Kaupallinen yhteistyö: Lundia + alevinkki

Eihän tuota seesteisen tyylikästä hyllykaunokaista uskoisi samaksi hyllyksi, joka nökötti tuossa ihan samalla paikalla vielä muutama kuukausi sitten!

Kotimme lattiaremontin yhteydessä pyöräytettiin ympäri myös huonejärjestystä, ja lasten yhteisestä huoneesta tuli meidän aikuisten yhdistetty kirjasto- ja makuuhuone. Aristokraattinen kirjastohuonelisä huoneen käyttötarkoitukseen tuli siksi, että sain myytyä itselleni idean kodin isoimman makuuhuoneen laittamisesta pelkäksi makuuhuoneeksi. Se tuntui kaupunkikodin neliöissä tuhlailevalta, mutta nyt hyväksyn idean, kun lepäilyyn ja nautiskeluun yhdistyvät myös kirjat.

Kirjastohuonetittelin makuuhuoneemme sai, kun lastenhuoneen vanha Lundia-hylly muokattiin lisäosilla seesteisemmäksi. Yläpuolella olevissa kuvissa on sama nurkka ja sama hylly, eri käyttötarkoituksissaan. Lapsilla kaikki hyllyt olivat avohyllyjä, mikä toimi pienten lasten kanssa. Kaikki lelut, kirjat ja aarteet olivat koko ajan esillä ja valmiina leikkeihin, eikä mikään hukkunut kaappien kätköihin.

Lapsilla oli hyllyssä kiinni myös puusepällä teettämämme taittopöytä, joka oli liian iso lasten omiin huoneisiin, mutta joka laitettiin silti visusti varastoon talteen. Luulen, että viimeistään kun lasten omissa huoneissa pakataan muuttokuormaa, mukaan lähtee ensikotiin sopiva hyllykokonaisuus kotimme Lundioista ja siihen kiinnitettävä taittopöytä, joka voi toimia pienen kodin ruokapöytänäkin.

Jos jotain lisäosaa tarvitsee siinä vaiheessa hankkia, kaikella todennäköisyydellä näitä ihan samoja Lundian Classic-sarjan osia saa silloinkin – onhan niitä tehty jo yli 70 vuoden ajan.

Lundia-hylly muokkaantuu elämäntilanteen mukaan

Juuri muokkaantuvuus tekee Lundiasta niin pitkäikäisen ja mainion hyllykaverin. Me hankimme valtaosan lastenhuoneen kirjahyllyn osasista käytettynä sieltä-täältä, hyllytaso ja tikas kerrallaan, ja osat, joita ei käytettynä löytynyt, kävimme ostamassa Lundian myymälästä. Samassa hyllyssä saattaa olla palasia monelta vuosikymmeneltä, mutta silti kaikki sopivat yhteen.

Siispä nyt, kun meidän hyllymme käyttötarkoitus muuttui, ei tarvinnut hankkia kokonaan uutta hyllyä, vaan muokata vanha uudeksi.

Toiveissamme oli jonkin verran avohyllyjä kirjoille (jos pöly alkaa jossain vaiheessa ahdistaa, voi aina hankkia vaikka lasiset ovet erikseen) sekä runsaasti poissa silmistä olevaa säilytystilaa.

Kotimaassa, kotimaisesta männystä

Tässä maailmantilanteessa, kun huonekalujakin tehdään massatuotantona ja kierrätyskeskukset täyttyvät huonolaatuisista mööpeleistä, joita kukaan ei halua ostaa, sydäntä läikähdyttää tieto siitä, että on Lundian kaltaisia tekijöitä.

Lundia on tehty koko sen historian ajan Suomessa – silloinkin, kun sellainen ei vielä ollut myyntivaltti, vaan enemmänkin merkki takapajuisuudesta kun maailma alkoi avautua (joo, näin on todella ajateltu, miten karsealta moinen nyt kuulostaa). Lundian yhteistyökumppanit ovat pieniä suomalaisia perheyrityksiä, joiden yhteisestä osaamisesta syntyvät Lundian eri osat.

Lundia käyttää puumateriaalina massiivimäntyä. Se tekee huonekaluista elämää kestäviä, minkä lisäksi massiivipuu mahdollistaa huonekalujen huollon ja muuntelun. Mekin hiomme käytettyinä hankkimamme Lundia-osat ja joitakin niistä maalasimme.

