Tänään on suomalaisten ylikulutuspäivä. Se tarkoittaa sitä, että me suomalaiset olemme käyttäneet osamme maapallon luonnonvaroista tänään. Kolmen kuukauden ja viiden päivän jälkeen. Loput vajaasta yhdeksästä kuukaudesta eletään velaksi, joka revitään luonnosta. Ylikulutuspäivänä luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon biokapasiteetin, eli helpoimmin ilmaistuna kyvyn tuottaa uusia luonnonvaroja ja käsitellä hiilidioksidipäästöjä.
Jos kaikki maapallon ihmiset elelisivät samalla tavalla kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa. Minä en usko pelotteluun tai syyllistämiseen, vaan esimerkkiin ja ohjaukseen, mutta jumalauta, että pelottaa ja olo tuntuu syylliseltä. Syystäkin, toki.
Siksi minä olen valmis tekemään yksilötason muutoksia, että maapallo ja sen luonto sekä kaikki eläimet ja ihmiset voisivat paremmin.
Olen valmis pitämään lihan poissa lautaselta loppuelämäni ja myös vähentämään perheemme käyttämiä lehmänmaitotuotteita entisestään. Olen valmis nostamaan juuston arkiruuasta harvinaiseksi juhlaherkuksi. Olen valmis paneutumaan yhä paremmin kausiruokailuun sekä suosimaan lähituotantoa. Olen valmis satsaamaan kahvissa ja viineissä määrän sijaan laatuun ja tuotannon vastuullisuuteen.
Olen valmis elämään autottomana perheenä. Olen valmis käyttämään julkisia liikennevälineitä ja ajamaan pyörällä talvellakin. Olen valmis karsimaan lentomatkaamista ja jos lennän, olen valmis kokemaan siitä ansioni mukaan huonoa omatuntoa ja kompensoimaan päästöni. Olen ylipäätään valmis maksamaan paljon enemmän liikkumismuodoista, jotka tuhoavat maapalloamme. Olen valmis etsimään vuokra-autotarjoajan, jonka valikoimissa on sähköautoja.
Olen valmis kokemaan ja näyttämään, miten mahtavia lomakohteita voi tavoittaa maata pitkin reissaamalla. Olen valmis siihen, että hidas matkaaminen itsessään on jo elämys. Olen valmis, että kaltaiseni pulleasti keskituloinen ei enää voi ostaa lentolippuja tuosta noin vain. Olen valmis siihen, että lentämisen verotusta nostetaan isosti ja vähäpäästöisen lentämisen kehitykseen sijoitetaan rahoja, jotka otetaan lentolippujen hinnoista.
Olen valmis tukemaan uusiutuvaa energiaa ostamalla ekosähköä, vaikka se maksaakin hitusen enemmän. Ja vaikka kerrostalokotimme lämpiää oman tontin maalämmöllä, olen valmis laskemaan huonelämpötilaa. Olen valmis siihen, että saunoin yhteissaunoissa, enkä tarvitse omaa. Yllättäen tämä on itselleni hankalimpia kohtia, mutta; olen valmis lyhentämään suihkussa käyttämääni aikaa.
Olen valmis kierrättämään jätteeni niin hyvin kuin mahdollista. Olen valmis tekemään sen myös silloin, kun se vaatii enemmän säätämistä kuin kotona Helsingissä. Olen valmis raijaamaan roskia kotiin lajiteltavaksi. Olen valmis kantamaan omaa vesipulloa mukana ja sanomaan moikat kertakäyttökulttuurille.
Olen valmis korjaamaan ja huoltamaan itse tavaroita, joita omistan tai viemään ne tarvittaessa ammattilaisen käsittelyyn. Olen valmis tuulettamaan vaatteitani sen sijaan, että raikastaakseni pesisin niitä turhan usein. Olen valmis harkitsemaan tavarahankintojani ja jos ostan uutta, olen valmis etsimään mahdollisimman eettisen ja ekologisen tuotteen. Olen valmis luopumaan pikamuodista heti, kun keksin, mistä ne ohuet perussukkahousuni käyn ostamassa. Olen valmis ostamaan tarvitsemiani asioita käytettynä tai vuokraamaan niitä.
