Postaus sisältää saatuja tuotteita ja *-merkittyjä affiliate-linkkejä

Aurinkoinen ja lämmin alkukesä näkyivät hakusanoissa, joilla Lähiömutsiin päädyttiin. Analytiikan mukaan luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet olivat monen mielessä, kuten minunkin. Luonnonkosmetiikan aurinkorasvoissa on taas menty hieman eteenpäin, kun valikoimista löytyy nykyään useampaa suihkutettavaa voidetta ja myös kempparikosmetiikan puolelta kaipaamani aurinkosuojaöljy.

Luonnonkosmetiikan ja kempparikosmetiikan aurinkosuojien eroista kiinnostuneiden kannattaa lukea aiheesta viime vuonna kirjoittamana postaus, jossa avaan myös tarkemmin ekoaurinkorasvojen suojamekanismia ja syitä, miksi olen tarkkana sen kanssa, minkälaisesta purnukasta aurinkosuojaa perheeni iholle levitän. Siellä esittelen lisäksi muutaman lapsille kohdennetun aurinkosuojavoiteen. Mutta nyt tahdon täpistä näistä kolmesta purtelosta, joista suoja suihkutetaan iholle.

Koska kesäauringossa kanssani kirmaa nykyään kaksi naperoa, on aurinkorasvan levittämisen helppous tärkeää lasten lisäksi myös omalla kohdallani. Lasten kanssa olen todennut suihkeet käteviksi, ja niiden nopeutta arvostan myös oman aurinkorasvaläträämiseni kanssa. Suihkuta ja levitä, suitsait! Valitsinkin testiin kolme ekoaurinkosuojaa, joista jokainen on suihkepullossa; Algamariksen kolmekymppinen aurinkovoidesuihke*, Biosoliksen viisikymppinen aurinkovoidesuihke* ja Biosoliksen kaksikymppinen aurinkoöljysuihke*.

Kolmikosta kaikki ovat vedenpitäviä tuotteita, mutta vedessä pulikoinnin jälkeen niitä kannattaa silti lisäillä iholle. Mikään kolmikosta ei sisällä nanopartikkeleita, joista puhuttiin paljon vielä muutamia vuosia sitten luonnonkosmetiikan aurinkosuojien kohdalla. Nykyisellään nanokokoisten partikkelien käyttäminen on kielletty luonnonkosmetiikan aurinkorasvoissa.

Aurinkosuojan muodostaa sekä Algamariksen että Biosoliksen voiteissa titaanioksidi, joka on nykyisin ainut hyväksytty raaka-aine, jolla saadaan aikaiseksi mineraaliaurinkosuoja. Titaanioksidi on valkoinen pigmentti, jota heijastaa auringonsäteet pois iholta ja jota käytetään aurinkosuojien lisäksi esimerkiksi meikeissä. Titaanioksidi on myös syy siihen, miksi ekoaurinkosuojien valmistajat yrittävät löytää toinen toistaan parempaa keinoa välttää aurinkovoiteen tuomaa muumiefektiä iholla. Vielä muutama vuosi sitten voiteista jäi iholle valkoinen tahmea kalvo, mutta nykyään moni ekosuojaputeli pääsee jo lähes muumittomaan tuntumaan.

Mielenkiintoista on, että Biosoliksen suojaöljyssä suojateho perustuu karanjaöljyyn. Mineraalisuojaa siinä ei siis ole, eikä karanjaöljyä voi käsittääkseni kutsua virallisesti UV-suojaksi. Pullossa on kuitenkin selkeästi UVA ja UVB -suojamerkinnät. Moinen ristiriitaisuus saa epäileväksi kaltaiseni tyypin, joka rakastaa aurinkoa, mutta myös ihoaan ja tahtoo pitää kehostaan huolta.

Koska en ole kemisti tai edes inci-listojen mestaritavaaja, nyt on tarkemman raaka-ainesyynin sijaan mentävä ihan tavan tallaajan fiiliksillä tuotteista. Kas näin:

Algamaris suojavoidesuihke SK30*: Voi mikä ihana lapsuuskesien ja -talvilomien tuoksu! Suojavoidesuihkeen lempeä ja hivenen kookosmainen tuoksu heittää heti muistomatkalle kukkivien syreenipuiden alle mummilaan ja Kanariansaarille vuonna -89. Voide leviää isolle alueelle suihkautettaessa, ja se on nopea levittää. Iholle jää aavistus valkoista kalvoa, mutta menneiden vuosien valkoisesta kuorrutteesta ei ole jälkeäkään. Iho tuntuu mukavan samettiselta voiteen levittämisen jälkeen. Aurinkosuojan teho on testattu EU-asetusten mukaan, mitä se sitten tarkoittaakaan. Ylösalaisin oleva pullo on kätevä, ja kolmenkympin suojakerroin antaa pienen päivetyksen tarttua iholle. Testin kolmikosta suosikkini. 125 millilitran pullo maksaa noin 27 euroa (mutta on nyt Hyvinvoinnin tavaratalossa alennuksessa).

Biosolis suojavoidesuihke SK50*: Viidenkympin suojakertoimella varustettu suojasuihke riittäisi suojaamaan aikuisen ihon lisäksi myös lasten ihoa kärventymiseltä. Suihkeeseen ympätyn parfyymin takia en tätä lapsille kuitenkaan käyttäisi. Tuoksu on omaankin nenääni niin pistävän voimakas, että en kykene tätä käyttämään. Se on harmi, sillä voiteen annostelu suihkeena on kätevää, ja se on nopea pyöritellä ihoon suihkuttelun jälkeen. Voide on myös mukavan öljyistä, eikä se jätä ihoon edes hentoa valkoista kalvoa. 100 millilitran purkki maksaa noin 32 euroa.

Biosolis suojaöljysuihke SK20*: Luonnonkosmetiikan aurinkosuoja, joka on öljymuodossa ja jonka suojakerroin on 20 – olisiko vihdoin löytynyt korvaaja kempparikosmetiikan puolelta kaipaamaani Garnierin aurinkoöljysuihkeeseen? Valitettavasti ei. En luota pelkän karanjaöljyn suojatehoon, ja Biosoliksen öljysuihkeessakin on sama ongelma kuin Biosoliksen voidesuihkeessa: se haisee tuoksuherkkään nenääni karmealle. Hyvääkin sanottavaa purnukasta sentään löytyy. Suihkeena öljyä on kätevä annostella ja levittää iholle. Öljy tuntuu janoisella iholla ihanalle ja saa etenkin sääret säihkymään. 100 millilitran pullo maksaa noin 27 euroa (mutta on nyt Hyvinvoinnin tavaratalossa alennuksessa).

Jaa