Ilmainen suunnittelupalvelu auttoi löytämään oikeat ratkaisut

Lundian Classic -huonekaluissa on yksi huono puoli: erilaisia vaihtoehtoja on ihan valtavasti! Hyllytasoja on monen värisillä lakkauksilla, liukulaatikostoja erilaisilla sulkumekanismeilla ja ovet voivat olla vaikka rottinkitäytteisiä, paneelitäytteisiä tai lasitäytteisiä. Ja sitten vielä erilaiset vetimet, joilla hyllyn ilme muuttuu täysin.

Kuka pystyy päättämään, en ainakaan minä!

Onneksi Lundialla on ilmainen suunnittelupalvelu, joka jeesi meitäkin. Suunnitteluvaiheessa pandemia myllytti vielä siihen tahtiin, että kotikäyntiä ei tehty, mutta myös etäsuunnittelu onnistui mahtavasti. Minä otin olemassa olevasta hyllystä mitat ja kerroin, minkälaisia odotuksia ja toiveita meillä olisi hyllyn muokkaamisen kanssa.

Sen perusteella Lundialla tehtiin muutamat vaihtoehtoiset suunnitelmat. Geometrinen hahmotuskykyni ei ole vahva, joten en olisi ikinä osannut itse mallailla, minkäkokoisia kaapinovia ja laatikostoja kannattaa yhdistää, että niistä tulee tuossa meidän hyllykoossamme tasapainoinen ja seesteinen kokonaisuus. Siksi kai yllätyin niin, kun yksi suunnitelmista oli juuri sellainen, mitä emme puolison kanssa olleet ihan sellaisenaan osanneet edes toivoa.

Tuota kokonaisuutta siis lähdettiin työstämään yksityiskohtaisemmin:

Valtaosa avohyllyistä muuttui kaapeiksi, joihin oviksi valitsimme maalatut MDF-väriovet magnolia-sävyssä. Kermainen väri on 1950-luvulla rakennettuun kotiimme sopiva, ja samaa aikakautta henkivät myös lankavetimet. Hyllyssä ei entuudestaan ollut takalevyjä, mutta Lundialta vinkattiin, että sellaiset vähentävät pölyjen eksymistä kaappiin. Ja hitsi, onpa nyt vimpan päälle, kun kaappiin kurkatessakin näkyy kaunis vanerinen tausta.

Kaappien kaveriksi hyllyyn laitettiin pari laatikkoa. Alkuun suunnitelmissa oli laatikot, joissa olisi ollut samanlaiset lankavetimet kuin kaapeissa, mutta Lundialta keksittiin ehdottaa ratkaisua, johon rakastuin heti: massiivimäntyiset laatikot vedinkoloilla. Siis juuri tuollaisilla kolosilla, joita minun lapsuuskodin 80-luvun Lundiassa on! Vaikka kokonaisuus on edelleen 50-luvulle uskollinen, nuo kirkaslakatut laatikot tuovat mukaan kivaa leikkisyyttä ja kerroksellisuutta.

Lisäksi hankimme vielä muutaman lisähyllytason. Toisin kuin meillä jo olleet valkoisiksi maalatut hyllytasot, ne ovat luonnonväriseksi kirkaslakattua mäntyä. Nuo hyllytasot laitettiin ”kirjahyllyosan” alimmaisiksi, jossa ne ovat vähän kuin pöytätasoja. Tarkoitus oli, että kirjahyllyosan ylimmäiset hyllytkin olisivat mäntyiset, jotta ne loisivat tikkaiden mäntyisten osien kanssa ikään kuin raamit kirjahyllyosalle. Asennuksessa hyllyt lätkittiin kuitenkin vähän toisin, mutta eipä se haittaa. Laitetaan ensi kerralla hyllyä muokatessa suunnitelmien mukaan – tai sitten jotenkin ihan toisin.

Lopulta vielä viimeistely, jota en olisi tullut ajatelleeksi. Koko hyllyyn laitettiin etulistat, eli ikään kuin sokkelit, joilla hyllyn ja lattian väliin jäävä tila peittyi. Miten pienellä jutulla hylly sai vielä viimeisen silauksen lisää seesteisyyttä! Ihan jo siksikin, että nyt sinne pieneen rakoseen ei enää pääse pesiytymään laumoittain pölykoiria.

