Muistatteko vielä ne ajat, kun oli vain maailmanlaajuinen pandemia? Tai kun oli kyllä maailmanlaajuinen ilmastonmuutoskriisi, mutta josta Kansainvälinen ilmastopaneeli ei vielä ollut julkaissut tuoreinta hätää huutavaa raporttiaan. Sitä aikaa, kun ei joutunut asetella sanojaan tarkasti, kun lapset kysyvät, voiko Suomeenkin tulla sota.
Kulunut viikko ja muutamat päivät siihen päälle tuntuvat iäisyydeltä. Aika ennen ja jälkeen. Mitä ennen ja minkä jälkeen, siitä en ole vielä saanut otetta, ja kai siksi arki tuntuu niin lipsuvalta.
Sairastimme koko perhe kulkutaudin. Kolmatta vuotta sitä väisteltiin, mutta nyt se livahti sisään puolustusjärjestelmien läpi. Juuri ennen talvilomaa, ja kuten taudilla on tapana ollut, se järjesteli nytkin lomasuunnitelmat uusiksi. Junalippuja piti siirtää taas jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Toisin kuin aikaisemmin pandemian jyllätessä, nyt VR otti lippumuutoksista maksun. Ajattelen, että se 80 euroa on varmuusmaksu siitä, että pandemia alkaa helpottaa.
Tauti kohteli meitä hellävaroen. Rokotuksilla, perusterveydellä, hyvällä peruskunnolla, vähemmän ärhäkällä variantilla ja tuurilla lienee osuutta asiaan. Ehdin silti ajatella paljon lepakoita, maapalloa ja tuntemuksia keuhkoissani pötköttäessäni sisätiloissa monen monta päivää.
Koronakaveruus sai uudenlaisen merkityksen, kun yhdistimme naapureiden kanssa sairaspesämme. Yhteinen kulkutautiparantola lämmitti henkisesti ja pyöritti käytännönasioita helpommin. Jaettu ruokahuolto, suoratoistopalvelut, sohva ja seura tekivät pakkopötköttelystä parhaimmillaan vallan mukavaakin.
Järjestely myös mahdollisti sen, että kotimme remontti pääsi etenemään ja lattia saatiin kuudennen remonttiviikon päätteeksi valmiiksi. Huoneet ovat alkaneet järjestyä uusiin tehtäviinsä, ja mustat lainalaatikot tyhjentyä yksi kerrallaan. Remonttipölyyn voi kirjoitella viestejä vielä pitkään.
Koitan ottaa keuhkojeni kanssa varovasti, enkä ole vielä käynyt juoksemassa tai edes kevyellä hiihtolenkillä. Sen sijaan olen kävellyt ympäri kyliä, tuijotellut merta ja vieraita ikkunoita miettien, mitä oikein teen täällä. Surumielinen olo painaa rintaa kevyesti, kuin yrittäen olla huomaamaton, ja mikään ajatus ei tunnu muovaantuvan valmiiksi. Pää on täynnä ajatuspätkiä, toisiinsa sotkeutuvia haituvia.
Olen alkanut epäillä, onko sittenkään hyvä idea alkaa suunnitelmien mukaisesti ajaa masennuslääkitystäni alas nyt keväällä. Tämän kaiken keskellä sekin.
Tunteeni seilaavat ilman että minä kipparina tiedän, mihin tahtoisin ohjata. Onnenläikähdyksiä auringosta, puulattian tunnusta paljaiden jalkojen alla ja viherkasvien uusista lehdistä. Pohdintoja siitä, onko meidän talomme väestösuoja mitenkään ajan tasalla. Uutiskuvia, joilta en tahdo sulkea silmiäni, koska en koe minulla olevan oikeutta sellaiseen selän kääntämiseen. Ärsyynnystä siitä, että kodinkoneet hajoavat (mukamas) korjauskelvottomiksi vähintään 10 vuoden välein ja huolta siitä, ovatko passit voimassa jos pitää lähteä. Fossiiliset polttoaineet, keväthanget, luontokato, palstan esikasvatussuunnitelmat.
Lapset kikattelemassa ikiomissa huoneissaan, ilmoittaen sitten, että heidän huoneisiinsa mahtuu kodeistaan paenneita.
Heidän huoneensa, kotinsa, maansa, maapallonsa. Miten toimia, että heillä sellaiset ovat, minun jälkeenikin?
Pääsisipä jo juoksemaan itsensä näännyksiin, hiihtämään kunnes kehoa pakottaa väsymys, antaa vauhdissa vihmovan pikkupakkasen tuulettaa pään.
