”Taisi myyjä tuumata, että ohohoh, onpas siinä likainen likka.” Tämä siskolleni vuosia sitten lähettämä viesti on jäänyt elämään. Olin juuri ostanut alennusmyynnistä kassillisen suihkusaippuaa ja kuvaviestissä esittelin saalistani. Sama meininki jatkuu nykyisinkin. Olen luonnonkosmetiikan alekyttääjä, joka alennusmyyntien aikaan tekee täsmäiskuja etenkin sinne saippuaosastolle. Täydennän kosmetiikkavarastoani niin että kattauksella pärjää taas seuraaviin aleihin asti. Halvasta saaliista lähetän kuvan siskolle tutun heiton kera.

Ja nyt on kuulkaa luonnoskosmetiikka taas halpaa kuin saippua! Mádaran verkkokaupan supersuosittu vuorokauden mittainen aletykitys alkaa huomenna 2. kesäkuuta ja kestää 24 tuntia. Eli kun tänään puolenyön maissa vuorokausi vaihtuu, kaikki kaltaiseni alehaukat täydentämään varastoja Mádaralle, jossa ihan kaikki verkkokaupan tuotteet ovat 40 prosentin alennuksessa.

Alessa ovat siis esimerkiksi kaikki aikuisten suihkusaippuat sekä lasten pesuneste ja muut lasten ihonhoitoon tarkoitetut tuotteet. Tällä kiinteyttävällä vartaloöljyllä minä hieroin raskausvatsaani, alessa tietty sekin. Yli 50 euron tilaukset saa ilman toimituskuluja, minkä lisäksi yli 60 euron tilauksen tehneet saavat lahjaksi SOS-tehokosteutusvoiteen, jonka arvo on 32 euroa.

Koska olen tällainen suihkusaippualikka, tahdon myös jakaa teidän kanssanne ohjeen itse tehtyihin pellavaisiin pesukintaisiin. Ainakin mun mielestä kun suihku ilman pesintä on kuin jalkahieronta, jossa keskityttäisiin vain isovarpaan myöhintään. Vasta pesimen kanssa hinkatessa tuntuu, että hommassa on järkeä ja kroppa tulee puhtaaksi. Suihkusaippuankaan kanssa ei tarvitse lotrata, kun pesin vaahdottaa pienen määrän saippuaa riittämään koko kropalle.

Ajatuksena oli ensin tehdä nämä pesukintaat yövieraita varten – saahan ne pestyä korkeissa lämpötiloissa ja passaavat siten käytettäväksi vieraalta toiselle. Tajusin siinä asiaa suunnitellessani, että miksi ihmeessä sitten itse käytän muovisia ja käytössä nopeasti kuluvia pesusieniä. Ei järkeä. Niinpä ompelin näitä ihanan karheita luonnonkuituisia pesimiä ison läjän, jotta siitä riittää niin omalle väelle kuin vieraille. Lapsille tein pienenpään räpylään sopivat versiot.

Yhtä aikuisten pesukinnasta varten tarvitset 50 x 20 cm palasen pellavafroteeta sekä 18 cm pituisen palan kanttinauhaa. Lasten versioon tarvitset 40 x 13 cm palasen kangasta ja saman 18 cm pätkän kanttinauhaa. Muista pestä kangas 60 asteessa ennen sen leikkaamista. Jos siis ostat puolimetriä pellavafroteekangasta, siitä saa juuri soppelisti omat pesukintaansa satukirjojen ydinperheelle, eli sakille, jossa on kaksi aikuista ja kaksi lasta. Metristä taas saa tuplat, minkä ansiosta ei tarvitse tyytyä kintaattomaan suihkuun, vaikka toiset pesukintaat olisivat pesussa.

Ja näin pesukintaat valmistuvat:

  • Leikkaa kangas. Huolittele saumurilla kankaan lyhyemmät sivut, eli ne, joista valmiissa kintaassa käpälä pujotetaan sisään. Taita lyhyiltä reunoilta noin 2,5 cm sisään ja ompele kiinni ompelukoneella. 
  • Leikkaa kanttinauhasta 18 cm pituiset palat jokaista pesukinnasta varten. Taita kanttinauha keskeltä pituussuunnassa ja silitä muotoonsa. Silitä samalla pesukintaan päärmeet suoraksi. Ompele suoralla ompeleella kanttinauha ohueksi nauhaksi. 
  • Aseta pesukinnas oikeat puolet vastakkain. Taita kanttinauha kaksinkerroin ja sujauta se pitkittäin kankaiden oikeiden puolien väliin toiseen yläkulmaan (ks. kuva). Näin siitä muodostuu ripustuslenksu. Ompele pitkät sivut kiinni saumurilla ja pidä huoli, että saumuri haukkaa kunnon palasen myös kanttinauhasta. 
  • Käännä kinnas oikein päin ja pakkaa mukaan saunareissulle tai anna suihkusaippuan kera mökkituliaisena. 

Kun kroppa on jynssätty kunnolla, sille on mukava levittää kosteutus. Mádaran Pihlaja-vartalovoi sopii koko perheelle, joten se on näppärä pakata mukaan kesälomareissuillekin. Ja kun pian tarkenee taas vilauttaa säärtä, palaa omiin vakkarituotteisiini Mádaran hohtoa tuova vartaloemulsio. Sen avulla talven jäljiltä kalpeat kintutkin saa näyttämään kuin kesä olisi niitä käynyt jo vähän pussaamassa.

Jaa