Olen viime vuosina koittanut opetella antautumaan paremmin vuodenkierrolle. Sille, miten syksyllä alan hiljalleen kääntyä sisäänpäin, ja miten talvella on ihan ok olla kotona viihtyvä mörökölli, joka tarvitsee kaksi tuntia enemmän unta kuin kesäisin. Olen alkanut oppia, miten kehoni herää keväisin kohmeisesta horroksesta luonnon mukana ja miten kesällä olen energinen ja ulospäinsuuntautunut kaikilla elämän osa-alueilla.
Sitä samaa olen koittanut viime aikoina hahmottaa myös kuukausi kerrallaan, naiseuteni kautta. Kuukautiskierto on ollut mukana elämässäni 12-vuotiaasta, mikä tarkoitti minulle naiseuden puhkeamista – ja tietenkin menkkoja. Sitten monen vuoden ajan ohjailin kuukautiskiertoni luonnollisilta radoiltaan toimimaan ehkäisypillereillä, lopulta ehkäisyrenkaalla. Kun sitten noin 25-vuotiaana jätin hormonaalisen ehkäisyn pois, muutuin ihmisenä.
Tuntui, että muutamassa kuukaudessa päivittäisen hormoniannoksen nauttimisen lopetettuani, kasvoin teinistä aikuiseksi. Vaikka temperamenttini on yhä liian tulinen, vähentyivät tunteiden ylikiehunnat ja pohjaan palamiset selvästi. Mieli tasaantui, samaten kuin keho. Kramppiin vetävät kuukautiskivut, joihin olin teininä syönyt jopa kolmio-tarralla varustettuja särkylääkkeitä pystyäkseni käymään koulussa, lievenivät. Liekö sitten lumevaikutusta vai ei, tuntui kuin kehoni olisi sulanut ja kaiken kohmeen alta olisi tullut esiin ensimmäistä kertaa aikoihin aito minä.
Kuukautiskierto muuttui luonnolliseksi, tahti pillereiden sijaan kehoni määräämäksi. Silti kuukautiskierto oli minulle yhä melko mitäänsanomaton asia, vain tapa mitata, milloin odotettavissa olisi vuotoa. Olin toki tietoinen ovulaatiosta ja muista kuukauden aikana naisen kehossa tapahtuvista hormonaalisista muutoksista, mutta en itse aistinut niitä. En tiedä, oliko minulla liian kiire keskittyäkseni moiseen vai onko ehkä iällä merkitystä. Mutta ensimmäinen raskaus muutti kaiken, tältäkin osin.
Raskaus pakotti kuuntelemaan kehoa, se käänsi nahkani nurinpäin. Kun kuukautiskierto sitten aikoinaan ensimmäisen synnytyksen jälkeen käynnistyi, aloin huomata kehossani merkkejä. Eri vaiheet kuukautiskierrossa olivat yhtäkkiä aistittavissa fyysisinä tuntemuksina ja mielenmuutoksina. Ihmeellisimpänä se, että mielestäni aloin tuntea sen ikään kuin napsahduksena tuntuvan hetken, kun munasolu irtoaa munasarjasta munanjohtimeen.
Sain elämääni myös yhdellä rysähdyksellä PMS-oireet. Meni kuitenkin useampi vuosi, että tajusin, mistä oikein on kyse. Ne ottivat kehoni niin voimakkaan mustan aallon alle joka kuukausi, että se alkoi oman hyvinvointini lisäksi heijastella koko perheeseen. Kiitos erään seuraajani vinkin, tajusin mitä todennäköisemmin kuuluvani siihen alle 10 prosentin ryhmään naisista, joilla PMS-oireet ovat niin vahvoja, että oireet muistuttavat vakavaa masennusta ja että niitä siksi voi tasata lääkkein.