Olen absoluuttisen valmis siihen, että maksamiani verorahoja ei ohjata ympäristölle haitallisiin tukiin, vaan esimerkiksi raideliikenteen kehittämiseen sekä tavoittavuuden parantamiseen, kotimaisten kasvisperäisten ruokainnovaatioiden luomiseen ja sähköakkujen laadun ja kierrätettävyyden parantamiseen.
Ja ennen kaikkea olen valmis ottamaan tämän kaiken positiivisesti vastaan; nauttimaan niistä asioista, tunteista ja elämyksistä, joita saan elämääni, kun veivaan ajattelu- ja kulutustapaani ilmastoystävällisempään suuntaan.
Somessa kiertävän #olenvalmis-hastagin on tarkoitus osoittaa päättäjille, että useat kansalaiset ovat valmiita ilmastonmuutosta torjuviin muutoksiin ja että me toivomme poliittisia päätöksiä tehtäväksi pian.
Tänä viikonloppuna on mitä mainion mahdollisuus tehdä asian eteen myös yhteiskuntatasolla jotain. Se onnistuu antamalla sen ainokaisen ja tärkeän äänensä vaaleissa. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä, ja ennakkoon saa äänestää ihan missä äänestyspaikassa tahansa. Mukaan tarvitaan vain passi, ajokortti tai joku muu henkilöllisyystodistus. Olen niin valmis näkemään, miten nämä vaalit keikauttavat valtarakenteen siihen todellisuuteen, jossa lapset ja nuoret jo tajuavat elävänsä.
Olen valmis samoihin juttuihin, monia niistä jo teemmekin perheen arjessa. Mulle kanssa tuo suihkuajan lyhentäminen on pahin, mutta olen valmis ottamaan kellon kaveriksi suihkuun. Saa nähdä onko ekalla kertaa kellon piristessä vielä shampoot päässä!
En tajua, miten se suihkuajan lyhentäminen tuntuu niin vaikealta. Olen myös miettinyt, että pitäisikö ottaa mallia mökkipesuista ilman juoksevaa vettä ja laittaa se pesuvesi sankoon, josta sitten napolla valelisi vettä päälleen. Mökkisaunassa vettä tulee kulutettua paljon vähemmän näin, mutta silti ei jää likainen olo. Enemmänkin siinä on sellaista hitaan tekemisen nautinnollisuutta. Miten hyvin se sitten toimisi arjessa, en tiedä. Ja toisaalta siellä mökkisaunassa on myös lämmin kylpeä, kun vanhassa lattialämmityksettömässä kylppärissämme olen jäätyä kalikaksi siinä välissä, kun hieron sampoota päähän.
Tuota mökkipesu-tyyliä olen minäkin pyöritellyt vaihtoehtona mielessä, olen niin pahan kerran lotraaja siellä suihkussa. Kesällä sitä voisi kokeilla – meilläkin on aika viileä kerrostalon kylppäri, niin vaatisi talviaikaan vähän ekstra tsemppiä, kun tulee pestessä kylmä. Huonelämpötilaa laskimme tänä talvena reippaasti ja vedettiin villasukkia jalkaan ja villapaitaa päälle. Siihen tottui aika nopeaan ja kodin viileämmän lämpötilan muisti lähinnä kun kyläilijät tuumasi meillä olevan melko vilpoista sisällä. Jospa siis siihen viileään kylppärissäkin karaistuisi ja ottaisi vaan ihanimmat villasukat ja jonkun shaalin odottelemaan, että niihin voisi pesun jälkeen kääriytyä..!
Me harrastimme tuota mökkipesutyyliä tänä talvena jonkun aikaa koska oli pelkona että kaivosta saattaa vesi loppua. Olen vielä vähän laiskana vienyt mökkipesutyylin vähän pidemmälle niin että ensin kastelen hiukset vadin päällä, eli en valuta vettä lattialle siinä vaiheessa. Sitten pesen itseni pesuhanskalla, mikä vielä ennestään säästää vettä. Sitten jos käytän pesuaineita niin levitän ne ja huuhdon kuupalla ja lopuksi viimiset vedet vadista vielä niskaan. Joskus otin vielä vähän kylmää vettä minkä kaadoin lopuksi päälle ihan vaan koska siitä tulee hyvä olo ja samalla se varmistaa vielä ettei iholle jää pesuaineita. Puolitoista vadillista tai yksi ämpärillinen riittää siis minulla lyhyt tukkaisella siihen että pesen itseni kokonaan. Mutta suihkussa varmasti käytän enemmän.
