Vietimme äitienpäivän perheen kanssa muutaman fillaripolkaisun päässä Kivinokassa. Levittelimme piknik-vilttimme koivupuun alle, ja juuri puhjenneet vaaleanvihreät lehdet huojuivat tuulessa antaen suojaa auringolta. Kunnon kameran lisäksi emme tajunneet pakata mukaan uikkareita, toukokuun alkupuolella kun oltiin, joten lopulta lapset kahlaamisen jälkeen uivat nakuina meressä. Oli juuri sellainen raukea olo kuin kesäisin, kun kehon täyttää samaan aikaan onnellinen levollisuus ja kupliva energisyys.
Tajusin huojentuneena, että yksi nimeämätön vaihe äitiydessäni on taas hiljalleen takanapäin. Olen nimittäin viime aikoina pohtinut, että äitiydessä on ihan samanlaisia mystisiä vaiheita kuin lapsillakin on.
Tiedättehän ne lasten kuuluisat vaiheet, jolloin meininki on ihan sekopäistä ja vailla mitään järkevää selitystä? Tai noh, viralliset tahot kyllä osaavat kertoa, että tuo on tähän ja tuohon ikävuoteen ja kehitysvaiheeseen kuuluva vaihe. Mutta kun lapsi esimerkiksi rääkyy ja raivoaa, ettei saa itse nappia kiinni ja sitä, että kukaan ei auta napin kanssa ja samalla myös sitä, että ei todellakaan saa auttaa napin kanssa, on välillä vaikeaa ajatella, että tälle on muuten järkevä syy.
Kun draama seuraa draamaa ilman hengähdystaukoa ja asioista, joita ei voi ennalta odottaa, ei ihan lohduta ajatus siitä, että ilman tätä koko perheen energiat mustana aukkona imevää vaihetta, ei lapsi kehittyisi normaalisti.
Omassa äitiydessäni on tuollaisia ihan samanlaisia vaiheita. On tilanteita, kun paras ratkaisu tuntuisi olevan lattialle kuolontuskissaan kouristelevaksi hämähäkiksi heittäytyminen. On vaiheita, kun kaikki tuntuu silittävän äitiyttäni vastakarvaan. Ne vaiheet kulkevat sykleissä, päälletysten ja lomikkain. En aina itsekään saa vaiheesta kiinni, en ymmärrä sille järkevää selitystä, syytä tai ratkaisua.
Olen kuitenkin vuosien kuluessa huomannut, että äitiyteni vaiheet resonoitava kolmen asian kanssa. Työkiireen ja siihen liittyvän stressin, Suomen sääolosuhteiden ja lasten vaiheiden. Sitten on vielä lyhyemmät vaiheet, jotka noudattelevat kuukautiskierron sykliä.
Sitä vasten peilaten ei kai mikään ihme, että viime talvi tuntui olevan yksi iso äitiysvaihe. Syksy oli helvetillisen stressaava, talven pimeys ja märkyys tuntuivat kestävän ikuisuuden ja lapset syöksyivät kasvuprosessissaan vaiheesta toiseen. Kuukautiskiertonikin meni lopulta niin sekaisin, että en enää tiennyt, mylviikö ylläni ohimenevä PMS vai jotain, jonka loppumiselle ei ole eräpäivää.
Siinä Kivinokan rannalla varpaat hiekassa tuntui, että se vaihe on hiljalleen jäänyt taa. Tehnyt tilaa kesälle, jonka äitienpäivä oli lämpimämpi kuin yksikään päivä kesänä 2017. Ihan pian alkaa lasten kesäloma, mies ryhtyy tekemään lyhennettyä työviikkoa ja omat työpäiväni rauhoittuvat ja lyhenevät toimisto-Suomen vaipuessa kesähorrokseen.
On taas tilaa ja aikaa ymmärtää paremmin se, miten onnekas ja onnellinen olenkaan, että saan olla äiti juuri noille kahdelle maailman tärkeimmälle. On onni saada vaiheilla ja kasvaa juuri heidän äitinään, tässä perheessä.
Ps. Äitienpäivänä Hesarissa oli juttu perheiden kaupunkilaistumisesta, johon oli haastateltu myös minua. Jos kiinnostaa tarkemmin pohdinnat siitä, miksi kokemani maaseutulapsuuden sijaan tahdon itse elää ja kasvattaa perheeni kaupungissa, vastaus löytyy varmasti parhaiten tämän blogin yli kuuden vuoden tarinasta. Mutta täällä tiivistettynä yhden postauksen verran mietteitä siitä, miksi kaupunki on meidän perheellemme se oikea paikka asua, olla ja elää.
Piipahdin viikonloppuna myös Ylen Aamu-tv:ssä puhumassa, yllätys yllätys, äitiydestä. Tunnin ohjelman voi katsoa jälkikäteen täältä. Minä olen mukana osuudessa, joka alkaa kohdasta 25.47.
Ihana kuulla, että helpottaa! <3 vaikea lukea ja seurata sivusta "tumput suorina" kun uupumus on lähes käsinkosketeltavaa..
