Sänkyratkaisumme on ollut enemmänkin käytännön sanelema. Lattialla olevasta sängystä eivät vauvat, taaperot ja lapset ole päässet putoilemaan, eivät ainakaan kovin korkealta. Sinne on lasten ollut myös kiivetä meidän aikuisten väliin kesken yön. En jaksa olla nostelemassa lapsia kesken unieni yhtään ylimääräistä, joten sänkyvaeltajat saavat hoitaa sen homman ihan itse mahdollisuuksien mukaan.
Lattialla oleva patja on ollut myös nätti ja mukavalla tavalla Japaniin kumartava. Kotimme värikylläisyyden keskellä se on ollut askeettisuudessaan kiva vastakohta, mikä on kiinnittänyt ihmisten huomion. Saan yllättävän paljon kyselyitä meidän sängystä ja futonilla nukkumisesta, vaikka en niistä ole sen kummemmin Lähiömutsissa puhunutkaan. Tähän on tulossa parin postauksen verran muutosta, mutta niihin myöhemmin. Nyt pitäisi löytää sänky sen futonin ympärille.
Mulla oli ollut mielessä kevytrakenteinen ja massiivikoivusta nikkaroitu sänky, jossa olisi hyvä sekoitus Japania, modernia viisikymmentälukua ja skandinaavisuutta. Jalat olisivat niin korkeat, että makuuhuoneesta tulisi mukavan ilmava ja että sängyn alta olisi helppo siivota. Valmistajan olisi hyvä olla suomalainen, ja mietin sänkyä myös käytettynä.
Juuri oikean sängyn löytäminen olikin odotettua vaikeampi tehtävä. Vähän kuin etsisi täydellistä mustaa t-paitaa – sellaista ei löydy, ei ainakaan kiireessä. Kiire meillä ei sängyn kanssa onneksi ole, sillä voidaan vallan hyvin pötkötellä unillamme lattiarajassa kunnes täydellinen unikumppani löytyy.
Sain kuulla tietävämmiltä, että sängynrunkoja on hankala löytää, sillä niitä ei oikein ole enää järkeä valmistaa. Jengi kun tapaa nykyään ostaa sängynsä runkopatjoina. Silloin ei tarvita erillistä sänkyä, vaan korkeintaan joku päätylauta, jos siltä tuntuu. Ja totta tosiaan, niinhän minäkin nukuin nuoruuteni runkopatjalla. Lopulta sillä samalla patjalla nukkui myös poikaystäväni, jonka kanssa tuo runkosänky kannettiin ensimmäiseen yhteiseen kotiin. Sillä samalla me nukuimme, kunnes ostimme tuon futonpatjan, jolla nytkin nukumme, poikkikseni ja minä.
Päädyin hakemaan inspiraatiota sieltä, mistä aina: Pinterestistä. Köykäiseksi jäi sato sieltäkin parin illan selaamisen jäljiltäkin. Mutta huomasin ihmeekseni pinnaavani myös vanhoja rautasänkyjä. Ne ovat niin kaukana alkuperäisestä ajatuksestani kuin olla ja voi! Vai ovatko sittenkään? Viisikymmenlukua noissakin on, vaikka ovatkin ihan eri tyyliä. Lisäksi sellainen repaleinen ja rönsyilevä Sookie Stackhouse -romantiikka on vedonnut muhun aina. Mieskään ei heti tyrmännyt ajatusta. En vain ole ihan varma, miten futonpatja tuollaisella käyttäytyy.
Mitä sanoo Lähiömutsin arvovaltainen lukijaraati? Lähdenkö metsästämään kotimaista, keveää ja massiivikoivuista skandisänkyä vaiko vuosikymmenien jo vähän ruostuttamaa rautasänkyä, jossa unet olisivat eittämättä kuin suoraan saduista? Ihan erilaisia sänkyjä molemmat, mutta luulisin nukkuvani molemmissa makoisasti.
Inspiraatiokuvat lainattu Pinterestistä, tarkemmat speksit Lähiömutsin tilillä.
http://www.kiteen.fi/tuotteet/?PHPSESSID=fc2803188c8d7f0eecd32755f651db42 tätä itse kuolasin silloin kun sänkyä mietittiin. Täältä siis Notte-sänky. Onko yhtään sen tyylinen kuin ajattelit?