En koskaan ehtinyt hakeutua lääkärille reseptiä hakemaan, vaikka tarkoitus oli. Ne elämänhalun tappavat oireet ja kerran kuukaudessa suoniini valuva musta myrkky sulivat pois, kun vuosien valvomisen jälkeen oli taas mahdollisuus nukkua kunnon yöunia ja opettelin nukkumaan. Tunnen yhä PMS:n kehossani, mutta sen aaltoilu on lievää, sellaista kehoa kohti kuukautisia kuljettavaa. Jättimäinen muutos PMS-oireden vahvuudessa oli herätys siihen, että pitäisi ehkä paremmin alkaa kuulostella kehoaan ennen kuin sen tarvitsee laittaa signaalinsa tulemaan hätähuutoina.
Olenkin koittanut hiljalleen opetella elämään kuukautiskierron mukaan. Siksi ilmoittauduin opinnälkäisenä mukaan tovi sitten järjestetylle naisen syklisyyteen keskittyneelle yhden illan kurssille, jonka järjestivät Sugar ja Virta Well-being. Kurssilla syklisyydestä puhui Catarina Böckerman, joka on itseoppineesti perehtynyt naisen syklisyyteen ja kirjoittanut aiheesta myös e-kirjan.
Hippihommiin taipuisasta mielestäni huolimatta luento sai hörhöysmittarini välillä värähtelemään punaiselle (en esimerkiksi ikinä neuvoisi ketään edes vakituisessa parisuhteessa elävää luottamaan ehkäisyssä kuumemittarin ja pitkän seurannan avulla mitattuihin varmoihin päiviin, ellei sitten raskaus niin tapahtuessaan olisi tervetullut). Mutta kurssi voimisti tietoisuuttani naiseudestani ja siitä, miten kehoni elää kuukautiskierron syklissä.
Itse asiassa naisen syklisyydestä puhuttaessa käytetään vertauskuvaa juurikin tuohon alussa mainitsemaani vuodenkiertoon:
PMS, eli syksy
Sisäisen syksyn aikaan keho alkaa valmistautua kuukautisiin. Syklisen ajattelun mukaan tällöin ihminen alkaa kaivata enemmän tilaa itselleen ja tulee tarve kuunnella, mitä keho kertoo voinnistaan ja tarpeistaan. Mitä vähemmälle huomiolle keho on kuluneen kuukauden aikana jäänyt, sitä isommin se nyt oirehtii saadakseen kantajansa huomion. Tunteminen on sallittua, mutta tuntemuksien purkamiseen pitää löytää terve keino: vaikkapa huutaminen metsässä tai raivokas tanssiminen yksikseen.
Kuukautiset, eli talvi
Kuukautisten aikana keho on herkkä tuntemuksille, oli kyse sitten kivusta tai lempeästä kosketuksesta. Sisäisen talven aikana keho vaatii enemmän lepoa. Itse huomaan myös kuukautisten aikana palelevani helpommin; vatsan aluekin tuntuu hohkavan kylmää. Syklisen ajattelun mukaan kuukautiskivut eivät ole rangaistus, vaan kehon lähettämä kehotus pysähtyä, rentoutua ja hoitaa kehoa. Itse olen koittanut miettiä tätä kuin supistuksia synnytyksessä; kun niitä vastaan laittaa hammasta purren, kipu sahaa kehon rikki. Kun taas heittäytyy aaltoihin mukaan, ne yhtäkkiä alkavatkin alleen hukuttamisen sijaan kannatella.
Pre-ovulaatio, eli kevät
Kuukautisvuodon loputtua estrogeenitasot lähtevät hitaasti nousuun ja keho alkaa valmistautua ovuloimaan. Levon jälkeen nyt on taas aika puhjeta lempeästi kukkaan. Lempeän liikunnan sijaan keho saattaa kaivata hikisempää urheilua. Syklisen ajattelun mukaan pitää kuitenkin muistaa, että keho on vielä herkillä pitkän talven jäljiltä, joten sitä pitää käsitellä hellyydellä ja hoivaten kuin lumen alta paljastuneeseen maahan istutettua siementä.
Ovulaatio, eli kesä
Kehon lämpö nousee korkeammaksi ja valkovuoto muuttuu runsaammaksi. Ovulaatio on kehon sisäinen kesä, jolloin olo on energinen, ulospäinsuuntautunut ja seksuaalinen. Keho kukoistaa ja tahtoo luoda, ja sen luomiseninnon voi ohjata haluamaansa kohteeseen. Syklisyydessä kesä on nautinnon aikaa.
