Oravannahkayhteistyössä kiropraktikko Laura Leinonen

Kun keväällä kerroin, miten uuvuttavia kuluneet kuukaudet olivat olleet, muhun otti yhteyttä kiropraktikko Laura Leinonen. Hän oli sitä mieltä, että hektisestä arjestani puuttuu kiropraktikon hoito. Laura on omien sisarustensa raskaus- ja pikkulapsiaikoja seuratessaan huomannut, miten fyysistä ja intensiivistä äitiys on. Paikat prakailevat, mutta kivuille, säryille tai edes hoidoille ei tunnu olevan arjessa aikaa. Joo, kyllähän minä tuosta itseni tunnistan.

Lupauduinkin testaamaan kiropraktista hoitoa, mikä sopii hyvin jo testaamieni hippihoitojen – osteopatian ja shiatsun – rinnalle. Ja sanon hippihoidon kaikella rakkaudella. Mä pidän siitä ajatuksesta, että lähdetään etsimään tai ennaltaehkäisemään kropan kiputilojen syytä sen sijaan, että lääkkeen välityksellä vaiennettaisiin kipu. Tietenkin hakeudun lääkärivastaanotolle tarvittaessa, en tarkoita sitä. Välillä olen myös vetänyt selkäkivuissani kipulääkettä naamaan, että pääsen edes sängystä ylös. Mutta lääkkeillä olen vain siirtänyt selkäkivun pois mielestä. Pidän siitä, miten esimerkiksi juuri kiropraktikolla kehoa lähdetään hoitamaan konkreettisesti menemällä kivun ytimeen.

Suomessa kiropraktiikka on nimikesuojattua, ja kiropraktikon antamat hoidot kuuluvat yksityisen terveydenhuollon piiriin. Tanskassa ja Norjassa ne kuuluvat julkiseen terveydenhuoltoon, ja Laura toivoisikin enemmän yhteistyötä lääkäreiden ja kiropraktikkojen välillä.

Ensimmäisellä kerralla Laura käy ensin läpi mun taustat. Aluksi kerron tottuneesti, ettei minulla mitään suurempia vaivoja ole, mutta kummasti niitä alkaa sieltä löytyä. Tosiaan, nilkka on murtunut. Esikoisen raskauden aikaan puhkesi migreeni. Niin no, lamaannuttava noidannuoli oli viimeksi kuukausi sitten. Ja no joo, lapaluiden välissä tuntuu olevan ikuisesti pari ruosteista naulaa pystyssä. Alaselkä vetää helposti juntturaan, samaten niskat. Ja sitä rataa. Tällaisina hetkinä on aina pysäyttävää huomata, että en enää ole sorja ja notkea parikymppinen, vaan kolmekymppiseen koneistooni on päässyt pesiytymään kaikenlaista vaivaa.

Jutustelun jälkeen Laura tsekkaa kroppani. Kehoni kertoo nopeasti, mitä työtä teen. Kirjoitustyö on painanut ennen niin hyvän ryhtini lysyyn. Lapaluutkin ovat vinksinvonksin, mistä ne kyllä ystävällisesti kipuna minulle harva se päivä muistuttavat. Yllättävä oli se, että selkäni on mutkalla enemmän kuin hyväksi olisi, ja tämä piirre on pitkälti synnynnäistä. Selkäni on notkolla ja vatsa pullistuneena eteen. Se taas aiheuttaa alaselkään ja lantioon painetta. Ei ihme, että raskauksien aikana alaselkä välillä paukkui sellaisella metelillä kuin olisi onttoja halkoja katkonut.

Siinä se taas iskee päälleni. Katumus siitä, miksi en ole huoltanut kroppaani paremmin. Aina lupaan, mutta ainakin pari kertaa vuodessa havahdun kuntokuopan pohjalta. Käyn kyllä jumpissa, mutta viime aikoina ihan liian harvoin. Käyn tietoisesti salilla myös kehonhuollollisilla tunneilla, sillä tarvitsen jonkun katsomaan, että teen venytykseni. Mutta enpä ole salikorttia vilautellut siihenkään suuntaan niin usein kuin kehoni tarvitsisi. Luottohierojallekaan en ole muistanut varata aikaa useampaan kuukauteen. Vaikka nykyään saan jo nukkuakin öisin – koska koti-isyys on naisen parasta aikaa – ehdin univelkakausien aikana kerryttää ylleni kerroksittain paniikkiläskiä. Olo on ällöttävä. Olisi helppo ulkopuolisena sanoa, että nyt nainen pidät huolta itsestäsi, otat itselleni aikaa. Mutta kun kyse on itsestäni, alan lipsua. Vedän lounaan lennossa ja en muka ehdi taukojumpata.

