Kaupallinen yhteistyö: Lindström
Tänään olisi tarjolla arkisen mahtavia uutisia täältä omalta kotikylältäni, Helsingin Herttoniemestä! Saan ilolla ilmoittaa, että lähikauppamme K-Supermarket Hertta otti viikonloppuna käyttöön ensimmäisenä suomalaisena ruokakauppana pantilliset ostoskassit. Hiphurraa Hertta, Herttoniemi ja kiertotalous!
Mitä panttikassi sitten käytännössä tarkoittaa? Toivoakseni jotain, mikä tulee tulevaisuudessa olemaan normi jokaisessa kaupassa: kassalta voi muovipussin, paperikassin tai kestokassin sijaan valita myös kankaisen panttikassin. Sen saa käyttöönsä viiden euron panttia vastaan. Ja ihan kuten juomapullojenkin panteissa, pantin saa takaisin, kun kassin käytön jälkeen palauttaa kauppaan.
Viiden euron pantti on tarkoituksella paljon isompi kuin esimerkiksi juomapullojen pantti. Toiveena kun on, että panttikassit todellakin palautuvat kauppaan ja takaisin kiertoon, eivätkä jää muhimaan ihmisten koteihin.
Ja tämä on omasta kokemuksesta se panttikassin juttu. Tuntuu, että itse olen muovipussien sijaan välillä hukkumassa juurikin kestokasseihin, joita tuntuu kulkeutuvan meille kuin salaa. Maapallo ei tykkää siitäkään, että omistan luultavasti ainakin 10 kestokassia ja lahjoitan säännöllisesti ylimääräisiä eteenpäin. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, ei edes ostoskassia. Siksi on mahtavaa, että nyt voin käyttää samoja panttikasseja kuin muutkin Hertan tuhannet asiakkaat.
Entisten käyttäjien flunssapöpöistä kassin kahvoissa tai sotkuista kassin pohjalla ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Kassalta saa aina mukaansa panttia vastaan puhtaan ja huolletun panttikassin.
Panttikassien valmistuksesta ja huollosta kun vastaa yhteistyökumppanini Lindström. Se on 170 vuotta vanha kotimainen perheyritys, joka on monille varmasti tuttu vuokratyövaatteista tai esimerkiksi julkisten tilojen vuokramatoista. Panttikassit valmistetaan samasta materiaalista kuin Lindströmin vuokraamat ja huoltamat työvaatteet, joten pitkän kokemuksen mukaan kassien pitäisi kestää ahkeraa käyttöä, painavia kantamuksia ja maitopurkkien teräviä kulmia.
Aina kun panttikassi palautuu Herttaan, se käy ennen uutta kierrostaan pesussa Lindströmin pesuloista siinä meitä lähimmässä, eli Vantaan Koivuhaassa. Kiertotaloudesta puhuttaessa on nostettava esiin myös se, että Lindströmin pesuprosessissa kierrätetään puhdistusvettä uudelleenkäyttöön – niin ja tietenkin pestään joka kerta täysiä koneellisia, mikä ei aina ole kotikoneilla pestessä asian laita. Panttikasseissa on kiinnitettynä RFID-siru, joka tallentaa kassin pesuhistorian. Tavoitteena on, että Hertan 10 000 panttikassia säästäisivät vuoden aikana yli miljoona muovikassia. Mistään pikkupuuhastelusta ei siis ole kyse, vaikka toki jokainen pienikin vastuullisuusteko on tärkeä.
Me kävimme testaamassa Hertan panttikassia ensimmäisen kerran nyt lauantaina kauppareissulla. Yleensä kauppaan lähtiessä otan kotoa mukaan isoja kestokasseja ja lisäksi kuljetan aina käsilaukussani yhtä pienempää kestokassia varmuuden vuoksi.
Nyt säädin sitten tahallani tilanteen, jonkalaisia tulee arjessa eteen silloin tällöin; poikkeankin ilman suunnitelmaa kauppaan tai huomaankin ostaneeni hevoskärryllisen ruokaa, eikä mukana olevat kestokassit riitä. Näissä tilanteissa olen yleensä ostanut kassalta lisäksi ohuen kierrätysmuovipussin tai painavammille ostoksille paperikassin, mutta tällä kertaa nappasinkin kassalta panttia vastaan kestokassin.