Catarina itse kertoi elävänsä syklien mukaan jopa niin tarkasti, että pyrkii pitämään kalenterin tyhjänä kuukautisten aikana voidakseen levätä ja keskittyä vain itseensä. Tämä tietenkin kuulostaa monille työelämässä oleville ja / tai perheellisille täysin utopistiselta tavalta toimia, minullekin.
Mutta vaikka en voi järjestää kalenteriani kuukautiskiertoni ympärille, päätäni voin. Se on tuonut lempeyttä suhtautumisessa itseeni. Naiseus minussa määrittää, että menkkojen aikaan tarvitsen enemmän lepoa. Se että tahdon olla enemmän itsekseni ja rauhassa, ei ole laiskuutta, vaan luonnollista. Kun olen tietoisena sykleistä, osaan myös paremmin antautua kevään ja kesän riemuihin ja nauttia alkukantaisesta naiseuden voimastani.
Jos syklisyys kiinnostaa lisää, tässä muutamia lukuvinkkejä:
- Blood + milk -sivusto
- Catarina Böckermanin Her -e-kirja
- Meri Mortin Lumoava nainen -kirja. Löytyy myös äänikirjana BookBeatista ja Storytelista. Tämän aion itse kuunnella / lukea.
Tässä muutama sovellus kuukautiskierron seuraamiseen:
Ja tässä mun suosittelemat menkkailuvälineet:
- Kuukuppi
- Kestositeet, koska varmistus ja tiputtelupäivät (nämä linkkaamani siteet ovat olleet itselläni käytössä yli 10 vuoden ajan, menkoista toiseen)
- Kauratyyny kylmyyteen ja kolotukseen (jonka kylkeen otetaan tarvittaessa särkylääke, vaikka syklisyysgurut sanoisivat mitä)
Mä oon käyttänyt ruumiinlämmön mittaamiseen perustuvaa Natural Cycles appia ehkäisynä ihan onnistuneesti! Tarvitaan vaan tarkka mittari, joka havaitsee sen puolen asteen lämmönnousun ovulaation aikaan. Appin mukana saa sellaisen mittarin.
Kun taas halusin tulla raskaaksi, tuolla appilla löysin ovulaation kun taas ovulaatiotikut ei koskaan näyttäneet mitään.
Natural Cycles on saanut FDA-hyväksynnän luotettavana ehkäisymenetelmänä! Kunhan vaan muistaa mitata sen lämmön heti herättyä suht samaan aikaan päivittäin.
Natural Cycles ollut täälläkin käytössä. Sen kanssa vaan kuukautisten pitää olla sään ölliset, käyttää muita konsteja iso osa kuusta. Ja tosissaan tietää mitä tekee ja olla valmis seurauksiin. Eli käytännössä käyttää vain jos lapsi ei ole katastrofi.
Mullakin on ollut Natural cycles käytössä ja sen avulla kyllä tosiaan oppii tuntemaan oman kehonsa ja kiertonsa. Se vaatii kyllä itsekuria eikä tietenkään ole mitään varmaa touhua, mutta eihän mikään ehkäisyä ole 100 % varma, onhan niitä e-pillereiden läpi raskautuneita ja muita vastaavia tapauksia. Itse vain en ole koskaan halunnut hormonaalista ehkäisyä sekoittamaan kroppaa. Kolme kertaa olen ollut raskaana ja kaksi elävää lasta synnyttänyt ja jokainen raskaus on alkanut heti ensimmäisestä kierrosta kun on alettu yrittämään. Liekö hyvää tuuria, vai juurikin sitä oman kropan tuntemusta, siitä en tiedä
Tätä juuri hain, monet negatiiviset jutut Cyclestä johtunevat siitä ettei sitä osata käyttää ja oletetaan sen olevan satavarma ihmepilleri. Oikein käytettynä se hyvä siinä missä muutkin.
