

Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.
Hankimme pyöräilevän perheen farmarikiesin, laatikkopyörän, kuutisen vuotta sitten. Kaurapuurolla kulkeva ja sähköstä myötätuulta ottava menopelimme on taannut autottomalle perheellemme mahdollisuuden kruisailla pitkin kotikaupungin katuja vaivattomasti ja vapaasti.
Laatikkopyörän kyydissä on pidetty kahvilaa ja sen avulla on kuljetettu rompetta ruokakauppaostoksista remonttitarvikkeisiin. Olemme tehneet laatikkopyörämme kanssa matkan Ahvenanmaalle ja roadtripin täällä kotikonnuillamme Itä-Helsingissä. Eniten se on kuitenkin korvaamaton arjenapuri, mikä tuli huomattua syksyllä, kun jouduimme olemaan useamman viikon ilman pyörää toisen osapuolen kolaroitua parkissa ollutta laatikkopyöräämme.
Kesäisin pyörän mittariin tulee päivässä helposti parikymmentä kilometriä. Kruisailemme pyörällä rannalle, kavereille, puistoon, jäätelökioskille, retkelle, maauimaloihin ja torikahveille. Syksyn edetessä elinpiiri ja siten myös laatikkopyörän kulkukilometrit pienenevät. Alamme käyttää taas enemmän metroa ja muuta julkista liikennettä pyörän rinnalla. Lumien tultua olemme yleensä laittaneet pyörän talviteloille. Joinakin vuosina tauko on kestänyt pari kuukautta, joinakin hädin tuskin kuukautta.
Tänä talvena Helsinki sai kuitenkin ilahduttavan ajoissa ihan kunnon hanget. Ja tämä on myös ensimmäinen talvi, kun olemme jatkaneet pyöräilyä lumen tultuakin. Enkä oikein ymmärrä, miksi emme ole tätä aikaisemmin tehneet. Niin paljon iisimpää arki on, kun kulkupeleistä voi valita myös fillarin.
Talvipyöräilyyn meitä innosti ihan tämä meidän oma arkemme. Lapsia tarvitsee kuskata aamuisin kahteen eri paikkaan ja iltapäivisin hakea kahdesta eri paikasta, kun aikaisemmin pysähdyspaikkoja oli yksi. Kulkeminen pyörällä säästää aikaa, mutta myös hermoja. Kukaan ei marise kävelemisestä, eikä minun tarvitse olla mälsä mutsi ja kieltää keppien keräily ja kuperkeikkojen tekeminen ojanpientareella kiireeseen vedoten. Molemmat muksut istuvat laatikon kyytiin ja sitten mennään!
Tärkein hankinta talvipyöräilyyn oli kunnon valo. Tätä ennen olen saanut hermoromahduksia tuhnuisten valojen kanssa, joita ei saa kunnolla laatikkoon kiinni ja jotka eivät valaise mitään ja joiden pienikin valoteho lopulta hiipuu, kun akku loppuu parin tunnin käytön jälkeen. Pyörän omat valot vastaavat lähinnä heijastimia, mikä ehkä riittää pyörän valmistusmaassa Hollannissa, mutta ei Helsingin mudan mustassa marraskuussa tai tammikuun lumisissa pakkasaamuissa.
Minä olisin jättänyt kunnon valon asennuksen pyörähuollon tehtäväksi, mutta puolisossa asuu pieni Pelle Peloton, joka tahtoo vertailla valotarjontaa ja lopulta nikkaroida sellaiselle itse laatikkoon järjestelmän.
Nyt laatikossamme on vihdoin kunnon valo, ja me näemme painella vaikka pitkin Herttoniemen osittain valaisemattomia metsäteitä, kuten postauksen kuvassa. Meidän omaa näkyvyyttä parantaaksemme teippasimme laatikkopyörän reunat heijastinteipillä – ja tietenkin napsautamme hämärällä päälle pyörän pattereilla toimivan punaisen takavalon.