Panttikassissa on kuva K-Supermarket Hertasta, jonka alapuolella viilettää tietenkin oranssi metro. Panttikassi on yllättävän iso. Sinne mahtui muun muassa viisi kauramaitopurkkia, iso pesuainepaketti ja läjäpäin hedelmiä ja vihanneksia. Paperikassiin saati ohueen kierrätysmuovikassiin en ikinä uskaltaisi tunkea niin paljoa tavaraa, ettei koko hoito leviäisi keskelle katua. Panttikassin leveän pohjan ansiosta kassi pysyi hyvin pystyssä laatikkopyörässä, kun ajelimme kaupalta kotiin.
Seuraavalla kauppakerralla voin sitten käyttää samaa panttikassia uudelleen ruokaostoksilla tai kantaa siinä vaikka panttipullot kauppaan. Kassin sotkeentuminen juomatahroihinkaan ei haittaa, kun se joka tapauksessa menee pesuun. Kassalta voin napata tilalle puhtaan panttikassin tai lunastaa viiden euron panttini takaisin.
Näkisin niin mielelläni tulevaisuuden, jossa vanhojen elokuvien kauppakohtaukset muovipusseineen näyttäisivät yhtä oudoilta kuin vanhat elokuvat ravintolatupakoitsijoineen nyt. Siinä tulevaisuudessa kaikilla kaupoilla olisi yhteinen panttikassien palautussysteemi, ihan kuten palautuspulloilla nyt.
Oi kyllä! Käytän perheeni kanssa viikoittain Prisman kauppakassipalvelua ja sen todellinen heikkous on kotiin kerran viikossa kulkeutuvat 5-7 muovipussia. Palvelu on tosin kehittynyt alkuajoista, jolloin pusseja oli varmasti tuplaten enemmän ja yhdessä pussissa oli pahimmillaan vain pari tuotetta.
Ollaan kerran kokeiltu paperipussivaihtoehtoa, mutta ne oli jotenkin liian isoja ja rikkoutui helposti. Kestokasseja (joita voi myös valita Kauppakassipalvelusta) en halua kotiini lisää samoista syistä, joita itsekin luettelit.
Olen haaveillut, että Prismat ottaisivat käyttöönsä Ikea-kassin tyyliset, vuosia kestävät, pantilliset kestokassit. Tästä olen laittanut useasti myös palautetta Prismaan. Ajattelen niin, että Ikea-kassit voisi kätevästi pestä vaikka siellä Prisman tiloissa tyyliin jollakin painepesurilla 😀
Valitettavasti Prisman kaltaiset toimijat vaatisivat varmasti jotain massojen ostolakkoa, jotta meininki muuttuisi…
Kiva siis lukea, että muualla tämä yksinkertainen idea toimii jo! 🙂
Eikö ole mahtava juttu! Olen hurjan iloinen tästä kehitysaskeleesta, ja hömelön ylpeä, että sen alku tapahtuu juuri täällä omalla kotikylällä. Toivottavasti idea tästä laajenee!
Me tilattiin viime kesänä ruokaa mökille Ison omenan Cittarista (oli autottomalle sakille ihan super juttu saada mökkisapuskat kotiinkuljetettuna toimitusalueella sijaitsevalle mökille). Sieltä tavarat toimitettiin isoissa pahvilaatikoissa. En sitten tiedä, onko se parempi, sillä ne vievät roskakatoksessa taiteltunakin paljon tilaa, vaikka pahvi onkin monissa kotitalouksissa helpommin kierrätettävissä kuin muovi. Isot pantilliset kestokassit olisivat todellakin ihan ässä ruuan kotiinkuljetuksiin. Kassit saisi sitten palauttaa seuraavalla toimituskerralla tai suoraan kauppaan, josta saisi vaihtarikassin tai pantin takaisin.