Joo, olen näistä menetelmistä kuullut hyvää monilta, mutta jos minkään sortin asiantuntija kertoo niistä, pitäisi aina lisätä just tuo, että tämä ehkäisymenetelmä käyttöön vain, jos pystyy jämptisti mitata lämpönsä (mä koen olevani melko pedantti ihminen, mutta en silti luottaisi itseeni tässä ) ja jos vauva ei olisi katastrofi.
Hohhoijjaa, ehdin melkein nelikymppiseksi ilman mitään pms-oireita. Lähinnä olin tuhahdellut asiaan liittyvälle jeesustelulle ja pitänyt oireistaan meteliä pitäviä rasittavina näennäis-vaivaisina hysteerikkoina. Kunnes puolisen vuotta sitten tajusin, että oudot unettomuusjaksot ja muut epämääräiset oireet on nyt ihan sitä itteensä. Piti pyörtää tuomitseva asenne. Vähän raskasta että kypsää ikää kohden pitää alkaa sietää pahenevaa turvotusta ja aristusta melkein puolet kuusta. Että olipa hyvä kirjoitus tämä ja itselle varsin ajankohtainen!
Joo sama, luulin tietäväni, mistä jengi puhuu, kun puhuttiin pms:stä, mutta vasta kun ne itsellä rysähtivät päälle, tajusin, etten ollut aikaisemmin tajunnut yhtään mitään. Toivottavasti löydät helpotusta olotiloihin. Itsellä on ihanan seesteinen vaihe nyt meneillään, mutta kuten on monet kerrat elämän aikana tullut todettua, tilanteet ja keho muuttuvat.
Thinxin pikkarit on olleet hyvät, riittää levyinä päivinä yksin ja hevimmän setin aikaan tuo varmuutta. http://www.shethinx.com/
Joku mulle noista joskus vinkkasikin. Mä jotenkin epäilen niiden mukavuutta, mutta näitä voisi olla hyvä testata. Just niihin tiputtelupäiviin.
Fertility friend – sivusto (ja yhteisö ja app) on keskittynyt tän syklisyyden ympärille. Siellä puhutaan raskaushaaveistä, kierron seurannasta ja sit tuosta ”hippeily mittailu ehkäisystä”. Iso suositus.
Niillä on näemmä sovelluskin. Kiitos vinkistä!
Kun kärsi vuosia lapsettomuudesta, niin oma keho käy hyvinkin tutuksi. Aivan kuten tietää koko ajan paljon kello suunnilleen on, samoin tiedän koko ajan missä mennään, vaikka en siihen mitään huomiota kiinnittäisikään. Toki fyysiset muutokset (limat, lämmönvaihtelut jne ovat niin suuria ettei kai niitä voi olla huomaamattakaan).
Minäkin sain PMS:n riesakseni. Joskus luin, että jos on paha PMS, niin siitä voi liukua suoraan vaihdevuosiin niin ettei oikein huomaakaan, missä menee raja. *irvistävä hymiö*
Voin kuvitella, että tuossa tilanteessa keho tosiaan tulee tutuksi. Kirjoitit imperfektissä, joten toivottavasti toiveet toteutuivat.
PMS:stä ja vaihdevuosista olen lukenut samaa. Vaihdevuodet on muuten kans sellainen juttu, josta pitäisi puhua enemmän. Vaikka itselleni lapsuudessa puhuttiin avoimesti menkoista (ei ollut niihin aikoihin itsestäänselvyys, ei taida valitettavasti edes Suomessa olla vieläkään), mutta vaihdevuosista kuulin vasta aikuisena. Enkä oikein vieläkään tiedä ja ymmärrä, mitä kaikkea naisen kehossa silloin tapahtuu ja mikä aiheutta mitäkin.