Kesän myötä aina helpottaa, oli vaihe mikä vain. Siksi taas kyllä pitää miettiä pariin kertaan, että miksi ihmeessä me tahdotaan asua ilmastonalassa, jossa suurin osa vuodesta on lähes elinkelvotonta 😀
Luin tuon Hesarin haastattelun ja tykkäsin kovasti. Hyvää pohdintaa perhe-elämästä maaseudulla ja kaupungissa monesta eri näkökulmasta. Kivasti tehty juttu!
Kiva kuulla, että tykkäsit jutusta! Kiva kuulla, että koit jutussa olevan eri näkökulmista sekä kaupunkia että maaseutua; se kun oli oma tavoitteeni haastateltavana. Kun ei ole mitään yhtä oikeaa ratkaisua, vaan toivoisin jokaisen perheen voivan valita asuinympäristönsä, joka sopii juuri heidän elämäänsä ja toiveisiinsa. Ainahan siihen ei voi vaikuttaa (esimerkiksi Helsingin asuntojen hinnat), mutta että ei ajateltaisi jomman kumman olevan automaattisesti aina lapsiperheelle parempi, kaupungin tai maaseudun.
Voisitko tehdä jutun noista teidän retkiastioista?! Tai laajemminkin filosofiastasi keittiötavaroiden suhteen? Teillä ei varmaan ole muovisia leikkuulautoja…(?) Kateellisena katson esim. tuota kerrospömpeliä ja muutenkin oikeita astioita piknikillä ❤️
Astiakaappeihin kurkistusta on pyydetään yllättävän usein! 🙂 Jospa mä kesän aikana saisin aikaiseksi kuvailla astia-aarteita tarkemmin. Tuo kerroksittain kasattava piknikastiasto on Kambodzasta; se on kyllä kätevä ja kaunis! Ja ei, ei meillä tosiaan ole muovisia leikkuulautoja 🙂
Siis mitä ihmettä???! Taas niin samaistuttava kirjoitus, ihan kuin puit sanoiksi mun ajatukset ja tunteet! Eea
Ja tuo ”Eea” oli sylissä jumppaavan taaperon käsialaa… 🙂
No onpa kiva kuulla, jos omia tuntemuksiaan ylöskirjaamalla voi peilailla myös muiden ajatuksia ja fiiliksiä 🙂
Heips! Olisikohan antaa vinkkiä esim. kivasta leikkipuistosta, hyvästä ruokapaikasta ja miksei joku käyntikohdekin mahtuisi ohjelmaan. Tullaan täältä maalta vkl viettoon (la menee juhlissa) ja liikutaan Kulosaari-Vuosaari akselilla. Uutelan luontopolku on varmaan suunnitelmissa, kun ollaan yötä huvilassa siinä vieressä. Keskustaan asti tuskin keretään.
Moikka! Leikkipuistojen kanssa mä olen aika noviisi. Mutta täällä omalla kylällä Hillerin leikkipuisto on siitä kiva, että siinä on skeittipuisto vieressä. Jos vaikka nappaa skuutin tai skeitin mukaan. Herttoniemenrannan puolella on Tuorinniemen leikkipuisto, joka on iso ja monipuolinen. Siinä on merenranta ihan vieressä, joten jos on kiva sää, voi yhdistää myös rantaleikkejä.
Ravintoloista suosittelen Versoa, joka on myös täällä Hertsikassa. Siitä en ole vielä ehtinyt kirjoittaa. Itiksessä meidän lemppareita on Fafas ja Thai Orchid.
Lauantaina Roihuvuoren Kirsikkapuistossa on Hanami, jos tahtoo nähdä vielä kukkaloistoa. Uutela on aina ihana – napatkaa varmuudeksi omat puut, jotta saatte nuotion tehtyä! TEKSTISI löytyvät mun kaikki postaukset Helsingistä, sieltä löytyy paremmin vinkkejä. Meidän viime kesän Itä-Helsinki -roadtripistä tekemäni kirjoitukset voisivat olla myös inspiroivia, ne löytyvät täältä, täältä ja täältä.
Tervetuloa Itä-Helsinkiin!
Tuhannet kiitokset! Tuon puiston bongasinkin kartasta ja leikkipuiston siitä läheltä. Joten, niihin nyt ainakin. Parin tunnin päästä ollaankin sitten huvilassa meren rannalla. Tosi kiva, kun täällä meillä päivän on vain järviä
Huvila merenrannalla kuulostaa niin ihanalta! Kivaa reissua ja viikonloppua!
Niin ja, meillä on neljävuotias melkoisen eläväinen lapsi ja auto käytössä.
Todellakin, äitiysvaiheita on kyllä itselläkin havaittavissa! Alkanut kesä kyllä helpotti itsellä oloa. Ja vaikka kotiäitiarkea elelläänkin, niin kesä ja pyöräkärry, ei enää kiirettä bussiin, helpottaa omaa lähtöstressiä 😀
Kesä on tehnyt niin ihmeitä jaksamiseen, onneen ja ihan kaikkeen tekemiseen. Ja ihan samat fiilikset meidän laatikkopyörän kanssa – ihana vapaus ja korvissa humiseva kesätuuli!
Luen näitä postauksia vähän jälkijunassa. Mutta. Ihan mahtavaa vertaistukea! Kiitos! Ja mitä noi teiän eväät on ollu? Näyttää ihan hurjan herkullisilta!