Hei, tähän on nyt ihan pakko kommentoida! Kuopiossa kauppakassipalvelu on Prisman sijaan S-marketissa ja siellä ainakin pakkaavat pyydettäessä banaanilaatikoihin, jos muovikasseja ei halua. Eivät sitä erikseen mainosta, vaan tarjosivat vaihtoehtona, kun harmittelin turhia muovipusseja, joita en itse kerätessäni käyttäisi.
Jotain banaanilaatikon tapaista ne olivat Cittaristakin tilattaessa, toki tulivat vakiona. Sellainen paksummasta pahvista valmistettu loota joka tapauksessa, jota voisi käyttää monen monta kertaa. Tietty pantillinen kassi olisi vielä parempi, kun sen voisi pestä, kestävyyskin olisi ihan eri luokkaa ja menisi pieneen tilaan.
meidän lähi k-marketissa on kassoilla naulakko, johon saa tuoda itselle ylimääräisiä kangaskasseja, se on ”kauppkassiparkki” ja siitä saa tarvittaessa lainata. ne myös pestään säännöllisesti
Joo, mä olen kuullut tällaisista, tosi ihana idea!
Kuulostaa todella hyvältä idealta. Olisi kiva päästä joskus kokeilemaan tätä. Otettaisiinkohan meidän lähikauppaan tällainen käytäntö joskus kokeiluun.
Eikö ole mahtava idea ja toteutus! Toivottavasti tämä tästä laajenee muidenkin kuin herttoniemeläisten lähikauppoihin. Omaan kauppaan palautetta vain, se on tärkeä signaali.
Niin piti vielä sanoa, että panttikassit olisivat vielä parempi juttu! Ajattelen kuitenkin niin, että mieluummin pari pahvilaatikkoa toiseen kertaan käytettynä ja uudelleen kiertoon kuin turhaa muovia.
Joo, just näin 🙂
Pahvilaatikoista: ei tosiaan ole mitenkään itsestäänselvää, että paksusta pahvista tehty pahvilaatikko olisi kaikkinensa parempi kuin muovikassi, asiaan liittyy niin paljon kaikkea alkaen tuotantokustannuksista ja päättyen siihen, että päätyykö tuote kierrätykseen vai ei – muovipussinhan myös voi kierrättää muovinkeräyksessä, jokoa on – ymmärtääkseni – parempi kuin lykkääminen sekajätteeseen (jos siis kassi ei tule käyttöön sekajätteen roskapussina, mitä useasti esim. meillä ei tapahdu, koska kauppakassina käytetty muovipussi on usein sitten jo reikäinen / rikki jne).
Ja sitten vielä erikseen Cittarin pahvilaatikoista tiedoksi, että josko itselle on hankalaa viedä kierrätykseen ja tilaatte useasti, niin pahvilaatikot saa palauttaa kuljettajalle ja päätyvät näin kaupan pahvinkierrätykseen. Mutta mikä vielä parempi, niin olen useastikin nähnyt, että kun tarjoaa niitä ilmaiseksi Facessa, niin melkein aina ottajia löytyy – nehän ovat hyvinkin tukevaa tekoa, joten käyvät passelisti muuttolaatikoiksi/varastointiin jne. Eli enemmän käyttöä kullekin laatikolle ennen kierrätykseen päätymistä, niin sehän olisi bueno.
Meillä tilataan harvoin ja näinä harvoina kertoina molemmat lapset aivan onnellisena ottavat laatikot leikkeihinsä – tai annan yhden per lapsi, muuten on vähän liikaa laatikkoa asunnossa. 😀 Niihin sitten piirretään ja maalataan ja ovat maja-aineistoa ja muuta – kunnes päätyvät askartelumateriaaliksi tai kierrätykseen.
Joo just näin, ei se tosiaan ole mitenkään itsestäänselvää, että muovi on se pahiksista pahin. Meilläkin kun on onneksemme taloyhtiössä muovinkeräys, joten muovipussit saa uudelleen kiertoon nekin.
