Kaupallinen yhteistyö: Polarn O. Pyret
Minulla on ollut aina vähän juureton olo pääsiäisen kanssa. Se on ollut vapaapäivärykelmä, johon ei ole liittynyt perinteitä tai mitään uskontoon liittyvää hartautta. Lapsuudessani vanhemmat olivat aina pääsiäisen töissä, ja kasvettuani siitä tuli minullekin tuplapalkkainen pitkä viikonloppu. Aikuistuttuani pääsiäinen tarkoitti rästitöitä, mämmiä ja mahdollisuutta hilpaista yörilluttelemaan neljän päivän edestä.
Lasten myötä pääsiäiseen alkoi kuitenkin hiljalleen tarttua merkityksiä. Huomaamatta kaikista mahdollisista juhlapäivistä on tullut tärkeitä, sillä ne ovat lapsille tärkeitä. Kun yksi juhlakausi alkaa olla lopuillaan, he tahtovat jo tietää, mitä juhlitaan seuraavaksi. Yhtäkkiä meillä kaivetaan kurpitsalyhtyjä halloweenina ja syödään ystävänpäiväkahvilla vaaleanpunaisia herkkuja. Ja vietetään myös omalla tavallamme pääsiäistä.
Pääsiäistä edeltävänä aikana koti koristellaan keväisillä leikkokukilla ja kotipihan koivunoksilla, joihin alkaa maljakossa ilmestyä pieniä hiirenkorvia. Päiväkodin ja eskarin parhaustyypit yhdessä lasten kanssa hoitavat muut koristelut, minkä ansiosta meillä kasvaa myös pääsiäisohraa itse koristelluissa astioissa. Maalaamme tai värjäämme munia. Mämmiä hankitaan tuokkonen joka ostosreissulla.
Palmusunnuntaina lapset kulkevat saman talon muksujen kanssa kotitalon rapusta toiseen, rimputtavat ovikelloja ja huiskuttavat vitsoilla terveyttä sekä kevättä naapureille. Kaupunkilapsuus ja sen pienet itselleni tuntemattomat nyanssit saavat maalla kasvaneen edelleen hämmästyneen iloiseksi ja onnelliseksi.
Varsinaisena pääsiäisviikonloppuna lähdetään Pohjanmaalle. Jo se tekee pääsiäisestä erityistärkeän tässä elämänvaiheessa. Pitkä viikonloppu ja harrastusten tauolla olo mahdollistaa ihan liian harvinaisen reissun lasten mummilaan.
Mutta tänä pääsiäisenä tajusin yhä tarkemmin sen, että olen pitänyt pääsiäistä ihan liian vähässä arvossa juhlapäiväkartastolla. Yksi naapurinmuijista sai minutkin ymmärtämään sen toteamalla, että pääsiäisessä parasta on se, että se on juhlapyhä vailla mitään odotuksia. Ja toden totta, niinhän se on. Pääsiäinen ei stressaa, tuota pettymyksiä, ylisuorita tai pakota mihinkään. Siihen ei liity mitään vahvoja kansallisia tai perheen sisäisiä traditioita – ainakaan meillä – joten sen voi viettää just niin kuin tahtoo. Vaikka tykkään perinteistä, tällainen odotuksista tyhjä juhlapäivä tekee vuodenkierrolle ja ihmiselle hyvää.
Siihen vapauden ja pakottomuuden tilaan oli taas pääsiäisenä ihana heittäytyä. Kävimme hassuttelemassa ympäri kyliä trulleina, mutta mitään muita suunnitelmia ei ollut. Jos jotain tehtiin, kaikki oli vain kivaa plussaa. Saunaa ei lämmitetty joulusaunan hartaudella, eikä ketään kiinnostanut, vaikka joka nurkka ei ollut imuroituna.