Kyydissä istuvat lapset pysyvät lämpimänä, kun vedämme jo syksyllä laatikon päälle katoksen, joka pitää viiman ja tuiskun ulkopuolella. Laatikossa mukana kulkee myös villapeittoja ja villataljoja, joilla peittelen muksut kuin reen kyytiin etenkin kovimmilla pakkasilla. Itselläni ei ole mitään terästalvipyöräilijän erikoisasustusta, vaan painelen menemään ihan samoissa kuteissa kuin muutenkin – villaan kääriytyneenä ja tarvittaessa toppahousut jalkaan kiskoen.
Pyörän akkukaan ei ole ollut moksiskaan pakkasista, vaikka ollaan paineltu menemään alle 20 asteen pakkasillakin, kun puhelin sammuu samoissa keleissä ihan vain laukussa olemalla puolessa tunnissa. Toki voidaan säilyttää laatikkopyörää sisätiloissa, mikä varmasti edesauttaa akun jaksamista.
Tietävämpiä talvipyöräilijöitä konsultoituamme emme alkuun vaihtaneet pyörään nastarenkaita. Kuulemma nastojen suurin vaikutus on tasapainoon ja pystyssä pysymiseen liukkailla, mille ei kolmipyöräisessä menopelissämme ole tarvetta.
Vaihdatimme kuitenkin takarenkaan nastarenkaaksi ensimmäisten liukkaiden jälkeen, kun varomattomassa jarrutuksessa pyörän peräpää heitti minut keskelle aamuruuhkaista katua. Sen jälkeen tosin opin varovaisemmaksi, ihan kuten ensimmäisten jäisten kelien jälkeen oppii suhteuttamaan menemisensä myös kävellen tai autolla kulkiessa. Hurjan isoa vaikutusta nastarenkaalla ei ole, ja just sen pystyssä pysymisen suhteen olen onnellinen fillarimme kolmesta pyörästä. Nastarenkaan myötä jarrutustehoa tuli hivenen lisää jäiselläkin tiellä, ja ylämäissä takarengas tarttuu tiukemmin tiehen kiinni, eikä sutimista ole niin paljon.
Pelit ja rensselit ovat siis kunnossa, mutta turha on väittää, että talvipyöräily olisi yhtä iisiä tai nautinnollista kuin kesäpyöräily. Ihan vain jo toppatamineisten lasten änkeminen pyörän turvavöihin saa välillä stressikäyrän käryämään. On myös ollut kelejä, kun moottorikelkka olisi ollut järkevämpi kinoksissa ja urautuneilla teillä taivaltamiseen. Sohjossa polkeminen on myös raskasta ja ylämäissä alkaa hengästyttää, vaikka kesällä samat mäet vetelee vihellellen.
En sitten tiedä, vaaditaanko siihen joku tietoinen tai tiedostamaton mielen niksautus, mutta saan talvipyöräilystä silti ihan mielettömät kiksit. Kai se on pala sitä samaa mieltä, joka saa nauttimaan telttailusta, vaikka helpomminkin voisi vapaa-aikaansa ja lomiaan viettää.
Välillä lunta on satanut naskaleina vaakasuoraan, ja ala- ja yläripset ovat jäätyä viimassa kiinni toisiinsa, mutta minun on tehnyt mieli nostaa käteni ilmaan kuin Jack Titanicin keulassa ja huutaa I’m the king of the world! Sohjossa on kuitenkin ollut pakko pitää molemmat kädet tiukasti pyörän sarvissa ja tyytyä hymyilemään mielipuolisen onnellista hymyä.
Hyvä artikkeli! Olemme kans ajatelleet keväällä laatikkopyörän ostoa. Kivaa kuulla, että se on myös talvella mahdollinen kulkupeli.
Ihana kuulla, että tästä oli iloa ja hyötyä. Iso ja vallan jättimäinen suositus laatikkopyörän hankinnalle. Etenkin kaksilapsisessa perheessä se on mukavoittanut elämäämme ihan valtavasti.
