaiheessa maailmaan punkee lapsen lisäksi myös kakkaa, ollaan ääripäässä hallinnantunteesta. Ja silti kaikki oli juuri kuten piti.
Reilun kuuden vanhemmuusvuoteni aikana suuri osa äitiysperiaatteistani on näivettynyt. Tulisin hulluksi, jos koittaisin elää samojen standardien mukaan kuin ennen lapsia kuvittelin. Uskokaa pois, sanon tämän kokemuksen syvällä rintaäänellä.
Muistan vielä etäisesti esimerkiksi opiskeluajat, kun tein koulutehtävät valmiiksi monta päivää tai jopa viikkoa ennen deadlinea. Istui koululla editoimassa radiojuttuja tai telkkariprokkiksia viikonloppuisin, tyhjissä editointiluokissa. Tein noihin aikoihin töitä paikallislehdessä, ja minulla oli jo monta päivää ennen haastattelukeikkoja kameran akut ladattuna, taustatyöt tehtynä, haastattelukysymykset kirjoitettuna, kynät teroitettuina ja paperille kirjoitettuna, millä ja mihin aikaan lähtevällä bussilla pääsen haastattelupaikalle.
Nyt elän viikon, monesti päivän kerrallaan. Hoidan arkeani välillä niin vähällä suunnittelulla ja valmistelulla, että vanhaa minääni kauhistuttaa. Vilkaisen edellisiltana tai ehkä vasta aamulla päivän kalenteria ja koitan sitten miettiä, miten hanskaan hommat. Tietenkin kalenterissa on koko ajan hahmotelmissa kokonaisuus, muuten arjesta ei tulisi mitään, mutta loppuviilaukset tehdään sitten lennosta ja säveltäen päivän aikana.
Yllätyksekseni olen huomannut, että asiat kyllä järjestyvät näinkin. Sähellystähän se monesti on, mutta monesti illalla on voittajaolo, kun on handlannut päivän, joka aamulla vielä tuntui ihan mahdottomalta aikataulusumpulta.
Kuten sinä iltana viime viikolla, jolloin tämän postauksen kuva on otettu. Olin työpäivän päätteeksi lupautunut Herttoniemen kirjastoon kertomaan herttoniemeläisyydestä ja työnkuvastani kirjoittajana. Se ei ollut varsinainen puhujakeikka, joista normaalisti laskutan, vaan lupauduin sinne ihan puhtaasti rakkaudesta lajiin ja Herttoniemeen. Lisäksi minua haastateltiin, joten ei tarvinnut valmistautua tekemällä puherunkoa tai esitystä. Olisin silti ennen viettänyt ainakin tunnin tai kaksi miettien aihepiiriä ja valmistautuen haastatteluun. Nyt siihen ei kuitenkaan ollut aikaa.
Toinen ongelma oli se, että mies oli illan töissä. Joudutaan silloin tällöin järjestää arki-iltoihin lastenhoitaja, jotta minun ja miehen päälletysten menevät työmenot tulevat hoidetuksi. Se vaatii kuitenkin aina säätöä sekin, johon ei nyt ollut aikaa tai energiaa. Koska kyse ei ollut varsinaisesta työkeikasta, päätin napata lapset mukaan.
Niinpä työpäivän jälkeen säntäsin päiväkodille, josta lampsimme suoraan bussipysäkille. Nyt ei otettu riskiä siitä, että tulisi kävelemisestä narinaa. Lampsimme kirjaston vieressä olevaan pizzeriaan syömään päivällistä. Huomasin, että molempien lasten vaatteet olivat päiväkotipäivän jäljiltä likaiset, ja ehdin jonkin hetken harmitella, etten ollut tajunnut ottaa vaihtovaatteita varalta mukaan. Äh, ihan sama.
Kirjastossa olimme juuri tasan silloin kun piti. Suunnitelmissani lapset olisivat lueskelleet ja pelailleet lastenosastolla sen parituntisen, mitä tilaisuus kesti. Tarjolla olleen pullan ja mehun jälkeen he tahtoivat kuitenkin istumaan syliini. Niinpä minä siinä sitten istuin haastateltavana lapset sylissäni. Yhtä päälleni kaadettua vesilasia, noin viittätoista ”äiti, äiti, koska tämä loppuu -kyselyä” myöhemmin ilta oli ohi. He tahtoivat haastateltavaksi Lähiömutsin, ja sen tosiaan saivat, lapsineen päivineen.
Kello oli kymmentä vaille kahdeksan, joten meille jäi vielä ruhtinaalliset kymmenen minuuttia aikaa palauttaa kirjat ja valita lastenosastolta uudet kirjat lainattavaksi ennen kirjaston sulkemista. Jes, hyvin me vedetään!