Kauniita vaihtoehtoja. Täällä on pohdittu ihan samaa ongelmaa. Meidän jenkkisänky on tiensä päässä ja nyt pitäisi hankkia uusi. Haaveilen kotimaisista Futoneista ja kauniista sängynrungosta. Jään siis seuraamaan, mitä ideoita lukijasi keksivät. Kiteen sänkyjä olen itse katsellut yhtenä vaihtoehtona.
Jalkapäädyllinen sänky on siitä huono, että se vie jotenkin enemmän tilaa. Tai sopii siis avaraan huoneeseen, mutta pienessä taas rajoittaa sängyn sijoittelua. Ja jos lapset tulevat edelleen välillä väliin, niin päädyn kautta se onnistuu hyvin 🙂 Me vaihdoimme juurikin tuollaisen rautasängyn päädystä avoimeen ja on mielestäni kätevämpi.
No joo, ollaanhan me! Että totta, saattaisi tulla ahtaat oltavat tuollaisessa kauniissa vanhassa sängyssä. Enpä tullut ajatelleeksi. Tämän takia meille ei oikein vanhat sohvatkaan käy, kun on kuin istuisi jättiläisenä hiiren sohvalla. Nojatuolit taas käyvät kyllä, mikä on vähän outoa.
Joo, kiitos vinkistä, tuossa on sitä, mitä olen miettinytkin 🙂 Olenkin jo kaverin vinkistä käynyt noita katselemassa, ja Habitaressa ihailin Kiteen Huonekalutehtaan koivuisen raikasta osastoa. Alkuun olin ajatellut, että tahtoisin sängyn ilman päätyä – kunnes sitten aloin Pinterestissä haaveilla rautasängyistä ja fiilistellä 60-luvun sängynpäätyjä. Päädyllä tulisi kotoisampi, eikä takana oleva tapettikaan kuluisi niin nopeaan. Meillä kun oli tällä kertaa ajatuksena tapetoida makkarin seinät maalaamisen sijaan. Tässä voisi siis olla sitä, mitä haetaan!
Jos jollain on kokemusta Nottesta, kuulisin mielelläni!
Futonille peukkua täältä! Kiteen huonekalutehdas on yksi vahva vaihtoehto, nyt kun alan kypsyä ajatukselle päädyllisestä sängystä. Päädytön vaihtoehto voisi olla Laatu laveri, josta Minttu vinkkasi mulle, ja joka näkyy hänen kodissaan tässä postauksessa. Tuon Huonekalutehdas Pentti Talvitien sängyistä myös Peggy koivupuisena olisi päädyllinen sänkyvaihtoehto. Silti mistään ei tule sellaista TUO on meidän sänky -fiilistä, mikä saattaa johtua siitä, että ei jotenkin osaa hahmottaa niitä omana kotiin, omien pussilakanoiden ja tapettikuosien keskelle.
Se on muuten totta. Meidän makuuhuone on pieni, sinne ei juuri muuta mahdu kuin sänky. Voisi mennä aika tukkoon tuollaisella rautasängyllä. Ja ilmavuus kun on se, mitä nyt haen 🙂 Voipi siis olla, että ainakaan vielä ei ole rautasängyn aika. Lapsistakin vähintään toinen kömpii väliin aina jossakin vaiheessa yötä 🙂
Meillä on Kiteen huonekalutehtaan Koli-sänky ja laatu on todella hyvä, ei niitä eikä natise. Suosittelen!
Hei! Kannattaa huomioida, ettei kaikki rungot välttämättä toimi futonin kanssa. Rakastan futoniamme ja suosittelin sitä myös siskolleni, joka nuoruudessaan futonilla nukkui itsekin. Runkopatjoja varten suunniteltu sänky ei kuitenkaan toiminut sen kanssa ollenkaan. En nyt muista, mikä ongelma tarkalleen oli – olisikohan ollut, että futon menetti jämäkkyytensä. Siskoni päätyi joka tapauksessa ostamaan uudet patjat tilalle jo muutaman kuukauden jälkeen, kun eivät rungosta raaskineet luopua!