Ehdin laittaa ihania aterioita, mutta olisimme hyvin voineet tehdä vain jättimäisen makaronilaatikon ja syödä pyhät sitä. Näimme sukulaisia, eikä se ollut mikään pyhäpäivän velvollisuus, vaan onni. Nökötimme sisällä katsoen elokuvia ja vietimme aikaa ulkona niin että iltaisin ei unta tarvinnut odotella. Säähän ei liitetty suuria odotuksia, kuten juhannuksena, vaan t-paitakelit olivat vain ihana yllätys.
Komeiden säiden yllyttämä lähdimmekin kevään ensimmäiselle piknikretkelle Vanhaan Vaasaan, jossa postauksen kuvat on otettu. Ihana lisä tämäkin suunnittelemattoman pääsiäisen kulkuun! Jumitamme yleensä Pohjanmaalla ihan liikaa vain mummilan markilla, mihin tietty liittyy myös se, että sieltä vähänkin kauemmaksi liikkuaksemme tarvitsemme aina auton.
Mutta tuona päivänä hurautimme Vanhan Vaasan raunioille, jotka ovat ex-vaasalaiselle vähän samanlainen juttu kuin koko Vaasa. Entisen kotikaupungin retkimahdollisuudet, puutalokorttelien söpöys ja upeat saaristomaisemat alkavat hahmottua vasta nyt, kun en ole asunut siellä tai sen lähimailla pian kahteen vuosikymmeneen.
Vanhan Vaasan raunioalueeseen kuuluu Pyhän Marian kirkon sekä sen kellotapulin lisäksi raatihuoneen ja trivaalikoulun rauniot. Niiden arvellaan tuhoutuneen Vaasan palossa 1859. Palon jälkeen kaupunki siirrettiin vetäytyneen merenrantaviivan perässä seitsemisen kilometriä nykyiselle paikalleen. Me löysimme vanhan kirkon raunioiden siimeksestä tuulensuojaisen paikan, johon levitimme piknikviltin. Siellä täällä oli vielä sulamattomia kinoksia, mutta edellisen kesän ruohonkorsien joukosta pilkotti jo ujostellen uutta vihreää.
T-paitakelejä juhlistaaksemme – vaikka tuona pääsiäiloman päivänä sitten olikin pilvistä ja tuulista – lapset saivat korkata käyttöönsä yhteistyökumppaniltani Polarn O. Pyretiltä saamamme t-paidat. PO.P:lla on nyt paraikaa käynnissä kampanja, jossa kolme teepparia tai toppia ostaessaan maksaa vain kahdesta. Edullisin tuote tulee kaupanpäälle. Lapsetkin saivat valita kumpainenkin kolme t-paitaa, joita piknikin lomassa mallailtiin. Sovituskoppina toimi raunioista löytyvä kalteroitu pikkuhuone, joka vaikutti ihan tyrmältä. Liekö sellainen ollutkin?
Lasten valinnat t-paidoikseen olivat nämä:
- Koirasta haaveilevan pinkki koirapaita
- Tämän päivän lasten hittiasu, joka muistetaan vielä vanhoinakin, eli t-paita käännettävällä paljettiaplikoinnilla
- Raiteilla kulkevan mukulan junapaita
- Rooliasuja rakastavan t-paita, jonka mukana tulee kolme irrotettavaa naamiota, jotka saa puettua niin itselle kuin t-paidan leijonalle
- Pitsiä ja röhelöä yhdistelevä toppi, johon sekä lasten mutsi että mummi ihastuivat niin kovin, että vaativat siitä mutsi- ja mummikokoa
- Raitapaita, jossa on 70-luvun kuumien kesäpäivien tunnelmaa
Nämä kaikki t-paidat on valmistettu luomupuuvillasta, ja junapaidan 5 prossan elastaania lukuun ottamatta kaikki ovat 100 prosenttista luomupuuvillaa. T-paitojen kaveriksi kuopus valitsi nämä kesäfarkut ja esikoinen tämän hörselötörselöhameen, jonka vyötäröä jouduin kuroa ommellen, että siitä saatiin sopiva.