Jokainen laatikkopyöräpostaus saa minut suremaan tuota meidän onnetonta maantietämme jossa pientareille ei mahdu edes kaksipyöräisellä ja jossa on mutkaa ja mäkeä toisensa perään sekä rekka- ja kuorma-autoliikennettä ja iso kasa kaistapäitä joille nopeusrajoitus on vain ohje siitä miten paljon jarrutetaan jos poliisi tulee vastaan (harvoin tuolla tiellä tulee). En siis ole yksinkertaisesti uskaltanut ajatella että ajelisin laatikkopyörän levyisellä pelillä tuota tietä.
Mutta kyllä meillä vielä joskus se pyörä on! Ehkä joskus muutamme muualle. Tai ehkä kunta jatkaisi kevyenliikenteen väyliä kun asutus laajenee lähemmäs meitä (minkä se tekee).
Maanteiden laidoilla on kuumottavaa ajaa ihan minkälaisen pyörän kanssa vain, ja joo, etenkin leveän laatikkopyörän, jonka kyydissä on vielä ne tärkeimmät. Olisipa upeaa, tulevaisuutta ajatellen ehdotontakin, että kevyen liikenteen kulkeminen tulisi aina tiesuunnittelussa mukana. Kun pyöräily on tehty mukavaksi ja turvalliseksi, siihen mahdollisuuteen on helppo tarttua.
Me ollaan tähän asti pärjätty yhdellä autolla, kun molempien työpaikat olivat kilometrin päästä toisistaan. Nyt mun työpaikka ja -ajat vaihtuivat ja lisäksi poika aloittaa päiväkodin. Matkaa päiväkotiin on 11 km, mun töihin 15 km ja miehellä 20 km. Julkinen liikenne on kerran tunnissa menevä bussi ja lähimmälle pysäkillekin kilometrin verran matkaa. Mietittiin paljon, miten ratkaistaan tämä logistinen ongelma. Ei millään haluttu toista autoa, jo pelkästään ympäristön takia mutta myös kasvatuksellisista syistä. Jo 1,5-vuotias sanoo ”auto” kun sanotaan, että lähdetään johonkin. Halutaan opettaa, että aina ei tarvitse mennä autolla. Niinpä, osittain teidän esimerkistä, ostettiin meille sähköpyörä! Me päädytiin peräkärryyn, jonka voi jättää päiväkodin pihaan ja kruisailla loppumatkan pelkällä pyörällä. Kesällä on varmasti ihana pyöräillä mutta vähän jännittää miten paskat kelit sujuu. Mutta, kun itsekin saan suuremmat kiksit mitä paskempi keli, kiksit niin uskon, että hyvä tästä tulee! 😀
Ai vitsit, miten upeaa, että kakkosauton sijaan päädyitte sähköpyörään ja kärryyn <3 Ja miten kreisihienoa, jos meidän pyöräilyhommat ovat voineet olla tässä pikiriikkisen edesauttamassa. Mahtavaa! Talvipyöräilyssä on säätönsä, mutta kun puskee menemään kaurapuuron voimin tuolla kinoksissa, siitä saa mielettömät onnistumisen kiksit! Hyvä, että sullakin on vähän tätä sekopäistä luonnetta säiden suhteen – hyvä siitä tulee!
Oon tiennyt, että teillä on laatikkopyörä ja joskus sitä miettinyt itellekin, mut vasta nyt tätä juttua lukiessa aloin tosissani miettiin, oisko se meilläkin toimiva. Mulla on kahden lapsen vieminen eri paikkaan ja siihen päälle 2 km töihin. Julkiset ei kulje. Kävellen tuohon menee lasten kanssa ikuisuus. Tavispyörällä en uskalla sotkea talvella. Mut kolmipyöräinen vois toimia. Mut apua mitkä hinnat noissa sähköisissä! Meillä sähkö ois ehdoton, mäkiä kun on sata ja yksi. Koetappa hankkia meille alekoodi kevääksi 😉
Me tuskailtiin aikoinaan samaa kun oltiin ostamassa omaa koppapyörää. Ainakin silloin Classic Bike- kaupalla oli osamaksumahdollisuus. Saatiin kuitenkin rahat muuta kautta kasaan niin ei sitä kokeiltu. Christiania Light sähköavulla on kyllä parasta!