Hienoa, kiitos suosituksesta!
Joo, tätä asiaa tosiaan pitää selvittää vielä lisää. Käsittääkseni sälepohjainen sänky pitää olla, jotta myös tavan runko toimii futonin kanssa. Mutta pitää tosiaan tämä vielä varmistaa – hyvä kun muistutit!
Vaikka ei mene uskottavuuskategoriaan (ilmavuus toki tässä huonompi ) niin aivan huippu. Hankittiin juuri. http://m.ikea.com/fi/fi/catalog/products/art/90280483/ Ikean mandal-parisänky. Meillä myös futon, joka laitetaan rungon päälle -> helppo pedata kun ei ns. uppoa sängyn rungon sisään.
Kyllä se juuri näin on, että futonin kanssa oleellista on nimenomaan pohja, jonka on oltava hengittävä, eli käytännössä juuri sälepohja. Se ei liity varsinaisesti jämäkkyyteen vaan luonnonmateriaaleista valmistetun patjan ilmanvaihtoon. Mutta miljoona sydäntä täältäkin futoneille.
Nuo pinnaamasi rautasängyt ovat kyllä i-h-a-n-i-a, mutta minä myös koen ne aika epäkäytännöllisinä. Lisäksi metallinen runko kylmenee talvisaikaan varmasti aika kylmäksi, ja hrr miltä tuntuisi jos (etenkin pitkän tyypin) varvas osuisi yöllä peiton alta kylmään rautatolppaan pehmoisen puun sijaan.
Se mihin kiinnittäisin detaljitasolla huomiota myös on sängyn sivulaitojen korkeus verrattuna patjan korkeuteen. Meillä laitojen korkeus on (paperilla) täsmälleen sama 14cm kuin futonimme paksuus. Käytännössä reunat nousevat ärsyttävästi muutaman millin patjan yläpuolelle, ja ainakin sängyssä möyrivä napero kolauttelee niihin helposti päänsä plus aluslakanan petaaminen on jotenkin ärsyttävää.
Meillä kun oli futon, rakensimme itse sänkyyn korokepuut, joiden avulla saimme sälepohjan ylemmäs ja patjan suhteessa laitoihin oikealle korkeudelle. Tavalliset sängynrungot on yleensä tosiaan mitoitettu korkeammalle patjalle kuin futonille. Jos on yhtään vähää nikkarointiosaamista niin se ei ole hommana suuri. Muuten kyllä oltiin futoniin pettyneitä (meni kuopalle) ja vaihdettiin erilaiseen patjaratkaisuun. Oman kokemukseni mukaan Suomesta ei vaan saa kunnollisia futoneita, kiva kyllä kuulla miksi muilla on parempia kokemuksia.
Kannattaa selvittää, löytyykö pääkaupunkiseudulta hyvää puuseppää? Me olemme teettäneet Jyväskylässä sekä keittiön että vessan kaapistot paikallisessa Puukabinetissa ja olleet hurjan tyytyväisiä. Futon olisi haaveissa ja suunnitelmissa teettää siihen sopiva minimalistinen sänky.
Eikös teillä ollut joku talon oma verstas uudessa kodissa? Huomasin nimittäin itse aikoinaan että yläasteen puukässäkokemuksella osasin ihan hyvin miehen avustamana (minä olen meidän perheessä enemmän puutöihin orientoitunut) rakentaa toimivan sängynrungon. Silloin saisi juuri sellaisen kuin haluaa, saisi nauttia siitä että saa itse jotain aikaan ja vaikka materiaalit maksaa niin rahaakin säästyy. Pitää vaan muistaa sipaista vähän liimaa aina puupintojen kosketuskohtiin ettei ala natisemaan. Meillä nimittäin on sängyssä Unikulman valmiit sälepohjat ja niiden ja rungon väliin ei tietenkään muistettu liimaa laittaa ja nyt pohja natisee runkoa vasten. Tämä olisi tietysti nopeasti korjattu jos vaan saisi aikaiseksi 😉
Toinen hyvä vaihtoehto olisi varmasti kotimaisen käsityön tukeminen ja Luimupupun ehdottaman puusepän metsästäminen. jos on yhtään erityistarpeita kuten tavallista korkeampi pohja tai vähän tavallista pidempi sänky niin tekeminen tai teettäminen ei ole yhtään hullumpi vaihtoehto. Ajan patina siitä tietty puuttuu.