Mulle kävi niin, että lapsen saamisen jälkeen naiseudesta tässä fyysisessä mielessä tuli yhtä helvettiä, siirtymää kivusta toiseen. ”Talvi” oli jo valmiiksi kamalaa rajujen kuukautiskipujen takia, mutta lapsen saaminen toi ”kesää” varjostamaan vielä monin verroin rajummat ovulaatiokivut. ”Kevät” sen sijaan kuluu potiessa migreeniä, joka alkaa suunnilleen viimeisestä vuotopäivästä ja voi kestää viikonkin. ”Syksy” on ainoa suhteellisen normaali ajanjakso. Tuntuu vaikealta käsittää, että tämä on mun keholleni luonnollista – ilman ylimääräisiä hormoneja kun on kulunut pian 10 vuotta.
Äh, kuulostaa karsealta! Miten se onkin niin, että monilla – itsellänikin – lapsensaanti saa oireet pintaan ja ryöpsähtämään. Vaikka nyt ovulaatiokivut, en todellakaan muista moisia ajalta ennen lapsia.
Kuulostaa karsealta kuukautiskiertosi vaiheet, toivottavasti löydät oloosi apua <3
Mun tilanne kuulostaa samalta kuin Timjamin. Hormonaalinen migreeni riehaantuu sekä kuukautisten alla että ovulaation aikoihin (ja toisin kun normimigreeni, hormonaalinen migreenikohtaus vaan jatkuu ja jatkuu, pahimmillaan viikon). Pelkään joka kuukausi että särkylääkkeiden napsimisesta seuraa särkylääkepäänsärky…kunnes lopulta koittaa se aamu kun migreeni on ohi ja elämä on normaalia (hyvällä tuurilla jopa viikon). Menkat tuntuu siltä, kun joku olisi moukaroinut sisuskalut mäsäksi, ovulaatiokipu on jäätävää (mutta se onneksi kestää vain tunteja). Ei ehkä ihme, että oon käynyt gynellä toivomassa, että vaihdevuodet ois tulossa (hormonaarinen migreeni voi riehantua vaihdevuosien lähestyessä ja hyvällä tuurilla se katoaa niiden jälkeen), valitettavasti edelleen olen hedelmällinen ja tätä riesaa saa kestää aina vaan (niin ja paras hoito hormonaaliseen migreeniin on, tadaa, hormonit, ts. e-pillerit, mutta niitä en voi syödä koska pää hajoaa, kokeiltu on ja siitä on seurannut kerran ero mun armaan mieheni ja lapseni isän kanssa ja toisella kerralla melkein ero, silloin älysin lopettaa hormonit ajoissa). En uskalla ajatella myöskään mitään hormonikierukkaakaan tästä syystä.
Mutta Clue on hyvä sovellus ja kuukautiskuppi ehdoton. Noita Thin.in pikkarit on mielenkiintoisen kuuloisia…ehkäpä niitä nakerolle sitten kun hän naiseksi kasvaa (koska kuukautiskuppi ehkä ei ole eka asia kokeilla ;)):
Huh, kuulostaa melkoiselta! Mä en ole tajunnut yhdistää migreeniä kuukautiskiertoon, mutta nyt kun sanoit, itselläni se(kin) puhkesi esikoisen syntymän jälkeen. Tosin en ole tarvinnut lääkkeitä enää pariin vuoteen. Migreenitkin kun häipyivät sen siliän tien, kun aloin nukkua kunnolla. Pääkipuja on edelleen satunnaisesti, mutta ne pysyvät kurissa ihan levolla ja / tai särkylääkkeellä. En voi edes ajatella, miten kamalaa on, jos migreenin kanssa pitää elää joka kuukausi viikkoja.
Hittolainen, toivottavasti löytyy tähän joku jeesi.
Ja totta muuten, että Thin:in pikkarit voisivat olla paikallaan siinä vaiheessa, kun seuraavan sukupolven menkat alkavat.
