©Lahiomutsi Melli EcoDesign Kevat Kesa 2018 Lasten Vaatteet Suomessa tehty Kotimainen Arabia Iittala Design Center Muotoilukeskus-2719

Kaupallinen yhteistyö: Melli, postaus sisältää alekoodin ja arvonnan

Me pakkasimme eilen kassiin Melli Ecodesignin lasten vaateuutukaisia ja kolistelimme ratikalla taideretkelle Helsingin Arabiaan. Siellä Arabian vanhan tehdasrakennuksen kyljessä on toiminut jo tovin Iittala & Arabia Muotoilukeskus, jonne päädyimme vasta nyt piipahtamaan ensimmäistä kertaa.

Muotoilukeskuksen tiloihin on ilmainen sisäänpääsy, ja saman katon alta löytyvät niin Design Labin vaihtuvat näyttelyt kuin Designmuseo Arabian pysyväisnäyttely. Suomalaisen lasi- ja keramiikkataiteen historiaa esittelevä näyttely on juoksevaa hunajaa kaltaiseni kippo- ja kappomuijan mykiöille, minkä lisäksi se on myös mitä mainion paikka esitellä suomalaisen lastenvaatevalmistaja Mellin Jyväskylän tehtaalta ihan vasta tällä viikolla valmistuneita vaatteita. Jos Melli ei ole entuudestaan tuttu, täällä kerron tarkemmin vaatebrändin tarinan.

Mellin kevään ja kesän värikartta on niin räiskyvän iloinen, että talven harmauden ja murrettujen sävyjen jälkeen piti hetken hieraista silmiään. Paprikan kyljestä, sitruunan pinnasta ja eukalyptuksen paahteisuudesta värinsä lainanneet vaatteet suorastaan janoavat hellepäivien kuumuudessa väreilevää ilmaa ja paljaiden pikkuvarpaiden alla tuntuvaa lämmintä hiekkaa. Päivien pitenemistä odotellessa ne tuovat tuulahduksen kaivattua pirteyttä ja lystikkyyttä talveen.

Vaatemallit ovat vanhoja tuttuja ja toimivia mekkoja, paitoja, housuja ja legginsejä. Pioni-kuvio näyttää edelleen yhtä ihastuttavalta kuin silloin tuoreena tulokkaana, ja esikoisen tavoin tykkään siitä eniten yhdistettynä pirteään ja oranssiin taittavaan punaiseen. Mellin yksiväriset paidat ovat parhaita peruspaitoja, joita tiedän. Niitä – kuten monia muitakin Mellin perusvaatteita – saa kaudesta toiseen myös mustana, mitä arvostan. Vaikka värejä sitä olla pitää, mustat vaatteet pitävät lastenkin vaatekaapin ryhdissä.

Ihan uutta Melliä näissä kuvissa on kuopuksen päällä oleva supersuloinen pupupaita voikukkineen. Vaikka se on söpön lapsekas, kelta-musta väritys huiskii kuosista ällösöpöyden ja vauvamaisuuden pois. Katsokaa nyt tätä pupuhaalaria, en kestä! Voiko vauvan tai lapsen vaate tuosta syötävämmän suloiseksi mennä! Kuopukselle haalarin isoin koko olisi saattanut juuri ja juuri vielä riittää, mutta lapsi itse ei haalaria tahtonut, joten se siitä.

Uutta Melliä on myös kuopuksen tummien collegehousujen denimiltä näyttävä kangas ja farkkumaailmaan vievät oranssit tikkaukset. Veikkaan näistä tulevan klassikkopöksyt tilanteeseen kuin tilanteeseen, vaikka tummista vaateväreistä pitävä kuopus yllättikin tykästymällä kaikista eniten räiskyvän keltaisiin housuihinsa. Kummatkin kuopuksen pöksyt ovat polvipaikkahousut, joka on se housumalli, jossa kuopus on kulkenut ensimmäisestä elinvuodestaan lähtien. Lämmin suositus, mikäli on perusmalliset, mukavat ja kestävät collaripöksyt hankinnassa.

Pääsimme Arabia ja Iittala Muotoilukeskuksessa vierailemaan myös Arabian taideosaston tiloissa. Siellä työskentelee yhdeksän taiteilijaa, joista ateljeensa ovet meille ystävällisesti aukaisi Heini Riitahuhta. Oli mieletöntä päästä kurkistamaan ihan oikean ammattitaiteilijan työhuoneeseen! Valo tulvi sisään suurista ikkunoista ja pöydät sekä hyllyt olivat täynnä kaikkea ihanaa ja värikästä: muotteja, valmiita töitä, väripurnukoita, keramiikkapalasia ja työvälineitä.

Minussa asuu aina pieni wannabe-taiteilija, vaikka haaveet on piirretty todella haparoivin vedoin. Tiesin jo lapsena, että piirtäjää ja maalaaja minusta ei koskaan tule, sillä olen vain yksinkertaisesti aivan onneton niissä puuhissa. Onneksi pian tajusin, että kynällä voi luoda uusia maailmoja myös kirjaimin. Myös työhöni olennaisesti kuuluvassa valokuvauksessa saan antaa luovuudelle tilaa. Silti välillä mietin, että olisipa ihanaa voida upottaa kätensä maaliin ja antaa sormien muotoilla paperille, saveen tai vaikka lasiin aivojen takanurkkaan välittyvät mielikuvat. Onneksi harrastaakseen ei tarvitse olla hyvä; pelkkä luomisen nautinto riittää. Tykkään maalata lasten kanssa vesiväreillä, askarrella ilman päämäärää ja antaa värityskirjan täyttyä tussauksesta.

On ihana nähdä, miten myös lapset nauttivat luomisesta. Esikoisella oli taideretkellämme mukana kynä ja pieni muistivihko, johon hän alkoi omatoimisesti designmuseon puolella jäljentää näkemäänsä. Omakuvaa peilissä, Birger Kaipiaisen päärynöitä sekä kukkasia ja keramiikkakissaa, jonka tekijää en huomannut panna merkille. Olin tikahtua onnesta ja ylpeydestä katsoessani näyttelyn lattialla vihon ja kynän kanssa istuvaa tytärtäni, joka keskittyi piirtämiseen unohtaen kaiken muun ympärillään.

Värejä, taidetta, luovuuden pirskahtelua ja suomalaista astia- ja vaateosaamista – kertakaikkisen hyvä päivä!

Ja juu, tokihan sain manguttua teille alekoodin käyttöönne Mellin vaatteisiin! Naputtelemalla alekoodin ”lahiomutsi” saatte -20 % alennuksen Mellin nettikaupassa. Alekoodi on voimassa perjantaihin 23. helmikuuta asti.

Sain myös arvottavaksi kaksi 50 euron lahjakorttia Mellin verkkokauppaan. Toisen laitoin arvontaan Lähiömutsin Instagrammiin, toisen arvon täällä blogissa. Arvontaan osallistut naputtelemalla terkkusi tämän postauksen kommenttiosioon. Muistathan kirjoittaa kommentointilomakkeeseen sähköpostiosoitteen, jota seuraat. Sähköposti ei näy kuin minulle, ja tarvitsen sitä, kun otan voittajaan yhteyttä. Arvontaan on aikaa osallistua viikonlopun ajan, sunnuntaihin 18. päivä helmikuuta saakka.

Jaa