Kesän vilpakoita päiviä varten takeiksi tai lisälämmikkeeksi kuoritakin alle lapset saivat vielä valita college-takit. Kuopus tykästyi tähän vaaleansiniseen eläintakkiin ja esikoinen taas valitsi vaaleanharmaata ja roosaa yhdistelevän hörselötakin, jota ei näemmä ole netin puolella myynnissä. Lisäksi esikoisella on valkoiset pitsisukkahousut ja kuopuksella tummansininen lippis.
Pääsiäinen oli retkineen kaikkineen niin kertakaikkisen rennon onnellinen, että tiistaina vähän tihkaisi, kun oli lähdettävä takaisin Helsinkiin. Mutta kun juna lipui Töölönlahden viertä, mieli hypähti taas ilosta ja rakkaudesta kotikaupunkia kohtaan.
Herttoniemessä luonto oli ottanut vajaassa viikossa ison harppauksen kohti keväänvihreää sävyä, ja istutin Pohjanmaalta tuliaisena tuomani perennat ja kasvit taloyhtiömme kukkapenkkiin. Kotona ikkunaremontti oli edennyt siihen vaiheeseen, että näemme taas ulos ja valo pääsee sisään.
Ihana, ihana, ihana kevät.
Kuvaustaustana rauniot ovat upeat ja voi…tuo sana parhaustyypit <3 Kevään vihreyttä teille, nyt se oikein poksahti kun hiukan satoi!
Rauniot ovat kyllä komeat myös kuvaustaustana! Ja hih, parhaustyypit on ihana ja kuvaava sana minustakin 🙂 Kevät tosiaankin ihan poksahti vihreään, kun tuli vähän sadetakin.
Juuri tuo, pääsiäiseen ei liity turhia paineita! Voi kun voisi juhlia joulunakin samalla fiiliksellä, mutta valitettavasti tunnelma väkisinkin tuntuu aina kiristyvän useiden eri oletusten takia. Pääsiäinen best ja nyt etenkin lapsen kanssa entistä mukavampi 🙂
Joo, mua ihan harmittaa, että en ole tajunnut ajatella pääsiäistä aikaisemmin näin. Tähän ahaa-elämyksen jälkeen osaan arvostaa pääsiäistä omaan uskonnottomaan tapaani vielä paremmin 🙂 Lapset kyllä tuovat jokaiseen juhlapäivään ihan oman fiiliksensä <3
Teille sopisi ihan mahtavasti tämä keski-eurooppalainen pääsiäismunajahti sellaiseksi perinteeksi. One glass milk blogissa esim kuvaus. Perinne on ainakin saksankielisissä maissa vahva ja sopii ihanasti lapsille!
Joo! Sitä mulle useampi ehdottikin muutama vuosi sitten, kun esikoisen kasvaessa havahduin siihen, että meillä ei oikein ole pääsiäisperinteitä, enkä tiedä, miten sitä voisi lapsiperheenä viettää, kun juhlaan ei liity uskontoa, vaan enemmänkin tipunkeltaista täpinää keväästä. Vieläkään en ole saanut pääsiäismunajahtia järjestettyä (ehkä siksikin, että virpominen ja trullittaminen tuovat jo niin paljon suklaata), mutta josko ensi vuonna. Se kuulostaa minustakin siltä, että meidän lapset rakastaisivat jahtia 🙂
Vanhan Vaasan rauniot on meidän vakkarikohde vappupiknikille, johon palataan vaikkei enää lähikunnassa asutakaan. Mummola meidän lapsilla on juurikin samassa paikassa kuin teillä!
Just kaivoin jemmasta isoveljen raitapaitoja pikkusiskolle ja jäin miettimään, että missä ihmeessä ne mintun väriset ja keltaiset Polarn O. Pyretin farkut on, jotka mätsää raitapaitoihin ihan täydellisesti! Täytynee jatkaa kaappien penkomista, sillä näissäkin kuvissa nuo mintun väriset farkut on niin kivat!
