Vikkelimmät tontut ehtivät vielä väkertää pajoissaan joululahjoja rakkaimmilleen. Tässä koottuna muutamia Lähiömutsissa julkaistuja DIY-projekteja, joista voi saada ideaa ja inspiraatiota itse tehtyihin joululahjoihin.

Puiset palapelit ovat klassisia joululahjoja pienille lapsille. Klassikko on myös se fakta, että viimeistään tapanina puolet palasista on hukassa, kun pienille tarkoitettujen palapelien mukana ei yleensä tule säilytyslaatikkoa tai -pussia. Etenkin palapelilahjansaajien vanhemmat arvostavat, kun palapelin mukana tulee itse ommeltu kankainen säilytyspussukka.

Ommellut kangaskorit taipuvat vaikka minkälaiseen säilytykseen. Meilläkin nuo neljä ompelemaani kulkevat milloin missäkin päin tilanteiden ja tarpeiden muuttuessa. Korin sisään voi sujauttaa vaikka lankoja, legoja, värikyniä, kosmetiikkaa tai mitä tahansa muuta, mikä lahjansaajan kiinnostuksen kohteisiin sopii. Lahjaleivonnaiset ja joulukukatkin kääriytyvät mielellään kangaskoriiin.

Villaturbaani on kaunis sekä lämmittää lahjan saajaa. Kaiken lisäksi se on paljon helpompi tehdä kuin ehkä alkuun ajattelisi.

Pellavaiset pesukintaat ovat mitä mainion lahjaidea. Kun pakettiin sujauttaa vielä mukaan suihkusaippuaa, on lahja melko varmasti suurimman osan makuun. Mä olen käyttänyt pellavaista pesukinnasta joka päivä suihkussa siitä lähtien, kun nämä kesällä ompelin. Hyvästi muoviset pesusienet, pellavaiset pesimet vain paranevat pesusta toiseen!

Vauvat eivät vielä osaa lahjoja kaivata, mutta vauvan vanhemmilla on ehkä lahjatoiveita vauvaan liittyen. Kivojen vauvalakanoiden löytäminen on hankalaa, ja lisähaastetta tuovat markkinoilla olevat erikokoiset täkit ja tyynyt. Pussilakanoiden ompelu on nopeaa ja helppoa, ja vauvakokoisena kangastakin kuluu niin vähän, että lempparikankaastakin ommeltuna lakanasetti ei paljoa kustanna.

Vauvan kettulapaset ovat söpöt kuin mitkä! Peukalottomina ne ovat myös helppo ja nopea tehdä. Vauvan leikkimattoa taas ei todellakaan olen nopea tai edes helppo tehdä, jos minulta kysytään. Mutta ehkäpä tienoon taitavimmat tontut sellaiset vielä jouluksi saisivat taiottua.

Kestovaippoja käyttävässä perheessä ilahdutaan varmasti likaisille vaipoille tarkoitetusta säilytyspussukasta. Mutta tietenkin kannattaa kysäistä, onko sellaiselle tarvetta. Ehkäpä voisit myös ommella muutaman kestovaipan seuraavassa koossa?

Aakkoskirja omista valokuvista ilahduttaa kirjaimista ja lukemisesta kiinnostunutta lasta. Samalla idealla voi toteuttaa myös vauvalle omat katselukirjan tai vaikka lorukortit. Nukkeleikeistä kiinnostunut lapsi on varmasti pähkinöinä vauvanuken kestovaipoista. Etenkin jos perheessä käytetään kantoliinaa, vauvanuken kantoliina on varmasti mieleinen lahja lapselle.

Muutama joululahjaksi soveltuva vaateideakin löytyi arkistoja kaivelemalla. Hulmuhelmoja arvostava lapsi varmasti ilahtuu kellohelmaisesta hameesta. Samalla ohjeella pystyy tekemään kellohameen monen ikäiselle ja kokoiselle, myös aikuiselle.

Myös kreisiraitainen rinkulahuivi soveltuu käärittäväksi niin lapsen kuin aikuisen kaulaan. Huivin koko riippuu ihan siitä, miten leveitä raitoja tekee ja miten monta raitaa peräkkäin ompelee.

Vuorillinen lippapipokin ehkä juuri ja juuri menee joululahjasta Etelä-Suomen talvessa taapertavalle lapselle. Kylmää vastaan lisäsuojaa antaa piparkakkureunainen kauluri.

Kurkkaa myös kokoelma itse tehtyjä joululahjaideoita parin vuoden takaa.

Jaa