Hyvä tietää, että Cittarin pahviloodat saa annettua uudelleen kuljettajalle käyttöön, mikäli sieltä tilaa useammin. Mä en kyllä tiedä, tahtoisinko että kerrostalokotimme nurkissa olisi aina läjä palautukseen meneviä pahvilaatikoita, tuskin 😀 Mutta hyviä ideoita siis: just toi muuttolaatikoiksi tarjoaminen ja tietenkin klassikkona lasten leikkeihin päätyminen.
Noista panttikasseista vielä, kuulostaa hyvältä, mutta täytyy myöntään, että hiukan epäilyttää tuo pesemisrumba – kun varmasti sinänsä aina ei olisi tarvetta pesulle, mutta toisaalta kauppa ei tietenkään voi tehdä / tietää, mikä kassi vaatisi pesua ja mikä ei, kun aina ei vakavammat köhnät päälle päin näy. Ja pantin hinta voi olla jossain tapauksissa kova, jos esim. tarvitsee 4 kassia niin 20e pulittaminen, vaikka tietäisi sen saavansa takaisin, on kuitenkin aina kynnys ja jollekin voi olla ihan likvidi-kysymys.
Eli tosiaan, oma kestokassi olisi se paras vaihtoehto (S-ryhmän hedelmäkassit saa äänen meiltä – käytämme niitä nykyään suurinpiirtein matkalaukkujen sijastakin, ainakin jos autolla mennään 😀 – saa niin hyvin lokeroitua tavaraa), mutta tämä ehkä sitten kakkosena – toivottavasti käyttäjät eivät kuitenkaan huvikseen käytä pesumahdollisuutta, ts. tuovat kauppaan lähes puhtaan, vain itsensä vähän/siististi käyttämän, palauttavat ja ottavat putipuhtaan sitten siitä sivusta samalla mukaan.
Joo, onhan se totta, että sellaista turhaakin pesua varmasti tulee. Ehkä tässä on vähän sama juttu kuin vaikkapa pahvinkeräyksessä ja etenkin muovinkeräyksessä. Että muovit ja pahvit eivät kiertoon lähtöä odottaessaan ala haista, mä huuhtelen ne tarvittaessa. Ja onhan se nyt ihan älytön ajatus: pestä roskiaan. Mutta toivon, että useamman roskiksen hidas kierto kierrätykseen on kuitenkin parempi pesuineenkin kuin yksi usein täyttyvä roskis sekajätteeseen.
Noi panttikassit kuitenkin onneksi pestään lähellä ja just isoilla sekä täysillä teollisuuskoneilla. Mutta parashan se olisi, että turhaa pesua ei tulisi. Siksi mä just ajattelin, että voisin panttikassissa palauttaa just palautuspullot, kun sen jälkeen omat kangaskassit saa aina heittää pesuun, mutta nyt se hoituisi sitten kaupan toimesta.
Ja juu, onhan tuo panttihinta tosiaan kova, vaikka sen sitten takaisin saakin, jos vaikka tarvitsee neljää kassia. Mä näenkin, että tämä on meillä käytössä just silloin, kun piipahtaa kauppaan suunnittelematta (yleensä kassillisen verran kamaa) tai kun mukaan otetut kassit eivät riitäkään (yhdellä kassilla pärjännee silloinkin, kun tuo kassi on sen verran iso).
Pitää muistaa laittaa itsekin palautetta jo valmiiksi omille lähikaupoille (lähin 7km päässä oleva huoltoasemakrketti, seuraaviin onkin sitten suunnilleen sama matka eri suuntiin, n. 12km eli kauppa-asia hoidetaan siellä minne on kuutakin asiaa). Jo n. 8 v sitten taloa rakentaessa tuli tilanteita että olsii pitänyt käydä kaupassa mutta ajettiin ohi kun ”kauppareppu ei tullut mukaan”. Sitten väsyneinä kyllä tajuttiin joskus et kaupastakin saa kasseja. Mikään vaihetoehto ei kyllä tunutunut hyvä, ei muovi-, paperi- eikä uusi kestokassikaan kun kaikki tuntui turhalle. Panttikassi olisi just oivallinen näihin tilanteisiin. Edelleen siis, sama reppu käytössä ja perheen kasvettua on taskuihin muuttanut varakasseja. Vaan joskus niitä ei olekaan, kassit loppuu tai se reppu on kotona ja autossa oleva varakassi kadonnut tms.