Toinen on että ihan joka päivä ei tarvitse välttämättä käydä suihkussa jos ei tee likaista työtä. Välillä voi riittää kun pyyhkii kainalot pesuhanskan kanssa ja suihkuttelee alapään bideesuihkulla. Ihollekin tekee hyvää kun ei jatkuvasti lotraa 😉
Kylmää lattiaa varten voisi ajatella pesuhuoneeseen tarkoitettua puuritilää suihkun alle? Ei se huoneen ilmaa lämmitä, mutta kun varpaat eivät ole suoraan kylmällä laatalla niin olo on heti paljon lämpöisempi. Meillä on siis lattialämmitys joka jostain syystä on päällä vain kun lämpötila kieppuu muutaman asteen nollan molemmin puolin. Kovilla pakkasilla se napsahtaa pois päältä ja vähän lämpöisemmällä kelillä myös. Pitäisi ehkä kutsua joku ammattilainen katsomaan sitä.
Niin ja jos vaan tilaa on niin joku jakkara sinne suihkuun että ei tarvitse pitää vatia lattialla niin pesuasento on mukavampi. Vaikka syväkyykky on kyllä ihmisen luontainen lepoasento, mutta monille se tuottaa nykyään vähän haasteita.
Hiusten leikkaaminen lyhyiksi olisi yksi radikaali ratkaisu.
Mulla on pitkät hiukset ja niiden hoito suihkussa vie aikaa, ja hui että miten kylmäkin niiden kanssa tulee, jos kosteat kutrit liimautuu selkää vasten! Vielä en ole luopunut niistä kuitenkaan.
Koitin mökkipesumeininkiä ja olin jäätyä. Eli vielä menee mukavuus siinä niin paljon edelle, että en kykene. Mutta, jahka joskus kylppäriremontti saadaan tehtyä ja lattialämmitys toimintaan (mikä tietenkin kuluttaa energiaa, mutta on aika oleellinen, kun pyritään varmistamaan, ettei pesutiloihin tule kosteusvaurioita – nytkin ensin lastalla vedellään ja sitten vielä pyyhitään lattiapyyhkeellä, mutta silti aina kosteutta jää), voisin uskoa, että sitten pystyn paremmin olemaan lotraamatta ”vain lämpimikseni”.
Viileä huonelämpötila noin muuten on mulle luontainen. Olen kyllä kotonani myös trooppisissa lämpötiloissa, mutta jos on kerran ulkona pakkasta, koen ihan normaaliksi, että kotonakin on viileämpää ja kuljetaan kerroksittain villaa päällä. Tästä asiasta on vähän erimielisyyksiä säällä kuin säällä t-padoissa ja puuvillasukissa viihtyvän puolison kanssa, jonka kanssa väännetään pattereiden termostaatteja edes ja takaisin. Mutta sen olen huomannut, että monien muiden kotona mulle tulee helposti niin kuuma, että pitää vähentää vaatetusta. Eli kai meillä peruslämpöä viileämpää on (jos kesää ei lasketa), vaikka ei omisteta lämpömittaria, josta tarkistaa.
Päivittäisestä pesusta luopuminen tuntuisi epämiellyttävältä. Nyt taannoisen leikkauksen jäljiltä joudun olla kaksi päivää juurikin bidesuihkun ja pesulappujen varassa, ja huh, miten hyvältä tuntui mennä kunnolla suihkuun sen jälkeen!
Hiukset sen sijaan voisin leikata, mutta en tiedä, vaikuttaisiko se minulla lotraamisaikaan juurikaan. Mä kun en juuri hoida hiuksiani 😀
Ja hei kiitos kaikista kommenteista – ihan super hyvä, että tämä herättää keskustelua ja ajatuksia! Anteeksi, että vastaukseni tulevat näin viiveellä. Koitan, josko huomenna ehtisin ajatuksella vastata kaikkiin loppuihin kommenteista.