Minä olen kieltäytynyt aina hormonaalisesta ehkäisystä. Ensialkuun ihan siksi että olen aika räjähdysherkkä luonne ja nuorempana ihan oikeasti pelkäsin että jos alan sörkkiä hormonitoimintaani sekoan ihan kokonaan. Sittemmin tajusin hormonipilleireiden ympäristövaikutukset ja olin tyytyväinen ettei ole tullut käytettyä. Kun sitten lapsettomuushoitojen yhteydessä käytin keltarauhashormonia tasoittamaan epäsäännöllistä kiertoa huomasin että se veikin kaikilta tuntemuksilta terän. Kaikki oli vaan tasaisen vaaleanharmaata ja seesteistä. Ihanaa että ei tullut räiskähsyksiä tai masentuneisuutta, mutta tympeää kun ei myöskään tullut ilonläikähdyksiä enkä osannut innostua mistään. Mieluummin otan koko tunnekirjon pohjineen ja huippuineen kuin vain tasaisen keskivaiheen.
Meillä on käytössä laducomb-ehkäisytietokone. Epäsäännöllisen kierron kanssa tiedostan koneen riskien suuruuden. Tietokone siis mittaa aamulämmöt ja opettelee tuntemaan käyttäjänsä kiertoa. Se ilmoittaa vihreällä valolla sen mielestä turvalliset päivät, keltaisella epävarmat ja punaisella riskipäivät. Noita keltaisia päiviä tulee paljon kun kierto ei ole säännöllinen ja tässä on myös se että lämmöt pitäisi muistaa mitata ihan jokaisena aamuna. Mutta esimerkiksi kun olin leirillä missä nukuttiin isossa salissa niin kovaäänisen tietokoneen tuominen sinne piipittämään ei tuntunut hyvältä ajatukselta ja siksi jätin sen kotiin. Tämä tietysti sotki taas konetta vähän lisää. Mutta joka tapauksessa se on sen verran varovainen vihreiden päivien antaja että niinä päivinä uskaltaa harrastaa seksiä ilman ehkäisyä. Keltaisina ja punaisiana päivinä (joita tosiaan tulee paljon minun kierrollani) ei uskalla.
Enkä pidä tätä 100% varmana menetelmänä. Tiedän että tässä on olemassa oma riskinsä.
Jotkut tosiaan ovat herkempiä hormonien heilauhduksille, niin niille luonnolliselle kuin vaikkapa pillerein kehoon laitetuille. Mä en sano, etten enää ikinä koskaan niihin lähtisi (koska jos esimerkiksi vaihdevuoteni tulevat olemaan niin kamalat kuin olen sivusta seurannut, olen valmis kokeilemaan hormonihoitoja tai mitä ikinä), mutta nyt kun syytä ei ole, olen onnellinen, ettei tarvitse leikkiä omalla mielialallaan, joka selvästi on herkkis hormonaalisille vaihteluille. Eipä sitten tule pissattua vesistöihin hormoneitakaan.
Mä olen kuullut monista tyytyväisistä käyttäjistä, jotka luottavat ehkäisyssä vastaaviin kiertoon ja aamulämpöihin perustuvaan ohjelmaan. Eikä siinä mitään, kun tiedostaa riskit ja on valmis ne ottamaan. Siksi jokaisen suosittelijan, etenkin tuollaisella kurssilla puhujan, pitäisi muistaa tätä asiaa painottaa, kuten sinäkin teit.
Ymmärrän, että moni ei halua käyttää hormoniehkäisyä. Jätin itekin aikoinaan e-pillerit pois, koska veivät seksihalut. Saattoi toki olla masennustakin tai väärä kumppani. No, lapsien jälkeen mulla on nyt hormonikierukka, enkä vaihtaisi pois. Ei kuukautisia, ei kramppeja, kipuja. Ehkä hienoista alakuloa ja isompaa ärtyneisyyttä ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa.
Luonnollisuudesta pakko sanoa sen verran, että se on vähän hassu käsite useinkin, myös tässä yhteydessä. ”Luonnollistahan” olisi käsittääkseni se, että nainen olisi jatkuvasti raskaana ja imettäisi – kunnes olisi taas raskaana. Että sikäli en ihan ymmärrä tätä hormonittomuuden ylistystä.
Ite oon modernin lääketieteen synnytyksistä pelastama ja ottaisin myös syöpä- tai muut lääkkeet tarvittaessa enemmän kuin mielelläni. Itse lasken hormonikierukan todellakin samoihin nykyajan hyviin ihmeisiin kuin muutkin lääketieteen keksinnöt.