Voi joo, laatikkopyörä helpottaa ainakin meillä ihan valtavasti aamuja ja iltapäiviä vienteineen ja hakuineen. Sekä aamulla että iltapäivällä päiväkoti- ja eskaripyörähdyksiin menee noin 40 minuuttia, enkä halua edes ajatella, miten paljon, jos pyörää ei olisi käytössä.
Laatikkopyörät sähköillä eivät tosiaan ole mitään halpoja pelejä. Mä olen miettinyt sitä kuitenkin vähän kuin autona, eli hankintana, johon säästetään ja ehkä otetaan lainaakin. Ja näemmä osamaksumahdollisuuskin jossain on. Sähköt kannattaa ehdottomasti olla, vaikka ei olisi mäkiäkään hurjasti. Meillä oli alkuun vuoden sähkötön, kunnes oli pakko todeta, että se ei arjessa toiminut niin hyvin kuin toiveissa oli. Myytiin sähkötön (ukaaseilla, että ostaja ymmärtää, mihin on ryhtymässä ilman sähköjä) ja ostettiin sama pyörä päivitettynä mallina ja sähköillä. Ja johan alkoi rullata sekä pyörä että arki smoothimmin!
Niin ja hei, se mun ikivanha alekoodi käsittääkseni toimii edelleen, jos Babboe kiinnostaa. Ei se ale suuren suuri ole, mutta pieni siivu pois hinnasta kuitenkin 🙂
Me hankittiin laatikkopyörä keväällä ja edelleen melkein joka reissulla erikseen hymyilen sitä, miten kivaa sähköavusteinen pyöräily on. Vaihdettiin lumen tultua kaksipyöräiseen nastarenkaat ja ekan liukkaan ylämäen työntökokemuksen jälkeen ostin liukuesteet myös kenkiin. Alun jännityksen jälkeen totesin, että pyörä on erittäin näppärä näin talvellakin, mitä nyt ajan vähän varovammin. Ainoa miinus on nyt kylmällä, että sormet meinaa jäätyä. Onko vinkkejä hyvistä ajohanskoista?
Nämä ovat rumat kuin mikä, mutta viimeisen päälle lämpimät, suojaavat tuuleltakin. Bonuksena sen verran näppärät että pyörän käyttö ja lukkojen roplaaminen hanskat kädessä on kohtuuhelppoa
https://www.varusteleka.fi/fi/product/bw-taisteluhanskat-toppaversio-flecktarn-ylijaama/649
Kiitos vinkistä! Taitaa lähteä tilaukseen. Taisteluhanskat taittaakin kivasti pyörän aiheuttamaa cityhippivihreäimagoa
Alle merinovillasormikkaat, päälle nahkatumput villavuorella. Toimii. Ja kun pitää roplata lukkoja, ei tarvi ottaa kättä paljaaksi, vaan voi pitää ne sormikkaat kädessä 🙂
Tää on ollut taktiikkana tähän asti, ja on paras kojeilemani yhdistelmä, -5 asteeseen asti erittäin toimiva.
Taisteluhanskat olisikin kovat! Mulla on ollut käytössä kans tuo Tiinan taktiikka, eli lampaankarvarukkaset, mutta ei edes merinovillasormikkaita. Se olisi järkevää kyllä, välillä lukkoa räpeltäessä ja lasten kypäröitä kiinnittäessä ehtii sormet jäätyä ihan tunnottomiksi, kun ei ole käsineitä ollenkaan.
Itsekin talvella pyöräilevänä oon löytäny parhaat ajohanskat – tai rukkaset – supermarketin lastenosastolta. Pitävät tuulta ja ovat lämpimät. Tietty tässä auttaa myös se, että itselläni on melko pienet kädet jotka mahtuvat lasten malleihin.
