Postaus sisältää *-merkittyjä affiliate-linkkejä

Huomenna se ihan virallisestikin ilmestyy, kirjani Unelmahommissa – tee itsellesi työ siitä mistä pidät*. Kertakaikkisen mahtavaa! Koska huomenna Balilla vietetään Hiljaisuuden päivää (kerron siitä lisää myöhemmin, mutta käytännössä se tarkoittaa sitä, että saarella ei ole auki tai toiminnassa mikään, ei myöskään sähköt ja sitä myötä wifit), fiilistelen asiaa hieman etukäteen.

Itse elän tällä hetkellä tehden unelmahommiani. Minä, läppäri ja tarinat. Mutta mitä unelmahommat minulle tarkemmin ottaen tarkoittavat?

Itselleni tärkeintä tällä hetkellä työelämässä on vapaus. Se että voin itse määritellä työaikani, valita työtehtäväni ja tehdä työpisteeni minne tahansa, jossa vain sähköt ja nettiyhteydet pelaavat. Se on muuten aika paljon isompi unelmaduunin määre kuin itselläni oli vielä 10 vuotta sitten, kun opiskelujen alkuvaiheessa lähinnä toivoin, että olisi edes jotain oman alan töitä sen verran, että hengissä selviää.

Hemmetin kovalla duunilla, pienillä ihmeillä ja tärkeillä kohtaamisilla nyt ollaan kuitenkin tässä. Unelmahommat ovat osaltaan mahdollistaneet perheellemme talven Balilla, mutta työni ansiosta myös se ihan tavallinen arki Suomessa on leppoisampaa. Minun ei tarvitse juosta kellokortti taskussa päiväkodin, työpaikan ja kodin väliä tai istua koko päivää konttorissa silloin kun mies viettää keskelle arkiviikkoa osuvia vapaitaan. Eletty on sellaistakin elämää, ja siksi arvostan vieläkin enemmän mahdollisuutta järjestää rauhallisia aamuja ja perheen yhteistä aikaa.

Unelmahommissa kaikki mitä teen, on minulle. Vaikka työstäisin projekteja, joista ei tällä hetkellä vielä irtoa rahaa, senkin kaiken teen itselleni. Jokainen puserrettu työ, näppäimistölle tanssinut teksti ja timantiksi hiottu projektisuunnitelma on tehty itselle. Voin itse ammentaa siitä kaikesta, jos en nyt, myöhemmin.

Ihmiset ovat erilaisia, ja siksi unelmahommatkin ovat erilaisia. Yksi asia niitä monesti kuitenkin yhdistää. Se on merkityksellisyys. Ihminen nauttii työstään, jos kokee sen olevan merkityksellistä.

Minä en pelasta ihmishenkiä ensiavussa, anna rokotuksia kehitysmaissa tai taistele omien ja äänestäjieni arvojen puolesta eduskunnassa – mikään näistä töistä ei olisi minua varten, enkä minä niitä töitä varten – mutta koen silti tekeväni merkityksellistä työtä. Tarinoilla(kin) muutetaan maailmaa, liikautetaan jotain ihmisissä ja jos ei muuta, tarjotaan pieni hengähdystauko keskellä ruuhkaista arkea.

Minulle unelmahommat ovat myös luovuutta. Sitä, että saan maalata maisemia ja tuntemuksia kirjaimin, tallentaa hetkiä kuviin ja välittää muiden totuuksia maailmasta. Jos en saisi sitä tehdä, se kaikki kerääntyisi sisälleni ja lopulta sairastuttaisi. Työ on minulle myös hyvinvoinnin ylläpitämistä, vaikka välillä on pitänyt siinäkin ottaa pohjakosketuksia, kuten te tiedättekin.

Tällä hetkellä päätyöni on tämä rakas blogini. Oma yhden naisen yritykseni ja mediani, jonka ympärille muut työkuvioni ovat versoilleet sitä mukaa, kun olen jättänyt vanhoja hommia työpaletista pois. Unelmahommissa-kirjaakaan tuskin olisi nykyisessä muodossaan tehty, jos en olisi sinä harmaana joulukuun iltana vuonna 2011 kirjoittanut ensimmäistä Lähiömutsin blogipostausta.