Loppuisipa tämä hulluus jo, jotenkin.
Kiitos! Olen odottanut, että sanoitat viisaasti tämänkin tunteen. Pohja katoaa johonkin uudelleen ja uudelleen.
Kiitos kommentistasi <3 Viisaista sanoista en nyt tiedä, tai edes sanoittamisesta. Mutta pää on täynnä hajanaisia ajatuksia, joista koitin jotain rakentaa. Luotto ihan perusarkeen on tosiaan huvennut alta uudestaan ja uudestaan.
Niin tuttuja tunteita kuluneelta viikolta. Mun oli pakko säästää itseäni ja siirtää ilmastoraporttia koskeva uutisointi luettavaksi hieman myöhemmin, jotta säilyn toimintakykyisenä. Ukrainan lapset, omat lapset ja lapset joiden kanssa teen päivittäin töitä, kaikki maailman ovat olleet mielessäni paljon. Tulevaisuus tuntuu sumuisella ja uhkaavalta. Kevätaurinko onneksi alkaa lämmittää. Elämme juuri nyt murroskohtaa niin monessa mielessä. Kiitos jälleen kerran hienosta tekstistäsi. ❤
Ymmärrän, että ilmastoraportti tähän päälle tuntuu liialta hartioilla. Ja lamaannus ei auta ketään, joten vaikka silmiä ei pidä ummistaa, taukoa uutisoinnilta on hyvä ottaa, jos mahdollista.
Nyt tosiaan eletään murroskohtaa, että sitä ei varmasti kukaan osaa täysin edes nähdä vielä. Voi kun kaikki menisi hyvin, niin hyvin kuin tässä tilanteessa voi.
Parit typot mahtui tuonne, kun kännykällä kirjoitin. Tarkoitin kirjoittaa ”kaikki maailman lapset” ja ”sumuiselta”.
<3
Olen päivittäin kurkkinut, josko olisit kirjoittanut. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, jonka tunnelmaan on helppo samaistua. Tämän hetkinen maailma ei ole kovin hyvällä mallilla.
Tuosta koronasta vielä. Teilläkin, niinkuin meilläkin perheen sairastuminen ei ollut pelkästään huono asia. Me sairastettiin jo viime keväänä ennen yhtäkään rokotetta. Teini-ikäinen lapsemme on muistellut sitä jälkeenpäin: ”Se oli kivaa aikaa, kun oltiin koronassa. Kenekään ei tarvinnut mennä minnekkään ja katottiin tosi monta leffaa”.
Meillä kulkutauti iski juuri samalla viikolla kun sota alkoi. Alkuviikko meni pienessä jännityksessä, mihin suuntaan tauti etenee. Meille se ei tullut ihan perusflunssana. Loppuviikosta piti miettiä jo, tilatako ambulanssia kun uutiset sodasta vyöryivät päälle. Ahdistus ja toimimattomat keuhkot synnyttivät paniikkikohtauksia, ja olo oli pelkkää luhistumista kasaan.
Perusturvallisuuden tunne on järkkynyt, epätietoisuus ja avuttomuus pahan edessä lamaannuttavat. Täytyy vain roikkua kiinni toivossa, ja yrittää elää hetki kerrallaan. Lapset pitävät kiinni arjessa, mutta lapset ovat myös suurin syy miksi tämä maailman tila pelottaa ja ahdistaa. Jollakin tavalla lohduttaa kuitenkin, että tilanne on kollektiivinen ja tätä eletään yhdessä. Kukaan ei jää yksin näiden pelkojen kanssa. Yhdessä surraan, pelätään ja toivotaan.
Kulunut 2 vuotta on ollut super kuluttava… Ensin tuli iso K… Sitten kesällä 20 esikoinen silloin piirua vaille 6v sairastui vakavaan liikunta elin sairauteen… Siitä alkoi pyörremyrsky , lääkärikäinteineen. Fysioterapautteineen ym… Samassa pyörremyrskyssä vakituinen työpaikkani päätti ettei minua sinä talvena tarvita… Tässä pyörityksessä ollaan edelleen ja juurikin nyt on iso K jo todella lähellä… Lapsen sairaus jatkaa kulkuaan hänen rinnallaan tavalla tai toisella hänen koko loppuelämänsä… ( Vaikka osa paranee täysin, hän ei…) Tähän myrskyyn vielä mahtuu paljon muuta ja nyt tämä sotakin…