Kävellessämme bussipysäkille soitti naapuri kysellen, josko hän ottaisi meidän oven edessä odottavan Ruokakassin heille kylmään. Kiitin ajatuksesta tuntien suurta onnea ihanista naapureista, mutta sanoin, että ollaan ihan just matkalla kotiin. Olihan se Ruokakassikin saatu meille oven taakse jotenkin, vaikka ehdin senkin toimitusta stressata, kun kukaan ei ollut toimitusaikaan kotona.
Kotona tiputettiin ulkokamat päältä eteisen lattialle niille sijoilleen. Kello oli niin paljon, että menin suorinta tietä valmistamaan lapsille iltapalaksi smoothieta ja näkkäriä. Lapset jäivät selailemaan uusia kirjoja haalarien keskelle eteiseen. Lapsien syödessä ryystin smoothietani ja tyhjäsin Ruokakassia jääkaappiin.
Iltapalan, pikaisen suihkun, hampaidenpesun, lyhyen iltasatukirjan ja iltalaulun jälkeen lapset nukkuivat sängyissään. Kello oli puoli kymmenen, kun siivosin ulkovaatteita naulakkoon paikoilleen ja järjestelin kirjastokirjat lastenhuoneen koriin. Noin vain, ihan tarpeeksi hyvin sekin päivä sitten lopulta järjestyi!
Tämä sun kirjoitustyyli… Niin ihana! ♡
Voi että, ihana kuulla, kiitos <3
Jälleen kerran osui ja upposi! Mä olen aina ollut todella huono kestämään keskeneräisyyttä ja aiettä sitä keskeneräisyyden määrää nykyisessä elämässä kahden lapsen, yhden miehen ja omakotitalon kanssa.
Sydän itkee verta välillä. Ihan vaikka kun vilkaisee olan yli täällä ”työhuoneessa”, joka on täynnä legoja, lapsen maalaus- ja Hama-projekteja, mutta seinillä ei edelleenkään ole taulua. Ja viereisestä huoneesta puuttuu lattialistat, jota ei kyllä huomaa, koska lattialla lojuu miehen eiliset vaatteet ja joku epämääräinen paperipino. En edes aloita omista työhön ja tulevaisuuteen liittyvistä suunnitelmista, jotka vasta keskeneräisiä onkin.
Jotenkin nuo duuniprojektit kuitenkin aina valmistuu tämän kaaoksen keskellä ja lapsillakin on joka päivä puhtaat vaatteet. Omia vaatteita en menisi kehumaan…
No kyllä, melko keskeneräistä on apauttiarallaa kaikki elämässä tällä hetkellä myös Herttoniemen suunnalla. Mutta kun on koko ajan niin paljon kesken, tulee aina välillä jotain valmiiksikin. Se on mukavaa 😀
Ja voi hyvänen aika mun työhuone! Teen siellä työt, enkä käsitä, miten olen voinut sen kaaoksen keskellä työskennellä jo puolitoista vuotta. Ehkä siksi, että työpöydän pyrin pitämään siistinä, enkä vilkaise taakseni. Takana on nimittäin rykelminä kaikki remonttikamat, jotka onneksi kyllä koko ajan ovat vähenemään päin. Siellä on myös kaikki ompeluun ja sen sellaiseen liittyvät kamat nätisä läjässä, samaten kuin hyllyt ja naulakot, joihin ne kaikki tavarat pitäisi järjestää. Mutta kun ei voi laittaa hyllyjä seinille ennen kuin saa tapetit seinille. Eikä siis myöskään tavaroita hyllyihin. Puolikas työhuoneestani on oikea keskeneräisyyden alttari!
Aivan ihana kirjoitus, tuntuu kuin olisin ollut kärpäsenä mukana teidän illassa, niin upeasti kirjoitat, kiitos! Mukavaa viikonloppua 🙂
Keskeneräisyyden alttari, tämä kuvaa meidän kotia 🙂 Alakerrassa alkoi remontti kaksi viikkoa sitten ja meillä on käytössä vain puolet asunnosta juhannukseen asti. Joka kolo on täynnä tavaraa. Alakerran matot meidän sängyn alla, rullaverhot sohvan takana pinossa, saunakamat keittiön nurkassa korikärryssä… Ja minä, järjestyksen ihminen ja suunnittelun paras ystävä, tämän kaaoksen keskellä. Se mikä ei tapa, se todellakin hajottaa
Ihana postaus, näitä lisää! Niin tuttua nää päivät joista aamulla ajattelee, että tää ei voi onnistua ja sit kun sen handlaakin, nimenomaan tarpeeksi hyvin, niin on kyllä kurkofiilis. Se ”tarpeeksi hyvä” on äärimmäisen tärkeä käsite lapsiperheen elämässä.
