Nyt se on vihdoin pakattuna: sairaalakassi synnytystä varten! Esikoisen aikana synnärille lähdettiin kainalossa veska, johon mies oli paiskonut joitakin tavaroita hätäpäissään ambulanssia odottaessamme. Nyt olenkin valmistautunut huolella, eivätkä tavarat ihan taida edes mahtua yhteen kassiin. 

Sairaalassa vietetyn ajan aion kulkea sairaalan tarjoamissa tamineissa, seksikkäitä verkkopikkareita myöten. Tällä kertaa luotan siihen, että pääsemme kotiutumaan parissa päivässä. Viimeksi viidennen päivän jälkeen pyysin miestä tuomaan omia vaatteitani, kun hiihtely vaaleanpunaisessa sairaalakoltussa alkoi tuntua liian, noh, sairaalta. Vaatetan myös vauvan sairaalapotkareihin, vaikka pesulan käyttämät myrkkypesuaineet vähän kauhistuttavatkin. Myös eriteasioissa menen sairaalassa helpoimman kautta, ja käytämme synnärin tarjoamat kertakäyttösiteet ja -vaipat.

Mutta löytyypä kassista silti kaikenlaista. Nämä asiat ovat pakattuna varsinaista synnytystä varten:
 • Kaurapussi. Lääkkeettömän kivunlievityksen ensimmäinen askel. Myöhemmin tarpeellinen myös maidonnoususta arkojen rintojen hellimisessä. 
 • Tens-laite. Helpottaa kipua aktivoimalla kehon omia kipua lieventäviä kemikaaleja, endorfiineja. 
 • Hierontaöljy. Näkökulmasta riippuen synnytyksen luksustuote tai ihan vain miehen avuksi hierontahommiin.
 • Guasha-kampa. Kun pelkkä käsipeli ei enää riitä, on aika ottaa hieronnassa käyttöön guasha-kampa.
 • Pillimehuja. Edellisessä synnytyksessä suu oli kuin hiekkapaperia, sillä juomisen kanssa oli vähän niin ja näin. En vain päässyt supistuksilta sellaiseen asentoon, että olisin voinut juoda lasista. Pillin kanssa pitäisi onnistua paremmin. Mehusta saa myös energiaa – jos siis tällä kertaa sisällä pysyisi jokin muukin kuin vesi.
 • Vesipulloja. Sairaalan pienet mukit ovat ihan turhia, kun saavillinenkaan juomaa ei tunnu helpottavan janoa. Toisessa pulloista on pillikorkki, joten veden ryystäminen omituisissa asennoissakin pitäisi olla mahdollista. Vesipullot tulevat kokemukseni mukaan olemaan kovassa käytössä myös vuodeosastolla sekä kotona imettäessä.
 • Kookosvesijauhetta. Kookosvesitiivistettä, joka sekoitetaan veteen. Energiajuomaksi synnytykseen, palautumisjuomaksi rutistuksen jälkeiseen aikaan.
 • Naposteltavaa, josta saa nopeasti energiaa. Edellisellä synnytyskeikalla mulla oli nälkä. Taisi siellä olla tarjolla jotain sairaalan pöperöitä synnyttäjälle, ehkä sämpylää, mutta en saanut alas muruakaan. Tällä kertaa pakkasin mukaan nopeasti syötäviä sapuskoja, kuten energiapatukoita, raakasuklaata, lakritsia, juuresipsejä ja kuivattuja hedelmiä. Jos en taaskaan pysty syömään synnytyksen aikana, oli nälkä tai ei, maistuvat nämä varmasti miehelle tai viimeistään vuodeosastolla minulle.

Nämä varusteet taas ovat vuodeosastoaikaa varten:

 • Hygieniatarvikkeet. Pääasiallisesti näytepakkauksista koostuva hygieniapussukkani sisältää sampoon, hoitoaineen, puhdistusmaidon, kasvoveden, suihkugeelin, huulirasvan, kasvorasvan, silmänympärysvoiteen, kosteusvoiteen kropalle ja käsille, dödön, sheiverin, hammasharjan, hammastahnan, purkkaa, nenäliinoja, hiusharjan ja pampuloita. 
 • Imetysliivejä. Kolme liivit kertovat, että toivoisin meidän kotiutuvan viimeistään kolmen päivän jälkeen.
 • Liivinsuojia. Kätilöopistolla ei ainakaan viimeksi saanut sairaalan sponsoroimia liivinsuojia, joten omat on pakattava mukaan. Kuten muissakin eriteasioissa, liivinsuojissakin mennään sairaala-aika kertakäyttöisillä versioilla. Tuleepa samalla testattua mahdollista äidinmaidon luovutusta varten näitä teidän kehumianne Lansinoh-kerttissuojia.
 • Sukkia ja villasukat. Verkkopikkarit minä kestän, mutta en niitä löysiä valkoisia putkiloita, joita sukiksi sairaalassa kutsutaan. Siksi pakkasin mukaan omat sukat, joissa on kantapää ja jotka pysyvät jaloissa. Vilukissa tarvitsee myös villasukat, vaikka sairaalahuoneissa oli ainakin viimeksi lähes trooppiset lämpötilat.
 • Rinnanlämmitin. Maidonvalmistamon tyytyväisenä pitämiseen.
 • Rintojen hoitovoide. Ja vielä lisää huomiota, rakkautta ja hoitoa tisseille.
 • Rintakumit. Toivon niin, ettei näitä tällä kertaa tarvita. Mutta jos imetystaipaleen alku tälläkin kertaa takkuaa, rintakumit voivat auttaa.
 • Imetystee + siivilä. Maidonnousua vauhdittamaan, jos ei sitten yrttien voimalla niin ainakin sillä, että tulee joutua enemmän nestettä.
 • Kantoliina. Trikoinen kantoliina, jossa vauvan kelpaa kölliä vaippasillaan ihan äidissä kiinni. Esikoisen kanssa kantaminen aloitettiin synnytyssairaalassa, ja näin tahdon tehdä myös nyt.
 • Lehtiä. Viimeksi en koko viikon sairaalajakson aikana ehtinyt juurikaan koskea miehen minulle tuomiin lehtiin. Imetys, pumppaaminen, pullorumba, labrakokeet ja herätykset kolmen tunnin välein riittivät aktiviteetiksi. Mutta jos vaikka tällä kertaa, mistäs sen tietää. 
 • Kotiutumisvaatteet itselle. Kotiin aion köpötellä pehmoisessa collegeimetysmekossa, sukkahousuissa ja ihan ehdoissa kankaisissa alushousuissa. 
 • Kotiutumisvaatteet vauvalle. Kohtutuore taas matkaa kotiin valkoisessa kietaisubodyssa, raidallisissa potkuhousuissa, merinovillahaalarissa, myssyssä, ensilapasissa ja töppösissä. 
 • Turvakaukalo. Autottomina matkaamme kotiin taksilla, ja mies voi tuoda turvakaukalon sairaalaan myöhemmin. 

Tämän tavaramäärän lisäksi laukkuun pitäisi pakata vielä ennen lähtöä:

 • Neuvolakortti
 • Kukkaro
 • Kamera + USB-piuha + kaksi objektiivia
 • Puhelin
 • Tietokone
 • Laturit kameroille, puhelimelle ja tietokoneelle
 • Jos mies tulee suoraan duunista, hänelle jotain mukavaa päälle.
Jaa