Hauska kuulla, että se on perinteinen paikka viettää vappupiknikkiä, en tiennytkään! Itselleni vappu(kin) on vielä aika vieras juhlapäivä, kun olen viettänyt senkin töissä koko elämäni. Nyt on tulossa kolmas vappu vapailla, ja aletaan löytää meidän perheelle siihen perinteitä 🙂
Noi PO.P:n värifarkut on kivoja. Ovat niin pehmeät, että lapsi hyväksyy ne päällensä mielellään, ja samalla kangas on kuitenkin sen verran vahvempaa, että polvet eivät ole _ihan heti_ rei’illä 😀
1. Just tuollainen pääsiäinen on! Rento, mutta oikea juhla! 2. Poika opiskeli Vaasassa. Rakastuimme kaupunkiin. Helsinki on sen rinnalla ihan baby ;-). 3. Meidän lapset odottivat pieninä pääsiäismuna kahtia kuin joulua! Sai mennä korin kanssa pyjama päällä pihalle etsimään pääsiäsrusakon kätkemiä korkeita aarteita aamiaispöytään. 3. Meidän pihasta on jaossa vanhoja , taatusti itä-helsinkiläisiä perennoja. Kerrostalopihoille niitä on erityisen ihana lahjoittaa! Jos kiinnostaa, niin ota yhteyttä.
Pääsiäinen on tosiaan mahtava juhlapäivä, onneksi ymmärsin sen nyt vielä tarkemmin. Ja Vaasa on mahtava myös, nyt kun sitä voi ja osaa katsoa ulkopuolisen silmin 🙂 Pääsiäismunajahtia pitäisi miettiä meidänkin, se kuulostaa tosi kivalta. Ja voi iso kiitos perennatarjouksesta, oletpa ihana! Mä luulen, että nyt pitää katsoa, mihin nuo nykyiset tuosta alkavat kasvamaan, että josko sinne vielä jotain mahtuu nätisti mukaan 🙂
Pääsiäinen! Mulle se lapsuudessa tarkoitti juuri matkaa pohjoiseen (Päijät-Hämeestä Lappin eteläosiin) mummolaan. Mummolaan pääsi yleensä kahdesti vuodessa, kesälomalla ja joko hiihtolomalla tai pääsiäisenä. Yhditän sen kuitenkin vahvemmin pääsiäiseen ja siihen kun kotimatkalla sai pikakelauksen keväästä. Kotona oli ihan kevät kun lähtiessä mummolasta oli ihan talvi vielä.
Vaasa pääsi justiinsa tän ansiosta ”paikkoja joihin haluan matkustaa Suomessa” – listalle. Niin ja eskarilaisen sain just itse niiiin onnelliseksi ostamalla kirppikseltä kääntöpaljettipaidan. Siinä ei ole kun yks vika, sekin likaantuu välillä eikä peseydy ja kuivu yhdessä yössä maagisesti niin että sen saisi taas aamulla heti päälle.
Ihana lapsuusmuisto pääsiäisestä! Nytpä tajusin, että omille lapsillekin varmasti jää varmasti muistoihin pääsiäisestä mummilaan liittyvät asiat, tietenkin <3
Hauska kuulla, että Vaasa pääsi matkustuslistalle. Sinne pääsee kätevästi ihan keskustaan saakka junallakin 🙂 Suosittelen ehdottomasti tutustumaan Vaasan Merenkurkun saaristoon, jossa riittää niemiä, saaria ja rantoja tutkittavaksi vaikka loppuelämäksi.
Kääntöpaljettipaitarakkautta siis ilmassa sielläkin!
Tulipa tästä ikävä vanhoille kotikulmille – rauniot ja maalahden limppu on kyllä parhautta <3
Rauniot on tosiaan hurjan kiva retkikohde! Ja Maalahden limppua on saatava, kun Pohjanmaalla ollaan <3