Mäkin olen valmis ja yritän tehdä paljon asian eteen. Ilmastonmuutos nousee esille joka päivä jostain. Ahdistun ja ahdistaa. Koko keskustelu eriarvoistaa ihmisiä ja tilanne on muuttunut sietämättömäksi, sillä kaikki eivät yksinkertaisesti pysty samaan kuin sinä tai edes minä. On väärin, että yhteiskunta ei tee radikaalimpia toimenpiteitä vaan tämä kaikki on meidän harteilla. Mielestäni eriarvoisuutta aiheuttaa se, että monet, ei toki kaikki, päätökset ja valinnat vaativat valtavasti tietoisuutta ja myös ylimääräistä rahaa. Kaikkia oikeita valintoja ei ole yksinkertaisesti mahdollista tehdä joko rahan tai oman jaksamisen takia.
Kyllä ymmärrän hyvin. Se, että on mahdollisuus valita, on hyväosaisuutta, eikä kaikilla ole siihen resursseja. Siksi nyt on erityisen tärkeää, että KAIKKI siis ihan KAIKKI käyttäisivät ääntään vaaleissa. Nyt tarvitaan eduskunta, joka on valmis tekemään isoja muutoksia esimerkiksi siihen, mihin tukia kohdennetaan ja minkälaisilla pakotteilla sekä taloudellisilla ohjauksilla maapallon räikeä ylikäyttö saadaan kestävälle tasolle. Minä en keinoista tarpeeksi edes ymmärrä, mutta siksi äänestän ehdokasta, jolla uskon ja tiedänkin olevan siihen halua, tietoa ja ratkaisuja.
Amen! Ja kuten olen sata kertaa sanonut aiemminkin, niin olen niin valmis siihen, että näistä tulee vaatimuksia, ei suosituksia. Uurnilla nähdään!
Kyllä, nyt tarvitaan myös rahallista ohjausta tehdä oikein. Itse kävin äänestämässä ennakkoon viikonloppuna, ja toivon jokaisen äänioikeutetun käyttävän mahdollisuutensa vaikuttaa.
Wolfordin sukkikset kestää mulla noin vuoden, kokeile. Yksi homma valmiimpi. Pesu käsin, ei siinä nyt niin kauaa mene, jos kerta sukkiksia haluaa käyttää.
Myös minulta ääni Wolfordeille! Ne kestävät, muita en osta.
Mä olen kuullut Wolfordeista paljon kehuja, joten pitää kyllä testata niitä. Talvisukkiksina mulla on vakkarina Falken merinovillasukkikset, mutta ystäväni sanoi, että Wolfordin vastaavat olisivat vielä paremmat. Siitä en tiedä, mutta ne parhaat ohuemmat sukkahousut jonkun muun kuin halpaketjufirman tekemänä pitäisi nyt löytää elämäänsä. Aloitan etsinnät Wolfordeista.
Cocoonhousen bambusukkikset, onkohan liian paksut.
Vaikutat huippumuijalta, kiitos tästä kannanotosta! <3
Kiitos vinkistä, tämä olikin itselleni ihan uusi merkki! Tykkään bambusta materiaalina, ja näyttäisi, että nuo sukkahousut on ommeltu muotoon kantapäästä, mikä on superhyvä juttu. Jos vielä vyötärö toimii, näillähän voisi korvata ne paksummat puuvillasukkikset, joita tapaan hakea Lindexiltä.
Kiitos tästä tekstistä, tai oikeastaan kaikista teksteistä, joita olet aiheen tiimoilta kirjoittanut. Unohdit kirjoittaa tuohon, että olet valmis pitämään tätä aihetta ihmisten muisteissa ja minusta se vasta tärkeä juttu onkin. Itse pidän sinua tolkun naisena ja todella arvostan monia mielipiteitäsi. Hävettää sanoa, että olen välillä aivan pihalla, mitä vaikka nyt meidän perheemme täytyisi tehdä tämän maapallon eteen. Olen ottanut kangaskassit käyttöön (jotka löysin kaapeistamme) ja juuri näinkin otsikon, jossa minulle kerrottiin että muovipussi olisikin parempi (en klikannut juttua auki, joten en tiedä asiasta yhtään enempää). Testin mukaan meidän perheemme elää keskivertoa säästeliäämmin, koska pieni asunto eikä lentämistä. Nämä valinnat johtuvat kylläkin taloudestamme eikä maapallosta, mutta aivan sama, merkitys on suuri jokatapauksessa. Listassasi taas oli kohtia, joita teemme ”ihan vahingossa” oikein ja kohtia, jotka olisi ihan helppo toteuttaa. Aion etsiä blogistasi kasvisruokareseptejä, koska lihansyöminen on meidän perheessä saatava kuriin. Tässä avautumisessa ei kyllä ollut minkäänlaista punaista lankaa. Alunperin halusin vain kommentoida ja tuoda ilmi, että näillä kirjoituksillasi on oikeasti iso merkitys. Sellainen, joka saa muutoksia aikaan (minussa ainakin). Toivottavasti kirjoitat jatkossakin ja muistutat minua, että vielä on tehtävää ☺️
No voi kiitos, ihanasti sanottu. On upeaa, jos omat ajatukseni ja pohdintani saavat ajatuksia ja ehkä ideoitakin aikaan muissa.