Kotiin ei toistaiseksi ole tilattu vaikka kuulemma yksi kauppa tännekin toimittaisi, pitää kyllä varmuudenvuoksi laittaa sitten että vaikka banaanilaatikossa, mieluummin toinen käyttö banaanilaatikolle joka muuten menisi pahvinkeräykseen kuin vain meitä varten käyttäön otettava muovikassi tai paperikassi ja niitä kestokasseja on kyllä riittävästi.
Joo, ehdottomasti palautetta vain. Kauppa ja maailma muuttuu, kun asiakkaat sitä pyytävät ja vaativat. Mulla on aina käsilaukussa yksi pienempi kangaskassi ja kauppaan lähtiessä napataan ovenpielen naulakosta lisää mukaan, mutta silti tulee tilanteita, kun kassit ovatkin unohtuneet tai hukassa. Niihin tilanteisiin panttikassi on ihan ässä!
Tosi hyvä idea just sellaisia tilanteita varten, että on unohtanut kassin kotiin, ja ostaisi muuten muovikassin 🙂 Noin muuten kuitenkin vierastan tuon pesemisen takia: noitahan tullaan pesemään ihan hulluna, paljon myös aivan turhaan. Itse pesen kestokasseja vaan silloin, jos niihin kaatuu jotain tai ovat oikeasti todella likaisia, varmaan n. kerran-kaksi vuodessa. En siis kyllä näe noita panttikasseja kauhean ekologisina missään vakikäytössä kenelläkään, kannattaa ne omat kassit jatkossakin ottaa mukaan 🙂
Juu, tietenkin ne olemassa olevat kangaskassit kotoa mieluiten mukaan. Mutta noihin tilanteisiin, kun on itse unohtanut kassin, tämä on ihan loistohomma. Tuo peseminen on tosiaankin monipiippuinen juttu, ja siitä onkin juttua tuolla ylempänä kommenteissa.
Oon pitänyt muovikassien vähennys -vuotta eli oon pyrkinyt ostamaan muovikassin vain äärimmäisen pakottavissa tilanteissa. Käytän kangaskasseja ja niitä onkin joka kokoa ja useampi esim.työrepussa jos tulee tarve kotimatkalla käydä kaupassa.Lisäksi käytössä on kolme ns.kestokassia maidoille ym painavimmille tavaroille.Ollaan saatu muovipussien osto minimiin ja oon saanut puoliskoni vähentämään muovipussien käyttöä. Nuo pantilliset kassit kuulostaa tosi hyviltä.
Mahtava juttu! Itse vältän kans turhien muovipussien ostamista / ottamista, ja kangaskassit ovat käytössä lähes joka päivä, kun ottaa huomioon kaikki tavaroiden päiväkotiin ja sieltä pois raahaamisestkin 🙂 Omien kestohedelmäpussien ompelua olen miettinyt monta vuotta, mutta josko senkin saisi joku päivä aikaiseksi.
Eihän niitä kasseja sinne kauppaan tarvitse palauttaa, jos ne eivät ole likaisia? Miksi palauttaisin käytössä olevan puhtaan kassin kauppaan jos se käytössä kelpaisi vielä olla?
Tarkoitushan on se, että halutessaan sen voi jättää kauppaan TAI vaihtaa uuteen pestyyn 🙂
Ei toki tarvitsekaan 🙂 Pantti varmasti houkuttaa palautuspuuhiin (mikä on tarkoituskin, sillä niiden on tarkoitus kiertää kuten palautuspullojen, ei jäädä kodin nurkkiin) Itse taas en tarvitse yhtään ylimääräistä kassia käyttöön, vaan panttikassi tulee napattua mukaan juuri niissä tilanteissa, kun omat kangaskassit ovat unohtuneet tai ne mukaan otetut eivät riitä. Mutta palautuspullojen roudaaminen kauppaan tuossa kassissa ratkaisee omalta kohdaltani tämän ongelman. Sen jälkeen kun omat kangaskassit on pitänyt aina pestä, mutta nyt Lindström saa tehdä sen 😀