©Lahiomutsi Yokylaily Ja Kesa Hesa-1763 kopio

Yksi syy siihen, miksi kesämme oli niin hyvä ja ihana, oli miehen osittainen hoitovapaa. Hän teki siis kesän ajan lyhennettyä työviikkoa, mikä oli osaltaan mahdollistamassa myös sitä, että lapsemme olivat päiväkodista lomalla yli kaksi kuukautta. Kaikkein merkittävintä se oli kuitenkin siihen, että elämä kokonaisuudessaan oli parempaa.

Suomalaisten pikkulapsiperheiden mahdollisuus osittaiseen hoitovapaaseen on asia, josta puhutaan ihan liian vähän. Netistä tietoa penkoessaankin pitää vähän yhdistellä palikoita toisiinsa, että saa aikaan kokonaiskuvan. Me emme olleet muistaneet koko osittaista hoitovapaata, kunnes viime tammikuussa kesän kuvioita pohtiessamme eräs Hesarin juttu sai muistamaan mahdollisuuden lyhennettyyn työviikkoon.

Osittaisesta hoitovapaasta tavataan puhua vain silloin, kun kerrotaan 1.-2. luokilla olevien lasten vanhemmista. Heillä kun on silloin oikeus myös Kelan osittaiseen hoitorahaan lyhentäessään työpäiväänsä lasten hoidon vuoksi.

Mutta myös 3–6-vuotiaan lapsen tai lapsien vanhemmat ovat oikeutettuja osittaiseen hoitovapaaseen. Silloin lyhennetystä työviikosta ei vain saa Kelalta osittaista hoitorahaa. Kelan korvaama summa olisi tietenkin kiva lisä, mutta koska summa on melko pieni (vajaa 100 euroa kuussa miinus verot), voisin kuvitella monien perheiden vaakakupissa arvokkaammaksi syyksi sen, että osittainen hoitovapaa ylipäätään mahdollistaa joustot työelämässä. Kun työ antaa periksi, on mahdollista lisätä perheaikaa ja tehdä arjesta mielekkäämpää. Voi saada molemmat: antoisan työn ja ihanan pikkulapsiajan.

Ennen kuin mennään eteenpäin, otetaan vielä kertaukseksi myös muut perhevapaamahdollisuudet. Vanhempainvapaakauden jälkeen voi siis jäädä hoitovapaalle alle kolmevuotiaan lapsen kanssa ja saada siitä kotihoidontukea. Kun lapsi siirtyy päiväkotiin tai muuhun päivähoitoon ja on vielä alle kolmevuotias, vanhemmilla on mahdollisuus lyhentää työviikkoaan juostavalla hoitovapaalla, josta voi saada myös juostavaa hoitorahaa Kelalta. Meidän perheessä molemmat vanhemmat ovat käyttäneet näitä kaikkia muita perhevapaamahdollisuuksia, mutta osittainen hoitovapaa oli käytössä nyt ensimmäisen kerran miehellä tänä kesänä.

Osittaista hoitovapaata pitää hakea työnantajalta vähintään kaksi kuukautta ennen osittaisen hoitovapaan alkua. Miehen isossa työorganisaatiossa, jossa sekä isät että äidit pitävät perhevapaita, perhevapaiden kanssa ei ole koskaan ollut mitään ongelmia. Hoitovapaatkin on saatu tarvittaessa alkamaan aikaisemmin kuin alun perin on suunniteltu. Mies jäi osittaiselle hoitovapaalle toukokuussa, eli kun lapset vielä olivat päiväkodissa. Se oli ihanan pehmeä alku kesään, kun itselläni oli työpöydällä vielä paljon tyhjennettävää ennen kesälomaa.

Mies teki osittaisen hoitovapaan ajan hieman vajaa 80 prosenttista työviikkoa. Epäsäännöllisessä kolmivuorotyössä se ei tiennyt vapaapäivää millekään tietylle viikonpäivälle, vaan kolmen viikon työsyklistä tipahti pois 26 työtuntia. Karkeasti se tarkoitti siis yhtä työvuoroa vähemmän viikossa, minä päivänä milloinkin. Miehen kuukausiansiolla osittainen hoitovapaa vaikutti nettokuukausipalkkaan noin 500 euron verran.

Oli ihmeellistä, miten paljon yhden vapaapäivän lisääminen viikkoon leppoisti ensin arkeamme ja sen jälkeen mahdollisti yhteistä kesälomaviettoa, vaikka mies vielä olikin töissä. Pystyimme pyörittää arkea tasaväkisemmin, kun noin muuten minä omat työaikani määrittävänä yrittäjänä olen yleensä se, joka joustan. Arjesta hävisi suorittaminen, se vain oli, hyvänä. Osittainen hoitovapaa mahdollisti meille kesällä myös pidempiä perhereissuja.

Tänään mies palasi kesäloman jälkeen töihin ja tekemään ihan täyttä työviikkoa. Seurailemme nyt aistit herkkinä, miltä tämä uusi arki tuntuu. Erityisen seurannan alla on se, että esikoinen viettää nyt joka arkipäivän eskarissa ja miehellä on normityökierrossa vain joka kuudes viikonloppu täysin vapaa. Huolettaa, miten paljon heillä ja näin ollen koko perheellä on lopulta yhteisiä vapaapäiviä. Siihen ei tietenkään osittainen hoitovapaa paljon vaikuttaisi, sillä se ei tarkoita, että ne lisävapaapäivät osuisivat aina viikonloppuun.

Mutta osittainen hoitovapaa mahdollistaisi sen, että mies voisi viikkovapaapäivinään valmistella muulle perheelle arkea helpommaksi niille päiville, kun hän on aamusta iltaan poissa: käydä kaupassa, siivota ja laittaa ruokaa valmiiksi. Hän on myös äärimmäisen tärkeä tuki ja assari omissa työhommissani. Nämäkin kuvat käytiin yhdessä ottamassa nyt tällä viikolla, lasten ollessa päiväkodissa ja eksarissa.

Nyt kuitenkin ensin katsotaan, miten kokonaisuus toimii näin. Sen verran kauan tätä vanhemmushommaa ja perhearkea on nyt pyöritetty, että ymmärrämme tehdä arkeen muutoksia tarvittaessa hyvin herkästi. Siitä se hyvä elämä kuitenkin pääsääntöisesti koostuu, arjesta. Ja ajateltiin tehdä siitä hyvä kesän jälkeenkin.

Jaa