Tuosta muovipussien ja kangaskassien välisestä erosta tulee koko ajan erinäisiä tutkimuksia, joista toinen sanoo toista ja toinen toista. En oikein meinaa pysyä perässä. Mutta jos ne kangaskassit löytyivät teiltä kotoa, ehdottomasti on hyvä ottaa ne käyttöön. Kangaskassin valmistushan kuluttaa paljon luontoa.
Mun on pitänyt jo pitkään skarpata noiden reseptien kanssa. Teen ruoka-aiheisia postauksia tosi harvoin, vaikka varmasti voisin edes pientä inspiraatiota tarjota julkaisemalla silloin tällöin arkireseptejä. Instagramin puolella näitä nakkailen eetteriin useammin, kun siellä toimiminen on niin paljon nopeampaa.
Olen valmis harkitsemaan lentomatkustusta paljon vakavammin ja olen valmis maksamaan siitä ylimääräistä.
Olen valmis siihen että alan säästää rahaa laatikkopyörän hankintaan ja kun sellaisen saan niin käymään aina sulan kelin aikaan itseni kanssa keskustelun siitä kummalla lähdetään ja näin olipa kulkuväline kumpi hyvänsä valinta on tietoinen ja sille on joku syy. Kokonaan en pysty autosta luopumaan, koska haluan asua paikoissa joihin ei jostain syystä haluta järjestää toimivaa julkista liikennettä 😛 Olen myös valmis kiinnittämään enemmän huomiota siihen etten ajele turhaan autollani vaan entistä enemmän pyrin keskittämään menot yhteen könttään.
Olen valmis jatkamaan hyvin käyntiin hurahtanutta kasvisruokien testailua ja hitaasti, mutta vramasti vähentämään lihan käyttöä. Olen myös valmis vähentämään maitotuotteiden käyttöä, mutta kokonaan en ole vielä valmis luopumaan.
Olen valmis korjaamaan enemmän vaatteitani ja tavaroita ja myös valmistamaan osan itse.
Olen valmis pikkuhiljaa käymään läpi kotimme pesuaineita ja etsimään niille ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.
Olen valmis jatkamaan jätteiden lajittelua ja oppimaan siihen liittyen koko ajan uutta ja tulemaan paremmaksi kierrättäjäksi.
Tuohon laatikkopyöräprojektiin liittyen olen miettinyt että tiedätkö tai onko lukijoiden joukossa joku joka osaisi sanoa miten hyvät istuimen ja tangon säädöt noissa laatikkopyörissä on? Olen tällainen ilman kenkiä karvan vaille 150cm ja vielä vähän persjalkainen niin pohdin että löytyykö edes minun malliselleni sopivaa laatikkopyörää. Hanne nyt ei pitkänä osaa omakohtaisesti kertoa, mutta kun tunnet käsittääkseni useampia pyöräilijöitä niin olisin todella kiitollinen avusta tässä asiassa. Tuo pyörä on kuitenkin aika kallis hankinta jos sitä ei sitten pystykään polkemaan mukavasti enkä tiedä onko Suomessa mitään paikkaa missä voisi testata erilaisia laatikkopyöriä että miten yltää. Olet paljon kirjoittanutkin laatikkopyöräilystä, mutta olisi kiva saada vielä karvan verran syvemmälle aiheeseen sukeltava postaus jossa olisi yleisen esittelyn lisäksi juuri tällaisia pieniä yksityiskohtia kuin nuo istuinten säädöt ja esimerkiksi pyörän käyttöön ja huoltoon liittyvät toimenpiteet ja kulut vuosittain yms. joka nyt ei ehkä ole postaus joka kiinnostaisi kaikkia, mutta laatikkopyörää harkitsevalle se olisi hieno tietopaketti. Ja vaikka vähän koota vanhoista postauksista juurikin sellaisia asioita kuin pyörän ulkomitat (jotka varmaan mainitaan ahvenanmaan reissun yhteydessä) ja vuosien varrella hyväksi havaitut lisävarusteet yms.