Olen käsittänyt että näistä hormonipillereistä (en tiedä miten kierukan kohdalla on) liukenee virtsan mukana hormoneja vesistöihin ja se vaikuttaisi vedessä eläviin eläimiin. Minäkin olen modernin lääketieteen kannattaja ja ystävä. Otan kaikki ohjelman mukaiset rokotteet niin itselleni kuin lapsillekin ja vähän enemmänkin ja tarvittaessa syödään antibioottikuuri vaikka se ei niin kivaa olekaan kun pistää joltain osin vastustuskyvynkin matalaksi, mutta lääkärit tietävät varmasti minua paremmin nämä asiat, joten luotan heihin. Mutta hormoniehkäisy tosiaan paitsi noista mielialaan vaikuttavista syistä niin myös ympäristösyistä on minulle aika vastenmielinen ratkaisu. En minä kaipaa kuukautisia ja varmasti olisin huolettomampi ja onnellisempikin ilman niitä. En minä tarvitse kuukautisia tunteakseni olevani elossa ja nainen eikä syyni hormonaalisen ehkäisyn välttelyyn ole periaatteellinen.
Nykyajan lääketiede, best! Todellakin.
Ja olen myös aikoinaan kirjoittanut siitä, miten valtava keksintö e-pillerit olivat. Ne vapauttivat naisen raskauden pelosta ja toivat itsemääräämisoikeutta sekä tasa-arvoa parisuhteisiin ja etenkin ylipäätään seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen.
Luonnollisesta kierrosta puhuminen nyt ehkä vain on, heh, luonnollisinta. Omassa mielessäni se ei ainakaan tarkoita, että joku muu olisi sitten vastakohtana luonnotonta. E-pillereillä ja muilla hormonaalisilla ehkäisymuodoilla kierto on sitten vain hormonein aikaansaatu.
Jos joskus tarvitsen hormonaalista hoitoa, sen tietenkin otan vastaan. Nyt olen onnellinen, että ei tarvitse omalla, selkeästi hormoneille herkällä, mielenterveydellään leikitellä, vaan kierto kulkee omaa tahtiaan ja ehkäisyt saa haettua vaikka Alepasta tai Ärrältä.
Ihan samat kokemukset kuin Mist kirjoitti. Hormonikierukka on huippu. Ja sehän luovuttaa todella pienen määrän hormonia. Silti EI menkkoja
Kiva kuulla, että olet löytänyt itsellesi sopivan ehkäisytavan!
Hormonikierukkahan on jopa melko luonnollinen. Munasolu irtoaa normaalisti ja kierto on sikäli normaali. Vain ne vuodot jäävät useimmilla pois. Ja niitä ilman olen todella tyytyväinen. Pillerit ei sopineet minullekaan, mutta tää sopii. Hormonimäärä on niin pieni ettei edes vaikuta mielialaan.
Kiva kirjoitus! Mulla on teinistä asti ollu ovulaation aikana tuntemuksia, mutta nyt 35 + – ikäisenä on ovulaatiokivut tulleet voimakkaiksi. Itse tunnen jokaisen kierron vaiheen selkeästi, joten ehkäisymenetelmänä ovulaation tunnistaminen sopii mulle tosi hyvin. En tarvitse siihen edes mitään apuvälineitä. Olen miettinyt hormonikierukkaa, mutta toisaalta minusta on hienoa, että on kuukautiskierto.
Kiva, että tykkäsit kirjoituksesta! 🙂 Selkeästi nämä kuukautiskierron tuntemukset tulevat intensiivisemmiksi, mitä enemmän ikää tulee. (Ja omalla kohdallani onneksi, ONNEKSI, ne hirvittävät PMS-oireet laantuivat, enkä nyt ainakaan tarvitse niihin lääkitystä.) Itse en ikinä voisi luottaa varmoihin päiviin, en vaikka olisi mitkä tietokoneet hommassa mukana, mutta jos se itselle sopii ja on ok sen riskin kanssa, että raskautuu, mikä siinä.