Uusiakin unelmia on, sellaisia, joiden toivon konkretisoituvan hommiksi hieman myöhemmin. Toivoisin voivani opiskella valokuvausta. En täysipäiväisesti, mutta alkuun vaikka muutaman intensiivikurssin verran. Minulla ei ole koneellani edes ainuttakaan kuvankäsittelyohjelmaa. Ne muutamat medianomi-koulutukseen kuuluneet kuvankäsittelykurssit ovat unohtuneet, kun niitä ei silloin heti aktiivisesti käyttänyt työssään. Kuvaus kiinnostaa nyt valtavasti. Tahtoisin oppia, oivaltaa ja ymmärtää sitä paremmin.

Toivoisin työpalettiini jatkossakin kirjaprojekteja. Satukuvakirjan käsikirjoitusraakile on valmiina, ja toivoakseni siitä aukeaa jotain uutta. Naapurin rouvan kannustamana ja tuuppamana (kiitos!) hahmottelin juuri yhden vuosia päässä muhineen kirjaidean paperille. Sen toteuttaminen on niin isotöinen projekti, että sen aloittamiseen tarvitaan apurahoista turvaa, joten saa pitää peukkuja, että tärppää.

Ja onhan näitä. Lapsiperheen iloinen, värikäs ja rento kasvisruokakirja. Tyylikkäästi, hauskasti ja turhia nipottamatta tehty kantamisen käsikirja kantoliinoista, -repuista ja muista kantovälineistä. Helsingin retkihelmet esittelevä tarinallinen ja vahvasti visuaalinen opus. Vertaistuellinen tietokirja raskaudesta, synnytyksestä ja ensikuukausista vauvan kanssa (näitä on vaikka kuinka paljon, mutta mielestäni tilaa olisi vielä yhdelle, sellaiselle minunlaiselleni). Lapsiperheen retkeilykäsikirja. Sitten vielä ne kaikki fiktiivisellä puolella seikkailevat kirjaideat. Huh, tekstiä tulisi monen kirjahyllyllisen verran!

Äänelläni en ole tehnyt töitä vuosien takaisen radiopätkätyön jälkeen, mutta sekin kutkuttelisi. Tahtoisin lukea satukirjoja äänikirjoiksi ja ääninäytellä animaatioelokuvissa. Podcastit kiinnostelee. Toivoisin myös voivani käyttää Lähiömutsin brändiä vielä laajemmin kuin nyt teen. Puhujakeikkoja mahtuisi kalenteriin enemmänkin. Suunnitteluyhteistyöt suomalaisten ja kanssani samat arvot jakavien yritysten kanssa saavat pelkkänä ajatuksena innostuksen piripintaan ja mielikuvituksen laukkaamaan. Haluaisin myös ehdottomasti pystyä yhdistämään työn ja matkailun vielä paremmin kuin nykyään.

Huh, tulipa haavoittuvainen olo, kun kajauttaa työhaaveensa ilmoille. Mutta sen olen oppinut, että haaveistaan kannattaa puhua ääneen. Silloin niillä on joku kumma tapa nytkähtää eteepäin.

Mutta se minusta. Kerro nyt sinä vuorostasi, miltä sinun unelmatyösi ja unelmatyöhaaveesi näyttävät!

Sitä me Satun kanssa kysellään myös Instagrammin puolella, jossa päätimme Unelmahommissa-kirjan julkaisupäivän kunniaksi polkaista käyntiin kilpailun. Idea on selkeä:

Kuvaa Unelmahommissa-kirja keskellä sinun unelmahommia – tai ylipäätään fiilistä tai tekemistä, jossa nautit olostasi – ja lataa kuva Instagrammiin. Lisää julkaisuun merkinnät #unelmahommissa #kirja @lahiomutsi @satu_reykjavik ja @wsoykirjat. Arvonnassa voit voittaa 50 euron lahjakortin WSOY:n kirjakauppaan. Palkintoja on jaossa kaksi. Arvontaan on aikaa osallistua 10. huhtikuuta 2017 asti. Mutta senkin jälkeen tykittäkää ihmeessä kirjaa ja mietteitä siitä tulemaan! Niitä on ollut iloa lukea ja katsella.

Muistathan myös alekoodin kirjaan. Adlibriksessä irtoaa koodilla unelmahommissa kirjan muutenkin edullisesta hinnasta vielä 10 prosentin alennus*. Alekoodi on voimassa 20. huhtikuuta 2017 asti.

Jaa