Täältä kans iso suositus Kiteen huonekalutehtaalle! Me ollaan nukuttu Mori-sängyssä nyt jo muutama vuosi. Laadukasta, kotimaista ja yksinkertaisuudessaan kaunista.
Moi!
Sängyn hankintaan vinkkinä Lösung (www.losung.fi). Puuseppä, joka tekee mittatilaustyönä sänkyjäkin. Olemme mieheni kanssa pitkiä, joten halusimme sivu- ja jalkopääreunattoman sängyn futon patjalle (200×180), jossa on kuitenkin komea pääpääty. Sänkymme on tehty muistaakseni vanhoista ladonseinistä, eli kierrätetystä materiaalista. Lösung suunnitteli sen antamillamme spekseillä, hankki materiaalit ja kuljetti sen makuuhuoneeseen asti. Hintakaan ei ollut järisyttävän korkea. Kyseinen puuseppä tekee ainakin omaa silmää miellyttävää suunnittelua ja suunnittelee yhteistyössä asiakkaan toiveiden mukaisesti.
-Niina-
Ps. Olen lukenut blogiasi pitkään. Kiitos blogistasi, annat mielenkiintoisen kurkistusaukon elämään, joka on erilainen kuin omani.
Onpas fiksu idea noi korokepuut, miten en olekaan tajunnut! Menee heti laittoon. Meillä kyllä on futonit olleet syvää rakkautta, harmi ettei teillä natsannut. Meidän patjat on porin villan ja peitteen, eikä Suomessa kai muita valmistetakaan.
Ihana kuulla, Kiteen huonekalutehdas on nyt vahvoilla 🙂
Hyvä kuulla suosituksia just futoneille sopivista rungoista. Tuo teidän vaikuttavaa pätevältä sängyltä, ja etenkin pienessä kodissa kätevää, että alta löytyy siististi ilmeeseen ”uppoavaa” säilytystilaa. Suomalaisista valmistajista samantapaisia valmistaa AVA Room. Heiltä mietittiin myös lapsille kerrossänkyä, kunnes löysimme 50-lukulaisen karkkikerrossängyn 🙂
Sälepohjat siis on oltava. Sellaiset vaihdettiin lasten sänkyihin itse, joten sinänsä jos tulisi vastaan ihan huippusänky ilman sälepohjaa, periaatteessa sälepohjan voisi nakutella siihen itse. Rautasängyt ovat tosiaan ihania, mutta luultavasti sitten kuitenkin liian massiivisia pieneen makuuhuoneeseen. Ja jos ostaisi vanhan rautasängyn, se luultavasti olisi myös liian lyhyt meille hongankolistelijoille.
Kiitos myös vinkistä ottaa huomioon sivulautojen korkeus!
Hyvä idea tuo korokepuut, siitä varmasti saa inspiraatiota muutkin futonin käyttäjät 🙂
Meidän patja on tällä hetkellä yli 10 vuotta vanha futon, joka hankittiin aikoinaan japanilaisen pariskunnan pitämästä pikkuliikkeestä. Sitä liikettä ei ole ollut olemassa enää aikoihin, eikä patjastakaan löydyi varmistusta muistikuvalleni, mutta muistelisin heidän tuoneen niitä maahan Japanista. Patja alkaa olla siis siinä iässä, että se pitäisi vaihtaa, ja nyt meille on tulossa yhteistyön myötä juurikin Porin Villan ja Peitteen villafuton – niin siistiä päästä testaamaan villalla nukkumista! Kuun lopussa käyn myös vieraisilla Porissa, joten mielenkiintoisia postauksia varmasti luvassa sitten tammikuussa, kun postauksien on määrä tulla ulos 🙂
Ollaan mietitty myös puuseppää, mutta ongelma on se, että ei ihan vielä itsekään hahmoteta, minkälainen se meidän täydellinen sängynrunko olisi 🙂 Onneksi kiire ei ole, ja ajatus tästä toivottavasti selkeytyy.