Sen vunohdin lisätä että olen valmis edelleen pyrkimään talvella siihen että talon sisällä lämpötila on 17-19 astetta.
Tosi hyvä lista asioita, joihin olet valmis ja joita jo teet <3
Laatikkopyörähommissa en tosiaan oikein osaa sanoa pituusasioista, kun itse olen sen melkein 180 senttiä 🙂 Mutta maahantuojilla kyllä pääsee testiajamaan pyöriä, mutta se vaatisi sitten reissua tänne pääkaupunkiseudulle. Joku vuosi myös Expo-messuilla oli mahdollisuus koeajaa joitain laatikkopyörämalleja. Facebookissa on sellainen ryhmä kuin Perhepyöräilijät, ja siellä voisi ehkä kysellä, josko jollain teidän suunnilla asuvalla olisi laatikkopyörää, jota saisi käydä testaamassa. Ryhmän henki on sellainen, että voisin kuvitella sen onnistuvan, jos vain etäisyydet mätsää. Siellä varmasti olisi myös parempaa tietoa siitä, mikä malli voisi sopia parhaiten pituisellesi polkijalle.
Ja kiitos postaustoiveesta. Mä laitan sen korvan taakse. Joku tuollainen koontipostaus voisi kyllä olla jees. Huolloista en ole hintatasolla tainnut koskaan puhua, mutta nyt esimerkiksi läpi talven ajaminen tuli kalliiksi, kun pyörässä huomattiin keväthuollon yhteydessä vaikka ja mitä vikaa. Moni asia oli sellainen, että niitä ei oltukaan vaihdettu aikaisemmin ja ne nyt sitten vain pamahtelivat yhtä aikaa seitsemän vuotta vanhassa ja melko paljon ajetussa fillarissa. Mutta hintaa keväthuollolle tuli päälle 300 euroa. Yritin siinä sitten miettiä, että jos meillä olisi auto, huoltohinnat olisivat vielä isommat + muut käyttökulut siihen päälle.
Pakko vielä tulla kommentoimaan tänne, että näin äsken kadunvarrella vaalimainoksen, jossa luki ”matot ulos ja homotus kaappiin”. Asun onnekseni maassa jossa sananvapaus, mutta voiko tää olla totta, oliko tää oikeesti jonkun ehdokkaan mainos vai todella huonoa pilaa?
Joo, mä olen huomannut ne myös. Melkoista. Nythän niistä mainoksista on nostettu rikossyyte.
Olisitko myös valmis muuttamaan kaupungista maalle ns muuttotappiopaikkakunnalle, jotta sielläkin säilyisivät palvelut eikä oma auto olisi pakollinen kaiken joukkoliikenteen puuttuessa ja työpaikan sekä palveluiden keskittyessä yhä kauemmas isompiin keskuksiin?
Kaikki mainitsemasi asiat ovat äärimmäisen hyviä ja niin meistä jokaisen pitäisi ajatella. Olen itse sitä mieltä, että jokainen pienikin teko on tärkeä. Tämä on jokaisen asia ja kaikki voivat asuinpaikastaan riippumatta katsoa kriittisesti itseensä ja omiin kulutustottumuksiinsa.
—
(Sitten tulee se mutta)
Mutta näitä asioita on aika paljon helpompi toteuttaa isoissa asutuskeskuksissa. Toimiva joukkoliikenne ja palveluiden helppo saatavuus (ympäri vuorokauden) poistavat oman auton tarpeen täysin. Sähköautoista hehkuttaminen on helpompaa, kun latauspisteitä on joka paikassa.
Itse huomaan pohtivani, että millä se lisääntynyt sähköntarve katetaan? Mistä raaka-aineet sähköautojen akkuihin, läppäreihin, kännyköihin ja kaikkeen muuhun otetaan? Varsinkin kun kaivosteollisuus kotimaassa tuntuu tänäpäivänä olevan se suurin mörkö. Ovatko raaka-aineet ulkomailta tuotettuina eettisempiä, turvallisempia ja vähemmän saastuttavia?