Huokailtavan ihana tavaranahmaisija

Hyllystä tuli niin kaunis, että yhä edelleen saatan illalla sängyssä ennen nukahtamista vain katsella hyllyä ja sen kirjoja onnellisena huokaillen. Jos joutoisin katsella sitä lastenhuoneen lelukaaoshyllyä, huokailujen sävy olisi vähän erilainen (niin paljon kuin tykkäsin lastenhuoneen Lundiastakin, mutta ymmärtänette)!

Järjestimme kirjat värijärjestykseen, mistä tuli kiva fiilis, mutta lisäksi huomaan muistini olevan niin visuaalinen, että löydän kirjat parhaiten niiden kansivärien mukaan. Hyllyille jäi myös tilaa, kasveille, uivakukille, lasten askarteluille ja valokuvakehyksille. Olen haalinut vanhoja kehyksiä lisää kirpputoreilta, sillä kuvamuistojen esillä pitäminen on tuntunut kivalta.

Rakkauteni kuviin näkyy myös siinä, että yksi kaapeista on täysin pyhitetty kuville. Siellä ovat kaikki perheemme valokuva-albumit ja kuvakirjat. Yksi jättimäinen laatikollinen printattuja valokuvia on kyllä säilössä muualla, ja kovalevyillä on varmasti jo satoja tuhansia kuvia, joista tahtoisin tehdä valokuvakirjoja. Muuuutta ei mennä nyt siihen.

Yksi kaapeista on itselleni erityisen tärkeä. Sillä se on minun ikioma kässäkaappini, johon kenelläkään muulla ei ole asiaa. Tämä sääntö ei toiminut työhuoneessani, josta joku kävi aina kähveltämässä kaikki parsineulat, paperit ja teipit, minkä lisäksi sakseni olivat aina jossain liimaklähmässä ja tarkoin varjelemani ihanuuslangat THE kässäprojektia varten (jolle ei VIELÄ vain ole ollut aikaa) hävisivät palanen kerrallaan.

Oma kaappi -systeemi on toiminut jostain syystä paremmin, ja vaikka silmäneulani ovat edelleen jossain karkuteillä, minun ihania uusia vain minun saksiani ei ole käyttänyt kukaan glitterisen ja liimaisen askartelusilpun leikkaamiseen.

Hyllyn vasen pääty on vielä vähän välitilassa, sillä lastenhuoneiden keskeneräisyyden takia säilytysjärjestyksemme tulee vielä muuttumaan. Jahka vaate- ja tavararalli saadaan pyöräytettyä kohdilleen, hyllyn vasempaan päätyyn tulee todennäköisesti liinavaatteet sekä pyyhkeet. Ja koska työhuoneen sijaan minulla on nykyään pikkuinen työpiste, myös osa työtarvikkeistani – kuten kuvausvalot, jalusta ja kirjanpitohommat – sujahtanevat noiden kaappien uumeniin.

Nythän osassa kaappien hyllyjä on tyhjää tai vain tyhjiä säilytyslaatikoita, mikä kertoo siitä, miten älyttömästä säilytystilaa isoon mutta silti siroon hyllyyn mahtuu.

Harvinainen herkku: Alekoodi Lundialle

Lundialla ei juuri koskaan ole alennuksia, sillä miksipä pitäisi myydä alella jotain, mitä voi myydä vielä ensi vuonna tai ensi vuosisadalla. Mutta nyt sellainen on tulossa, ja minulla olisi tarjota siihen vähän lisää.

Nimittäin Lundialla on tulossa äitienpäivänä 8.5. kampanja, jolloin kaikki tuotteet ovat 24 tunnin ajan 24 % alessa. Kampanja koskee kaikkia Lundian normaalihintaisia tuotteita. Minun koodillani saatte 24 % alennusta jo lauantaina 7.5. Koodi on HANNE24.

Alennus koskee sekä verkkokaupassa esillä olevia valmiita huonekalukokonaisuuksia kuin vaikka yhtä täydennysosaa kotoa jo löytyvään Lundiaan. Halutessaan voi Lundialle laittaa viikonlopun aikana suunnittelupyyntöä, jolloin suunnitelma tehdään etänä ja alennuksen saa myös näistä ostoksista.

Jaa