Meillä tosiaan on oma verstas taloyhtiössä – mistä pitäisikin kertoa enemmän, niin erikoinen ratkaisu se käsittääkseni on – joten periaatteessa sängyn nikkarointiin olisi ainakin tilat. Uskallusta tekemiseen ehkä vain puuttuu 🙂 Mutta olisihan se tosiaankin upeaa nukkua sängyllä, jonka on ihan itse tehnyt.
Puusepän palkkaaminen on myös vaihtoehto, jota ollaankin mietitty. Pitää nyt vain ensin hahmottaa kunnolla, mitä me sängynrungolta haluamme toimivuuden ja ulkonäön osalta. Ja kiitos
Niina puuseppävinkistä! Kävin tutkimassa heidän työnäytegalleriaansa, ja kauniita ovat! Ja kiitos tuhannesti myös kiitoksistasi, olen niin iloinen ja otettu, miten paljon teitä vakituisesti lähiössä visiteeraavia lukijoita siellä onkaan 🙂
Me ollaan ostettu meidän futon yli 10 vuotta sitten pienestä futonliikkeestä, jota piti japanilainen pariskunta. Jos en ihan väärin muista, he toivat patjoja itse maahan Japanista. Patjassa ei ole mitään lippulappua, josta voisin tämän varmistaa, eikä tuota liikettäkään ole ollut olemassa enää aikoihin.
Koska patja alkaa olla sen ikäinen, että se pitäisi vaihtaa, nyt meille on tulossa Porin Villa ja Peitteen futon osana heidän kanssaan tekemääni yhteistyötä. Odotan innolla, että päästään testaamaan villalla nukkumista, olen kuullut siitä sellaisia tarinoita, että menee melkein taikuuden puolelle 😀 Tulossa on myös vinkkipostausta futoneista ja niiden hoidosta, kun pääsen kylään Porin Villa ja Peitteen tehtaalle. Näitä postauksia tosin joutuu vielä tovin odottaa, sillä ne on suunniteltu tuonne ensi vuoden puolelle.
Olen myös jäljittänyt meille futonpatjojen alle parisängynrunkoa ja eikä tahdo löytyä. Sain pakkomielteen kahdesta vanhasta vierekkäin laitettavasta pinnapäätyisestä sängystä ja semmoiset lopulta löysinkin, mutta ongelmaksi tuli pituus. Vanhoihin sängynrunkoihin tuntuu pääsääntöisesti sopivan vain 190cm patjat ja kun mies on päälle 180cm pitkä, niin arvellaan parimetrisen sängyn olevan tarpeen. Törmäät varmaan samaan ongelmaan, jos päädyt tahtomaan vanhan rungon.
Kaksi pinnapäätyistä sängyä vierekkäin kuulostaa ihanalta! Mulle tuli kans tässä mieleen, että todennäköisesti vanhoissa sängyissä ei vain riittäisi pituus. Mekin ollaan miehen kanssa pitkiä molemmat, ja lisäksi patja itsessään on kaksimetrinen. Ei siis taida vanha sänky toimia meilläkään.
Puusepät voivat myös auttaa ideoinnissa. Mutta rautasänkyjähän he eivät tietenkään tee.
Joo totta, ammattilainen varmasti saisi kiinni meidän hujanhajan-ajatuksista 🙂
Osaava puuseppä osaa ehdottaa erilaisia vaihtoehtoja. Kannattaa myös huomioida, että sängyn kestävyyden ja jämäkkyyden kannalta ammattilaisella on parempi näkemys. Ei siis välttämättä tarvitse olla valmista ideaa itsellä,vaan lopputulos voi olla jopa parempi kun luottaa tekijään. T. Puusepän vaimo, joka nukkuu puisessa futonsängyssä 😉
Ei sulla olis mahkuja saada alekoodia Villa&Peitteelle jo ennen joulua? Ois joululahjaostoksia. 😉
No voi, ei mulla kyllä ole. Mutta sellainen kyllä on tulossa sitten yhteistyöpostauksen aikaan tammikussa 🙂