Kiitos tästä! Ihan tuli tippa linssiin ja helpotuksen huokaus. Tuntuu, että nyt viimeistään tämän toisen lapsen kohdalla on pitänyt höllätä ihan todella paljon, mikä on hyvin vaikeaa (hyväksyä), kun on tottunut aina pitämään kaiken tiukassa kontrollissa.
Kiitos tästä kirjoituksesta, tätä niin tarvittiin tähän päivään <3
Se kirjastoilta oli hyvä just tuollaisena! Se oli jotenkin niin hertsikalainen, kun lapset kulki edes takaisin, joku tarjoili pienelle vettä ja kukaan ei jaksanut nipottaa. Sitä paitsi, kun sun lapset piti ääntä, en jaksanut stressata, että vauva olis häirinnyt jota kuta 😀 Eli aito Lähiömutsi-meininki, jossa kaikille oli tilaa eikä vauvan jokellus häirinnyt.
Todella hyvä kirjoitus! Olen lukenut blogiasi monta vuotta, ja mielestäni lisääntynyt rentous huokuu myös tekstistäsi. Eli tietty löysin rantein ottaminen ja keskeneräisyyden sietokyvyn parantuminen on vain parantanut meininkiä. Kiitos tosi paljon tästä tekstistä ja kaikesta, mitä kirjoitat!
Aivan turha kommentti, mutta kun ei voi jättää kysymättä (utelias olen). Jos mies oli töissä, kuka otti kuvan?
Mulla on täysin päinvastainen ongelma/kokemus. Olen (ollut) arjessa melkoinen huithaipeli. Työni teen kyllä huolella ja hyvin, mutta esim työmatkat ja eväiden mukaan ottaminen on jo sitten ihan eri luokkaa (tukka pystyssä eriparisilla todnäk rikkinäisillä sukilla viisi minuuttia ennen bussin lähtöä heränneenä jne). Kotona kuitenkin olen tottunut oleen vähän sinnepäin. Aterioita ei etukäteen suunnitella, sitten siivotaan kun alkaa tuntua siltä, pöytä saatetaan siivota vasta ennen seuraavaa ateriaa, ei edellisen jälkeen jne. Matkat ja lomat olen aina tykännyt suunnitella hyvin, mutta muuten olen mennyt päivä kerrallaan. Sitten kun ensimmäinen lapsi syntyi ja pienipainoista piti alkaa kellon mukaan syöttään ja vauvan kanssa toki kaikki menot piti järkeillä syöttövälien ja päiväunien mukaan ja nyt jo isompien lastenkin kanssa on pakko pitää joku roti eli ruokaa on laitettava ja mieluiten järkevään aikaan, päiväkotiin pitää viedä ja sieltä hakea tiettyyn aikaan. Ulkoiltava on ja pyykkiä pestävä. Tää on ollut todella radikaali muutos ja välillä aika uuvuttavakin, kun perusluonteeltaan ei jaksaisi pingottaa 😀 Kohti kultaista keskitietä siis itse kukin!
Mulla myös mennyt näin päin ennen lapsia saattoi hyvin jättää hommat viimetippaan ja lähteä ilman ennakkosuunnitelma tai bussiaikataulujen tai reittien katsomista, nyt ei. Aina voi tulla jotain yllättävää tai on vähintään väsynyt, eikä viimeisen illan tekemiseen voi oikein luottaa jne. Toisaalta olen iloinen siitä, että olen oppinut tekemään asioita hyvissä ajoin! Mutta välillä suunnitelmien tekeminen kyllästyttää ja sitten saattaa jäädä moni kiva juttu tekemättä kun ei jaksa suunnitella kunnolla. Esim. Retkistä saattaa lasten kans tulla hirveitä, jos ei eväshommia mieti etukäteen kunnolla jne. Sitten koko retki alkaa äkkiä tuntua liian vaikealta… ehkä se tästä helpottaa ja lastenkin kanssa voi alkaa spontaanimmaksi!
https://www.facebook.com/olle96/videos/1695432307146564/
Tämä mielestäni voisi kiinnostaa sinua
Oi ihana! Pitäis varmaan itsekin välillä kuvata sitä sekaista ruokapöytää ja reppuja lattialla.
Kiva kirjoitus! Olin itsekin kuuntelemassa sinua tuona iltana kirjastolla. Jotenkin tuntui niin kivalta ja tyyliin sopivalta , että lapsesi olivat mukana ja elävöittivät iltaa. Tunnelma oli aito. Itse en ollut viitsinyt omaa puolivuotiasta tuoda mukaan vaan jouduin hipsimään kotiin vähän ennen tilaisuuden loppua, mutta mukava ilta oli! Ensi kerralla siis omakin muksu vaan mukaan vastaaviin juttuihin.