Hyvä vinkki tsekata myös lastenosasto, mikäli käpälät ovat tarpeeksi pienet. Mun kämmen on leipälapio, joten ei toivoakaan lastenosastosta 😀
Laatikkopyöriä viuhahtelee Käpylä-Kumpula-Toukola akselilla todella paljon. Mukava seurata mitä kaikkea kyydissä istuvat tekevät. On nukuttu, luettu Aku Ankkaa, pidetty tuulihyrrää reunan ulkopuolella, karjuttu täysin rinnoin, syöty ja pulputettu. Jos lapset olisivat pieniä hankkisin ehdottomasti… ehkäpä jos minusta tulee mummi joskus 😉
Siitä tulisikin hauska kuvasarja, kun joskus ottaisi asiakseen vaikka vuoden kuvata, mitä lapset tekevät laatikkopyörän kyydissä ja mitä kaikkea (lasten lisäksi tai ilman lapsia) pyörän kyydissä on kuljetettu. Viime kesänä me ajeltiin puolison kanssa kahdestaan treffeille Flow-festareille laatikkopyörällä – puoliso polki ja minä istuin skumppalasin kanssa laatikkopyörän pohjalla 😀
Laatikkopyörämummi <3
Perhepyöräily FB-ryhmästä saanut parhaat vinkit pyöräilyyn lasten kanssa. Asuessani pohjoisessa ja ekan syksyn ilman pakkasmittaria päädyin kerran laiskn kävelijänä pyöräilemään 30 asteen pkkaseen. Lämpötila selvisi kotimatkalla kaupungin halki, ajoin trkotuksella sen pankin ohi jolla oli mittari. Idioottia. Piti valita hengittäisen (kaulahuivi naaman eteen) ja näkemien (lasit huurtui läpinäkymättömiksi jos se huivi oli edessä) välillä. Päädyin ottamaan lasit pois. Ja edelleen muistan itkä kikit sai kun polki vasta sataneessa 10 sentin hangessa kolmisen kilometriä kouluun, se kun paahtaa vauhdilla ettei jää jumiin. Mutta tuli niitä tilanteitakin kun liukkalla tiellä (ei pyörätietä) painaltaa parkkipaikalta joku auotlla eteen niin että löydän itseni sentin päätä auton takapuskurista.
Hanskoina mulla oli (alpakka)lapaset alla, nahkarukkaset päällä ja villalapasrt vielä rukkasten päällä. Sittemmin opin että alan liikkeissä myydään nykyisin myös ”muhveja” tankoon eli lämmikkeitä ohajustankoon kiinni joiden iään kädet sujutetaan.
Nykyisin kaksipyöräiellä laatikoll 15km lähimpään kohteeseen ei talvipyöräily innosta. Katselen silti kaihoten erästäkin läskipyörällä työmatkaa kulkevaa jonka näen usein liikenteessä. Kerta viikkoon hrrastus 1,5km päässä ei myöskään saa vaihtamaan nastoja oman tavispyörään vaan nappaamaan potkukelkan seinustalta.
Joo, mäkin olen siellä ryhmässä – suositukset siis multakin! 🙂
Ai sellaisia muhveja myydään pyöriin, sellainen olisi mahtava juttu! Joskus olen nähnyt lastenvaunuihin moisia, mutta pyöriin en.
Tänään Helsingissäkin on tupruttanut lunta sellaisella voimalla, että aamulla vein lapset laatikkopyörällä, mutta iltapäivällä mies suosiolla lähti pulkan kanssa matkaan. Kinokset olivat sellaisia, että ei rakettinakaan etenevä laatikkopyörä olisi päässyt etenemään.
Ja oi, potkukelkkailu! <3 Lapsuudessa mä potkukelkkailin kouluun, ja vitsi se on hienoa, kun sitä joskus harvoin nykypäivänä pääsen kokemaan ja tekemään.