Kuka kasvattaa sen kasvisruuan, jos kaikki asuvat kaupungeissa? ja niin edelleen.
Ja nyt en kritisoi sinun tekstiäsi, lähdin itse sivupolulle ja eksyn sinne jatkuvasti kun kuuntelen tämän päivän keskustelua. Nämä aatteet ja asiat ovat hyviä, mutta kuka ne toteuttaa? Miten ne toteutetaan? Toivoisin, että jokainen pääkaupunkiseudulla ja isoissa asutuskeskuksissa asuva voisi muuttaa hetkeksi muuttotappiopaikkakunnalle. Kokeilla miltä tuntuu kun joukkoliikennettä ei ole, palvelut löytyvät 50 -100 km päästä ja posti kulkee kun kulkee. Kun koko Suomen uutiset tai kanavat keskittyvät Etelä-Suomeen ja muu maa mainitaan sivulauseessa.
—
Ja sitten pois ahdistusvyöhykkeeltä. Tein itse uudenvuodenlupauslistani koskien pieniä tekoja, joita voisin helposti tehdä maapallon hyväksi: Kävele kylillä, hävikistä herkuksi, kevennä kauden kasviksilla ja hyödynnä olemassa olevaa. Ajattelin, että näiden toteuttaminen on joka päivä mahdollista. Kiinni vain omasta laiskuudestani! Jos nämä saisin oikeasti kuntoon, itsestäänselvyyksiksi, niin siitä olisi hyvä jatkaa. Mutta nuo kuumat suihkut ja huonelämpötila. Nekin vain omasta mukavuudenhalustani ja itsekkyydestäni kiinni..
Tuo on muuten ihan totta mitä sanoit joukkoliikenteen ja monien palveluiden puuttumisesta ja se että jos syrjemmässä kylillä asuisi enemmän ihmisiä niin siellä ehkä olisi palvelujakin. Voisi siis oikeasti jopa ajatella että saattaisi olla jollakin tavoin ekoteko muuttaa pienelle paikkakunnalle jotta sinne saataisiin tarpeeksi väkeä että saataisiin palveluita että voisi käydä vaikka pyörällä kaupassa ja bussilla kaupungissa.
Itse en voisi ihan oman mielenterveytenikään takia asua kaupungissa. Toki eniten kyse on halusta. Mutta halusta asua paikassa jossa voi henkisesti hyvin. Olen muutaman kerran yhyttänyt itseni pohtimasta sitä että onko valintani maalla asumisesta tuomittava, koska minun on käytettävä kulkemiseen autoa (ainakin tavikuukaudet, koska tuo tie on kesälläkin vähän hurja pyöräilylle) ja jotkut eivät voi edes etäisyyden takia harkita pyörällä kulkemista edes sillointällöin. Maalla asuessa ja paljon eri puolilla Suomea maalla vieraillessa ei voi harkitakaan täyssähköautoa. Lataus ei välttämättä määränpäässä onnistu ja matkallakin pitäisi suunnitella missä voi ladata. Sama kaasuautoissa kun kaasua ei voi tankata joka paikasta. Junilla en pääse käytännössä juuri mihinkään, koska kohteet ovat aina niitä joihin ei enää pysähdy junia. Juuri pohdin erään sukulaisen kanssa miten helppoa olisi jos juna pysähtyisi lähiasemilla. Ajelisi vaan asemalle, laittaisi vaan laatikkopyörän rahtiin (ehkä se ei olisi näin helppoa, mutta sattuneesta syystä ei ole tarve edes tutkia mahdollisuuksia tarkemmin) , hyppäisi lähiasemalla junasta ja polkisi perille. Ja takaisin sama homma. Meillä olisi tämä mahdollisuus kahdessakin kohteessa, mutta kummassakin on se tilanne että asema on, mutta yksikään juna ei pysähdy. Bussiliikennekin on tosi huonoa. Eli valitsen AINA oman auton tai sitten joudun pyytämään että joku hakee junalta, mikä tietää myös ylimääräistä autoilua meidän takia.
