Tervetuloa uudistuneeseen Lähiömutsiin, olkaa kuin kotonanne! Täällä on pari kulunutta päivää (ja yötä) kanniskeltu virtuaalisia muuttolaatikoita, sudittu maalarinvalkoiselle vähän lisää väriä ja pyöritelty kalusteiden paikkaa vielä kerran. Kuten muuttojen jälkeen yleensä, kaikkia laatikoita ei ole purettu ja pikkuremontoitavaa yhä löytyy – yksi vielä remonttipölyn takia ihan piilossa oleva huonekin. Mutta mahtava tästä tulee, sitä se on jo nyt!

Remonttivastaavana minulla on ollut Last Tuesday, it-timantti Lasse ja graafikko-nero Aino, joista jälkimmäinen tunnetaan myös Visuaalisesti Vaativa -blogin mustaa ja graafisuutta rakastavana bloggajana. Onpa ollut mahtavaa rakentaa saitti yhdessä Ainon kanssa jättimäisten kahvikupposten ääressä, kasvotusten. Viimeksi tuli opittua kantapään kautta se, mitä tapahtuu, kun ostaa blogiteeman netistä ja tekijältä, josta ei tiedä kuin nimimerkin (lyhyesti: ei mitään hyvää).

Aino on tuttu vuosien takaa, ja tiesin voivani luottaa häneen. Ammattilaisgraafikon tunnistaa siitä, että vaikka oma tyyli on tummanpuhuva, hän osasi heti nähdä, mitä tahdon. Selkeää, yksinkertaista ja pehmeän rosoista, ripauksella väripaletin herkullisimpia värejä. Juuri Ainon ehdotuksesta Lähiömutsi on nyt värikkäämpi kuin aikaisemmin.

Lähiömutsin logo on teille vanha tuttu, sillä vuodessa olen vain tykästynyt siihen yhä enemmän ja enemmän. Pientä viilausta sen kanssa tehtiin, ja nimenikin nousi banneriin saakka. Aino poimi logon kukkasista värejä myös muualle sivustolle. Ja kun astutte peremmälle, huomaatte, että logon kukkasia ja varpuja on ripoteltuna myös muualle Lähiössä.

Yksi isoin muutos Lähiön sisustuksessa on muuttuminen yksipalstaiseksi. Teille, jotka luette blogiani mobiilissa, yksipalstaisuus on jo tuttu. Mutta tietokoneella lukiessa tuosta oikeasta reunasta on siivottu yksi palstallinen kaikenlaista sälää pois. Teksteille on nyt rauhoitettu oma tilansa, ja kuvatkin nousevat paremmin esille. Kuvat ovat myös parempilaatuisia tästä päivästä lähtien. Siitä kiitos WordPress-alustalle, sillä vanhalla blogialustalla Bloggerissa kuvat aina hivenen suttaantuivat ja pikselöityivät.

Selkiytymisen lisäksi uudessa Lähiömutsissa on myös parannettu käytettävyyttä. Ylävalikosta voi nyt helposti hakea vanhoja postauksia, ja poimia esimerkiksi 41 raskausviikkopostauksesta nopeasti ja ilman älytöntä skrollailua juuri sen haluamansa raskausviikon luettavaksi. Samaten on helpompi kaivaa esiin vaikkapa 72 Bali-postauksesta se tietty hotellisuositus, tai etsiä reseptipostauksista inspiraatiota. Samaten nopeasti voi silmäillä myös kaikki tekstini vaikkapa kestovaipoista, imetyksestä, kaupunkiviljelystä ja retkeilystä. Tsekatkaa ihmeessä itse tuosta ylhäältä, mitä muuta sieltä löytyy.

Samalla kun kävin jokaisen vanha postauksen läpi siivoillen tageja ja järjestellen niitä valikoihin, tein myös muutamia muutoksia. Olennaisin niistä on se, että nyt vanhemmuuden alta löytyy sekä perhe-elämää että äitiyttä koskevia postauksia, kun ennen ne olivat kaikki samassa. Perhe-elämässä ovat ne yleisemmät mietinnät ja fiilistelyt lapsiperhearjesta, kun äitiyden alta voi lueskella niitä hieman syvempiä ajatuksia ja oman äitiysnapanöftäni kaiveluita.

Arkisto löytyy nyt ihan alhaalta, jos valikosta huolimatta tahtoo selata postauksia juurikin ajanmukaisessa järjestyksessä. Sieltä saa avattua jokaisen kuuden Lähiömutsi-vuoden palasiksi ensin kuukausitasolle ja sitten jokaisen kuukauden vielä ihan postaustasolle asti.

Kolmas tärkeä muutos koskee teidän kanssanne jutustelua. Sillä se juuri on blogien ja etenkin Lähiömutsin mahtavuus: vuorovaikutus ja se, miten postauksien perässä olevat keskustelut syventävät postauksen aihetta. Siksi teidän toiveestanne kommenttien määrä näkyy postauksessa nyt sekä ylhäällä että alhaalla. Näin on helpompi tsekata heti postauksen alusta, onko kommenttiosioon tullut lisää keskustelua sitten viime käynnin.

Uutta on myös postauksen lopusta löytyvä sydän. Sitä painamalla voi kiireessäkin kertoa minulle, että tämä oli hyvä, tätä lisää, tykkäsin. Kiitos sinulle lukija, joka tätä ehdotit! Sydämiä voi lähetellä halutessaan myös muille kommentoijille painamalla heidän kommenttiensa kohdalla sydän-nappia . Ihan postausten alta löytyvät myös jako-namiskat, joista kirjoituksen voi jakaa esimerkiksi Facebookiin. Siellä on myös jotain ihan uutta minulle: puhelimenkuvaa painamalla postauksen voi jakaa WhatsAppissa!

Iso juttu on tietenkin myös se, että osoite on muuttunut ja on nyt www.lahiomutsi.fi. Se saattaa jonkin aikaa vaikuttaa Google-näkyvyyteen, mutta teille sillä ei ole merkitystä. Vanha osoitekin ohjaa tänne uuteen automaattisesti, vaikkakin ohjautumisen kanssa on vielä vähän häikkää. Mutta se kyllä tästä korjaantuu, jahka saadaan joka nurkka järjestykseen ja ojoon täällä uudessa blogikodissa.

Mitäs sanotte, nyt kun olette jo vähän kierrelleet ja katselleet ympärillenne? Miltä näyttää? Ilahduttaako joku erityisesti, laittaako joku harmittamaan? Huomaatko, että jokin ei toimi ihan kuten pitäisi? Olen valtavan kiitollinen kaikesta palautteesta ja avusta, eihän ilman teitä näitä tupareita edes juhlittaisi!

Jaa