Kun varsinaisen hoidon ajaksi siirryn makoilemaan Lauran pöydälle, käy ilmi, että kroppani on vielä enemmän jumissa kuin luulin. Niskani ja hartiani ovat panssaria ja ranka yhtä notkea kuin heinäseiväs. Ja eihän selkä nyt edes ole sillä tavalla kipeä! Laura sanookin, että kaltaisiani ihmisiä on paljon. Kroppa ei tunnu mitenkään erityisen kipeältä, vaikka oikeasti se tarvitsee kipeästi hoitoa. Kiropraktikon antaman manipulaatiohoidon tarkoituksena onkin palauttaa nivelien liikeradat normaaleiksi. Se parantaa rangan liikkuvuutta ja samalla selkäytimen ja aivojen välistä kommunikaatiota. Pään pitää tietää, mitä kropalle kuuluu. Laura kertoo, että kiropraktiikalla hoidetaan ja ennaltaehkäistään kaikensorttista vaivaa varvaskivusta päänsärkyihin. Yleensä kiropraktikko hoitaa selkärangan toiminnallisia häiriöitä, jotka voivat oireilla niin kipuna kuin puutumisena, mutta myös väsymyksenä ja hengenahdistuksena.

Kiropraktinen hoito itsessään ei ole sillä tavalla nautinnollista, että siinä vaikka pääsisi rentoutuneena nukahtamaan, kuten joissakin hoidoissa mulle käy. Manipulaatio on hyvin fyysisistä, sillä siinä naksautellaan, väännetään ja painellaan niin että tuntuu. Sanonkin Lauralle suosiolla, jos jonkin kohdan käsittely jännittää. Silloin hän koittaa vaihtoehtoisia tapoja. Ensimmäisellä hoitokerralla kroppani kuulemma reagoi hyvin hoitoon ja oli vastaanottavainen, kun toisella kerralla jännitin enemmän. Toisen hoitokerran alkuun Laura hieroikin kroppani rennoksi.

Niksauttelun epämukavuuden sietäminen on kuitenkin vaivansa väärtti. Liikkuvuuden parantumisen huomaa heti; pää kääntyy paremmin ja jäykkään selkärankaan tulee taipuisuutta. Kroppa kulkee pehmeämmin, ja tuntuukin että Laura olisi voidellut niveleni. Yleisfiilis on sama kuin vaihtaessa vähän liian tiukat farkut lököhousuihin. Käytössä farkkujen kiristävyyttä ja ahdistavuutta ei juuri mieti, mutta eron huomaa vasta kiskoessa lökärit jalkaan. On tilaa hengittää ja liikkua.

Pidän myös siitä, että kiropraktinen hoito ei vie paljoa aikaa. Hoitokäynti kestää noin 20 minuuttia, joten ehdin käydä Lauralla vaikka ennen työpäivää. Laura sanookin, että monet äidit käyvät hänellä hoidossa lastenkin kanssa. Sillä aikaa kun äitiä naksautellaan kuntoon, lapset katsovat Pipsa Possua. Kiropraktikolla käydään paljon myös raskauden aikana, sillä kiropraktisessa hoidossa osataan ottaa huomioon raskaana olevan naisen kehossa tapahtuvat muutokset. Tutkimuksissa on itse asiassa todettu, että kiropraktinen hoito raskauden aikana rentouttaa lantionpohjan lihaksia, mikä on omiaan jeesimään alatiesynnytyksessä. Lauralla on käytössään erityinen tyyny, jonka avulla raskaana olevat mutsitkin voivat köllötellä hoitopöydällä vatsallaan.

Mä itse näkisin, että mulle ja keholleni hyvä hoitosetti on yhdistelmä rangan liikkuvuutta parantavaa kiropraktista hoitoa ja luottohierojani tarjoamaa täsmähoitoa sekä rentoutusta. Kun olen saanut kirjaprojektin pakettiin, on vain pakko vääntää kalenteri siihen malliin, että saan annettua kropalleni sen tarvitseman hoidon ja rakkauden. Sen se totta vie ansaitsee, kun mun kanssa jaksaa elellä.

Sain Lauralta teille käyttöön alennuskoodin kiropraktisiin hoitoihin. Lähiömutsin lukijat saavat ensimmäisen käynnin (sisältäen tutkimus ja hoito) hintaan 50 euroa. Kuusi hoitokäyntiä taas saatte hintaan 320 euroa. Alennukset irtoavat, kun mainitset hoitoaikaa varatessasi olevasi Lähiömutsin lukija. Alennus koskee viimeistään 24. kesäkuuta tehtyjä varauksia. Alennukset koskevat Lauran Helsingin Kaisaniemen vastaanotolla tekemiä hoitoja.

Jaa