Olisiko parempi että ihmiset asuisivatkin enemmän hajallaan pienissä keskittymissä joihin olisi kohtalaiset palvelut mitkä vähentäisivät kulkemisen tarvetta ja julkinen liikenne jota käyttää kun kuitenkin tarvitsee kulkea kuin näin että iso osa pakkautuu yhteen läjään ja sitten on ripotellen joukko ihmisiä joilla ei ole palveluja ja jotka joutuvat kulkemaan niiden perässä pitkiä matkoja omilla autoillaan? En tiedä, mutta olipas ainakin omaa ajatusmaailmaani mullistava huomio!
Kyllä, on täysin totta, että minun on helpompi tehdä näitä ns. parempia valintoja monista syistä. Minulla on varaa maksaa suutarille, vaikka uudet halppiskengät saisi halvemmalla. Voin helposti kierrättää, kun omasta kotipihasta löytyy loodat muovista metalliin ja biosta lasiin. Myös asuinpaikka mahdollistaa paljon, juurikin esimerkiksi autottomuuden.
Kun kolmisen vuotta sitten ostimme nykyisen asuntomme, mietimme myös pitkään, josko ostaisimme sen viereisestä lähiöstä, Roihuvuoresta. Siellä on samanlainen 50-luvun arkitehtuuri, Hertsikasta tuttua melukylän tunnelmaa ja luontoa melkein yhtä paljon helposti tavoitettavissa. Ja hinnat olivat noin 100 000 euroa halvemmat. Mutta sinne ei kulje metroa. Samaten yölinjat ovat heikot. Päätimme, että maksamme tuon järkyttävän ison summan metrosta ja toimivasta yöliikenteestä (sekä tietty siitä, että saimme pysyä meille rakkaalla ja tutulla asuinalueella). Jos olisimme muuttaneet Roihuvuoreen olisi kulkeminen mutkistunut, ja puolison yötöiden ja viikonloppuduunien takia olisimme ehkä joutuneet hankkimaan auton.
Olisinko siis valmis muuttamaan muuttotappiokuntaan? En. Minulle kaupunkiasuminen on niin iso osa elämisen mukavuutta ja onnellisuutta. Etenkään en olisi siihen valmis nyt, kun olen lapsiperheellinen. Itse asuin omasta elämästäni 16 vuotta paikassa, josta esimerkiksi lukioon piti kulkea tunnin matka linja-autolla, edestakaisin, joka päivä. Ja jos linja-autosta myöhästyi, seuraavaa ei tullut. Kauempana asuville kavereille tai harrastuksiin ei päässyt kuin jonkun kyydissä autolla. Haluan lapsieni voivan kulkea vapaammin ja itsenäisemmin – ja tahdon itse olla iltaisin muuta kuin autokuski.
Toki välillä mietin, voisiko minusta olla punaisen tuvan ja ryytimaan omistajaksi. Välillä haaveilen verannasta ja omasta syreenipuusta työhuoneen akkunan alla. Kirjoitusrauhasta, lempeämmästä rytmistä. Mutta minun haaveeni ovat loma-aikojen sävyttämiä, eivät arjessa testattuja. Nyt kun käyn maalla, hengitän sitä ihanuutta, mutta joka kerta olen tavattoman onnellinen päästessäni takaisin kotiin, kaupunkiin. Minulle siinä on kyse myös mielenterveydestä – tarvitsen ihmisiä, rientoja ja helppoutta elämääni voidakseni hyvin, ainakin nyt, tässä vaiheessa elämää.
Mutta mistä sitä tietää. Ollaan me monena talvena puolison kanssa mietitty, että pitäisikö asua talvet jossain pohjoissessa, joss olisi kunnon talvi ja pimeys samettisen pehmeää. Ja sitten keväällä lähdettäisiin takaisin etelään.
Oli miten oli, on totta, että jokaisen kannattaisi elämässään elää eri tavalla. Asua maalla, kaupungissa, ulkomailla ja erilaisissa kulttuureissa. Se rikastuttaa ymmärrystä ihan valtavasti.
Ymmärrän myös vallan hyvin huolet siitä, MITEN kaikki isot muutokset tehdään. Minulla ei vastauksia tietenkään ole, olisikin. Mutta juuri siksi on väliä, ketä sinne eduskuntaan äänestämme. Sillä on merkitystä, mihin ja minkälaiseen tutkimukseen ne eduskunnan päättämät tuet ohjataan.
Hurjan tärkeä kirjoitus, kiitos siitä!
Kiitos kiitoksista <3